1800'lü Yılların Sonunda Ortaya Çıkan Ampirist Felsefi Teori: Pozitivizm Nedir?
Materyalizm ve pragmatizm gibi düşüncelerle ortak özellikleri bulunan pozitivizm felsefesine göre inançlar ve olgular birbirinden ayrı olarak görülmelidir. Dünyadan Bertrand Russell, Herbert Spencer ve John Stuart Mill gibi isimleri etkileyen bu disiplin ülkemizde Beşir Fuad, Baha Tevfik, Rıza Tevfik Paşa, İsmail Fenni Ertuğrul ve Abdullah Cevdet gibi isimleri etkisi altına almıştır.
Pozitivizm (Olguculuk) Nedir?
Pozitivizm Hangi Dönemde Ortaya Çıkmıştır?
Hukuki Pozitivizm
Hukuki Pozitivizm yasalar ve etik kuralları ayırmaktadır. Hukuki Pozitivizme göre yasalar, bilimsel temelli olmalıdır, buna uygun olmayan yasalar ise yeniden yazılmalıdır. Hans Kelsen, Ronald Dworkin ve Georg Jellinek önemli temsilcileri arasındadır.
Postpozitivizm
Postpozitivizm, 1960'larda ortaya çıkmış bir öğretidir. Bu öğretideki en önemli terim Paradigma kelimesidir. Postpozitivizm görüşüne göre bilimsel bilgiler ya da gerçekler döneminin koşullarını ve toplumsal yasalarını, yasaklarını yansıtabilir bu yüzden de paradigma içerebilir.
Thomas Kuhn'un geliştirdiği Postpzitivizm de sınanabilirlik, yanlışlanabilirlik yönteminin tümevarım yönteminin yerini alması gerektiği savunulur.
Pozitivizm Özellikleri ve Kurucusu
Pozitivizm filozof, matematikçi ve sosyolog Auguste Comte tarafından kurulan ve ilkeleri oluşturulan felsefi bir disiplindir. Auguste Comte''un oluşturduğu temel ilkeler arasında deney, gözleme dayanan bilimsel yöntem, toplumsal ilerleme ve akılcılık yer almaktadır. Auguste Comte'un bazı eserleri şu şekildedir:
Pozitivizm İlmihali,
Pozitif Felsefe Dersleri ve Pozitif Anlayış Üzerine Konuşma,
Pozitif Felsefeye Giriş,
İslamiyet ve Pozitivizm.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın