Görüş Bildir
Haberler
Android N ile Birlikte Gelen Özellikler

Android N ile Birlikte Gelen Özellikler

Onedio Medya
10.03.2016 - 18:43

Merakla beklenen Android‘in yeni sürümü Android 7.0 N, bugün itibariyle sürpriz bir şekilde resmi olarak karşımıza çıktı. Her zaman olduğu gibi yine ilk etapta geliştirici sürümü (Developer Preview) olarak karşımıza çıkan yeni Android N, yepyeni özellikler ile geliştiricilerin kullanımına sunuldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tekno içerik sitesi WebMastoAndroid N sürümüne ilişkin merak edilen detayları inceledi.

Android N Özellikleri

Çoklu-Pencere Özelliği

Android N ile birlikte gelen özellikler arasında en fazla dikkat çeken özellik, çoklu-pencere olarak karşımıza çıkıyor. Android N kullanıcıları çoklu-pencere özelliği sayesinde tek bir ekran üzerinden birden fazla uygulamayı aynı anda kullanabilecek. Yan yana kullanılabilen uygulamalar otomatik olarak ekran boyutuna uyum sağlayabilecek.

Google, çoklu-pencere özelliğinin kullanılabilmesi için, geliştiricilerin bu özelliği uygulamalar üzerinde aktif etmeleri gerektiğini; var olan uygulamalara ise güncelleme ile eklenmesi gerektiğinin altını çiziyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

“Picture-in-Picture” Modu

Google’ın Android N ile birlikte sunduğu özelliklerden biri olan “Picture-in-Picture”özelliği ise geliştiricilere videoyu küçülterek kullanıcının diğer işlemlerini aynı anda yapabilmeleri için imkan sunuyor. Yani YouTube’daki video küçültme özelliğine benzeyen bu özellik; diğer uygulamalar için de aktif edilmiş olacak. Açıklamada sadece TV’lerde kullanılabileceği belirtilen bu özelliğin, ilerleyen günlerde telefon ve tabletlerde aktif edilip edilmeyeceği ise henüz belli değil.

Bildirim Paneli Üzerinden Cevap Yazma

Android kullanıcılarının SMS ve Hangouts gibi uygulamalar için kullandığı “bildirim üzerincen cevap yazabilme” özelliği, artık tüm uygulamalar için geçerli oluyor. Yani kullanıcılar, bildirim paneline bir bildirim geldiğinde, üzerine tıklayıp uygulamayı açmadan doğrudan bildirim paneli üzerinden istediği işlemleri gerçekleştirebilecek.

Artık Aynı Uygulamadan Gelen Bildirimler Grup Halinde Gösterilecek

Google geliştiricilere ve kullanıcılara faydalı bir özelliği daha sunuyor. Bundan böyle aynı anda tek bir uygulamadan gelen birden fazla bildirimler artık grup halinde gösterilecek. Yani bir nevi her uygulamaya ait bir bildirim paneli olacak diyebiliriz.

Kullanıcılar ayrıca bu gruplanan bildirimleri genişleterek tek tek görebilecekler. Bu da iki parmağı aynı anda kullanıp bildirim grubunu aşağı doğru sürükleyerek yapılabilecek. Ayrıca grup halinde gelen bildirimler tek bir sürükleme işlemiyle bildirim ekranından silinebilecek (Inbox‘ta olduğu gibi).

Yenilenen Android Public Beta Programı

Android’in stabil sürüm olarak piyasaya sürülmeden önceki sürümleri, yani testlerin sürdürüldüğü geliştirici sürümlerine artık çok daja kolay bir şekilde ulaşılabilecek. Önceden Android’in deneysel versiyonunu kullanmak isteyen kişiler, ilgili sürümü manuel olarak indirip kurmak zorundaydı. Ancak yeni Android Beta kapsamında tüm bu yeni sürümler kullanıcılara normal bir güncelleme olarak gönderilebilecek. Bunun içinse kullanıcıların bu programa kayıt olmaları gerekiyor.

Deneysel Android sürümlerine sahip olmak ve yeni güncellemeleri hemen alabilmek için sadece programa daihl olmak yetmiyor. Kullanılan cihazın da deneysel sürümler için uygun olması gerekiyor.

Android Beta’ya uygun olan cihazlar: Nexus 6, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Nexus 9, ve the Pixel C.

Android N ile birlikte gelen özellikler elbette bunlar ile sınırlı değil, ancak şimdilik en fazla öne çıkan özellikler bunlar diyebiliriz. Saydığımız özelliklerin yanı sıra, geliştirilmiş Doze modu, yeni “Hızlı Ayarlar” arayüzü ve bazı diğer yenilikler de yer alıyor.

Yeni sürümün adı ne olacak? Nutella?

Google’ın geliştirici sürümünü kullanıma sunduğu Android 7.0 herkesin bildiği üzere “N” harfi ile başlayan bir tatlı ismiyle sunulacak. Beklenen en güçlü aday ise “Nutella”. Ancak bu konuda herhangi resmi bir açıklama bulunmuyor. Yani isim konusundaki belirsizlik hala devam ediyor. Bildiğimiz tek şey ise Sundar Pichai’nin Android N sürümünün adına bir oylama yapılarak karar verileceğini söylemiş olması.

Android N Developer Preview için yapılan tüm açıklamalara buradan ulaşabilirsiniz. Android N’nin stabil olarak sunulacak tam sürümü ise bu yılın ikinci yarısından (Eylül-Ekim’den) sonra düzenlenecek olan Google etkinliği ile gün yüzüne çıkmış olacak.

WebMasto

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
46
12
8
5
5
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Narlı Güllaç koysunlar adını.

Pasif Kullanıcı

Çift pencere özelliği çoğu telefonda vardı zaten :)

Sigurd

benimki hala 4.2 yi bile desteklemiyor, sürekli çok üst modellerde telefonları alma meraklısı biri değilim. Eski modellere de biraz performans artışlı bir de... Devamını Gör