Görüş Bildir
Haberler
Afet Uzmanı Dr. Kubilay Kaptan: 'Patlayıcılar 15 Gün Soğutulduktan Sonra Taşınmalıydı'

Afet Uzmanı Dr. Kubilay Kaptan: 'Patlayıcılar 15 Gün Soğutulduktan Sonra Taşınmalıydı'

Afet uzmanı Dr. Kubilay Kaptan Sakarya'da patlayıcı madde taşıyan kamyonun infilak etmesi ve üç askerin şehit olmasına neden olan olayda ihmalleri anlattı. Kaptan patlayıcıların 15 gün boyunca soğutulması gerektiğini ve bu işlemin yalnızca su ile değil köpükle yapılmasını gerektiğinini belirtti. 

Geçtiğimiz hafta Sakarya'da havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada 7 işçi hayatını kaybetmiş, yüzden fazla işçi de yaralanmıştı. 

Bu olaydaki ihmaller konuşulurken, aynı yerden dün bir acı haber daha geldi. Havai fişek fabrikasında patlamayan malzemeleri taşıyan kamyonda patlama medyana geldi. Üç asker şehit oldu.

"Pimi çekilmiş bomba gibi"

"Pimi çekilmiş bomba gibi"

Cumhuriyet'ten Zehra Özdilek'in aktardığı habere göre, patlamaya neden olan havai fişeklerin içindeki barut, kimyasal bileşenler, tutkal ve patlamayı artırsın diye sıkıştırılmış oksijen olduğunu dile getiren Kaptan, “Yüz ton olduğu söylenen veya daha fazla bir miktar depolanmış. Binaların şekli, depolama zaten komple yanlış. Oradaki patlamadan sonra açığa çıkan bin derecenin üstünde bir ısı var. Patlamadan geriye kalanlar, patlamış olanlardan daha tehlikeli durum arz eder. Çünkü bu büyük ısı nedeniyle etkilenmişlerdir. İçindeki kimyasal malzemelerin bir kısmı bozulmuştur. Onlar pimi çekilmiş bomba gibidir. Bunların minimum 15 gün veya daha fazla, bir ay da olabilir muhakkak soğutma işlemine tabi tutulması lazımdı. Sık sık ısıları ölçülmeliydi” diye konuştu.

"Koruyucu kılıf olmalıydı"

"Koruyucu kılıf olmalıydı"

Bu tür patlayıcıların yerinde imha edilmesi gerektiğini belirten Kaptan, şöyle devam etti: 

“Bunu tutup da 30 km ileri götüremezsiniz. Burada çevre koşulları uygun olmadığı için mecburen taşınması gerekiyordu. Son derece dikkatli, ısısı sürekli ölçülüp taşınmalıydı. Böyle kamyonun arkasına konulup taşıma şeklinde olmamalıydı. Yine patlama olsa bile onları koruyacak bir kılıfın yapılması gerekirdi. Bu patlama, yükleme sırasında da olabilirdi. Trafikte de olabilirdi. Ufak bir sürtünmeden bile tekrar bir reaksiyon meydana gelmiş olabilir. Bu konularda bir şey olmaz mantığıyla bakıldığı için tüm bu olaylar gerçekleşiyor. Danışılmalıydı. Bir an önce bu işi halledelim diye bakıldığı için başımıza bunlar geliyor.”

ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
rcpbyrm

ee arkadaş bir işi yapmadan önce de bir uzmanına sorun ! ne bu her şeyi oldu bittiye getirme çabaları ! sizden can gitmeyince çok rahat oluyorsunuz !

Gamze

Uzmanına sordukları şeyleride görüyoruz. Uzmanın tavsiyelerini değil yine kendi bildiklerini okuyorlar.

hakan balta

Aaa olur mı öyle. 15 gün uzun bir süre. Adam bir an önce işine baksın, tekrar faaliyete geçsin. Kimsiniz siz de bunu sorguluyorsunuz..? Fedöcü müsünüz kardeş... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

akp ve stepnesi mhp sorusturma onergesini red etmisti tum onlemler alindi vs diye hadi cikip aciklama yapsinlar, sehit olan askerlerimizin ailelerine, hayatl... Devamını Gör