Görüş Bildir
Haberler
Ankara'da Adresler Değişiyor

Ankara'da Adresler Değişiyor

FreiGeist
16.10.2014 - 14:33
İçeriğin Devamı Aşağıda

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı döneminde kiralanan konuttan Başbakanlık Resmi Konutu'na taşındı. Erdoğan da bu ay sonu 'Ak Saray' olarak anılan yeni Cumhurbaşkanlığı binasında çalışmaya başlayacak.

Devlet yönetiminin sembol mekanlarını kullanma geleneği 3 Kasım 2002'de başlayan AK Parti iktidarıyla birlikte değişmeye başladı. Tayyip Erdoğan Başbakanlık görevine başladıktan sonra da Ankara’nın Keçiören semtindeki Subayevleri Mahallesi’nden ayrılmadı. Başbakanlık Konutu’na taşınmayan Erdoğan, eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in de yaptığı gibi, bu binayi resmi kabulleri dışında kullanmadı. Erdoğan komşularıyla, mahalle esnafıyla yakın temas kurduğu bu evden Cumhurbaşkanı seçildiği için ayrılmak zorunda kalışını “Türkiye vizyonunu“ gerekçe göstererek şu sözlerle anlattı:

“Ev konusunda da herhalde Subayevleri olmaz. Zira artık gelenimizle gidenimizle olay değişik bir yerde. Bu Türkiye'nin vizyonudur, burada temsil mevzubahis. Mevcut yerde eşim daimi müzakerelerini resmi konutta yapmıştır, biz de orayı kullanmadık fakat bütün resepsiyonlarımızı dar şartlar altında orada verdik. Bundan sonraki süreçte olay değişik olacak. Gerek başbakanın koşulları, gerek reisicumhurun koşulları daha değişik olması gerekli. Zira bu Türkiye'nin vizyonudur.

Erdoğan “Türkiye vizyonu”na uygun olmayacağını söylediği Subayevleri semtinden taşındı. Ancak adresi Cumhurbaşkanlığı Köşkü olmadı. Erdoğan, Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı olduktan sonra kalmaya devam ettiği ve Çankaya Köşkü’nün hemen karşısında bulunan Dışişleri Konutu’nda ikamet ediyor. Bu bina 2009 yılında Dışişleri ve Cumhurbaşkanlığı arasında imzalanan protokolle Cumhurbaşkanlığına tahsis edilmişti.

Çankaya Köşkü yerine “Ak Saray”

Erdoğan Cumhurbaşkanlığı görevine geldikten sonra, yapımına 2012 yılında başlanan ve yeni Başbakanlık binası olarak inşasına devam eden mekandaki çalışmalar son sürat devam etti.

Atatürk Orman Çiftliği arazisinde yer alan ve çevre örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının başvurularıyla inşaatıyla ilgili durdurma kararı çıkan bu yüksek güvenlikli binanın çalışmalarıyla Erdoğan bizzat ilgilendi. Zaman zaman binanın inşaatına da giden Erdoğan’ın yakın ilgisi nedeniyle binayı “Başkanlık Sarayı” olarak kullanma niyetinde olduğu yorumları yapıldı.

Siyaset çevrelerinde “Ak Saray” olarak anılmaya başlanan binanın yeni Cumhurbaşkanlığı binası olarak kullanılacağı, kapısına Cumhurbaşkanlığı forsunun asılmasıyla resmileşti. Binanın açılışı içinse sembolik bir tarih seçildi: 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı. Gelenekselleşen resepsiyon için gönderilen davetiyelerde adres Cumhurbaşkanlığı olarak belirtildi. Ancak adresin ‘akla ilk gelen’ mekan olmadığını anlatmak için, parantez içinde yeni mekanın bulunduğu semt olan “Beştepe” notu düşüldü.

Erdoğan'ın yerleşkedeki inşaatın tamamlanmasının ardından sadece çalışma ofisi olarak değil ikâmet için de bu binayı kullanması bekleniyor.

Gül de Köşk’te ikâmet etmedi

11.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül Çankaya Köşkü yerine Dışişleri Konutu’nda ikâmet etmeyi tercih etmişti. Abdullah Gül, 2003 yılında Dışişleri Bakanı olduktan sonra, Dışişleri Konutu olarak kullanılan ve Köşk yerleşkesinin hemen karşısında bulunan binaya yerleşti. Gül, 2007'de Cumhurbaşkanı seçildikten sonra da buradan ayrılmadı. Köşk, Gül’ün resmi kabulleri için kullandığı bir alan olarak kaldı. Aynı dönemde Köşk’te başlatılan tadilat nedeniyle de Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül Dışişleri Konutu’nda ikametlerine devam etti.

Davutoğlu için bina kiralandı

Abdullah Gül bu tercihi nedeniyle Dışişleri Bakanlığı döneminde Ahmet Davutoğlu için yeni mekân arayışına girildi. Tercih edilen konut, hem Köşk’e hem de resmi Dışişişleri Konutu’na çok yakın bir sokaktaydı.

Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı döneminde kiralanan bu konutta ikamet etti. Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı döneminde bu kiralık konutta ikâmet etti, yabancı konuklarının büyük kısmını da yine bu binada ağırladı.

Başbakanlık Resmi Konutu’nun yeni sahibi Davutoğlu

Dışişleri Bakanlığı döneminde “kiralık konut”ta ikâmet eden Ahmet Davutoğlu artık “Resmi” konutunda çalışmalarına başladı. Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde sadece resmi kabuller için kullandığı mekân artık Davutoğlu ailesinin yeni adresi olarak kullanılacak. Davutoğlu, 15 Ekim Çarşamba gecesi katıldığı televizyon programının ardından ilk kez “Kırlangıç Sokak”taki evine değil Başbakanlık Resmi Konutu’na geçti. Davutoğlu bu sabah günlük programı için ilk kez Resmi Konut’tan ayrılırken görüntülendi.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/al-jazeer...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0