onedio
Brezilya'da Oxford'un Geliştirdiği Kovid-19 Aşısı Deneylerine Katılan Bir Gönüllü Doktor Öldü
BUENOS AIRES (AA) - Brezilya'da Oxford Üniversitesinin yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirdiği aşı adayının deneylerine katılan bir gönüllü doktorun yaşamını yitirdiği açıklandı.Brezilya basınının Sağlık Gözetim Ajansına (Anvisa) dayandırdığı habere göre, Oxford Aşı Grubu ile Jenner Enstitüsü iş birliğinde geliştirilen ve üretim lisansı İngiliz-İsveç ilaç şirketi AstraZeneca tarafından satın alınan 'ChAdOx1 nCoV-19' adlı aşı adayının Brezilya'daki deneylerine katılan 28 yaşındaki gönüllü doktor João Pedro Feitosa hayatını kaybetti.Anvisa, 19 Ekim'de hayatını kaybeden Feitosa'nın ölüm sebebinin henüz belli olmadığını, araştırmanın devam ettiğini ve 'ChAdOx1 nCoV-19' adlı aşı adayının deneylerine devam edileceğini açıkladı.Brezilya, Çin aşısını satın almayacakBrezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Sinavoc Biotech'in geliştirdiği 'CoronaVac' isimli aşı adayını satın almayacaklarını duyurdu.Sağlık Bakanı Eduardo Pazuello'nun Brezilya'nın 46 milyon dozluk 'CoronaVac' aşısı alacağını duyurmasından bir gün sonra Bolsonaro, Facebook hesabından yaptığı canlı yayında, 'Çin aşılarını satın almayacağız.' dedi.Bolsonaro, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 'CoronaVac' aşı adayının deneylerini tamamlamadığını belirtti ve Sao Paulo Valisi Joao Doria'yı hedef aldı.Paylaşımında 'Joao Doria'nın Çin aşısı' benzetmesini yapan Bolsonaro, 'Brezilya halkı hiç kimsenin kobayı olmayacak.' ifadesine yer verdi.Brezilya'daki 'ChAdOx1 nCoV-19' ve 'CoronaVac' deneyleriOxford Aşı Grubu ile Jenner Enstitüsü iş birliğinde geliştirilen ve üretim lisansı İngiliz-İsveç ilaç şirketi AstraZeneca tarafından satın alınan 'ChAdOx1 nCoV-19' adlı aşı adayı, haziranın sonlarında Brezilya'da insanlar üzerinde test edilmeye başlanmıştı.Bu aşının başarılı olması durumunda, Brezilya'da da üretileceği ve ilk etapta Brezilya'nın 100 milyon doz Kovid-19 aşısı satın alabileceği açıklanmıştı.Bolsonaro'nun muhalifi Sao Paulo Valisi Joao Doria, Çinli ilaç şirketi Sinavoc Biotech'in geliştirdiği 'CoronaVac' adlı aşı adayının 20 Temmuz'da Brezilya'da insanlar üzerinde denenmeye başlayacağını duyurmuştu.Dünyada ABD'nin ardından salgından en çok etkilenen 211 milyon nüfuslu Brezilya'da, bugüne kadar 154 bin 837 kişinin hayatına mal olan Kovid-19, 5 milyon 273 bin 954 kişide görüldü.
Güney Afrika Cumhuriyeti'nde 700 Bin Hektar Tarım Arazisi Halka Dağıtılıyor
İSTANBUL (AA) - Güney Afrika Cumhuriyeti'nde hükümet, ekonomiyi canlandırmak ve tarım ürünlerini artırmak amacıyla 700 bin hektar tarım arazisini vatandaşlarına dağıtacağını açıkladı.Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, yeni ekonomi planıyla ilgili ulusa sesleniş konuşması yaptı.Ekonomide kaynakları, çeşitliliği artırmayı amaçladıklarını dile getiren Ramaphosa, devlete ait 700 bin hektarlık tarım arazisinin halka dağıtılacağını açıkladı.Ramaphosa, 'Devlet arazilerinin halka dağıtılması ve tarım üretiminin artırılması, arazi dağıtım vaadimizin bir sonucudur.' dedi.Bu alandaki adımların iktidar ya da muhalefetten hiçbir partinin menfaatine atılmadığına dikkati çeken Ramaphosa, sadece halkın menfaati için bu adımları attıklarına dikkati çekti.
Derleme - Kovid-19 Salgınıyla İlgili Dünyada Son 24 Saatte Yaşanan Gelişmeleri Derleyerek Yayımlıyoruz.
Saygılarımızla.
Aa
SARAYBOSNA (AA) - Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısı 41 milyon 331 bine, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 1 milyon 133 bine çıktı, iyileşenlerin sayısı 30 milyon 785 bini aştı.Vaka sayısı ABD'de 8 milyon 533 bin, Hindistan'da 7 milyon 704 bin, Brezilya'da 5 milyon 276 bin ve Rusya'da 1 milyon 447 bine ulaştı.Çinli internet girişimcileri, salgının etkisinin hissedildiği 2020 yılında ülkede serveti en çok artan kişiler oldu.Formula 1 takımlarından Racing Point'in Kanadalı pilotu Lance Stroll, kendisini kötü hissettiği için yarışamadığı Almanya Grand Prix'sinin ardından Kovid-19'a yakalandığını öğrendiğini açıkladı.İran'da salgının başından bu yana en yüksek günlük vaka sayısı kaydedildi. Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sima Sadat Lari, yaptığı açıklamada, Kovid-19 nedeniyle son 24 saatte 312 kişinin daha hayatını kaybettiğini ve 5 bin 616 yeni vaka tespit edildiğini belirtti.Güneydoğu Asya ülkesi Filipinler, Kovid-19 salgını nedeniyle vatandaşlarına getirdiği, zaruri olmayan durumlar dışında yurt dışına seyahat yasağını kaldırdı.Dünyanın en zengin ülkelerinden İsviçre'de son 3 haftada endişe verici şekilde yükselişe geçen Kovid-19 vaka sayısında, salgının başından bu yana en yüksek seviyeye ulaşıldı. İsviçre Federal Halk Sağlığı Ofisinin (BAG) açıkladığı verilere göre, son 24 saatte 28 bin 328 test yapıldı, 5 bin 596 vaka tespit edildi ve 11 kişi hayatını kaybetti.İtalya'nın Lombardiya bölgesinde kısmi sokağa çıkma yasağı uygulanacakRusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, salgın nedeniyle küresel ekonomide toparlanma sürecinin son derece istikrarsız geliştiğini belirterek, 'Dahası, küresel ekonomi yeni ağır sorunlarla da karşılaşabilir.' dedi.Çekya'da 11 binin üzerine çıkan günlük Kovid-19 vakaları nedeniyle ülkede 2'nci kez karantina ilan edildi.Macaristan Adalet Bakanı Judit Varga'ya yapılan Kovid-19 testinin pozitif çıktığı duyuruldu.Belçika genelindeki okullarda 'sarı'dan 'turuncu kod' uygulamasına geçildi. Eğitim Bakanlığı yetkilileri, sendikalar, okul aile birliklerini bir araya getiren toplantı sonucuna göre tüm okullar açık kalmaya devam edecek, ancak okul binalarında hijyen uygulamaları artırılacak. Tunus'ta devlet hastanelerindeki yoğun bakım yataklarının yüzde 80'inin Kovid-19 hastalarıyla dolu olduğu bildirildi. Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn'ın Kovid-19 testinin pozitif çıktığı açıklandı.İtalya'da, 4 bin 125 ile en çok yeni vakanın çıktığı bölge olan Lombardiya'da yarından itibaren yerel saatle 23.00 ile 05.00 arasında sokağa çıkma yasağı kararı çıkartıldı. Söz konusu yasak, 13 Kasım'a kadar uygulanacak.
Kocaeli'de Devrilen Tırın Sürücüsü Yaralandı
KOCAELİ (AA) - Kocaeli'nin Başiskele ilçesinde devrilen tırın sürücüsü yaralandı.Ramazan Altınsoy (38) idaresindeki 41 YY 840 çekici plakalı konteyner yüklü tır, D-130 kara yolu Kullar varyant mevkisinde virajı alamayarak refüje devrildi.Kaza yerine itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralı sürücü ambulansla hastaneye kaldırıldı.Kaza nedeniyle D-130 kara yolunun İzmit istikametinde trafik akışı kontrollü sağlandı.Devrilen tır ve konteyner, çekiciyle kaldırılarak otoparka götürüldü.
Fransa'da Son 24 Saatte 26 Bin 676 Kovid-19 Vakası Görüldü
PARİS (AA) - Fransa'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında son 24 saatte 26 bin 676 vaka tespit edildi.Halk Sağlığı Kurumundan yapılan açıklamaya göre, ülkede hastanelerde ve yaşlı bakımevlerinde 163 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle can kaybı 34 bin 48'e ulaştı.Virüs bulaşan kişilerin sayısı son 24 saatte 26 bin 676 artışla 957 bin 421'e yükseldi. Hastanelerde 2 bin 248'i yoğun bakımda olmak üzere 13 bin 185 kişinin tedavisi sürerken iyileşenlerin sayısı 813 artışla 107 bin 652'ye çıktı.Kovid-19 testlerinin pozitif çıkma oranı ise yüzde 13,7'ye ulaştı.
Reklam
AB Liderleri Kovid-19 Toplantısı Yapacak
BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, AB üyesi ülkelerin liderlerini Avrupa'da Kovid-19 vakalarında görülen artış üzerine gayriresmi toplantıya çağırdı.Michel, AB liderlerine video konferans toplantı çağrısı yaptığını sosyal medya hesabından duyurdu.Liderleri 29 Ekim'de toplantıya davet ettiğini belirten Michel, 'Kovid-19 ile mücadelede toplu çabalarımızı güçlendirmeliyiz.' ifadesini kullandı.Avrupa ülkelerinin birçoğunda Kovid-19 vakaları son haftalarda büyük artış gösteriyor. İngiltere, Fransa, İspanya, İtalya, Almanya, Hollanda, Belçika gibi birçok ülkede günlük vaka sayıları salgının başlangıcından bu yana en yüksek seviyelere çıktı. Avrupa ülkelerinin çoğu artan vakalar üzerine yeni tedbirler almaya başladı.
Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan Ve Mısır Liderleri Görüştü
LEFKOŞA (AA) - Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Yunanistan ve Mısır liderleri GKRY'de bir araya geldi.Rum basınında yer alan habere göre, GKRY'de iş birliği çerçevesinde yapılan görüşmenin ardından Rum lider Nikos Anastasiadis, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ortak basın toplantısı düzenledi. Anastasiadis, üçlü işbirlikleriyle hedeflerinin Doğu Akdeniz’de 'barış ve güvenliği' sağlamak olduğunu ve işbirliklerinin hiçbir ülkenin aleyhine olmadığını savundu.Rum lider, GKRY, Yunanistan ve Mısır'ın, Türkiye’nin kapalı Maraş'taki faaliyetlerini, Doğu Akdeniz'deki sondaj çalışmalarını ve Ege'deki faaliyetlerini şiddetle kınadığını belirtti.Görüşmede Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Cumhurbaşkanı seçiminden çıkan sonucu da ele aldıklarını vurgulayan Anastasidis, muhataplarına yeni Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a gayri resmi görüşme davetinde bulunduğunu aktardı. Mısır Cumhurbaşkanı Sisi de üçlü iş birliklerinin, çeşitli alanlardaki ortak vizyonlarını, bölgesel ve uluslararası konularda sahip oldukları tezlerdeki koordinasyonu oluşturduğunu ifade etti.Yunanistan Başbakanı Miçotakis ise Türkiye'yi 'uluslararası hukuku ihlal' etmekle suçlarken, üçlü iş birliklerinde ortak pusulanın 'barış' olduğunu öne sürdü.Miçotakis, Yunanistan'ın Rum kesimine sürekli ve sarsılmaz bir şekilde desteklediğini kaydetti.Rum ve Yunan liderden 'Tatar' konulu görüşmeÖte yandan, Miçotakis ile Anastasiadis, üçlü görüşme öncesi bir araya geldi.İkili, KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'ın, Kıbrıs görüşmeleri için kurulacak müzakere masasına, bugüne kadar ortaya koyduğu tezlerle gelmemesini umduklarını belirtti.
Reklam
İzmir'de Yüksekten Düşen İki Kişi Yaşamını Yitirdi
İZMİR (AA) - İzmir'in Bayraklı ve Bornova ilçelerinde yüksekten düşen iki kişi hayatını kaybetti.Alınan bilgiye göre, Bayraklı Yamanlar Mahallesi'nde 19 Ağustos Çarşamba günü evinin önündeki yaklaşık 2 metre yüksekliğindeki bahçe duvarından düşen Ahmet Durmuş (74), Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırıldı. Durmuş, müdahaleye rağmen hastanedeki yaşam mücadalesini kaybetti.Bornova Çınar Mahallesi 5029 Sokak’ta 3 katlı binanın çatısından beton zemine düşen Hazım Dinsever (71), ambulansla Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırıldı. Dinvsever, hastanedeki müdahaleye rağmen kurtarılamadı.
Filistin Ve Ürdün'deki Siyasi Gruplardan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstişare Çağrısına Destek
İSTANBUL (AA) - Filistin ve Ürdün'deki bazı önemli siyasi gruplar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Müslümanlar arasında istişare kültürünün yayılması çağrısına destek verdiklerini açıkladı.Fetih Hareketi Sözcüsü Hasan Hamayel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, herhangi bir krizden çıkmanın en kestirme yolunun istişare ve diyalog olduğunu belirterek, Müslümanların içinde bulunduğu üzücü durumdan çıkması için diyaloğun çok önemli olduğunu vurguladı.Erdoğan'ın Müslümanların yüzleştiği terör, açlık, iç kavgalar, tefrika gibi sorunlara ilişkin açıklamasında yaptığı diyalog ve istişare çağrısını değerlendiren Hamayel, Cumhurbaşkanı'nın söz konusu açıklamasının Filistinlileri öldüren topraklarını ve kaynaklarını çalan işgal devletinin teröründen muzdarip Filistin halkı için geçerli olduğunu aktardı. İslam'a karşı karalama girişimleriGazze'den İslami Cihad Hareketi Sözcüsü Davud Şihab da Erdoğan'ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İslam'a karşı söyleminde ve politikalarında görülen ırkçı karalama girişimleriyle mücadelede İslam'ı savunan bir konuşma yaptığını ifade etti. Erdoğan'ın Müslümanların birliğini parçalamayı hedefleyen mezhepçi projeler ve fitneler gibi Müslümanların gerilemesinin nedenlerini teşhis ettiğini söyleyen Şihab, 'Erdoğan'ın çabaları, teşhis girişimiyle sınırlı kalmıyor; Kur'an-ı Kerim ve sünnete yönelmek olan tedavisini de söylüyor.' dedi. Şihab, Türkiye'yi İslam'ı savunmada, batının sömürge baskısıyla mücadelede ön saflarda yer alan büyük bir güç, Fransa ve diğerlerinin yer aldığı batılı müdahaleleri de İslam medeniyet projesinin tamamlaması çabası bağlamında Türkiye'nin İslam'a ve Müslümanlara sunduğu hizmete bir tepki olarak gördüklerini belirtti.Erdoğan'ın vizyonunda, İslam'ın getirdiği ahlak ve değerler manzumesinin görüldüğünü ifade eden Şihab, açlık, açgözlülük, tekelci politika, şiddet ve insanlığın maruz kaldığı zulümden kurtaracak çözümlerin bu yolla sunulabileceğini kaydetti.'İslam ümmetini engelleme girişimleri başarısız oldu'Ürdün'deki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Sözcüsü Muaz el-Havalide ise Arap ve Müslüman halkların İslam dinini ve kimliğini müdafaa eden tüm şerefli tutumları desteklediğini belirtti.Halkların, İslam ümmeti aleyhindeki düşmanca kampanyalara karşı mücadelede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siyasi konumunu çok takdir ettiğini kaydeden Havalide, 'İslam ümmeti, sömürgeciliğe varan saldırılara maruz kaldı. Ancak İslam ümmetinin yayılmasını engelleme girişimlerinin tamamı, sonunda başarısız oldu.' dedi. Havalide, ayrıca İslam dininin ve ümmetinin imajını karalamaya çalışan saldırılarla karşı karşıya gelecek resmi düzeyde Arap liderlerinin olmamasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. 'Türkiye'nin rolü önemli'Ürdün'deki İhvan'ın siyasi kanadı İslami Çalışma Cephesi Partisi Genel Sekreteri Murad el-Adayile ise Türkiye'nin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İslam'ı savunmadaki rolünün önemli olduğunu söyledi. Adayile, bazı Arap ve Müslüman liderlerin tutumlarının ve davranışlarının İslam'a yönelik saldırılara hız kazandırdığını dile getirdi.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı Üye ve Gözlemci Ülkeleri Diyanet İşleri İstişare Toplantısı'na gönderdiği video mesajda, Müslümanlar arasında istişare ve diyaloğun önemine vurgu yapmıştı.
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Olağan Meclis Toplantısı İzmir'de Yapıldı
İZMİR (AA) - İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, 'Sağlıklı ve standardı yüksek ortamlarda doğmak ve yaşamak, herhangi bir şarta ve imkana bağlı olmaması gereken, yaşama hakkını bütünleyen temel bir haktır.' dedi.Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği 34. Olağan Meclis Toplantısı, Karşıyaka Belediyesinin ev sahipliğinde Bostanlı Suat Taşer Sanat Merkezinde yapıldı.Toplantıda konuşan Vali Köşger, İzmir’in de aralarında bulunduğu birçok kentin plansız yapılaşmalar nedeniyle sağlıklı barınma, ulaşım, trafik, otopark gibi sorunların çözümünde ciddi sıkıntılar yaşadığını kaydetti.Bunların çözümünün öncelikli olması gerektiğini ifade eden Vali Köşger, 'Kentlerin bilgi ve deneyimlerini paylaşarak vatandaşların mutlu ve huzurlu yaşayacakları alanlar, yaşanabilir sağlıklı kentler oluşturmayı amaç edinen Sağlıklı Kentler Birliğinin önemli bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum.' diye konuştu.Köşger, İzmir'de belediyelerin bu yönde yaptıkları çalışmaları yakından takip ettiklerini ve katkı verdiklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:'Yerel yönetimlerimizin yaşanabilir ve sağlıklı kentlere dair, sağlık ve sağlığı ilgilendiren tüm kentsel ve çevresel konulara dair görevlerini de aynı başarıyla yerine getireceklerine inanıyorum. Sağlıklı ve standardı yüksek ortamlarda doğmak ve yaşamak, herhangi bir şarta ve imkana bağlı olmaması gereken, yaşama hakkını bütünleyen temel bir haktır ve ülkemizde anayasal bir hak olup çeşitli düzenlemelerle koruma ve garanti altına alınmıştır.'Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle tüm dünyanın zorlu bir süreçten geçtiğini hatırlatarak, 'Bu süreçte gerek valiliklerimiz bünyesinde kurulan vefa destek gruplarına verilen desteklerle, gerekse vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına verilen destekler konusunda belediyelerimiz çok önemli roller üstlendiler.' dedi.İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de kentlerin canlı organizmalar gibi tanımlanabileceğini belirterek, 'Kentlerin yaşamını sürdürebilmesi için tüm yapıların, kentte yaşayan insanların, tarihi ve kültürel değerlerin, altyapının, ekonomik ve sosyal yapının doğru ve sağlıklı işlemesi çok önemli.' ifadelerini kullandı.Toplantının ardından Sağlıklı Kentler Birliği tarafından bu yıl 11'incisi düzenlenen 'Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Yarışması'nın ödül töreni yapıldı.
Reklam
Elazığ'da Kovid-19 Tedbirleri Kapsamında Bazı Caddelerde Sigara İçmek Yasaklandı
ELAZIĞ (AA) - Elazığ'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında şehrin işlek caddelerinde sigara içilmesi kısıtlandı. Valilikten yapılan açıklamada, Vali Erkaya Yırık başkanlığında toplanan İl Pandemi Kurulunun yeni kararlar aldığı bildirildi.Açıklamada, 'Kentin işlek caddeleri olan Gazi Caddesi, Vali Fahribey Caddesi, Hürriyet Caddesi'nde sigara içilmesi yasaklanıp, kurallara uymayanlara 900 lira idari para cezası uygulanacak.' ifadesine yer verildi.Karara uymayanlar hakkında idari işlem yapılacağı aktarılan açıklamada, konusu suç teşkil eden davranışlarla ilgili de adli süreç başlatılacağı kaydedildi.
Pompeo'dan Dağlık Karabağ İçin "Dış Müdahalelerin Durdurulması" Çağrısı
WASHINGTON (AA) - ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Ermenistan'ın işgal altında tuttuğu Dağlık Karabağ'daki çatışmalara ilişkin dış müdahalelerin durdurulması çağrısında bulundu.Bakanlıkta uluslararası gelişmelere ilişkin basın brifingi düzenleyen Pompeo, Cuma günü Washington'da Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanlarıyla gerçekleştireceği görüşmeyle ilgili sorulara yanıt verdi.Karabağ'daki çatışmaların durdurulmasına dair ateşkes girişimlerinin başarısız olduğunu belirten Pompeo, Avrupa ülkelerinin ABD'den Karabağ'daki çatışmaları durdurmasını ve tarafları ateşkesin sağlanması noktasında uyarmasını istediğini kaydetti.Pompeo, 'Diplomatik olarak oldukça karmaşık bir durum. Diğer ülkeler çatışmanın dışında kalmalı, bu çatışmaya yakıt sağlamamalı, silah sistemi ya da destek olmamalıdır. Herkese uyan potansiyel diplomatik çözüm bu şekilde sağlanabilir.' ifadelerini kullandı.Azerbaycanlı ve Ermeni mevkidaşlarıyla yapacağı görüşmede de bunlara vurgu yapacağını dile getiren Pompeo, 'Görüşme sırasında alandaki durumu onlardan dinleyerek ne yapabileceğimizi anlamaya çalışacağız. Burada sadece ABD'nin çıkarlarını değil, her iki tarafın çıkarlarını da düşünüyoruz.' dedi.Sudan için İsrail'le normalleşme vurgusuPompeo, ABD'li terör kurbanları ve aileleri için Washington yönetiminin talep ettiği 335 milyon doları ödemesinin ardından Sudan'ı 'terörü destekleyen ülkeler' listesinden çıkarma işlemlerine başladıklarını duyurdu.Ancak bunun nihai sonuca ulaşmasının İsrail'le normalleşme sürecine de bağlı olduğunu ifade eden Pompeo, Hartum yönetiminden normalleşme sürecinin hızlı şekilde gerçekleştirilmesini umduğunu belirtti. Pompeo, 'Sudan yönetiminin İsrail'i tanımasını ve ilişkilerini geliştirmesini istiyoruz. Bu bağımsız kararı vermenin neden Sudan hükümetinin çıkarına olduğunu vurgulamak adına onlarla gayretle çalışıyoruz.' ifadelerini kullandı.Çinli 6 medya kuruluşuna daha kısıtlamaÇinli 6 medya kuruluşunun daha Yabancı Misyon Yasası kapsamına alındığını açıklayan Pompeo, söz konusu kuruluşların ABD'de Çin devleti adına propaganda faaliyetleri yürüttüğünü savundu.Pompeo, bu kuruluşlara uygulanan kısıtlamanın üretilen içerikle ilgili olmadığına, kuruluşların ABD'de yaptıkları yayın konusunda herhangi bir engelleme yapılmayacağına dikkati çekerek, 'Bu kuruluşların yayın politikalarına karışmamakla beraber, Çin devletinin hukuksuz uygulamalarına dair propaganda yapmalarına izin vermeyeceğiz. Basın özgürlüğü ile propaganda arasında büyük bir fark var. dedi.Bakanlıktan konuya dair yapılan yazılı açıklamada, bu kuruluşların Yicai Global, Jiefang Daily, the Xinmin Evening News, Social Sciences in China Press, the Beijing Review ve the Economic Daily'den oluştuğu kaydedildi. Böylelikle ABD tarafından yabancı misyon olarak tanımlanan Çinli medya kuruşlarının sayısı son ilavelerle 15'e çıkmış oldu.Hindistan'a ziyaret Pompeo, gelecek hafta ABD Savunma Bakanı Mark Esper'le Hindistan'a ziyaret gerçekleştireceğini duyurdu.Ziyaretin ABD-Hindistan 2+2 Diyalogları kapsamında yapılacağını kaydeden Pompeo, Yeni Delhi'de Hindistanlı yetkililerle çok çeşitli konularda ikili görüşmeler yapacaklarını belirtti.Pompeo, 'Bu görüşmeler, özgür ve açık bir Hint-Pasifik ortaklığını sürdürmek için nasıl iş birliği yapılabileceğini ele alacak. Eminim toplantılarım özgür ulusların Çin Komünist Partisinin oluşturduğu tehditleri engellemek için nasıl birlikte çalışabileceklerine dair tartışmaları da içerecektir.' dedi.Pompeo ve Esper'in Hindistan ziyaretinin ardından Maldivler, Sri Lanka ve Endonezya'ya gidecekleri bildirildi.
İsrail'de Meclis Başkanı'nın "Yolsuzluk Komisyonu" Oylamasını İptal Etmesi Tepkilere Neden Oldu
KUDÜS (AA) - İsrail Meclis Başkanı Yariv Levin'in, Almanya'dan denizaltı alımında yolsuzluk yapıldığı iddialarının araştırılması için Meclis'te bir komisyon kurulmasının kabul edildiği oylamayı iptal etmesi ülkede tartışmalara neden oldu.Meclis Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, 'Knesset (İsrail Meclisi), denizaltı meselesini araştırmak üzere bir Meclis komisyonu kurulmasına ilişkin önergeyi çarşamba günü 23'e karşı 25 oyla kabul etti. Ancak Meclis Başkanı Levin, oylamanın uygun olmayan bir şekilde yapıldığını belirtti. Likud Partisi Grup Başkanı Miki Zohar'ın yoklama ile oylama talep etmesi nedeniyle Likud üyesi birçok vekilin oy kullanmadığını aktaran Levin, (elektronik ortamda yapılan ve önergenin kabulüyle sonuçlanan) oylamayı iptal etti.' ifadelerine yer verildi.Açıklamada, hükümeti oluşturan koalisyonun diğer üyelerinin de 'oylama salonunda bulunmalarına rağmen oturuma başkanlık eden Meclis Başkan Yardımcısı Mansur Abbas'ın oylamanın başladığını gerektiği gibi açıklamaması nedeniyle oy kullanamadıklarını söyledikleri' aktarıldı.'İsrail demokrasisi için utanç'Muhalefetteki Meretz Partisi Milletvekili Tamar Zandberg, oylamanın iptal edilmesine 'İsrail demokrasisi için utanç.' sözleriyle tepki gösterdi. Zandberg, 'Oylama çalınamaz.' dedi.Muhafetten diğer vekiller de 'Utanç, utanç' şeklinde bağırarak oturumun yapıldığı salonu terk etti.Daha sonra yoklama yapılarak bir oylama daha gerçekleştirildi. Ancak sadece hükümeti oluşturan partilerden üyelerin katıldığı bu oylamada, yolsuzluk komisyonu kurulmasına ilişkin önerge, 44 'hayır' oyuyla reddedildi. Oylamada önerge için 'evet' oyu veren olmadı.Muhalefet cephesindeki vekiller, elektronik ortamda yapılan ilk oylamanın iptalini protesto ederek ikinci oylamaya katılmadı.Muhalefet 'iptal' kararını yargıya taşıyorMuhalefetteki lider Yair Lapid de gazetecilere yaptığı açıklamada, 'Meclis tarihinde, Meclis Başkanı'nın kendisinin dahi yönetmediği bir oylamayı iptal ettiği görülmüş şey değil. Oylamayı iptal edebiliyorsa Meclisi de kapatabilir. Böyle bir durumda Meclise de ihtiyaç kalmıyor.' ifadelerini kullandı.Meretz Partisi, iptal kararını yargıya taşıyacağını duyurdu. İsrail'deki 'Times of Israel' haber sitesine göre, Başbakan Binyamin Netanyahu, Kovid-19'la mücadele konusunun görüşüldüğü Bakanlar Kurulu toplantısını kısa bir süreliğine durdurmuş ve milletvekillerinden önergeye karşı oy kullanmaları için Meclise gitmelerini istemişti.Söz konusu önerge, Almanya'dan denizaltı ve gemi satın alma sürecinde Netanyahu'ya yakın birçok kişinin, rüşvet aldığı iddialarını araştırmak üzere Meclis'de bir araştırma komisyonu kurulmasını öngörüyordu.
Reklam
İsrail'de Meclis Başkanı'nın "Yolsuzluk Komisyonu" Oylamasını İptal Etmesi Tepkilere Neden Oldu
KUDÜS (AA) - İsrail Meclis Başkanı Yariv Levin'in, Almanya'dan denizaltı alımında yolsuzluk yapıldığı iddialarının araştırılması için Meclis'te bir komisyon kurulmasının kabul edildiği oylamayı iptal etmesi ülkede tartışmalara neden oldu.Meclis Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, 'Knesset (İsrail Meclisi), denizaltı meselesini araştırmak üzere bir Meclis komisyonu kurulmasına ilişkin önergeyi çarşamba günü 23'e karşı 25 oyla kabul etti. Ancak Meclis Başkanı Levin, oylamanın uygun olmayan bir şekilde yapıldığını belirtti. Likud Partisi Grup Başkanı Miki Zohar'ın yoklama ile oylama talep etmesi nedeniyle Likud üyesi birçok vekilin oy kullanmadığını aktaran Levin, (elektronik ortamda yapılan ve önergenin kabulüyle sonuçlanan) oylamayı iptal etti.' ifadelerine yer verildi.Açıklamada, hükümeti oluşturan koalisyonun diğer üyelerinin de 'oylama salonunda bulunmalarına rağmen oturuma başkanlık eden Meclis Başkan Yardımcısı Mansur Abbas'ın oylamanın başladığını gerektiği gibi açıklamaması nedeniyle oy kullanamadıklarını söyledikleri' aktarıldı.'İsrail demokrasisi için utanç'Muhalefetteki Meretz Partisi Milletvekili Tamar Zandberg, oylamanın iptal edilmesine 'İsrail demokrasisi için utanç.' sözleriyle tepki gösterdi. Zandberg, 'Oylama çalınamaz.' dedi.Muhafetten diğer vekiller de 'Utanç, utanç' şeklinde bağırarak oturumun yapıldığı salonu terk etti.Daha sonra yoklama yapılarak bir oylama daha gerçekleştirildi. Ancak sadece hükümeti oluşturan partilerden üyelerin katıldığı bu oylamada, yolsuzluk komisyonu kurulmasına ilişkin önerge, 44 'hayır' oyuyla reddedildi. Oylamada önerge için 'evet' oyu veren olmadı.Muhalefet cephesindeki vekiller, elektronik ortamda yapılan ilk oylamanın iptalini protesto ederek ikinci oylamaya katılmadı.Muhalefet 'iptal' kararını yargıya taşıyorMuhalefetteki lider Yair Lapid de gazetecilere yaptığı açıklamada, 'Meclis tarihinde, Meclis Başkanı'nın kendisinin dahi yönetmediği bir oylamayı iptal ettiği görülmüş şey değil. Oylamayı iptal edebiliyorsa Meclisi de kapatabilir. Böyle bir durumda Meclise de ihtiyaç kalmıyor.' ifadelerini kullandı.Meretz Partisi, iptal kararını yargıya taşıyacağını duyurdu. İsrail'deki 'Times of Israel' haber sitesine göre, Başbakan Binyamin Netanyahu, Kovid-19'la mücadele konusunun görüşüldüğü Bakanlar Kurulu toplantısını kısa bir süreliğine durdurmuş ve milletvekillerinden önergeye karşı oy kullanmaları için Meclise gitmelerini istemişti.Söz konusu önerge, Almanya'dan denizaltı ve gemi satın alma sürecinde Netanyahu'ya yakın birçok kişinin, rüşvet aldığı iddialarını araştırmak üzere Meclis'de bir araştırma komisyonu kurulmasını öngörüyordu.
Antalya'da Denizde Boğulma Tehlikesi Geçiren Kızını Kurtaran Baba Yaşamını Yitirdi
ANTALYA (AA) - Antalya'nın Alanya ilçesinde denizde boğulma tehlikesi geçiren 12 yaşındaki kızını kurtaran baba, hayatını kaybetti.Alınan bilgiye göre, baba Ferit Tuşan (56), kızı Kamile Tuşan ile Konaklı Mahallesi'ndeki plaja gitti. Denizde bir süre yüzen kızının boğulma tehlikesi geçirdiğini gören baba, kızını kıyıya kadar çıkararak ölümden kurtardı.Bu arada, babaya da sahildeki cankurtaran ekipleri müdahale etti. İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekiplerince de müdahale yapılan Tuşan, kaldırıldığı özel hastanede hayatını kaybetti.
Reklam
İstanbul'da "Yeditepe Huzur" Asayiş Uygulaması Yapıldı
İSTANBUL (AA) - İstanbul'da 'Yeditepe Huzur' asayiş uygulaması kapsamında 39 ilçede güvenlik denetimleri gerçekleştirildi.İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş'ın koordinesinde gerçekleştirilen 'Yeditepe Huzur 2020-19' uygulaması saat 19.00'da başladı. 

Uygulamaya, Asayiş Şube Müdürlüğü personeliyle ilçe emniyet müdürlükleri, önleyici hizmetler, trafik denetleme, havacılık, narkotik suçlarla mücadele, Sabiha Gökçen ve İstanbul havalimanları ile deniz limanı şubelerinin yanı sıra özel harekat ekipleri de katıldı.

Uygulama kapsamında kara, hava ve deniz ulaşım noktalarında denetimler yapıldı. Şüpheli araçlar aranırken, şüpheli kişilere yönelik Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolleri gerçekleştirildi.

Polis köpeklerinin de kullanıldığı uygulamaya, polis helikopteri de destek verdi. Taksim Meydanı'ndaki denetimlere bekçiler de katıldı.Asayiş uygulaması, saat 21.00'e kadar devam etti.
Kahramanmaraş'ta Kocası Dolandırılan Kadının Da Kandırılmasını Polis Önledi
KAHRAMANMARAŞ (AA) - Kahramanmaraş'ta kocası dolandırılan kadının da kandırılmasını polis engelledi. Kentte esnaflık yapan Mehmet K'yi (34) arayan zanlılar kendilerini polis olarak tanıttı. Suç örgütleri tarafından adına çok sayıda telefon hattı çıkarıldığını belirten şüpheliler, Mehmet K'den operasyon yapmak için verdikleri banka hesabına para yatırmasını istedi.Kendisini telefonda sözde başkomiser olarak tanıtan dolandırıcıya inanan Mehmet K, banka hesabının şifrelerini polis olduğunu zannettiği kişilere verdi. Mehmet K'nin hesabındaki 18 bin 500 lirayı çeken dolandırıcılar, eşinin de numarasını alarak Kadriye K'yi aradı.Zanlılar, telefonda Mehmet K'nin cezaevine gireceğini, bunu engellemek için acilen para yatırılması gerektiğini ifade etti. Bunun üzerine Kadriye K. evdeki 24 bin lirayı alarak, bankaya gitmek için evden çıktı.Bir süre sonra dolandırıldığını anlayan Mehmet K, durumu polis ekiplerine bildirdi.Telefonu sürekli meşgul olan ve hangi bankaya gittiği belli olmayan Kadriye K'yi arayan polis ekipleri, kent merkezindeki banka şubeleri ve ATM önlerinde tedbir aldı.Ekipler bir bankada Kadriye K'yi bulup, para yatırmasını da önledi. Polis ekipleri ayrıca çiftin kullandığı banka hesaplarına da bloke koyulmasını sağladı.Zanlıların yakalanması için çalışma başlatıldı.
Papa Belgesel Filmdeki Röportajında Eşcinsel Birlikteliklerin Yasalarla Korunmasına Destek Verdi
VATİKAN (AA) - Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, eşcinsellerin de aile kurma hakkı olduğunu ve onların kurduğu medeni birlikteliklerinin yasalarla güvence altına alınması gerektiğini söyledi. ABD'de yaşayan Rusya doğumlu film yönetmeni Evgeny Afineevsky'nin, Papa Franciscus'u konu alan 'Francesco' isimli belgesel filmi, ilk kez Roma Film Festivali’nde gösterildi. Gösterimde Papa’nın eşcinsellere yönelik sözleriyle büyük yankı uyandırdı.Papa Franciscus'un, filmde kendisiyle yapılan röportajda sarf ettiği, 'Eşcinsel insanların da bir aile içinde olma hakkı vardır. Onlar da Tanrı’nın çocukları ve aileye sahip olma hakları var. Kimse dışarıda bırakılmamalı veya bundan mutsuz olmamalı. Yaratmamız gereken şey, sivil birlikteliklere ilişkin bir yasadır ki bu şekilde yasal güvenceye sahip olsunlar. Bunun için mücadele ettim.' sözleri dikkati çekti.Papa olmadan önce Buenos Aires Başpiskoposu olarak görev yaptığı dönemde eşcinsel evliliklere onay verdiği bilinen Papa Franciscus’un Afineevsky’nin filmindeki ifadeleriyle eşcinsellere yönelik katı tutumuyla bilinen Katolik Kilisesi'nde eşcinsel medeni birliktelikleri en üst düzeyde destekleyen ilk Papa olarak tarihe geçtiği belirtildi. Roma Film Festivali’nde gösterilen belgesel filmdeki bu sözlerin, İtalyan basınına yansıması üzerine yapılan yorumlarda da 'Söz konusu ifadelerin Katolik Kilisesi için devrim mahiyetinde olduğu' değerlendirmeler yer aldı. Franciscus, 2013 yılında papa olarak seçildikten sonra yaptığı ilk dış gezi olan Brezilya dönüşünde uçakta gazetecilere, 'Bir insan eşcinselse ve Tanrı'yı arıyorsa ben kimim ki onları yargılayayım' ifadelerini kullanmıştı.
İzmir'de Uyuşturucu Operasyonunda 4 Kişi Tutuklandı
İZMİR (AA) - İzmir'in Tire ilçesinde düzenlenen uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan 4 kişi tutuklandı.Alınan bilgiye göre, Peşrefli Mahallesi yol ayrımında trafik denetlemesi yapan Tire İlçe Jandarma Komutanlığına bağlı ekipler, 'dur' ihtarına uymayan aracı takibe başladı. Tire yönüne giden araç Kürdüllü Mahallesi yol ayrımında durduruldu. Yapılan aramada 1060 adet yeşil reçete ile satılan hap ele geçirilen araçtaki M.İ, H.Ş, E.K. ve M.S. gözaltına alındı. Gözaltına alınan 4 kişi işlemlerinin ardından sevk edildikleri hakimlikçe tutuklandı.
Reklam