Görüş Bildir
Haberler
5 Kişinin Öldüğü Olay, Siirt'teki İlk Baraj Faciası Değilmiş

5 Kişinin Öldüğü Olay, Siirt'teki İlk Baraj Faciası Değilmiş

Batuhan
26.08.2014 - 10:23

5 Kişinin Öldüğü Olay, Siirt'teki İlk Baraj Faciası Değilmiş

Siirt’in Tillo ilçesinde, Alkumru Barajı kapaklarının açılması sonucu meydana gelen 5 kişinin hayatını kaybettiği facianın bir benzerinin aynı yerde 3 yıl önce de yaşandığı ortaya çıktı.

Zaman gazetesinin haberine göre, Siirt'te 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan baraj faciasının bir benzeri yine aynı yerde tam üç yıl önce meydana gelmişti. Eylül 2011’de bayram tatilinde pikniğe giden bir aileden üç kişi, baraj kapaklarının açılmasıyla can vermişti.

Siirt’te aynı bölgede 2011 yılının Eylül ayında bayram tatilinde pikniğe giden 3 kişi, Alkumru Barajı kapaklarının uyarı yapılmadan açılması sonucu hayatını kaybetmişti. 3 yıl önceki olayda, 3 çocuğu ile birlikte Kutmiz ve Billoris köyleri arasında pikniğe giden Fehim Özbey (39), serinlemek için çocuklarıyla Botan Çayı’na girmiş, bu sırada Alkumuru Barajı’nın kapakları açılınca sular aniden yükselmişti. Suyun yükseldiğini gören Fehim Özbey, çocuklarını sudan çıkarmak için büyük çaba sarf etmiş ancak tüm uğraşlarına rağmen oğulları Serdar (18) ve İbrahim (11) sulara kapılarak boğulmuştu. 13 yaşındaki evladı Kader’i kurtarmayı başaran baba, baraj sularında can vermişti.

O dönem olayı haberleştiren Siirt’in yerel medyası, baraj yetkilileri ile valiliğe 'önlem alınması' çağrısında bulunmuştu.

Önceki gün meydana gelen ve 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan ikinci facianın ardından Siirt Barosu avukatlarının hazırladığı inceleme raporu ise aradan geçen zamanda önlemlerin alınmadığını ortaya koydu. Raporda, Botan Çayı üzerinde Limak Şirketler Grubu tarafından elektrik üretimi için yaptırılan Alkumru Barajı'nda, işletmeci firmanın suyu tedbirsiz ve kontrolsüz olarak bıraktığı iddia edilerek, kapakları kırılmamış ise yetkililerin suyu bırakmadan önce araçlarla halkı uyarması gerektiği işaret edildi. Raporda, '30 kilometrelik Botan Vadisi’nde tehlike ânında devreye giren sirenler için yeteri kadar hoparlör yok. Baraj havzasında güvenlik istasyonları yapılması gerekiyordu. Kapaklar kontrollü olarak ve sırayla açılmalıydı. Uyarı levhalarının da belli aralıklarla kontrol edilmesi şarttı' denildi.

Son yaşanan olayda bölgede piknik yaparken serbest bırakılan baraj sularına kapılan 5 kişinin, Osman Parlaküşer (34) ve kızları Şevval (6), Betül (8) ile Ahmet Tente (27) ve Fikret Tente’nin (36) cesetleri çıkarıldı. Kayıp olan 10 yaşındaki Semanur Parlaküşer'i arama çalışmaları ise halen sürüyor.

CNN TÜRK

Kaynak: http://www.cnnturk.com/haber/turkiye/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0