Görüş Bildir
Haberler
Berkin Elvan Davası: Savcı 'Bilinçli Taksir'den 9 Yıla Kadar Hapis Cezası İstedi

Berkin Elvan Davası: Savcı 'Bilinçli Taksir'den 9 Yıla Kadar Hapis Cezası İstedi

Gezi Parkı eylemlerinde Berkin Elvan'ın gaz fişeğiyle vurularak öldürülmesiyle ilgili davada savcı mütalaasını verdi. Savcı, sanık polis memuru Fatih Dalgalı için 'olası kasıtla öldürme' değil 'bilinçle taksirle öldürmekten' 2 yıl 8 aydan 9 yıla kadar hapis cezası talep etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Berkin Elvan, Gezi Parkı eylemleri devam ederken 16 Haziran 2013’te İstanbul Okmeydanı’nda polisin attığı gaz fişeğinin kafasına isabet etmesi sonucu ağır yaralandı. 

269 gün komada kalan Berkin Elvan 11 Mart 2014’te yaşamını yitirdiğinde 15 yaşındaydı. 

Elvan’ın ölümünden 3 buçuk yıl sonra tamamlanan iddianame, 20 Aralık 2016’da İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. 

Davanın ilk duruşması ise 6 Nisan 2017 tarihinde gerçekleşti. İddianamedeki tek sanık olan ve hala Van’da görev yapan polis memuru Fatih Dalgalı’nın TCK 82/1 maddesi kapsamında “olası kastla öldürme” suçlamasıyla tutuksuz yargılandığı davanın 19. duruşması, 29 Ocak 2021’de İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Hakimin çekilmesi istenmişti

Hakimin çekilmesi istenmişti

Davanın 18. Duruşmasında dosyada mütalaa açıklanması beklenirken mahkeme başkanı Canel Rüzgar HSK kararıyla Yargıtay'a atanmıştı. 9 Aralık 2020’de görülen 18. duruşmada hem heyet hem de savcı değişikliği olduğu için esasa dair mütalaa sunulamamıştı.

25 Ocak 2021'de Berkin Elvan ailesi avukatları, Hakimler ve Savcılar Kurulu kararnamesiyle mahkeme başkanı olarak görevlendirilen Mehmet Galip Perk'in 'tarafsızlığını yitirdiği' gerekçesiyle çekilmesini talep etti. Avukatlar davanın görüldüğü İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi'ne verdikleri dilekçede, atama öncesinde İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olan Perk’in sosyal medya paylaşımları ve Gezi davasında verdiği kararlardaki taraflı görüşlerini gerekçe gösterdi.

Görülen duruşmaya, atanan hakim yerine geçici hakim baktı. Dava dilekçesindeki gerekçeler avukat Can Atalay tarafından tekrarlandı.

"Hakim Gezi'yi hainlik gibi kavramlarla nitelendirdi"

"Hakim Gezi'yi hainlik gibi kavramlarla nitelendirdi"

Gazete Duvar'da yer alan habere göre Avukat Can Atalay mahkemede şunları söyledi: 

Dilekçeyi kısaca anlatmak üzere beyanda bulunmak isteriz. 25 Ocak'ta mahkeme başkanının dosyadan çekilmesine ilişkin beyanda bulunduk. Türkiye'de esaslı bir adaletsizlik krizi yaşanmaktadır. Bu krizi gün geçtikçe derinleşmektedir. Şahısların önemi bi yere kadardır. Başkanın kendi tasarrufu ile çekilmesi gerekir. Tüm dosyanın detaylarına hakim olan hakim dosyadan alınmıştır. Atanan hakim yargılama ile ilgili görüş açıklamıştır. Gezi direnişini vandanllık, hainlik ve benzeri kavramlarla nitelendirmiştir. Ali İsmail'i öldüren Mevlüt Aydoğan'ın katılma talebini kabul etmiştir. Bu nedenle kendisinin çekilmesi gerekir. Bir ülkede yürütme yargıya ancak bu kadar müdahale edebilir. Reddetmiyoruz. Problem sistemle ilgilidir. Bu yüzden kendisinin çekilmesini istiyoruz. Karar aşamasına gelen bir davanın heyetinin dağıtılması tahayyül bile edemez.

Mütalaada Berkin Elvan'ı gaz tüfeği ile öldüren sanık Fatih Dalgalı 'bilinçli taksirle insan öldürme' kapsamında cazalandırılması istendi. Geçici heyet sanığa söz verdi. Sanık Dalgalı, mütalaa karşı savunma yapmak için süre talep etti.

Bir sonraki duruşma 18 Haziran, saat 10:30'a bırakıldı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
2
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın