Görüş Bildir
Haberler
Azerbaycan: Ermenistan'la Çatışmalarda 12 Askerimiz Şehit Oldu

Azerbaycan: Ermenistan'la Çatışmalarda 12 Askerimiz Şehit Oldu

Ulaş
02.04.2016 - 16:22

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermeni işgali altındaki bazı stratejik bölgeleri geri aldıklarını duyurdu. Çatışmalarda 12 Azerbaycan askeriyle 18 Ermeni askeri hayatını kaybetti. Rusya Devlet Başkanı Putin ve AGİT iki ülkeye itidal çağrısı yaptı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan ile sınır hattında çıkan çatışmalarda cuma gecesinden bu yana 12 askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Azerbaycan Ordusu'nun, Goranboy ve Naftalan kentleri için tehlike oluşturan Talış köyü etrafındaki tepe ve Seysulan yerleşim biriminin Ermenistan güçlerinden temizlendiğini belirtti.

Buna göre, Fuzuli bölgesinde, Horadiz kentinin güvenliği için önemli olan Lele Tepesi de Azerbaycan Ordusu'nun kontrolüne geçti. Geri alınan bölgelerde savunma hattının oluşturulduğu ve mevzilerin güçlendirildiği duyuruldu.

Bakanlık, çatışmalarda Ermenistan Ordusu'na ait 6 tank ve 15 topun imhâ edildiğini, öldürülen veya yaralanan Ermenistan askeri sayısının 100'den fazla olduğunu ifade etti.

Açıklamada, 1 Mi-24 helikopterinin Ermenistan güçleri tarafından düşürüldüğü, 1 tankın ise patlayan mayın nedeniyle kullanılamaz hâle geldiği bildirildi. 'Ateşkesin tekrar ihlâli durumunda Ermenistan'a daha ağır darbelerin vurulacağı' ifade edildi.

Ermenistan Cumhurbaşkanlığı da çatışmalarda 18 Ermeni askerinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Putin'den itidal çağrısı

Putin'den itidal çağrısı
İçeriğin Devamı Aşağıda

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in danışmanı Dmitri Peskov, Putin'in Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında silahlı çatışmaların yeniden şiddetlenmesinden “derin endişe” duyduğunu ve taraflara bir an önce çatışmaya son vermeleri çağrısı yaptığını aktardı.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da, Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov ve Ermenistan Savunma Bakanı Seyran Ohanyan'ı telefonla arayarak cephe hattındaki durumu görüştü.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, Azerbaycanlı mevkidaşı Elmar Memmedyarov ve Ermenistanlı mevkidaşı Eduard Nalbandyan ile telefon görüşmesi yaptı. Lavrov, mevkidaşlarına, çatışmaların sona erdirilmesi için duruma müdahil olmaları çağrısı yaptı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan ordusunun Azerbaycan mevzilerine ve yerleşim birimlerine 82 ve 120 milimetrelik havan topları, top ve büyük çaplı silahlarla ateş açtığını, Azerbaycan ordusunun da karşılık verdiğini duyurmuştu.

Cephe hattındaki durumun gerginleştiği aktaran Bakanlık, Ağdere, Terter, Ağdam, Hocavend ve Fuzuli bölgelerinde şiddetli çatışmaların yaşandığı bildirmişti.

Buna göre Terter ilinin Karağacı köyünde bir evin bahçesine Ermeni güçlerinin attığı top mermisi isabet etmiş, evde bulunan bir kişi hayatını kaybetmiş, bir kişi yaralanmıştı.

Azerbaycan Ordusu'nun karşılık vermesiyle sabah saatlerinden itibaren çatışmaların yaşandığı bölgede 3 Ermenistan askerinin öldürüldüğü de bildirilmişti.

Erdoğan'dan Aliyev'e taziye telefonu

Erdoğan'dan Aliyev'e taziye telefonu

Ermenistan ile sınır hattında çıkan çatışmalarda şehit düşen Azerbaycan askeriyle ilgili Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e taziye dileğinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hayatlarını kaybeden Azerbaycanlı askerlere, şahsı ve Türk halkı adına Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa diledi.

'Azerbaycan'a yönelik saldırıları kınıyoruz'

'Azerbaycan'a yönelik saldırıları kınıyoruz'

Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik saldırılarını kınayarak, Ermenistan’ı ateşkese uymaya ve çatışmalara bir an önce son vermeye çağırdı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

'Ermenistan tarafından 1 Nisan'ı 2 Nisan'a bağlayan gece temas hattında Azerbaycan'a yönelik olarak başlatılan topçu ateşleri ve sivil halkı da etkileyen saldırıları kınıyoruz. Şehit olan Azerbaycanlı kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralılara ise acil şifalar diliyoruz. Ermenistan’ı ateşkese uymaya ve çatışmalara biran önce son vermeye davet ediyoruz.

Ermenistan yaklaşık çeyrek asırdır Azerbaycan’ın topraklarının beşte birini işgal altında tutmaktadır. Sözkonusu işgal sona ermediği ve Ermenistan saldırgan tutumundan vazgeçmediği müddetçe benzer çatışmaların yaşanmaya devam etme riski maalesef mevcuttur. Bu çerçevede, Ermenistan’ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararlarını da gözönüne alarak barışçı yollardan işgale biran önce son vermesi yönündeki çağrımızı yineliyoruz.

Yukarı Karabağ ihtilafının çözümü için oluşturulan AGİT Minsk Grubu’nun bir üyesi olan Türkiye, ihtilafa Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü ve egemenliği çerçevesinde adil ve kalıcı bir çözüm bulunması yönündeki çabaları desteklemeyi sürdürecektir.

Diğer taraftan, Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Bakanımız ve Sayın Milli Savunma Bakanımız bugün konuyla ilgili olarak Azerbaycanlı mevkidaşları ile telefonla görüşerek şehit olan Azerbaycanlı kardeşlerimiz için taziye dileklerini bildirmişlerdir.'

Ajanslar, Al Jazeera ve Dışişleri Bakanlığı

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın