Görüş Bildir
Haberler
ABD'den Irak'a 450 Asker Daha

ABD'den Irak'a 450 Asker Daha

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD'nin Irak ordusuna askeri eğitim vermesi ve danışmanlık yapması için ek 450 asker gönderme kararı adlığı bildirildi. 

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, yaptığı yazılı açıklamada, Başkan Obama’nın 'IŞİD’i zayıflatıp yok etmeye yönelik stratejisi' kapsamında, örgüte karşı yürütülen kampanyayı genişletmek için ilave eylem kararları aldığını duyurdu. Earnest, “Başkan Obama, sahadaki ortaklarımızın kapasitesini ve etkinliğini artırmak için, ek 450 civarında ABD askerinin Iraklı güvenlik güçlerinin eğitilmesi, onlara danışmanlık ve yardım hizmetinin sunulması için Anbar vilayetinin doğusundaki Takaddum askeri üssüne gönderilmesini onayladı” ifadesini kullandı.

‘Muharip rol üstlenmeyecekler’

Earnest, şu anda Irak’ta dört eğitim merkezinde ABD ve koalisyon güçlerinin 9 binden fazla ülke askerini eğittiğini ve 3 bininin de eğitimlerine devam ettiğini ifade ederek, yeni gönderilecek ABD askerlerinin savaşçı rol üstlenmeyeceğini söyledi.

Earnest, ayrıca Obama’nın Irak hükümetiyle koordinasyon halinde, yerel unsurların da aralarında yer aldığı ülkenin güvenlik birimlerine gönderilecek temel teçhizat ve materyallerin dağıtımının da hızlandırılması talimatı verdiğini dile getirdi.

Açıklamada, 'Deneyimli militanların, ülkelerine dönerek saldırılar için yandaş arayacağı konusunda endişeleri koruyoruz. Başkan, ulusal güvenlikten sorumlu kişilere, Irak ve Suriye'ye giden ve geri dönen yabancı militanları durdurmak için koalisyon ortaklarıyla birlikte önlemleri artırma talimatını verdi' denildi.

İlave birimlerle birlikte Irak’ta halihazırda 3 bin 100 olan ABD askerinin sayısı 3 bin 500’ü aşacak.

İbadi’nin talepleri

Irak Başbakanı Haydar İbadi, Paris’te düzenlenen IŞİD’e karşı mücadele zirvesinde, uluslararası koalisyonun IŞİD'le mücadelede ülkesine yeterince destek vermediğini savunmuştu. Koalisyona bağlı hava kuvvetlerinin, Irak kara birliklerine IŞİD’in ülkedeki ilerleyişi konusunda yeterli istihbarat bilgisi vermediğini söyleyen İbadi, 'Hava desteği yeterli değil, IŞİD'in manevraları yeteri kadar izlenmiyor. IŞİD çok küçük gruplar halinde bölgede sürekli hareket halinde' ifadelerini kullanmıştı.

İbadi, 'Uluslararası koalisyon tarafından bize çok söz verildi ancak bunlar tutulmadı. Yeteri kadar silah ve mühimmat alamadık. Sadece kendi imkanlarımız ve gücümüzle hareket etmek zorunda kaldık' diye konuşmuştu.

Sputnik News ve Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0