Görüş Bildir
Haberler
Bipolar Belirtileri! Bipolar Bozukluğa Sahip Olabileceğinizi Gösteren 11 Davranış Şekli

etiket Bipolar Belirtileri! Bipolar Bozukluğa Sahip Olabileceğinizi Gösteren 11 Davranış Şekli

Duygudurum bozukluğu ve manik depresif kişilik bozukluğu olarak da bilinen bipolar bozukluk tam anlamıyla tedavisi olmayan bir hastalık. Ancak bipolar belirtileri hakkında bilgi sahibi olursanız daha farkında bir şekilde hareket edebilir ve davranabilirsiniz. İçeriğimiz aynı zamanda bipolar bozukluk testi için de kullanabileceğiniz maddeleri içeriyor. 

Duygu ve düşüncelerin iki zıt uç arasında belirli sıklıklarda dalgalandığı bipolar bozukluk, bu bakımdan kişiden kişiye farklılık gösterebiliyor. Bu durumdan muzdarip olan insanlar için hayatı oldukça zorlaştırabilen bipolar bozukluk farketmeseniz de aslında sizde de olabilir. Peki belirtileri nelerdir derseniz, hep beraber bakalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Alışılmışın dışında fazlasıyla neşeli/hüzünlü olmak

Unutmamak gerekiyor ki her insan zaman zaman normale göre çok fazla mutlu veya çok fazla üzgün olabilir, bunun kadar doğal bir şey yok. Ancak bu durum hayatınızda sık sık tekrarlanıyorsa, veya gayet mutluyken bir anda üzgün bir ruh haline geçiyor ya da üzgünken bir anda oldukça neşeleniyorsanız bipolar olma ihtimaliniz bulunuyor.

2. En ufak şeyleri bile çok fazla kafaya takıp mutsuz olmak

Hayatınızda iyi giden pek çok şey olmasına rağmen sürekli sorun olan şeyleri kafanıza takıyor ve hep bunlar hakkında düşünüyorsanız, bu da bipolar bozukluğunuz olduğu anlamına geliyor olabilir.

3. Madde bağımlılığı

Depresyon halleriniz sırasında alkol ve uyuşturucuya karşı içinizde karşı konulamaz bir istek oluşması da bipolar bozukluk belirtilerinden.

4. Çok az ya da çok fazla uyumak

Uyku bozuklukları genelde bipolar bozukluk belirtisi olarak görülmekte. Eğer kişi mani durumundaysa hiç uyuyamayabilir veya uyusa bile 1-2 saat sonra tekrar kalkabilir, eğer depresyon durumundaysa sürekli uyumak isteyebilir.

5. Başlanılan işleri bir türlü bitirememek

Bipolar bozukluğa sahip kişiler genelde mani evresinde iken enerjik hissettiklerinden başladıkları bir çok işi, depresyon evresine geçtiklerinde yarım bırakırlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Daha sonra pişmanlık yaratabilecek oldukça ani kararlar almak

Eğer durduk yere bir anda yüklü miktarda alışveriş yapıyor, büyük miktarda parayı bir anda şans oyunlarına yatırıyor veya aniden işten ayrılmak gibi gerek ekonomik gerekse de sosyal durumunuzu etkileyecek işler yapıyor ve sonrasında neden yaptığınızı anlamıyorsanız bu da bipolar bozukluğa sahip olduğunuz anlamına gelebilir. Örnekler çoğaltılabilir; örneğin en sevdiğiniz kıyafetlerinizden birini bir anda 'Çok kötüymüş bu' diyip atmanız da bunlara benzer bir davranış olacaktır. Özetle; ani ve mantıksız kararlar almak olarak genelleyebiliriz.

7. Odaklanma ve dikkat sorunları yaşamak

Özellikle depresyon evresindeyken bir şeye tüm dikkatinizi vermeniz ve odaklanmanız neredeyse imkansız olmakta.

8. Aniden çok seri şekilde konuşmaya ve düşünmeye başlamak

Özellikle normalde böyle davranışlarınız yoksa aniden ortaya çıkan bu durum mani evresinde olduğunuzu gösteriyor olabilir.

9. Ürkek olmakla sinirli olup etrafa çatmak arasında sık sık gidip gelmek

Bir an çekingen hissederken hemen akabinde nedenli veya nedensiz şekilde fazla sinirlenip etrafınızdakilere bunu belli etmek de belirtilerden biri.

10. Aşırı alıngan olmak, her denileni yanlış anlamak

Bunlara ek olarak bir de herkesin sizin hakkınızda kötü şekilde konuştuğunu düşünüyorsanız, tüm bunlar da bipolar olabileceğinizi gösteriyor demektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Aniden gelen kendine aşırı güven ve kendini aşırı sevme durumu

Takip eden süreç içerisinde bu duygular tam tersine dönüyor ve kendinizden nefret edip özgüven sorunu yaşıyorsanız bunun da ciddi belirtilerden biri olduğunu belirtelim. Bu belirtilere sahip olduğunuzu düşünüyorsanız bir psikiyatriste görünmeniz çok iyi bir karar olacaktır. Unutmayın, bipolar bozukluk tamamen tedavi edilebilecek bir hastalık olmasa bile sevdiğiniz insanların desteğiyle ve uzman kontrolünde bir süreçle etkilerini mümkün olduğunca minimuma indirebilirsiniz.

Ayrıca bu durumlardan bazılarını arada sırada yaşamanızda herhangi bir problem de yoktur, burada bahsedilen bu durumların hepsini olmasa bile neredeyse hepsini çok sık sık yaşamanızdır. Son olarak, bipolar bozukluk özenilecek bir hastalık değildir, zordur, hemen 'Bende de var' denecek basit bir durum değildir. Bir şüpheniz varsa psikiyatriste giderek gerekli muayeneleri olabilir ve gerçekten bipolar bozukluğa sahip olup olmadığınızı anlayabilirsiniz.

Bipolar bozuklukla ilgili daha fazla bilgi edinmek için buraya bakabilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3004
1064
729
355
211
188
127