Görüş Bildir
Haberler
ABD Başkanları ve Seçimleri Hakkında Bilgi Sahibi Olmanızı Sağlayacak 10 Temel Şey

ABD Başkanları ve Seçimleri Hakkında Bilgi Sahibi Olmanızı Sağlayacak 10 Temel Şey

halit efe korkmaz
05.07.2016 - 01:37 Son Güncelleme: 05.07.2016 - 02:18

ABD başkanları ve seçimleri ile ilgili enteresan ve bir o kadar da temel oluşturacak bilgilerin derlendiği bu içerikte bilmediğiniz çok şey öğrenebilirsiniz!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. En çok kölesi olan ABD başkanı kimdi?

1. En çok kölesi olan ABD başkanı kimdi?

ABD 1789'da ilk başkanını seçerken ülkede 700 bine yakın köle vardı. Bu çok sayıda köleye sahip olanlar arasında tanıdık isimler göze çarpıyordu. En başta da ilk başkan George Washington. 200 kadar kölesi vardı Washington'ın. En ateşli özgürlükçü, Bağımsızlık Bildirgesi'nin yazarı ve ABD'nin üçüncü başkanı Thomas Jefferson'ın köle sayısı da az değildi. Köle sahibi olan diğer ABD başkanları şunlar: James Monroe, Andrew Jackson, John Tyler, James K.Polk, Zachary Taylor, Ulysses S.Grant.

2. 44 ABD başkanından 33'ü ikinci kez seçildi

2. 44 ABD başkanından 33'ü ikinci kez seçildi

Bugüne kadarki 44 başkanın 33'ü ikinci kez seçilmeyi başardı. Tek dönemle yetinen ilk başkan ABD'nin ikinci başkanı John Adams'tı. Adams 1800 yılındaki seçimlerde, yardımcısı ve Bağımsızlık Bildirgesi'nin ünlü mimarı Thomas Jefferson karşısında çok az bir farkla seçimi kaybetti.

3. Suikasta kurban gidenler

3. Suikasta kurban gidenler

Dört ABD başkanı suikasta kurban gitti: Abraham Lincoln (1865), James Garfield (1881), William Mckinley (1901) ve John F. Kennedy (1963). Gizli Servis, Mckinley suikastının ardından oluşturuldu. Suikast girişimine maruz kalan başkanlar şunlar: Andrew jackson, Theodore Roosevelt, F.D. Roosevelt, Harry Truman, Gerald Ford ve Ronald Reagan. Görevi başında ölen başkanlar ise şöyle: William H.Harrison (1841), Zackary Taylor (1850), Warren G. Harding (1923) ve Franklin D. Roosevelt (1945).

4. Türkiye'yi ziyaret eden ABD başkanları

4. Türkiye'yi ziyaret eden ABD başkanları

Cumhuriyet döneminde Türkiye'ye resmi ziyaret düzenleyen ilk ABD Başkanı Dwight Eisenhower oldu. 6-7 Aralık 1959'da gerçekleştirilen gezinin başlangıcında, Eisenhower Ankaralıları araba ile selamladı. Eisenhower'ın ziyaretinden 31 yıl sonra Türkiye'yi ilk ziyaret eden ABD Başkanı baba George Bush oldu. Temmuz 1991'de gerçekleşen gezi, Birinci Körfez Savaşı'ndan birkaç hafta önce yapılmıştı. Gezi sırasında savaşa neden olan Irak'ın Kuveyt'i işgali henüz başlamamıştı. Bir ABD başkanının şimdiye dek yaptığı en uzun resmi ziyaret Bill Clinton tarafından gerçekleşti.

5. En uzun süreyle görevde kalmış başkan: F.D.Roosevelt

5. En uzun süreyle görevde kalmış başkan: F.D.Roosevelt

ABD'nin ilk başkanı olan Washington dörder yıldan iki kez başkanlık yaptıktan sonra yeniden aday olmamış, bu bir gelenek olarak yerleşmiştir. Geleneği yıkan başkan ABD'nin 32. Başkanı F. D. Roosevelt olmuştur. F. D. Roosevelt üst üste dört dönem başkan seçilmiştir. Böylelikle bu onu Amerikan tarihinin en uzun süre görev yapan başkanı haline getirdi. Dördüncü döneminin başında yani 1945'te hayatını kaybetti. ABD'nin 26. başkanı Theodore Roosevelt'in akrabası olan ve 1929'daki Büyük Buhran'ın ardından Yeni Düzen adlı kalkınma programıyla Amerikan ekonomisini toparlayan Franklin Roosevelt başka ilklere de imza attı. Uçağa binen, bir kadını bakan yapan, televizyondan izlenen ilk ABD başkanı oydu. 

NOT: 1952'de başkanlık iki dönemle sınırlandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. ABD tarihinde istifa eden ilk ve son başkan: Richard Nixon

6. ABD tarihinde istifa eden ilk ve son başkan: Richard Nixon

ABD tarihinde istifa etmek zorunda kalan tek başkan Richard Nixon oldu. Yapılan anketlere göre özellikle Vietnam Savaşı nedeniyle 'en az sevilen başkan' olarak bilinir. Nixon'ın başını yiyen ise ünlü Watergate skandalıydı. 9 Ağustos 1974'te istifa etti. En çok akılda kalan sözü skandalın ardından sarf ettiği, ''Ben düzenbaz değilim'' cümlesiydi.

7. İran-Contra skandalı ve Ronald Reagan

7. İran-Contra skandalı ve Ronald Reagan

Ronald Reagan yönetiminin ambargo uyguladığı İran'a silah sattığı, üstelik elde ettiği geliri Nikaragua'da hükumete karşı mücadele yürüten Contra milislerine aktardığı anlaşıldı. Yönetim, İran'a silah satarak Tahran'daki Amerikalı rehinelerin salıverilmesini sağlayacağını da ummuştu. Reagan ve ABD skandalı 'hafif sıyrıklarla' atlattı.

8. 13 yaşındaki kızından akıl alan başkan Jimmy Carter

8. 13 yaşındaki kızından akıl alan başkan Jimmy Carter

1980'de Jimmy Carter, koltuğunu Ronald Reagan'a kaptırmak üzereydi. Televizyondaki programda, başkan Carter, ''Kızım Amy'e ülkenin en önemli sorununun ne olduğunu sordum, o da nükleer silahlanma olduğunu söyledi'' dedi. Carter, 13 yaşındaki kızından danışmanlık aldığı için alay konusu edildi. Jimmy Carter'ın başkanlığı sırasında petrol krizi yaşandı. Enflasyon oranı tarihin en yüksek değerlerinden birine ulaştı. Sovyetler Birliği Afganistan'ı işgal etti. İran'daki Şah Muhammed Rıza Pehlevi yönetimi yıkılarak İslam Cumhuriyeti kuruldu. ABD'nin Tahran'daki elçiliği hükumetten cesaret alan bir grup öğrenci tarafından işgal edildi ve elçilik çalışanları 444 günlük bir süreyle rehin alındı. Bu durum Jimmy Carter'ın başkanlığının son günlerine kadar sürdü ve Jimmy Carter'ın rehinelerin serbest bırakılması konusunda başarısızlığı 1980 yılındaki başkanlık seçimlerini Ronald Reagan'a kaybetmesinde büyük rol oynadı.

9. Gelenek haline gelen ABD Başkan adaylarının tartışma programları

9. Gelenek haline gelen ABD Başkan adaylarının tartışma programları

Amerikalı seçmenlerin, başkan adaylarını başkanlık tartışmalarında tanıması adettendir. 1858'deki meşhur Lincoln-Douglas münazaralarında, Illinois senatörlüğü için halkın önünde yedi defa tartışan iki adayın başlattığı gelenek, 1948'de Thomas Dewey ve Harold Stassen'in başkanlık için tartıştığı ilk radyo yayınıyla popülerlik kazandı. 26 Eylül 1960 günü hem televizyon hem de ABD seçim tarihi için milat oldu. Masachusetts Senatörü John F. Kennedy ve başkan yardımcısı Richard Nixon, 74 milyon seyircinin önünde ülkenin iç meselelerini tartıştı. Günümüzde bu tartışmalar ABD seçimlerini en çok etkileyen faktör haline geldi. Ayrıca seçmen bu tartışma programlarında sadece siyasi görüşlere değil adayları psikolojik olarak hal ve hareketlerini de değerlendirmekte.

10. İlklerin başkanı Barack Obama

10. İlklerin başkanı Barack Obama

ABD'nin 44. başkanı olan Obama, seçilmesiyle birlikte birçok ilki beraberinde getirdi. ABD'de uzun yıllar boyunca siyah ırka yapılan haksızlıkları göz önünde bulundurduğumuz zaman ABD tarihinde ilk siyahi başkan olması tüm dünyayı etkiledi. Seçildiği ilk gün Guantanamo'nun kapatılması kararına imza atarak başka bir ilke imza atmış oldu. ABD'nin İran'a 1979'dan beri sürdürdüğü ambargoyu 16 Ocak 2016 günü resmen sona erdirdi. Obama, Küba'yı 88 yıldır ziyaret eden görevdeki ilk ABD başkanı oldu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
168
37
16
11
10
5
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
tmrrkl

emek verilmiş güzel bir çalışma olmuş kardeşim...

xxymacxxy

Barack Obama için 1 kez seçildi demişsiniz ama 2008 ve 2012 2 kez seçilmedi mi?