Görüş Bildir
Haberler
AK Parti'den Kilis İçin Nobel Başvurusu

AK Parti'den Kilis İçin Nobel Başvurusu

Emre Ordu
07.02.2016 - 17:27 Son Güncelleme: 08.02.2016 - 09:20

AK Parti'li Ayhan Sefer Üstün Nobel Komitesi'ne dilekçe yazarak, Nobel Barış Ödülü'nü on binlerce Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan Kilis ilinin almasını önerdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

AK Parti İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün'ün Nobel Komitesi'ne yazdığı dilekçedeki ifadeler şöyle:

'Saygıdeğer Komiteye, hem Ulusal Meclis'te İnsan Hakları Komisyonu Başkanıyken, hem de partimin Genel Başkan Yardımcısı olarak bizzat sığınmacılarla ilgilenmiş biri olarak; Nobel Barış Ödülü için Türkiye’nin 2011 yılından bu yana Suriye’deki iç savaşın sonuçlarına bağlı olarak sergilediği performansın içinde bir örnek şehri önermek istiyorum. Türkiye 2011 yılından bu yana 2,4 milyonu aşkın Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapmaktadır. Bu nüfusun %10’u sığınmacı şehirlerinde, %90’ı ise şehirlerde yaşamlarını sürdürmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Suriyeli sığınmacılar konusunda şimdiye değin 8 milyar dolara yakın insani yardım temelli harcamada bulunmuştur. Hükümetimiz, savaş gibi insan haklarını tamamen askıya alan durumlarda üst düzey bir hassasiyet göstermektedir.

'Kilis, kendi nüfusu kadar sığınmacı ağırlıyor'

Baştan beri ‘açık kapı’ politikası istikrarla devam ettirilmektedir. Ülkemizin vatandaşları da bu konuda hükümetimizle ortak bir duyarlığı taşımaktadırlar. Örnek ve öneri olarak sunacağım, Kilis ili, Türkiye’nin güneyinde, Suriye’ye sınır bir şehrimizdir. Kilis şehri nüfusu 129.000’dir ve neredeyse kendi kadar, 120.000 Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapmaktadır. Bu dünyada eşi benzeri görülmemiş bir dayanışma ve yardımlaşma vakası olarak tüm dünyaya örnek alınmalıdır. Akdeniz’de her gün mültecilerin yaşadığı dramla ve geçtiğimiz aylarda Aylan Kurdi isimli çocuğun kıyıya vurmuş cesediyle sarsılan dünya kamuoyu, Kilis’te yaşanan barış ve misafirperverlik olgusuna şahit olmalıdır. Dünya barışı için tarihin bu anında, sivil halkın, kendi mislinde bir kitleye kucak açması bizce en büyük ve etkileyici vakadır.

'Paris'e 2.5 milyon sığınmacı gelse neler yaşanırdı?'

'Paris'e 2.5 milyon sığınmacı gelse neler yaşanırdı?'

Saygıdeğer Komite lütfen düşünün! 2,5 milyon nüfusa yaklaşan Paris şehir merkezine, 2,5 milyon savaştan kaçan sığınmacının misafir olduğunda neler yaşanırdı? Ya da 3 milyonu aşkın nüfusuyla Londra şehir merkezine, 3 milyon savaş ya da  doğal afetten kaçan insan gelse, sığınsa, İngilizler ne düşünürdü, ne yaparlardı? Ya da sizler düşünün Saygıdeğer Komite; Oslo’da 1 milyonu aşkın nüfusa ek olarak 1 milyon mültecinin Oslo’ya misafir olduğunu düşünün. Tahammül ve anlayış kriterleri sizce hangi noktaya gelirdi? Fakat Kilis’te beklenenden başka bir şey oldu; insanlar işlerini, evlerini, ticari piyasaları, sosyal mekanları paylaştı, paylaşıyor. Dünyada sanıyorum ki, kitlesel bir barış eylemi olarak böyle büyük bir örnek bulunmamaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Kilis halkı Nobel Barış Ödülü'ne layıktır'

'Kilis halkı Nobel Barış Ödülü'ne layıktır'

Barış  düşüncesi; anlayış göstermek, misafir etmek, affetmek, bizzat kendi evinin kapısını muhtaç birine aralamak değil midir? Barış duygusu, kendine ait olanı koşulsuzca paylaşmak değil midir? Büyük bir barış destanı yazan Kilis halkının, dünyanın en prestijli ödülüne, Komiteniz tarafından verilen Barış Ödülü'ne lâyık olduğuna bütün samimiyetimle inandığımı ifade etmek isterim.

Kilis halkının Nobel Barış Ödülü'ne lâyık olduğuna ilişkin inancım tamdır. Barış Ödülü'nün, Kilis şehrine verilmesini öneriyorum. Bu güzel örneği sergileyen insanların ödüllendirilmesi, dünyaya duyurulması, başkalarının da benimsemesinin yolunun açılması için ilgilerinize sunuyorum.'

ayhanseferustun.com.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
81
25
9
7
5
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Mehmet YILMAZ

Ülkenin sınır illeri mahvolmuş, ortalık suriyeliden geçilmiyor, zaten düşük olan yaşam kalitesi yerlerde, halk işsizlikten kıvranıyor! ve tüm bunlara rağmen ... Devamını Gör

Sek...

Malum parti de İnsan Haklarından Sorumlu birisimi varmış çok şaşırdım lan O.o

tatlış penguen

hazır yeri gelmişken benimde heykelimi diksinler lan