Görüş Bildir
Haberler
Biden, 1915 Olayları İçin Yine 'Soykırım' İfadesini Kullandı

Biden, 1915 Olayları İçin Yine 'Soykırım' İfadesini Kullandı

ABD Başkanı Joe Biden, '24 Nisan' dolayısıyla yaptığı açıklamada 1915 olayları için 'soykırım' ifadesini kullandı. Dışişleri Bakanlığı ise Biden'ın açıklamalarına, 'Siyasi saiklerle tarihi gerçekleri çarpıtan bu tür açıklamaları ve kararları reddediyor, bu yanlışta ısrar edenleri kınıyoruz.' diyerek tepki gösterdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Biden geçen yıl 1915 olaylarının yıldönümünde yayımladığı mesajında da 'soykırım' ifadesini kullanmış ve 'soykırım' sözcüğünü resmi açıklamada kullanan ilk ABD Başkanı olmuştu.

Dört kez soykırım ifadesisinin geçtiği, İstanbul için 'Konstantinapolis' denilen, önceki başkanların da kullandığı 'Meds Yeghern' yani 'büyük felaket' ifadelerinin de yer aldığı Beyaz Saray açıklaması şu şekilde:

'24 Nisan 1915'te Osmanlı makamları, Konstantinapolis'teki Ermeni aydınları ve cemaat liderlerini tutukladı. Böylece 20. yüzyılın en büyük toplu mezalimlerinden biri olan Ermeni soykırımı başladı. Bugün, bir imha harekâtında tehcir edilen, katledilen veya ölüme yürüyen bir buçuk milyon Ermeni'yi anıyor ve bu kadar çok canın trajik kaybının yasını tutuyoruz.

Ermeni soykırımı üzerine düşünürken, nefretin her türlü yıpratıcı etkisine karşı tetikte olma taahhüdümüzü yeniliyoruz. Kendimizi sesimizi duyurmaya ve dünyada kalıcı izler bırakan vahşeti durdurmaya adadık. Ve Meds Yeghern sırasında kaybedilenlerin yasını tutarken, çocuklarımız için dilediğimiz daha iyi, daha barışçıl bir dünyayı iyileştirme ve inşa etme çabalarımızı iki katına çıkaralım. İnsan haklarına saygı duyulduğu, bağnazlığın ve hoşgörüsüzlüğün kötülüklerinin günlük yaşamımıza damgasını vurmadığı ve insanların her yerde haysiyet ve güvenlik içinde hayatlarını sürdürmekte özgür olduğu bir dünya.

Bu aynı zamanda Ermeni halkının gücü ve dayanıklılığı üzerine düşünmek için bir an. Bir soykırıma katlandıktan sonra, Ermeni halkı topluluklarını ve kültürlerini, genellikle Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere yeni evlerde ve yeni topraklarda yeniden inşa etmeye kararlıydı. Ermeni Amerikalılar, Birleşik Devletler dokusunun hayati bir parçasıdır. Atalarının nelere katlandığına dair trajik bilgileri yanlarında taşımaya devam etseler de, ulusumuzu daha güçlü ve daha dinamik hale getiriyorlar. Acılarını tanıyoruz ve hikayelerini onurlandırıyoruz.

Bugün, yani 107 yıl sonra, Amerikan halkı soykırımda ölen olan tüm Ermenileri onurlandırmaya devam ediyor.'

Biden’ın sözlerine Türkiye’den tepki

Biden’ın sözlerine Türkiye’den tepki

Dışişleri Bakanlığı, Biden’ın 'soykırım' ifadesine bir açıklamayla tepki gösterdi.

Açıklama şu şekilde: 

'1915 olayları konusunda tarihi olgularla ve uluslararası hukukla bağdaşmayan açıklamaların geçerliliği bulunmamaktadır. Buna ABD Başkanı Biden'ın 2021 yılında yaptığı hatanın tekrarı niteliğindeki bugünkü talihsiz beyanı da dahildir. Siyasi saiklerle tarihi gerçekleri çarpıtan, bu tür açıklamaları ve kararları reddediyor, bu yanlışta ısrar edenleri kınıyoruz.

Tarihten husumet çıkarmaktan başka amaca hizmet etmeyen tek taraflı ve seçici yaklaşımlar ahlaken sorunlu, siyaseten art niyetlidir. İnsani ve vicdani duruş, etnik ve dini ayrım gözetmeksizin o dönemde yaşanan tüm acıların anılmasını gerektirir. Türkiye, Ermeniler dahil tüm Osmanlı nüfusunun yaşadığı acıları saygıyla anmaktadır. Bu acıları siyasete malzeme yapma girişimlerini reddediyoruz.

Türkiye, 1915 olayları gibi tarihin tartışmalı dönemlerinin önyargısız biçimde, bilimsel ve hukuki esaslar çerçevesinde araştırılması ve adil bir hafızaya ulaşılması gerektiği görüşündedir. Bu anlayışla Türkiye, Ortak Tarih Komisyonu kurulmasını önermiş, arşivlerini açmıştır.

Türkiye, bölgesinde ve dünyada barış ve istikrarın hakim olması, işbirliği ruhunun öne çıkması için çaba göstermektedir. Ermenistan’la başlatılan normalleşme girişimi bu anlayışın bir başka tezahürüdür.'

👇

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Twitter hesabından bir video paylaşarak Batılı liderleri iki yüzlülükle suçladı. 👇

Ayrıca bakınız 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
29
14
9
6
3
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Enverland

Bir deli kuyuya taş atıyor bilmem kaç milyon aptal da çıkarmaya çalışıyor. Belgeler, Ermenistan'ın ilk Cumhurbaşkanının sözleri, gerçekler ve olanlar göz ard... Devamını Gör

DR.D

Her sene aynı bok. Soykırım oldu veya olmadı. Örgütler kurup, çeteler kurup artistlik yapmasalardı.

fox pro

Yavşak