Görüş Bildir
Haberler
'Assos İçin İdam Kararı': Uzmanlar Bölgedeki Çalışmaların Durdurulmasını İstiyor

'Assos İçin İdam Kararı': Uzmanlar Bölgedeki Çalışmaların Durdurulmasını İstiyor

Çanakkale'deki Assos antik limanında yürütülen 'kaya ıslahı' projesine tepkiler sürüyor. Antik limanın çehresini tamamen değiştiren proje için uyarılarda bulunan uzmanlar bir an önce projenin durdurularak bölgenin rehabilite edilmesini istiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Fotoğraflar: Milliyet

1. derece arkeolojik ve doğal sit alanı olan Assos'ta taş düştüğü gerekçesiyle başlatılan ıslah çalışmasına tepkiler sürüyor. 

Konuyla ilgili Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’a konuşan Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Doğan Perinçek, ileride bölgenin yapılaşmaya açılabileceğini belirterek şunları kaydetti:'Proje hazırlanırken minareye kılıfı hazırlamışlar. Türkiye’de farklı kaya ıslahı projeleri var. Buralarda kesinlikle bir hafriyat söz konusu değil. Sadece düşme ihtimali olan kayalar, ufaklar yerlerinden alınıyor. Büyükleri de çelik ağ içine alınarak yerinde sabitleniyor. Burada yapılan hafriyat bir taş ocağı açma işi gibi. Proje yapılırken buranın idam kararı verilmiş zaten. Ben buraya ileride otel yapılacağını düşünüyorum. Çalışmalar durdurulsun ve bölge rehabilite edilsin. Açılan sekilere halka açık park yapılabilir.'

"Avrupa Peyzaj Sözleşmesi’ne aykırı"

"Avrupa Peyzaj Sözleşmesi’ne aykırı"

Islah çalışmasına bir tepki de Arkeolog Nezih Başgelen’den geldi. 

Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre yapılan işlemlerin Türkiye’nin ‘Avrupa Peyzaj Sözleşmesi’nden kaynaklanan yükümlülüklerine tamamen aykırı olduğunu dile getiren Başgelen, “Sözleşme 2003 yılından beri yürürlükte. Behramkale-Assos’ta bugüne kadar iş makinaları ile yapılanlar Avrupa Peyzaj Sözleşmesi’nden kaynaklanan yükümlülüklerimize tamamen aykırıdır. Tahrip edilen alanların tarihi peyzaja ve doğaya yeniden kazandırılması için bir an önce rehabilitasyon projelerini hazırlamak ve  projeleri uygulamak zorundayız” dedi.

"Doğa ile 3 bin yıldır bütünleşik olan yapı tahrip ediliyor"

"Doğa ile 3 bin yıldır bütünleşik olan yapı tahrip ediliyor"

Assos Dostları Platformundan Cem Tüzün ise yapılan işlemlerin doğal peyzaja müdahale olduğuna dikkat çekerek, “Dozerlerle dümdüz ettikleri alanların tamamı birinci derece doğal ve arkeolojik sit alanı. ‘Böyle bir alanda taşlar yuvarlanıyor’ gerekçesiyle derin hafriyatlar yapılması usulsüz bir durumdur. Assos’da yapılan kültür katliamıdır. Doğa ile 3 bin yıldır bütünleşik olan bir yapı tahrip ediliyor. Uluslararası antlaşmalar ortadayken doğa ve kültürel mirasa bu tür müdahale yapılmaması gerekir. Proje alanı 6 parçadan oluşuyor. 3 parçası tahrip edilmiş durumda ancak kalan 3 parçayı kurtarmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kazdağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan da şunları söyledi: “1. derece arkeolojik sit ve doğal sit alanı olan yerde 12 metrekarelik otopark alanı inşa etmek için koruma mevzuatına, doğal ve arkeolojik sitlere ilişkin ilke kararlarına, bilimsel, yasal, uluslararası koruma ilkelerine uygun süreçler izlemek gerekir.”

Patlayıcılar endişe yaratıyor

Patlayıcılar endişe yaratıyor

Proje kapsamında hazırlanan teknik raporda kayaların parçalanması sırasında bazı patlayıcıların kullanılabileceği belirtiliyor.

İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Güneş Pehlivan daha önce yaptığı açıklamada sigorta şirketlerinin limanda bulunan işletmeleri sigortalamaktan kaçındıklarını söylemişti:

'Bölgenin turizmine sözde katkı olarak sunulan bu proje dahilinde yapılacak kaya kırım çalışmaları esnasında patlatmalar söz konusu olacak, patlatmanın yapıldığı yerin çeperinde de kaya sıçramaları oluşacaktır. Antik liman bölgesinde eski Assos mimarisinin son örneklerinden olan yapılar da bulunmakta ve turizm tesisi olarak hizmet vermektedir. Patlatmalar esnasında oluşacak sarsıntılara dayanamama olasılığı olan bu yapılara, projenin ilanından sonra sigorta şirketleri sigorta yapmaktan kaçınmaktadırlar. '

👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
5
2
2
1
1
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
rcpbyrm

vatan hainleri susun bakayım siz , fetocu musunuz yoksa ! dağı taşı skip atıcaz ...

Resho

Dimi traşlayalım bir güzel inşaata uygun hale getirelim. Böyle Islah mı olur?

cinnet is coming

Asos'a bir kere gitmiştim. şirin kasabanın arkasında yer alan kayalık duvarın eşsiz bir güzelliği vardı. kaya düşme tehlikesini tüm kayaları yok ederek önlen... Devamını Gör