Görüş Bildir
Haberler
Çalışan Emeklinin Maaşından Kesinti Yapılır mı?

Çalışan Emeklinin Maaşından Kesinti Yapılır mı?

Elif Ateş
24.03.2022 - 09:58

Çalışma hayatına girmiş kişiler, yaşlılık dolayısıyla belli yıllardan sonra emekli olurlar. Her çalışan için emeklilik devlet tarafından verilmiş bir haktır. Bu haktan, hem devlet memuru olarak çalışan hem de özel sektörde çalışan kişiler yararlanabilir. Kişilerin emekli olabilmesi için yasalarla belirlenmiş bazı koşulları sağlaması gerekir. Bu şartları sağlayan kişiler emekliliğe hak kazanırlar. Çalışma hayatının bitmesinden sonra kişilerin maddi zorluk yaşamaması için SGK tarafından belirli bir miktar maaş ödemesi yapılır. Aynı zamanda çeşitli sosyal güvencelerden de faydalanılır. Ancak isteğe göre de emekli olan kişiler, çalışma hayatına devam edebilir. Genellikle de sigortasız olarak çalışırlar. Peki çalışan emeklinin maaşından kesinti yapılır mı? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

4A ( SSK), 4B (Bağkur) ve 4C (Emekli Sandığı)  sigorta kollarına bağlı olarak çalışan kişiler, emekli olduktan sonra da çalışabilmektedir. Özellikle ekonomik ve sosyal sorunlardan kaynaklı hem emekli olup hem de çalışan birçok kişi bulunmaktadır. Kişiler isteğe göre bir başkasının yanında çalışabileceği gibi kendileri adına da çalışabilir. Emekli olarak çalışan kişiler, emekli maaşlarını da almaya devam eder. Ancak maaşının tam  mı yoksa eksik mi yattığı pek çok vatandaş tarafından merak edilmektedir. Çalışan emeklinin maaşı ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Çalışan Emeklinin Maaşından Kesinti Yapılır mı?

Çalışan Emeklinin Maaşından Kesinti Yapılır mı?

Emekli olduktan sonra kişiler isterlerse çalışma hakkına sahiptir. Ancak çalışanların çoğu sigortasız, kayıt dışı çalışmaktadır. Çalışma hayatına devam eden emekliler, hem çalıştıkları işin maaşını alırken hem de emekli maaşını alabilirler. Ancak çalışan emeklinin maaşından kesinti yapılmaktadır. Kesinti yapılan maaş emekli maaşı değildir. İşçinin çalıştığı yerden aldığı maaştan Sosyal Güvenlik Destek Primi  (SGDP) adı altında belirli bir miktar kesinti uygulanır.

Emekli kişi, çalışmaya devam ederse maaşına %7.5 işçi payı, %22.5, ve %2 olmak üzere toplamda %32 kesinti uygulanır. Bu kesintinin %30'u SGDP adı altında, %2'si iş hastalığı ve meslek kazası için yapılır. Emekli çalışanlar, tekrar çalışmayı bıraktıklarında SGDP kesintileri geri iade edilmez. Devlet memuru olarak kamuda çalışan kişilerin ise SGDP kesintisi emekli maaşlarından yapılır. Emekli maaşlarından kesinti uygulanarak tekrar çalışmaya devam edebilirler.

Kendi iş yerlerinde çalışan emeklilerin, yaşlılık aylıklarından kesinti yapılmaz. Aynı zamanda herhangi bir primde ödemek zorunda değildirler. Ayrıca özel üniversitelerde görev alanlar, eğitim kurumlarında ücretli öğretmenlik yapanlardan, tarım işçilerinden de SGDP kesinti yapılmaz.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın