Görüş Bildir
Haberler
Almanya’da İlk Sonuçlar Belli Oldu: Merkel 4. Kez Kazandı, Aşırı Sağcılar İlk Kez Meclis’e Girdi

Almanya’da İlk Sonuçlar Belli Oldu: Merkel 4. Kez Kazandı, Aşırı Sağcılar İlk Kez Meclis’e Girdi

Batuhan
24.09.2017 - 21:54

Almanya’daki genel seçimin galibi Başbakan Angela Merkel’in liderliğindeki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) oldu. Sandık çıkış anketine göre Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) yüzde 32,8 oy aldı. Merkel, bu sonuçla 4. kez üst üste seçimi kazandı. Bu sonuçlarla birlikte aşırı sağcı parti AFD yüzde 13.2 oyla ilk kez meclise girdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

AA'da yer alan, Almanya’da yaklaşık 61,5 milyon seçmenin oy kullandığı genel seçimlerde oy kullanma işlemi dün yerel saat ile 18.00’de sona erdi.

İlk sonuçlara göre öne çıkan bilgiler

İlk sonuçlara göre öne çıkan bilgiler
  • Hristiyan Birlik partilerinin (CDU/CSU) oy oranı yüzde 32,8. Bu oran partinin 1949 sonrası elde ettiği ikinci kötü sonuç.

  • Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) oy oranı yüzde 20,7 oldu, parti tarihinin en kötü sonucunu aldı.

  • Sağ popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) yüzde 13,2 oy oranı alarak Federal Meclis'e girmeyi başardı; AfD Federal Meclis'teki en büyük üçüncü parti oldu.

  • Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 10,4 oy oranına ulaşarak Federal Meclis'te yeniden temsil edilmeye hak kazandı.

  • Yeşiller'in oy oranı yüzde 9,1; Sol Parti'nin oy oranı ise yüzde 9 oldu.

  • Hristiyan Birlik partilerinin muhtemen koalisyon ortakları Yeşiller ve Hür Demokratlar oldu.

  • Merkel'in Liberaller ve Yeşiller ile koalisyon kurması durumunda, Türkiye kökenli Cem Özdemir'in Almanya Dışişleri Bakanı olabileceği de konuşulanlar arasında.

Aşırı sağcı parti meclise girdi

Aşırı sağcı parti meclise girdi

4 yıl önce yapılan genel seçimlerde yüzde 5’lik baraja takılan aşırı sağcı popülist Almanya için Alternatif (AfD) ve Hür Demokrat Parti'nin oy oranlarını önemli ölçüde artırarak bu kez meclise girdiği görülüyor. Sandık çıkış anketlere göre, AfD yüzde 13,2 ile üçüncü olarak ilk kez mecliste yer alacak. FDP de yüzde 10,4 ile dördüncü parti olacak ve yeniden meclise girecek.

Katılım %75

Katılım %75

Seçimlere katılım oranının yüzde 75 olduğu açıklandı. ARD’nin sandık çıkış anketlerine göre Almanya Federal Meclisi’nde milletvekili dağılımı ise şu şekilde: CDU ve CSU 216, SPD 133, AfD 89, FDP 70, Yeşiller 63, Sol Pati 60.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Schulz: 'Seçim hedefimizi kaçırdık'

Schulz: 'Seçim hedefimizi kaçırdık'

SPD Genel Başkanı Martin Schulz ise yaptığı açıklamada 'bugün sosyal demokratlar için acı bir gün' ifadesini kullandı.

Schulz başkent Berlin'deki SPD Genel Merkezi'nde yaptığı açıklamada, iktidar ortağı olarak girdikleri genel seçimleri kaybettiklerini belirterek, 'Bugün sosyal demokrasi için zor ve acı bir gün. Seçim hedefimizi kaçırdık.' dedi.

'Muhalefette kalacağız'

Schulz, kendilerine oy veren seçmenlere teşekkür ederek, ''Partinin başında kalıp Sosyal Demokrat Partiye muhalefette liderlik edeceğim'' ifadesini kullandı.

Schulz, aldıkları oy oranıyla sosyal demokrasinin ilkeleri ve değerleri için gelecek yasama döneminde de mücadele edeceklerini belirterek, seçimlerde geleneksel parti tabanına ulaşamadıklarını ifade etti..

Merkel: 'Daha iyi bir sonuç bekliyorduk'

Merkel: 'Daha iyi bir sonuç bekliyorduk'

İlk sonuçların ardından açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, AfD'nin parlamentoya girmesinin 'büyük bir sorun' olduğunu belirtti. 'Daha iyi bir sonuç bekliyorduk' diyen Merkel, AfD partisine giden oyları geri kazanma sözü verdi.

'En büyük gücüz'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Merkel, 'Biz en büyük gücüz, hükümeti kurma görevi bize verildi ve bir karşı hükümet kurulamaz' dedi. Merkel, yüzde 33'ten daha iyi sonuçlar almayı umduklarını ancak sağ-popülist AfD'nin meclise girmesi sonrası kendilerine 'büyük bir görev' düştüğünü belirtti. Hristiyan Birlik partileri (CCU/CSU) bu seçimlerde tarihinin en kötü ikinci sonucunu elde etti.Merkel, AfD'nin meclise girmesiyle ilgili, 'Bu konuda kapsamlı bir analiz yapacağız. Çünkü, AfD'ye giden seçmenleri tekrar kazanmak istiyoruz' ifadelerini kullandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
49
38
27
23
19
16
9
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Deneri

Aşırı sağcı ırkçıların güçlenmesi iyi oldu Avrupadaki Türkleri yallah yollasınlar buraya. Almanya'nın sosyal yardımlarından beslenip orada özgürlük ve refah ... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

İyi diyorsun güzel diyorsun da 3 milyon Türk'ün buraya geri şutlanmasına karşılık bir eylem planımız falan yok ki.

Belphegor

Gute nacht gurbetçi tayfa.Ya da Kristallnacht v2.0 diyelim.Orada refahın adını koyup seçimlerde Türkiye'ye kan kusturma işleminiz başarıyla tamamlandı.Artık ... Devamını Gör

Firat Aydin

Ulan Avrupada irkcilik yukseliyor,avrupa batiyor ,felaket geliyor diyorsunda kendin bogazina kadar boka batmis durumdasin her gecen gün de dibi boyluyorsun.... Devamını Gör

Koray

Doğru diyorsun da bizdeki sağla Avrupadaki sağ çok yakın değil birbirine. Avrupada sağ az Hristiyan çok ırkçıdır. Birdeki sağ çok Müslüman az ırkçıdır. Onun ... Devamını Gör