Görüş Bildir
Haberler
Adli Yılda Feyzioğlu Düğümü

Adli Yılda Feyzioğlu Düğümü

adem kara
15.08.2014 - 14:53 Son Güncelleme: 15.08.2014 - 15:09

Yargıtay Başkanı Ali Alkan adli yıl açılış töreni için, Başbakan Erdoğan'ın 'O katılırsa ben katılmam' dediği Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'na davetiye gönderildiğini açıkladı. Feyzioğlu'nun bir konuşma yapması da öngörülüyordu ancak Erdoğan'ın açıklamasının ardından Başkanlar Kurulu bir kez daha toplanacak. Feyzioğlu da Erdoğan'a yazılı bir açıklamayla tepki gösterdi.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Feyzioğlu avukatların yargının içinde yurttaşı temsil eden kurucu unsur olduğunu belirtti. Feyzioğlu, 'Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın savunmayı protesto etmesi, Yargıtay üzerinde baskı kurmaya ve yetmiş yedi milyonu savunan avukatların meslek örgütünü susturmaya çalışmaktır.' dedi.

TBB Başkanı, Erdoğan'ın Başbakanlık'tan Cumhurbaşkanlığı'na geçişi tamamlayamadığını savundu:

'Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde yetmiş yedi milyonun Cumhurbaşkanı olacağına dair Milletin huzurunda verdiği sözle uyumlu olmayan bu açıklama, Cumhurbaşkanlığı Makamının tarafsız olmasını bekleyen herkesi hayal kırıklığına uğratmıştır. Bu üzücü açıklama, Sayın Erdoğan’ın henüz Başbakanlıktan Cumhurbaşkanlığı’na geçişi zihninde tamamlayamadığını göstermektedir. Temennimiz, bu geçişi bir an önce tamamlayarak herkesin Cumhurbaşkanı olduğunu kabullenmesidir.'

Yargıtay Başkanlar Kurulu görüşecek

Yargıtay Başkanı Ali Alkan ise Anadolu Ajansı'nın sorularını yanıtladı. Alkan, 1 Eylül'deki adli yıl açılış töreniyle ilgili ayarlamaların Temmuz ayındaki Başkanlar Kurulu'nda yapıldığını söyledi. Davetiye ve program da Feyzioğlu'na Erdoğan'ın açıklamalarından önce gönderildi.

Ancak Alkan, Erdoğan'ın 'O katılırsa ben katılmam' sözlerinin ardından ortaya çıkan durumun Başkanlar Kurulu'nda yeniden ele alınacağını belirtti. Alkan, tatilde olup toplantıya katılamayacakların da görüşlerini alıp kurumsal bir görüş açıklayacaklarını söyledi; Bu, Yargıtay Birinci Başkanı'nın bir tasarrufu, kişisel düşüncesi değildir.' dedi.

Adli yıl için öngörülen program

Temmuz ayında toplanan Başkanlar Kurulu'nda alınan karara göre törende Yargıtay Başkanı Alkan'ın yanısıra Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da bir konuşma yapacak. Kurulda '1943 yılından beri yapılagelen ve bir gelenek halini alan adli yıl açılışlarında Barolar Birliği Başkanının da konuşması' öngörüldü.

Alkan, Feyzioğlu ve Erdoğan'ın karşı karşıya geldiği Danıştay töreninde istenmeyen gelişmeler yaşandığını, Feyzioğlu'nun konuşma süresi Yargıtay Başkanı'ndan uzun olmayacağını söyledi:

'Bu konuyu da tartıştık ve Barolar Birliği başkanının konuşması gerektiği sonucuna varıldı. Ancak konuşma süresinin kesinlikle Yargıtay başkanının konuşma süresinden fazla olmaması, benim konuşma süremin yaklaşık yarım saat olması öngörüldü. Barolar Birliği Başkanının da süresinin buna eşdeğer olması kabul edildi. Biz Barolar Birliği Başkanına dünkü gelişme olmadan önce davetiyeyi gönderdik ve Başkanlar Kurulunun süreye ilişkin aldığı bu kararı da kendisine bildirdik.'

'Sorumluluk Feyzioğlu'nda'

Yargıtay Başkanı Alkan, yapacağı konuşmadan Feyzioğlu'nun sorumlu olacağını söyledi:

'İstenmeyen, zorunlu nedenlerle getirilen bu kısıtlamaya Barolar Birliği Başkanımızın uyacağını ümit ediyoruz. Ama bizim Barolar Birliği başkanının konuşmasının içeriğine herhangi bir şekilde müdahale etmemiz söz konusu değildir. Aksinin kabulü bizim her zaman savunduğumuz ve evrensel bir ilke olan ifade özgürlüğü sorununa yeni bir sorun katar. Bu nedenle maddi ve manevi sorumluluğu sayın Barolar Birliği başkanına aittir diyoruz.'

Erdoğan ne demişti?

AK Parti'nin 13.kuruluş yıldönümü resepsiyonunda Başbakan Tayyip Erdoğan Adli Yıl Açılış Töreni'ne katılıp katılmayacağına ilişkin soruyu yanıtladı. Erdoğan Yargıtay'ın TBB Başkanı Metin Feyzioğlu'nu toplantıya çağırması ve konuşturması halinde toplantıya katılmayacağını söyledi:

'Cumhurbaşkanı gelip de orada Baro Başkanını dinlemek durumunda değil. Bugüne kadar bu tür şeyler olduysa artık bunların reforme edilmesi lazım. Bütün bunlara rağmen Yargıtay Başkanı orada konuşacaksa, Yargıtay Başkanını ben de seve seve dinlerim, Yargıtay'ın başı olduğu için dinlerim. Orada Yargıtay Başkanı sadece konuşacaksa eyvallah, ödüllerine vesaire eyvallah. Zaten işin asıl formatında, yasal formatında bu yok. Neymiş teamülmüş. Bir teamül arıyorsanız, böyle bir yerde konuşması gereken Yargıtay üzerinde böyle birşey aranıyorsa orada cumhurbaşkanı konuşur.'

Gerginlik Danıştay Töreni'nde yaşandı

Danıştay'ın Mayıs ayındaki kuruluş yıldönümü törenine katılan Başbakan Tayyip Erdoğan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'na hem 'konuşma süresinin uzunluğu' hem de 'siyasi içerikli bir konuşma yapmasını' gerekçe göstererek tepki gösterdi ve Erdoğan salonu terk etti.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/adl...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0