Görüş Bildir
Haberler
Özkök: 'Balyoz'u Basından Duydum'

Özkök: 'Balyoz'u Basından Duydum'

adem kara
03.11.2014 - 10:26 Son Güncelleme: 26.04.2022 - 12:44
İçeriğin Devamı Aşağıda

Balyoz Davası'nda 24. Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, ilk kez ifade verdi, iddiaları basından duyduğunu söyledi. Özkök, 2 yıl önce Ergenekon davası sırasında 'bu konuda duyumlar aldığını ve astlarına araştırılmasını emrettiğini' söylemişti.

Balyoz davası, Anayasa Mahkemesi'nin 'haklarının ihlal edildiği' yönünde verdiği kararın ardından yeniden görülmeye başlandı. İlk duruşmada 24. Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ifade verdi. Dava, asker eliyle hükümeti devirme iddiası ile 2010 yılında açılmıştı. Özkök, 2012 yılında darbe girişimi iddiasıyla açılan Ergenekon davası kapsamında ifade vermiş, o ifadesinde kendisine Balyoz davasına konu olan darbe iddiaları da sorulmuştu. Özkök, Balyoz darbe planıyla ilgili duyumlar aldığını, astlarından bunu araştırmalarını istediğini söylemişti. Bugün ise davaya konu olan seminer, toplantı ve girişimlerini basından öğrendiğini söyledi.

'Basından duydum'

Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, Mahkeme Heyeti Başkanı Özlem Karaçam,Özkök'e sanıklardan tanıdıkları ve tanımadıkları sordu.

Özkök'ün,'Genelkurmay başkanıyken emrimde çalıştıkları için hepsinin ismini hatırlamayabilirim' demesi üzerine Başkan Karaçam, 'Önemli değil onlar. Şu anda hatırlayıp hatırlamadığınızı söyleyin' dedi.

Özkök, isimleri okunan Dursun Çiçek, Engin Alan, Ergin Saygun, Ergün Balaban, Oktay Memioğlu, Mücahit Şişlioğlu, Halil İbrahim Fırtına, Bilgin Balanlı, Nejat Bek, Mustafa Aydın Gürül ve Özden Örnek gibi isimleri tanıdığını söyledi.

Başkan Karaçam 'Öncelikle Suga, Oraj, Çarşaf ve Balyoz harekat planlarıyla ilgili bilginiz var mı? Bunu anlatın' dedi. Özkök, 'Bu planların hiçbirini duymadım. Özellikle Balyoz kelimesi bana çok yabancı geldi. Ancak basından duydum. Darbe planı yapıldığına dair bir duyum almadım' dedi.

2003'te Genelkurmay Başkanı olduğunu hatırlatan Özkök, 'O zaman darbe planı yapıldığına dair bir duyum aldınız mı?' sorusuna karşılık da, 'Darbe planı yapıldığına dair herhangi bir duyum almadım. Dedikodu mahiyetinde bilgiler geliyordu' ifadelerini kullandı.

Mahkeme Başkanı Karaçam'ın, 'Sanıklardan Çetin Doğan ifadesinde, 'Özkök ile bir görüşme yaptım ve Özkök bana, orduda bazı kıpırdanmalar var, bu nedir diye sordu. Ben de, bunlar dedikodu dedim' beyanında bulunuyor, ne diyorsunuz?' diye sorduğu Özkök, 'Doğrudur. Doğrudan doğruya bunları kendisine sormayı yeğledim. Kulaktan gelen bilgiler vardı dedim' diye konuştu.

Hilmi Özkök, 'Bu kulaktan dolma bilgileri kim getiriyordu size?' diye sorulması üzerine de, 'Basından duyuyordum. İmzasız mektuplar geliyordu. Askeriye dışından geliyordu bu mektuplar' ifadelerini kullandı.

Savcının, '27 Mart 2012'de yapılan duruşmada Çetin Doğan beyanında, sizinle yaptığı bir görüşmeden bahsediyor. Bu görüşmede de, 'köstebek bir evrakı alabilir ama bütün bir valizi alamaz' şeklinde sözler sarf ettiğinizi söylüyor. Ne diyorsunuz?' diye sorduğu Özkök, 'Benimle kendisi arasında olmadı. Böyle konuşmadım. Bu sözü kendisinin söylediğini basından duydum' yanıtını verdi.

Başkan Karaçam'ın, 'Seminerde senaryonun görüşülüp görüşülmemesi konusunda herhangi bir yazışma yapıldı mı?' diye sorduğu Özkök, 'Hayır yapılmadı, zaten de yapılmaz' dedi.

Özkök'ün ifadesi sadece 15 dakika sürdü. Sanıklar ve avukatları tanık Özkök'e soru sormadı.

Özkök, daha önce 'Duyumlar geldi' demişti

2012 yılında Ergenekon davasında tanık olarak ifade veren Hilmi Özkök, Balyoz davasına konu olan darbe planı ile ilgili bilgisi olup olmadığı sorusuna şu yanıtı vermişti;

'Genelkurmay, her 2 yılda, 1. Ordu, 2. Ordu, 3. Ordu'ya hangi planların oynanacağını, seminerlerin yapılacağını, ne şekilde oynanacağını ve tarihleri bildirir. Bu, benden önce rutin olarak yayımlanmıştır. Uygulanması gerekir. Ben yoğunluğumdan katılamadım. Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yapılmasını emrettim. Bu seminer icra edilmiş, fakat en tehlikeli senaryo amacını biraz aşkın şekilde oynanmış, siyasi kişiler ve siyasi olaylar, gerçekmiş gibi oynanmış gibi duyumlar geldi.'

Yalman: Hiçbir istihbarat almadım

Özkök'ten sonra dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman dinlendi. Mahkeme Başkanı Karaçam'ın 'İddia edilen hareket planları hakkında bilginize başvuracağız. Bu planlar hakkında ne biliyorsunuz? şeklinde yönelttiği soruya Yalman, 'Bu davayla ilgili, yani Balyoz davasıyla ilgili olarak size söyleyebileceğim hususlar, ben Balyoz Planı ilgili hiçbir istihbarat almadım. Hiç belge ve bilgiye sahip değilim. Bu konuyu basına intikal ettikten sonra öğrendim. Ayrıca bu konuyla ilgili herhangi bir eylemim, bir girişimim, bir hareketin engellenmesi hususunda bir girişimim olmamıştır.'

Karaçam'ın, 'Balyoz Planı dışında, 'Oraj', 'Sakal', 'Çarşaf' ve 'Suga' planlarını duydunuz mu?' şeklinde soru yönelttiği Yalman, 'Hayır duymadım' yanıtını verdi.

Balyoz Davası duruşması 3 gün devam edecek.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/hil...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0