Görüş Bildir
Haberler
Bisikletin Güzelliği mi? İşte Bisiklet Yarışlarının Nirvana’sı Tour De France

Bisikletin Güzelliği mi? İşte Bisiklet Yarışlarının Nirvana’sı Tour De France

Tour De France

Tour De France bisiklet sporunun en prestijli yol bisikleti yarışıdır. 21 Etaptan oluşur ve 21 gün sonunda bisikletçiler en az 3200 km yol gitmiş olurlar. Her sene değiştiği için net bir km söylemek mümkün değil. Tırmanış etapları, sprint etapları, zamana karşı etaplardan oluşan yarışta en çok tırmanış ve sprint etapları olur. 

Burada bisiklet severler için Tour De France hakkında bilgiler derlemeye çalıştım. Unuttuğum şeyler olabilir. Herkese bol pedallı günler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tour De France Yeşil Mayo

Tour De France Yeşil Mayo

Fotoğrafta gelmiş geçmiş en ünlü sprinterleden Mark Cavendish'i (en önde) görüyorsunuz. Kendisi şimdiye kadar Fransa turunda 26 etap zaferi elde etmiştir ve hemen onun arkasında bulunan yeşil mayolu Peter Sagan'da günümüz en ünlü sprinterleri arasındadır. Ayrıca yeşil mayo en iyi sprinter mayosudur. Bu formayı son senelerde düzenli olarak Peter Sagan kazanmıştır. Fakat bu mayoyu taşımak sürekli 1. olmak anlamına gelmiyor. Sadece Sprint kısmında en çok puanı toplamış olduğundan dolayı bu formayı kazanmıştır. Örnek vermek gerekirse yeşil mayoyu Peter Sagan kazanmasına rağmen etap zaferi sayısı Mark Cavendish'e kıyasla daha azdır.

Tour De France Sarı Mayo

Tour De France Sarı Mayo

Bu büyük turda 3 tane mayo vardır. Bunlar; Sarı, yeşil, kırmızı benekli mayo. Fotoğraftaki Chris Froome sarı mayoyla tura kazanmaya doğru gidiyor. Sarı mayo turun genel anlamda kazananı temsil eder. En değerli mayodur ve çoğu bisikletçinin hayallerini süsler. Bu forma turu en kısa sürede tamamlayan kişinin olur. Yani tur boyunca zafer elde etmenize gerek yoktur. Sadece en önlerde bitirerek de kazanılabilir. Fakat bunun için çok iyi bir tırmanışçı olmanız şart, çünkü tur boyunca bir çok etapta çok dik yokuşlar vardır. Sadece güçlü olmanız yeterli değil. Ayrıca muazzam bir dayanıklılığa ihtiyacınız var. Daha detaylı anlatmak gerekirse mesela siz 200 kişi ile yarışıyorsunuz ve 1. bitiriyorsunuz ardınızdan gelen sporcu 1 dakika sonra geliyor ve siz turun genel klasman kısmında 1 dakika daha zaman kazanıyorsunuz. Yani tur boyunca 21 etabın toplam süresi en kısa olan kişi turu kazanıyor. Sarı mayoyu giyiyor. Her etapta sporcular arasında ki zaman farkı değiştiği için sarı mayo başka kişilerin olabiliyor fakat genellikle yokuş etaplarında kimin kazanabileceğini anlayabilirsiniz.

Tour De France Kırmızı Mayo

Tour De France Kırmızı Mayo

Bu forma tırmanış mayosudur. En iyi tırmanan isimlere verilse de genellikle turun en iyi tırmanıcıları sarı mayonun sahibi olur. Yani sporcu bu noktalardan geçerken puan kazanır. En yüksek puanla turun sonuna erişen sporcu bu mayoyu kazanır. Turu kazanmak için tırmanışçı olmak gerekiyor. Bu yüzden bazen hem sarı hem de kırmızı mayoyu aynı anda kazanan sporcular olabilir. Ama genellikle bazı sporcular turu kazanamayacağını anlayınca sadece belli bir tırmanış etabında performans gösterip bu formayı almak isteyebilir.

Tour De France Zamana Karşı

Tour De France Zamana Karşı

Bu 21 etaplık turun genellikle 1 veya 2 etabını kaplar. Bu etap özel aerodinamik bisiklet kullanılır. Sporcular tek başına start alır ve en kısa sürede etabı tamamlamaya çalışırlar. En fazla 55 km kadar olan bu etap bazen 10 km'nin altında bir etapta olabilir. Bu etabı zamana karşısı iyi olan bisikletçiler kazanır. Genellikle yokuş olmaz ve düz bir etap olur. Günümüzün en iyi zamana karşıcıları Tony Martin, Bradley Wiggins, Tom Dumoulin, Vasil Kiryienka gibi kişiler oluşturur. Fakat eskisi kadar olmasa da hala çok güçlü olan Fabian Cancellara'yı unutursam ayıp olur.

Tour De France Beyaz Mayo ve Tırmanışçılar

Tour De France Beyaz Mayo ve Tırmanışçılar

Beyaz mayo çok önemli gelmiyor bana şahsen, en genç bisikletçilerin giydiği bir forma olsa gerek. Şahsen çok önemsemiyorum ama yine de bilen arkadaşlar için geçmezsem ayıp olur. Fotoğraftaki arkadaşımız Nairo Quintana kendisi çok iyi bir tırmanışçı. Konumuza dönmek gerekirse bisikletçiler 3'e ayrılır. Tırmanışçı olanlar, sprinter olanlar, zamana karşıcılar. Tırmanışçılar genellikle daha zayıf ve fit olmakla beraber yarışlara tırmanış etapların karşımıza çıkarlar. Bisikletleri özel olarak tasarlanır. Daha hafif olmasına gayret ederler. Ama UCI belirlediği kurala göre yarışlarda 6.8 kg altında bisiklet kullanmak yasaktır. Bundan dolayı genellikle sınıra yakın ağırlıkta bisikletleri tercih ederler. Günümüzün en iyi tırmanışçıları şüphe yok ki; Alberto Contador, Nairo Quintana, Chris Froome, Vincenzo Nibali, Fabio Aru gibi isimlerdir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tour De France Detaylar

Tour De France Detaylar

Etabı kazanamadığı halde ödül alan bisikletçiler olabilir. Örnek vermek gerekirse yarışın bitimine 30 km kalıp atak yapan ve adeta savaşan bisikletçiler görebilirsiniz. Bu arkadaş yarışı kazanamasa da yarış boyunca savaştığı için podyumda boy gösterebilir. Bisikletçiler kendi takımları için savaşır. Bazen 10 adamın bir adam için kendisi feda ettiğini görebilirsiniz. Bisiklet yarışlarında arka arkaya ve birbirilerine yakın gitmesinin sebebi rüzgarlarından faydalanmak istemeleridir. Bende eski bir yarışçı olarak bunun farkını biliyorum. Ayrıca bol bol kaza görebilirsiniz. Sprint etaplarında genellikle kalabalık bir grup bitişe gelir ve son 300, 200 metre kala sprinterler gün yüzüne çıkar. Tırmanış etaplarında sprinter arkadaşlar genellikle çok geride kalır. Tour De France bisiklet yarışının en prestijli turudur. Her sene Temmuz da ilk hafta içinde başlar ve 21, bazen dinlenme günleri ile 22, 23 gün sürebilir. Bu turu kazanmak için bisikletçiler senelerce antrenmanda acı çekiyor. Sonuçta kazananlar efsane kazanamayanlar savaşçı oluyor. Umarım iyi bir yazı olmuştur. Bisiklet sever arkadaşlar belki bir kaç şeyi unutmuş veya yanlış ifade etmiş olabilirim. Hoşçakalın...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın