Görüş Bildir
Haberler
Bambaşka Bir Dünyaya Onlar Sayesinde Adım Attık: Oyun Tarihinde Devrim Niteliğindeki 16 Oyun

Bambaşka Bir Dünyaya Onlar Sayesinde Adım Attık: Oyun Tarihinde Devrim Niteliğindeki 16 Oyun

Mia Zona
15.02.2021 - 07:15

Listede yer alan ve 1985'den itibaren piyasaya sürülen bu oyunlar, birçok açıdan kendilerinden sonraki oyunları etkilemeyi başardılar!

Kaynak: Artı 1

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Super Mario Bros.

1. Super Mario Bros.

Oyun tarihinin belki de en çığır açan oyunlarından biri olan Super Mario Bros., 1985'te piyasaya sürülmesine rağmen hala kulede bekleyen prensesi kurtarmaya çalışan sadık bir oyuncu kitlesine sahip. Super Mario Bros., ilk gerçek sağa ilerlemeli oyun platformu olması açısından da önemli.

2. Street Fighter 2

2. Street Fighter 2

1991'de piyasaya sürülen Street Fighter 2, bilgisayarla oynamak yerine arkadaşımızla oynayabilme imkanı sunması açısından oldukça önemliydi. Ayrıca komut bazlı özel hareketler ve 6 tuş özelliği de Street Fighter 2 ile gelmiş oldu.

3. Mortal Kombat

3. Mortal Kombat

1992'de Mortal Kombat piyasaya sürülene kadar dövüş oyunları çok daha sakin bir yapıya sahipti denilebilir. Mortal Kombat ile dövüş oyunlarında vahşeti de görmeye başladık.

4. Doom

4. Doom

1993'te piyasaya sürülen Doom, FPS'lerin (birinci şahıs nişancı oyun karakterinin kendi gözünden oynanan oyun türü) atası denilebilir. Ayrıca internetin yaygınlaşmasıyla yaklaşık 50 milyon bilgisayara yüklendiği de tahmin ediliyor.

5. Tomb Raider

5. Tomb Raider

Video oyunlarında kadın karakterlerin yalnızca kurtarılacağı tabusunu yıkma konusunda büyük bir öneme sahip olan Tomb Raider serisi, 1996 yılında ilk piyasaya sürüldüğünden bu yana serinin 25 oyunuyla da kadın gücünü gösterdi. Ayrıca ilk oyundan bağımsız ama söylemekte fayda var, Lara Croft karakteri 'En Başarılı Kadın Video Oyun Karakteri' unvanıyla Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Half-Life

6. Half-Life

1998'de piyasaya sürülen Half-Life'ı dönemin diğer oyunlarından ayıran özelliği, yönetilen Dr. Gordon Freeman karakterinin her zaman oyuncunun kontrolü altında olması. Diğer bilimkurgu video oyunları gibi Half-Life'da ara sahnelerin olmaması bunu sağlıyor.

7. Counter-Strike

7. Counter-Strike

Grupla uyumlu bir şekilde deathmatch (ölüm karşılaşması) olayını en fazla Counter-Strike ile deneyimledik. 1999'da Half-Life'ın modu olarak ortaya çıkan Counter-Strike, bugün serinin devam oyunlarıyla hala birçok oyuncunun favorisi.

8. Commandos

8. Commandos

1998'de piyasaya sürülen Commandos, gizlilik ve taktik-strateji türü oyunların ilki olma özelliğini taşıyor. Oyun, 2. Dünya Savaşı sırasında kurgusal bir İngiliz Komando biriminin maceralarını anlatıyor.

9. The Sims

9. The Sims

2000 yılında piyasaya sürülen The Sims'in ortaya çıkışı, bilgisayar oyun tasarımcısı olan Will Wright'ın bir yangında tüm mal varlığını ve evini kaybetmesinin ardından yeni bir hayat kurması ile olmuş. The Sims, şehir hayatı yerine tamamen karaktere odaklanan mikro bakış açışıyla video oyunlarında bambaşka bir çığır açtı.

10. Max Payne

10. Max Payne

Max Payne, 2001 yılında çıkan bir oyuna göre hikayesi, fotoroman anlatımı ve zamanı yavaşlatma stiliyle büyük bir fark yaratmıştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Grand Theft Auto 3

11. Grand Theft Auto 3

Grand Theft Auto açık dünya oyunları arasında yarattığı fark ile her zaman ön planda olan bir seri olsa da, serinin 3. oyunu oyunculara istediği kişileri öldürebilmesi ve şehirde özgürce gezebilme imkanı verdiği için oyun dünyasında büyük bir yere sahip.

12. League of Legends

12. League of Legends

2009 tarihinde ansızın hayatımıza giren League of Legends, her ne kadar Warcraft III haritası olan Defense of the Ancients örnek alınarak yapılmış olsa da sistemsel yeniliklerden çok, e-sporun dünya çapında gerçek anlamda yükselmesine katkı sağlaması açısından oldukça önemli bir yere sahip.

13. Resident Evil 4

13. Resident Evil 4

Hayatta kalma-korku türünün öncüsü olan Resident Evil serisinin 4. oyunu olan Resident Evil 4, 2005'te piyasaya sürüldü. Oyunun oyun tarihinde önemli bir yere sahip olmasının sebebi, kameranın karakterlerin omuz üzerinden bir açıyla oynanma imkanı sunması. Bu özellik, Resident Evil 4 ile birlikte oyun dünyasında var oldu.

14. Minecraft

14. Minecraft

Birçok yayıncının ekmek kapısı olan Minecraft, oyun tarihinde çığır açan oyunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. 2009'da piyasaya sürülen oyun, hayal gücünüzün sınırları dışında başka hiçbir şeye bağlı kalmadan, küplerle dilediğiniz dünyayı yaratmanızı sağlaması açısından oldukça yenilikçi.

15. Limbo

15. Limbo

2010 yılında piyasaya sürülen Limbo, bulmaca ve korku temalı, siyah-beyaz bir oyun. Limbo'yu diğer oyunlardan farklı kılan özelliği, oyuncular tarafından olumlu tepkiler almak, iyi bir oyun yapmak veya ödülleri kazanmak için efektlerin tek kriter olmadığını göstermesiydi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Grand Theft Auto V

16. Grand Theft Auto V

2013'te piyasaya sürülen GTA 5, tüm zamanların en iyi açık uçlu aksiyon-macera video oyunlarından biri olarak görülüyor. Oyunun hikayesi, ara sahneleri, detayları ve oyunculara dilediklerini yapma imkanı sunan geniş haritası ile birçok oyunsever için bambaşka bir yere sahip. Ayrıca GTA 5, eğlence sektörü tarihinde finansal açıdan da en başarılı oyunlardan biri.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
72
63
28
15
11
6
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Onur

Bir bilene sorun. Yaşı 30 dan büyük oyun severlere sorun en olmadı. Neler çığır açtı ile güzel oyun arasındaki farkı anlatırız. Yanlış içerik yerine doğru iç... Devamını Gör

Buket

nokia'dan oynadığınız snake ve tetris bu oyunlarla bir tutulamaz bile, yorumlar çok komik açıkçası. siz bir sims'in tasarısını dünya üzerinde bunca yıldır 80... Devamını Gör

Göktuğ S

Birkaçı güzel ama hepsi tam anlamıyla devrim sayılmaz