Görüş Bildir
Haberler
Bronşların Birtakım Engeller Nedeniyle İnflamasyonu: Bronşit Nedir?

Bronşların Birtakım Engeller Nedeniyle İnflamasyonu: Bronşit Nedir?

Özge Tepe
03.02.2023 - 23:37

Bronşit, akciğerlerinize hava taşıyan ve ciğerlerinizden hava taşıyan bronşiyal tüplerinizin iltihaplanması hastalığıdır. Bu hastalık akut veya kronik olabilir. Kronik bronşit hastalarının hayatları boyunca bazı durumlara dikkat etmesi gerekir. Bronşiti olan kişiler genellikle rengi solabilen kalınlaşmış mukus öksürürler. 

Bu içeriğimizde bronşit hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bronşit Nedir?

Bronşit Nedir?

Bronşit, akciğerlerinize hava taşıyan bronşların iltihaplanmasıdır. Bu kişiler genellikle kalınlaşmış mukus öksürürler. Bronşit, akut veya kronik olabilen bir hastalıktır. Genellikle soğuk algınlığı veya başka bir solunum yolu enfeksiyonundan akut bronşit gelişebilir. Kronik bronşit ise daha ciddi bir durumdur ve genellikle sigara içmeye bağlı olarak bronşiyal tüplerin astarının sürekli olarak tahriş olması veya iltihaplanması şeklinde meydana gelir.

Akut bronşit, göğüs nezlesi olarak da adlandırılır. Bu hastalık genellikle bir hafta ila 10 gün içinde kalıcı etkiler göstermeden iyileşir, ancak öksürük haftalarca devam edebilir. Bunun yanı sıra eğer tekrarlayan öksürük nöbetleriniz oluyorsa tıbbi müdahale gerektiren kronik bronşite sahip olabilirsiniz. Mutlaka bir uzman doktora başvurmanız gerekir.

Akut bronşit, virüs veya bakterilerden meydana gelebilir. Bronş duvarlarının kalınlaşması ve mukus üretiminin artması sonucu oluşur. Kronik bronşit ise sigara kullanımının ve KOAH hastalığının bir sonucu olarak gelişebilir. Kronik bronşit, akut bronşit gibi hızlıca iyileşemeyebilir.

Bronşit Belirtileri

Bronşit Belirtileri

Bronşit kendisini birçok belirti ile gösterebilir. En yaygın belirtiler ise şunlardır:

  • Öksürük

  • Berrak, beyaz, sarımsı gri veya yeşil renkte olabilen mukus (balgam) üretimi

  • Tükenmişlik

  • Nefes darlığı

  • Hafif ateş ve titreme

  • Göğüs rahatsızlığı

Eğer akut bronşitiniz varsa hafif baş ağrısı veya vücut ağrıları gibi soğuk algınlığı semptomları ile karşılaşabilirsiniz. 

Kronik bronşit, en az iki yıl üst üste meydana gelen tekrarlayan nöbetlerle en az üç ay süren üretken bir öksürük olarak tanımlanır. Kronik bronşitiniz varsa, muhtemelen öksürüğünüzün veya diğer semptomlarınızın kötüleştiği dönemleriniz olabilir.

Bronşitin Nedenleri

Bronşitin Nedenleri

Akut ve kronik bronşitin nedenleri farklıdır. Akut bronşite genellikle virüsler, tipik olarak soğuk algınlığı ve gribe (influenza) neden olan aynı virüsler neden olur. Antibiyotikler virüsleri öldürmez, bu nedenle bu tür ilaçlar çoğu bronşit vakasında yararlı değildir.

Kronik bronşitin en yaygın nedeni sigara içmektir. Çevredeki veya işyerindeki hava kirliliği ve toz veya zehirli gazlar da duruma bronşiti tetikleyebilmektedir.

Bronşit riskini artıran etkenler şunlardır:

  • Sigara içmek.

  • Bağışıklık sisteminin zayıflığı.

  • İş yerinde tahriş edici maddelere maruz kalma.

  • Gastrik reflü.

Bronşit Riskini Azaltma Yolları

Bronşit Riskini Azaltma Yolları

Bronşit riskini azaltmak için şunları deneyebilirsiniz:

  • Sigara dumanından kaçının.

  • Yıllık grip aşısı için doktorunuzdan bilgi alın.

  • Viral enfeksiyon kapma riskini azaltmak için hijyene önem verin.

  • Toz veya dumana maruz kalıyorsanız maske kullanın.

Tüm bunlara ek olarak doktorunuzla sürekli iletişim içinde olmayı ihmal etmemeniz gerekir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?