Görüş Bildir
Haberler
AYM'den Dershanelerin Kapatılmasına İptal

AYM'den Dershanelerin Kapatılmasına İptal

Deniz Gök
13.07.2015 - 22:19 Son Güncelleme: 14.07.2015 - 11:37
İçeriğin Devamı Aşağıda

Anayasa Mahkemesi, dershanelerin kapatılmasını öngören düzenlemeyi iptal etti. Özel okula dönüşümünü tamamlamak üzere olan binlerce dershane yoluna nasıl devam edeceğini belirlemek için AYM'nin gerekçeli kararını bekliyor.

Dershanelerin kaldırılmasını düzenleyen kanun hükmü Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. İptal kararının oy çokluğuyla alındığı bildiriliyor.

1 Mart 2014'te TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen ve 14 Mart'ta dönemin Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylanan 'Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapan Kanunu', CHP 18 Nisan 2014'te Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle AYM'ye taşımıştı.  

Anayasa Mahkemesi'nin bu kararıyla, 1 Eylül'den itibaren kapanması öngörülen dershanelerin eğitim hizmeti vermeye devam edeceği belirtiliyor.

Yasada neler vardı?

Dershanelerin kapatılarak özel okullara dönüştürülmesini içeren kanunla ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına veya bu sınavlar kapsamındaki derslere hazırlık niteliğinde kurs açılması engelleniyordu.

Yasayla, eğitim ve öğretim sunmak amacıyla yürütülen tüm faaliyetler Milli Eğitim Bakanlığı'nın izin ve denetimine tabi hale getirilecekti.

Kanun, Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki müsteşar yardımcıları, Talim Terbiye Kurulu başkan ve üyeleri, tüm genel müdürler, grup başkanları ile 81 ildeki milli eğitim müdürlerinin görevlerine, yürürlüğe girdiği anda son verilmesini, yani bir anlamda Milli Eğitim Bakanlığı kadrosunun sil baştan oluşturulmasını içeriyordu. 

CHP'nin Anayasa'ya aykırı bulduğu madde de bu.

Yasa AYM'den dönmeseydi dershane ve öğrenci etüt merkezleri, eğitim - öğretim faaliyetlerine 1 Eylül 2015'e kadar devam edebilecek, 2018 - 2019 eğitim - öğretim yılı sonuna kadar özel okullara dönüşecekti.

Dönüşüm sürecinin bitiminde, dönüşme talebinde bulunan örgün eğitim kurumlarından gerekli şartları karşılayamayanların kurum açma izinleri iptal edilerek, faaliyetlerine son verilecekti.

Kaynak: Ajanslar ve Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0