Görüş Bildir
Haberler
ABD Donanmasına Robot İtfaiye Eri

ABD Donanmasına Robot İtfaiye Eri

Ulaş
08.02.2015 - 23:25
İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD donanması gemilerde çıkabilecek yangınlara müdahale etmesi için geliştirilen SAFFiR adlı robotun prototipini tanıttı.

ABD askeri gemilerde yangınlarla mücadele etmesi için geliştirilen SAFFiR adlı robotun prototipini tanıttı. 1.77 metre boyundaki ve 65 kg ağırlığındaki robot, taşıdığı alıcılarla gemilerde hareket ederek olası tehlikeleri saptayabilecek. Tepeden gövdesine bağlı bir kablo ile ilerleyebilen SAFFiR, buna rağmen kapıları açabilme ve yangın hortumunu kullanabilme gibi özelliklere sahip olacak. Robotun prototipi şu an kumanda ile kontrol edilerek test ediliyor.

SAFFiR'in en büyük özelliği, müdahelesi çok zor durumlarda kullanılabilmesi olacak. Robot kızılötesi stereovizyon alıcıları ve dönebilen lazeri sayesinde yoğun dumanın içinde görebilecek. SAFFiR'i geliştiren ekipte yer alan Donanma Araştırma Bürosu'ndan Thomas McKenna, 'ana amacın yangınlarda denizcileri alevlerden uzak tutmak olduğunu' belirtti.

Engadget sitesinin haberine göre, SAFFiR Kasım 2014'te gerçekleştirilen bir testte DC-21 insansız hava aracı ile denendi. Denemede, kızılötesi alıcıları ve kameralarıyla bölgenin haritasını çıkaran İHA, bu bilgileri robota göndererek yangınlara müdahale etmesini sağladı.

ABD Donanması'nın bir sonraki aşamada SAFFiR'in iletişim kapasitesi ve alıcılarını güçlendireceği, DC-21'in de 5 dakika olan batarya süresini artıracağı belirtildi. McKenna, nihai amacın SAFFiR ile denizcilerin beraber çalışması olacağını, robotun kimsenin yerine geçmeyeceğini söyledi.

  • Al Jazeera
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0