Görüş Bildir
Haberler
2021 Çeyiz Parası Ne Kadar? Çeyiz Parası Nasıl Alınır?

2021 Çeyiz Parası Ne Kadar? Çeyiz Parası Nasıl Alınır?

Müge Kakşi
22.08.2021 - 11:00

Çeyiz parası adıyla bilinen evlenme ödeneği devlet tarafından evlenecek kişilere gerekli şartları sağladığı takdirde verilen karşılıksız ve tek seferlik verilen bir paradır. Çeyiz parasını alabilmek için ilgili kanunlarca belirlenmiş bazı şartları taşımak gerekiyor. Yani herkes çeyiz parasından ne yazık ki yararlanmıyor. Peki Çeyiz parası ne kadar oldu? Çeyiz parası kimlere verilir? Çeyiz parası nasıl alınır? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Evlenecek kişilerin en büyük masraflarından biri de çeyiz alış verişi oluyor. Özellikle anne ve babalarını kaybeden yetim kadınlar çeyiz konusunu tek başına sırtlanmak zorunda kalıyor. Bu gibi durumlarda devlet tarafından yetim kadınlara çeyiz parası ( Evlenme ödeneği) ödenmektedir. Belirli şartları taşıyan herkes ilgili kurumlara başvurularını yaparak çeyiz parası almaya hak kazanıyor. Bizde çeyiz parası şartları ve çeyiz parasının ne kadar olduğuna dair detayları haberimizde sizler için derledik...

Çeyiz Parası Nedir, Kimler Yararlanabilir?

Çeyiz Parası Nedir, Kimler Yararlanabilir?

2008 yılında uygulamaya koyulan çeyiz parası yani evlilik ödeneği. evleneceğinden dolayı yetim aylığı kesilecek olan yetim kadınlara devletin karşılıksız ve tek sefere mahsus olarak verdiği toplu bir paradır.

Anne ve babasını kaybetmiş ve bu durumda yetim aylığına bağlanan kadınlar çeyiz parası alabilir. Ayrıca çeyiz parası bir kerelik verilirken erkekler çeyiz parası desteğinden yararlanamaz. Çeyiz parasının herhangi bir yaş sınırı olmazken çalışan kadınlar da yetim aylığı almadığı için çeyiz parası desteğinden de yararlanamıyorlar.

Çeyiz Parası Ne Kadar?

Çeyiz Parası Ne Kadar?

Çeyiz parası yetim aylığını nereden ve ne kadar aldığına bağlı olarak değişmektedir. Eğer yetim aylığı emekli sandığı yani 4C sigorta kolundan alınıyorsa son aldığı aylık maaşın 12 katına kadar çeyiz parası alabilir.

Eğer yetim kadın yetim aylığını SSK yani 4A veya Bağ-Kur yani 4B sigorta kolundan alıyorsa son aldığı aylık maaşının 24 katı kadar çeyiz parası alabilir. 

Yani kişinin aldığı yetim aylığı bin lira ise ve 4C sigorta koluna bağlıysa 12 bin lira çeyiz parası alabilirken, diğer sigorta kollarına bağlı ise 24 bin lira çeyiz parası alabilir.

Bu hesaplama yapılırken kadının aldığı son ayki maaşa bakılarak hesaplanır.

Çeyiz Parası İçin Nereye Başvurulur?

Çeyiz parası alabilmek için yetim kadının kimlik, evlilik cüzdanı ve başvurduğu kurumdan aldığı dilekçeyi bağlı bulunduğu il yada ilçede Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlükleri veya Sosyal Güvenlik Kurumu Ek Hizmet Binalarına götürerek başvuruda bulunabilirler.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın