Görüş Bildir
Haberler
3 Başlıkta Sosyal Medyada Paylaşım Yapmadan Önce Bir Daha Düşünmeniz Gerekenler

3 Başlıkta Sosyal Medyada Paylaşım Yapmadan Önce Bir Daha Düşünmeniz Gerekenler

Onedio Medya
06.12.2016 - 11:03

TwitterFacebook, Instagram, Tumblr... Sosyal medya hesaplarınız var mı? Peki, bu platformlarda yaptığınız paylaşımlarındaki söylemlerinize ne kadar dikkat ediyorsunuz? Birazdan okuyacaklarınız siz de dahil, gelecek nesiller için büyük önem içermekte.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hepimiz tweet atıyoruz, hepimiz Facebook’ta bir paylaşımın altına yorum yazıyoruz ancak yazdıklarımızın yaratacağı etkinin ne kadar farkındayız? 

Yapılan çalışmalara göre nefret söylemi ve ayrımcı paylaşımlar sosyal medya ortamında doğal bir hal almaya başladı ve geçtiğimiz dönemler içerisinde de artış gösterdi. 

Bunun yanı sıra kullanıcıların hesaplar üzerinden birbirlerine kolayca ulaşabilmeleri kişileri hedef haline getirebilmekte.

Farkında olmadan uç ve ayrımcı düşünceler içine düşülebiliyoruz

Farkında olmadan uç ve ayrımcı düşünceler içine düşülebiliyoruz

Fakat sosyal medyanın sanal bir dünya olması ve anonimliğin gerçek kişilerle 'etkileşmediğimiz' hissini vermesi günlük hayatımızı etkilemediği anlamına gelmiyor. 

Kendimizi bazı kişiler ve fikirler hakkında uç ve ayrımcı düşünceler içinde bulabiliyoruz, hatta farkında olarak veya olmayarak bu tarz söylemlerde bulunabiliyoruz!

Peki bu düşünceler içine düşmemek için neler yapmak gerek? 

Karşınızda 3 kısa başlıkta sosyal medyayı daha sağlıklı kullanma rehberi...

1. Derin bir nefes alın

İçeriğin Devamı Aşağıda

Diyelim ki sosyal medyada sizi çok sinirlendirebilecek bir haberle veya kişilerle karşılaştınız. Derin bir nefes alın ve ellerinizi yavaşça klavyeden çekin.

2. Nefret döngüsünden uzak durun

Unutmayın farklı etnik köken, din, cinsiyet veya siyasi görüşe de sahip olsa karşınızdaki bir insan. Nefret hissi sizi bir kısır döngüye sokar ve bu herkesten çok sizi yıpratır.

3. Empati yapın

Yazmak üzere olduğunuzu paylaşmadan önce kendinizi o kişinin yerine koyarsanız yaratacağınız etkiyi etkiyi anlayabilirsiniz. Empati kurmak önemli :)

Tüm bunlara dur demek sizin elinizde. Siz de sosyal medyada etnik köken, din, cinsiyet ve siyasi görüş üzerinden yapılan nefret söylemi ve ayrımcılığa kendi paylaşımlarınızda yer vermeyerek ve çevrenizi uyararak farkındalık sağlayabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Aşırıcılıkla mücadele için #birdahadusun

Aşırıcılıkla mücadele için #birdahadusun

Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencileri de bu konuda bir değişim hareketi başlatmak, farkındalık yaratmak için sosyal medyada #birdahadusun kampanyası başlattı.

Amaçlarını şöyle açıklıyorlar: 

'Sosyal medyanın hem aydınlık hem de karanlık yüzü olduğunu biliyoruz. Amacımız ötekileştirici, küçümseyici, ayrımcı söylemleri paylaşmadan insanları yeniden düşünmeye çağırmak. Bu amaç doğrultusunda çalışmaya devam ediyoruz.'

Gündelik hayattaki radikal söylemlerle mücadele etmeyi amaçlayan COMET ekibine siz de katılmak isterseniz aşağıdaki sosyal medya hesaplarından etkinlikleri takip edebilirsiniz.

TwitterFacebook ve Instagram

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
17
6
3
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Veysel Bayar

Eğer HAYATIMIZA YÖN VEREN SOSYAL MEDYA UYGULAMALARINI öğrenmek istiyorsan. Bu yazımı okumalısın. -->>http://bulutekno.com/sosyal-medya/10-adet-sosyal-m... Devamını Gör