Görüş Bildir
Haberler
72 saatlik ateşkes kararı ardından Gazze

72 saatlik ateşkes kararı ardından Gazze

trt turk
05.08.2014 - 16:08 Son Güncelleme: 05.08.2014 - 16:51

72 saatlik ateşkes kararı ardından Gazze

Gazze'de çok sayıda kadın ve çocuğun bulunduğu bin 860'dan fazla kişinin hayatını kaybettiği, 9 bin 470 kişinin yaralandığı saldırıların ardından sabah saatlerinde açıklanan geçici ateşkesle Filistinliler, uzun bir aradan sonra kepenklerini açan iş yerlerinden temel ihtiyaçlarını karşılamak için uzun kuyruklar oluşturdu.

Elektrik santralleri ve trafoları hedef alan saldırılar sebebiyle oluşan zarar ve yüreklerdeki kalıcı hasarlar bir nebze de olsa onarılmaya çalışılırken, bombardımandan kaçarak okullara, hastanelere sığınan aileler, yıkımdan geri kalan evlerine dönmek için yola çıktı.

Su arıtma tesisleri, döviz büroları, fırın ve marketlerin önünde kalabalıklara rastlanılan Gazze'de, günler sonra ilk kez seyyar satıcıların sesleri sokaklarda yükselmeye başladı. Sahile inen kimi Gazzelilerin yanı sıra bazı balıkçılar da günler sonra avlanmak için denize açıldı.

'ÖLÜMÜN ORTASINDA BİR HAYAT' 

Gazzeli 13 yaşındaki Muhammed Hicazi, sağlanan ateşkesle evinin bitişiğindeki lokantadan gelen Filistin mutfağının vazgeçilmezi felafil (etsiz nohut köftesi) kokularından duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Günlerdir kokusunu dahi alamadığı sıcacık felafili yemek için koşar adımlarla lokantaya girdiğini anlatan Hicazi gibi diğer Filistinli çocuklar da bayram günlerinde mahrum kaldıkları bu lezzetleri tadabilmenin ve kısmi de olsa 'güven duygusu' içerisinde cadde, sokak ve parklarda oynayabilmenin sevincini yaşıyor.

Filistinli Raşa el-Beyyumi de Gazze halkının, bugün 'ölümün ortasında bir hayat' arayışıyla sokaklara döküldüğünü belirterek, 'Aslında ateşkes bitse bile hayatla mücadelemiz sürüyor. Zira ölüm bizden çok da uzak değil' ifadesini kullandı.

Bombardıman sebebiyle Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Hanun bölgesinde terk etmek zorunda kaldığı evini ateşkesin ardından sağlam bulma umuduyla geri döndüğünü anlatan Semer Habib de 'Keşke bu, savaşın sonu olsaydı. Ağır bedeller ödedik. Çocuklarımızı evlerimizi kaybettik. Tek istediğimiz güvenli bir hayat' diye konuştu.

Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. İsrail, olayların ardından 7 Temmuz'da Gazze'ye havadan, 17 Temmuz'da da karadan saldırıya geçmişti.

Gazze'deki Filistinli gruplar ve İsrail arasında bugün saat 08.00'de başlayan 72 saatlik ateşkes sağlanmıştı.

Kaynak: http://www.trtturk.com/haber/72-saatl...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0