Görüş Bildir
Haberler
Ahşap Gökdelen İnşa Edilecek

Ahşap Gökdelen İnşa Edilecek

Batuhan
04.03.2015 - 15:28

Avusturya, dünyanın en uzun ahşap gökdelenini inşa etme kararı aldı. Çevreciler doğaya birçok faydası olduğunu belirtirken, itfaiye yetkilileri projeden endişeli.

Avusturyalı mimarlar, gelecek yıl başkent Viyana'da 84 metrelik ahşap gökdelen inşa etmeyi planlıyor. HoHo adı verilen proje Avrupa'nın en büyük yerleşim birimi bölgelerinden biri olan Seestadt Aspern'de inşa edilecek. 60 milyon Euro'ya mal olması beklenen gökdelen bir otel, apartmanlar, restoranlar, spor merkezi ve iş yerleri içerecek.

Projenin başında yer alan Caroline Palfy, ahşap gökdelenin doğaya birçok faydası olacağını belirtti. Palfy, 'ahşabın 200 yıl önce mükemmel bir inşaat malzemesi olduğunu ve bu özelliğini halen koruduğunu' söyledi.

Yüzde 76'sı tamamen ahşap olacak binanın eş büyüklükteki bir gökdelene kıyasla 2800 ton karbondioksit tasarrufu yapması bekleniyor. Aynı miktar, 1300 yıl boyunca her gün 40 km araba kullanarak ortaya çıkan CO2'e eşit kabul ediliyor.

Proje mimarlarına kıyasla, Viyanalı itfaiyeciler ahşap gökdelenin çok iyi bir fikir olmayabileceğini belirtti. Viyana itfaiye hizmeti sözcüsü Christian Wegner, 'Avrupa'da herkes giderek daha uzun gökdelenler istiyor. Ancak özellikle ahşap olması istenen bir gökdelenin herkese danışılmadan yapılacak olması çılgınca ve üzücü' ifadesini kullandı.

Wegner, ahşap gökdelenin inşasına başlanmadan önce birçok testten geçirilmesi gerektiğini belirtti. Gökdelenlerin etkin bir şekilde kullanılmadıkları tartışmasını da başlatan ahşap gökdelen, Avusturya Halk Partisi (ÖVP) tarafından savunuluyor. Milletvekili Katrina Riedl, 'Viyana bir gökdelen şehri değil ancak yenilik şehri' diyerek projeye destek verdi.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/84-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0