Görüş Bildir
Haberler
Çernobil Faciasından Arda Kalanları Gösteren 16 Etkileyici Fotoğraf

etiket Çernobil Faciasından Arda Kalanları Gösteren 16 Etkileyici Fotoğraf

Tuğrul Gökpınar
17.03.2014 - 00:29 Son Güncelleme: 17.03.2014 - 20:56
mentalfloss.com

Ukrayna'da ki Çernobil Nükleer Santral'ında gerçekleşen, Avrupa'nın birçok bölgesini etkileyen kazanın üzerinden 28 yıl geçti. Radyasyon seviyesi halen yüksek seviyede fakat ziyaret etmek isteyenler kontrollü bir şekilde 30km yakındaki ziyaret edilebilen alana girebilmekte.

İçeriğin Devamı Aşağıda
mentalfloss.com

4 numaralı reaktör patladığında, itfaiyeciler hazırlıksız ve bu patlama için yeterince donanıma sahip değildi. ve patlamayı takip eden günler içinde birçok kişi radyoaktif hastalıktan öldü. 

Bugün, reaktör som çimento duvarlarla örtülmüş durumda ve uranyum izotoplarının atmosfere karışmasına engel olmaya çalışmaktadır. Fakat reaktörde hala ufak çaplı yangınlar ve patlamalar olduğundan dolayı, çimentoda radyoaktif sızıntılar riski oluşabiliyor. Bu yüzden düzenli olarak reaktörün bakımı yapılıyor.

mentalfloss.com

Zamanının örnek Sovyet şehri Prypiat 50,000 kişiye ev sahipliği yapıyordu ve nükleer santrali bünyesinde barındırıyordu. Patlamadan sonra şehir terk edildi ve o zamandan bu zamana hiç el sürülmedi. Şu an boş ve ıssız olan bu şehri doğa kendi kendine temizlemeye çalışıyor.

mentalfloss.com

Şehirden eski bir okul...

mentalfloss.com

Bir anaokuluna yaklaştığınızda ölü gözlerle sizi izleyen oyuncak bebekler karşılaşabiliyorsunuz. Ziyaretçilerin hiç bir şeye kesinlikle dokunmamaları tavsiye ediliyor.

mentalfloss.com

Bazı raporlara göre, yaklaşık 4,000 çocuğa Çernobil patlamasının direk sonucu olarak Tiroid kanseri teşhisi konuldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda
mentalfloss.com

Eski anaokulunda bulunan isli ve paslı yataklar. Neredeyse müzik kutularının melodilerini duyar gibi oluyorsunuz ve ani bir şekilde patlama anındaki paniği hissetmeye başlıyorsunuz. Hayat dolu bir hayal gücü için uygun bir yer değil kesinlikle.

mentalfloss.com

Prypiat içinde bulunan şeylerin güvenli bir şekilde imha edilmesi yüzyıllar alacak, ve zaman boyunca, insanlığın belirtileri doğal bir şekilde yok olmaya devam edecektir.

mentalfloss.com

Duvarlarda Sovyet çağının propagandaları ve resimleri göze çarpıyor. Aslında Prypiat, devletin gücünü ve etkisini göstermek için model şehir olarak inşa edildi ve Çernpbil ulusal bir gururun sembolü oldu.

mentalfloss.com

Eski spor salonu boş olan havuzuyla ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Kırık camlar ve çatlak seramik fayanslar her yerde. Spor salonunun içinde ve bitişik binaların arasında çığlığınızın yankısını rahatlıkla duyabilirsiniz.

mentalfloss.com

Yosunlar, toprak ve çalılar zararsız görünüyor, fakat bu şeyler çok fazla radyasyon emmiş durumda. Ziyaretçilere adım attıkları yerlere dikkat etmeleri gerektiğini anlatıyorlar. Bütün ziyaretçilerin özellikle açıkta olan eller ve ayakları radyasyona maruz kalmamaları için kapattırılıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
mentalfloss.com

Lunaparkın felaketten 2-3 gün sonra açılması planlanıyordu. Bu gıcırdayan, paslı, ve radyoaktif dönme dolap hiç bir müşteriye hizmet etmedi.

mentalfloss.com

Komünist parti liderlerinin portreleri halk tiyatrosunun sahne arkasında sahne ekipmanlarıyla beraber muhafaza ediliyor ve üzerleri ağır bir toz katmanıyla örtülmüş durumda.

mentalfloss.com

Eğer bu ziyaretinizde müzik dinlemek isterseniz, bu piano mağazasında akordu bozuk tellerin seslerini dinleyebilirsiniz. Bakımsız gıcırdayan ahşap ve rüzgar sonucu etrafta ilginç tıngırtılar ve ürpertici ıslık sesleri de cabası.

mentalfloss.com

Doğa dikkat çekici bir biçimde kendini iyileştiriyor. Geyik, karaca, domuz, kurtlar ve ayılar bölgede görülebiliyor ve bunlar gün geçtikte çoğalıyorlar. Bilim adamları henüz büyük ölçüde bir mutasyona rastlamadılar. Bu dev kedi balıkları reaktörün yanındaki radyasyonlu nehirde balıkçılardan korkmadan yüzebiliyorlar.

mentalfloss.com
İçeriğin Devamı Aşağıda

Çernobil'de daha kötü şeyler de olabilirdi. Rüzgarlar sayesinde binlerce hayat kurtuldu. Sovyet hükümeti aslında reaktörü yoğunlaşmış nüfusu haraf etmek için Ukrayna'nın başkenti Kiev'in 15 mil uzağına inşa etmeyi planlamıştı.

Peki Çernobil'den bir şey öğrenebildik mi? Bilim insanları Japonya'nın 2011 Fukushima nükleer felaketinin etkilerinin uzun sürede daha kötü sonuçlar meydana getireceği konusunda bizi uyarıyor.

Kaynak: http://mentalfloss.com/article/55494/...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
258
133
79
43
21
21
18