Görüş Bildir
Haberler
Astronotların Hayatta Kalmak İçin Baştan Aşağıya Bir Uzay Giysisiyle Kaplanması Gerekir mi?

Astronotların Hayatta Kalmak İçin Baştan Aşağıya Bir Uzay Giysisiyle Kaplanması Gerekir mi?

Ümran Sanğu
16.07.2023 - 06:47

Astronot denilince aklımıza tepeden tırnağa uzay kıyafetlerine büründükleri geliyor. Bu uzay giysileri, astronotları uzayda yaşanabilecek risklere karşı koruma sağlıyor. Ancak hayatta kalabilmeleri için tepeden tırnağa bu giysileri giymek zorundalar mı?

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Uzay giysilerinin amacı

Uzay giysilerinin amacı
  • Uzayda sıcaklıklar yüksek derecede dalgalanabilir. Astronotlar yakıcı sıcakla veya kendilerini donduran soğukla karşılaşabilirler. Uzay giysileri, bu sıcaklık değişimlerine karşı astronotları korur. Astronotları rahat ettirir ve yalıtım sağlayarak güvende kalmalarını sağlar.

  • Vakuma maruz kalındığı zaman, vücuttaki sıvılar kaynar ve ciddi yaralanmalar meydana gelebilir. Uzay giysileri hava geçirmediği için astronotları uzay boşluğundan korur.

  • Uzayda küçük ve hızlı mikrometeoroidler bulunmaktadır. Uzay giysileri bu küçük parçacıkların çarpmasını engeller ve bu sayede astronotlara herhangi bir hasar açılmamış olur.

  • Uzay giysileri yaşam destek düzenekleri ile tasarlanmıştır. Bu sistemler oksijen sağlar, sıcaklık dengesini ayarlar ve nem seviyesini düzenler. Bu yaşam desteği olmadan astronotlar uzayda hayatta kalamazlardı.

Uzay giysilerinin psikolojik etkisi

Uzay giysilerinin psikolojik etkisi

Sadece fiziksel olarak onları giyerek korunmaya çalışmaları değil, aynı zamanda uzay giysileri giymek psikolojik bir deneyimdir. Giyindikten sonra astronotların dış dünya ile kopmasının, astronotun zihinsel düşünceleri üzerinde çeşitli etkileri vardır. Uzay giysileri, bu psikolojik etkiyi azaltmak için kasklarda net görüş sağlayan tasarım ve diğer astronotlarla temas halinde olunması için iletişim sistemlerini birleştirildiği bir düzenek ile tasarlanmıştır. Bu sistemler sayesinde astronotlar hem daha net bir görüş alanına hem de diğer astronotlar ile temas halinde olmaya sahip olmuşlardır.

Uzay giysileri ile eğitim

Uzay giysileri ile eğitim

Astronotlar uzaya çıkmadan önce o giysilerin kullanımı ile ilgili bir eğitim almak zorundalar. Giysileri nasıl giyinip çıkarmaları gerektiğini güvenilir bir şekilde doğru yollar ile yapmak zorundalar. Aksi halde yanlış kullanımda hayati riskleri vardır. Sistemlerin işleyişi, acil durumlarda ne yapılması gerektiği ve çeşitli kontrollerle başa çıkmayı bir eğitimden geçtikten sonra öğrenip gitmeleri gerekiyor. Bu eğitim sayesinde, astronotların görevleri sırasında potansiyel bir sorunla karşılaştıkları zaman ne yapmaları gerektiğini bilmelerine ve hayati riski azaltmaya yardımcı olur.

Uzay giysilerinin evrimi

Uzay giysilerinin evrimi
  • Uzay giysilerinin teknolojisi, gün geçtikçe yol kat etmeye devam ediyor. Daha modern ve verimli bir uzay kıyafetleri geliştirilmiştir. Modern uzay giysileri daha hafif, esnek hareket sunar ve yaşam desteği gibi önemli sistemleri içerir.

  • Uzay giysilerinin teknolojisi devam ediyor. Mühendisler ve tasarımcılar sürekli astronotlar için daha iyi bir uzay giysisi tasarlamak için uğraşıyorlar. Akıllı tekstiller, iyileştirici malzemeler ve sensör gibi çeşitli unsurların uzay kıyafetlerine entegre edilebileceği araştırılıyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın