onedio
Kayseri'de İş İnsanını Öldüren "Kiralık Katille" Azmettirici 4 Sanığın Yargılanmasına Başlandı
KAYSERİ (AA) - Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde iş insanını ofisinin bahçesinde silahla öldüren sanık ile cinayete azmettiren 4 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü.3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, 'suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme', 'suçluyu kayırma' ve 'tasarlayarak öldürme' suçlarından yargılanan tutuklu sanıklar M.P, E.K, S.O.M. D.K. ve E.Y. ile bazı müşteki ve taraf avukatları katıldı.Savcılıktaki ifadesinde cinayeti 3 milyon avro karşılığında işlediğini itiraf eden E.Y. savunmasında, psikolojik sorunlarından dolayı akli dengesinin yerinde olmadığını iddia ederek, susma hakkını kullandı.Cinayeti azmettirdiği öne sürülen S.O.M. ise maktul Orhan Adıbelli ve sanık E.Y'yi tanımadığını savundu. Suçlamayı kabul etmeyen sanık, tahliye ve beraatini istedi.Diğer 3 sanık da suçlamaları reddederek tahliye ve beraatini talep etti.Mahkeme heyeti, sanıklarını tutukluluğunun devamına karar vererek, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi. Olayİl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi Cinayet Büro Amirliği ekipleri, 4 Ağustos 2020'de iş yerinin bahçesinde öldürülen Orhan Adıbelli'nin katil zanlısını yakalamak için 750 saatlik kamera görüntülerini izlemiş, 270 kişi ve iş yerlerindekilerle görüşmüş, çalışmalar sonucu cinayeti Gaziantep'te yaşayan E.Y'nin (26) işlediğini belirlemişti. E.Y. ve beraberindekilerin 8 ay önce Kayseri'ye geldikleri, Talas ilçesinde ev kiralayarak Adıbelli'yi izledikleri, evini ve aracını fotoğrafladıkları, öldürmek için uygun ortam kolladıkları tespit edilmiş, Gaziantep Cinayet Büro Amirliği ekipleri ile koordineli çalışma sonucu 15 Ağustos 2020'de yakalanan E.Y, getirildiği Kayseri'de hakimlikçe tutuklanmıştı.Adıbelli'nin eski ortak ve çalışanlarıyla husumetli olduğu tespiti üzerine soruşturmayı derinleştiren ekipler, 3 milyon avro karşılığı cinayeti işleyen sanığı azmettirdikleri ve ona yardım ettikleri belirlenen M.P, E.K, S.O.M. ve D.K'yi 19 Ağustos 2020'de Gaziantep'te yakalamış, Kayseri'ye getirilen ve emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen zanlılar tutuklanmıştı.
Adana'da Cinayet Sanığı Hakim Karşısında
ADANA (AA) - Adana'da, 19 yıl önce bir kadını yatağında boğarak öldürdüğü iddiasıyla geçen yıl yakalanan sanığın ağırlaştırılmış müebbet ve 18 yıl hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanık G.Ç, tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.Duruşmada, öldürülen Fadime Şafak'ın eşi ve çocuklarıyla tarafların avukatları da hazır bulundu.G.Ç, savunmasında, olay günü gönül ilişkisi yaşadığı Fadime Şafak ile aralarında arbede çıktığını söyledi. Sanık, 'Fadime'nin yüzünü yastıkla kapattım. Fadime bayıldı, yüzünden yastığı çektim. Nefes alıyordu, nabzı atıyordu. Cinsel saldırı olmadı.' dedi.Duruşmada, Fadime Şafak'ın eşi ve çocukları sanığın cezalandırılmasını istedi.Mahkeme heyeti, sanık G.Ç'nin tutukluluk halinin devamına karar verip duruşmayı eksikliklerin tamamlanması için erteledi.Seyhan ilçesi Şehit Duran Mahallesi'nde oturan Fadime Şafak, 2 Ekim 2002'de evinde öldürülmüş bulunmuştu. Olaydan 18 yıl sonra S.Ç, Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde suç duyurusunda bulunarak cinayeti kardeşi G.Ç'nin işlediğini ihbar etmişti. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yakalanan G.Ç, Adana'ya getirilerek tutuklanmıştı.
50 M2 Dizisi Dilara Aybüke Pusat Kimdir? Oynadığı Dizi ve Filmler...
Netflix'in merakla beklenen dizisi 50 M2 bugün gösterime girdi. 1. sezonu 8 bölümden oluşan dizinin oyuncu kadrosunda ise birbirinden başarılı isimler yer alıyor. 50 M2 dizisinin başrol oyuncularından Dilara'yı canlandıran isim ise ekranlarda görmeye alışık olduğumuz Aybüke Pusat. Peki, birçok dizide başarılı bir oyunculuk sergileyen Aybüke Pusat kimdir? Aybüke Pusat kaç yaşında ve nereli? Detayları haberimizde sizler için derledik...
Trump Vazgeçmiyor: Florida’da 'Eski Başkan Ofisi' Açtı
Instagram, Facebook, Twitter ve Youtube gibi sosyal platformalarında engellenen eski ABD Başkanı Donald Trump, Florida'daki yeni ikametinde bir 'Eski Başkan Ofisi' açtı. Söz konusu ofisin, Trump'ın basın açıklamalarını, yazışmalarını ve etkinliklerini yönetmekten sorumlu olacağı belirtildi.
Reklam
Balıkesir Merkezli 58 İlde Deaş Operasyonunda 126 Şüpheli Yakalandı
BALIKESİR (AA) - Balıkesir merkezli 58 ilde terör örgütü DEAŞ ile irtibatlı oldukları ve örgüte finans sağladıkları iddia edilen 126 şüpheli yakalandı.Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığınca, DEAŞ'a yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 148 şüpheli hakkında yakalama kararı verildi. Bunun üzerine İl Jandarma Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı Terörle Mücadele Daire Başkanlığı ve İstihbarat Komutanlığı ekipleri 58 ilde operasyon başlattı. Ekipler, düzenledikleri eş zamanlı operasyonda, DEAŞ ile irtibatlı oldukları ve örgüte finans sağladıkları öne sürülen 126 zanlıyı gözaltına aldı. Operasyon kapsamında yapılan aramalarda çok sayıda örgütsel doküman, silah, para ve para trafiğini gösteren ajanda ile dekontlar ele geçirildi. Diğer 22 şüphelinin de yakalanması için çalışmalar devam ediyor.
İranlı Sünni Alim İsmailzehi, İranşehr'de Sünnilere Ait Cami İnşaatının Yıktırılmasına Tepki Gösterdi:
İSTANBUL (AA) - İran'ın önde gelen Sünni alimlerinden Mevlevi Abdulhamid İsmailzehi, Sistan-Beluçistan eyaletine bağlı İranşehr kentindeki Sünnilere ait cami inşaatının belediye tarafından yıktırılmasına tepki gösterdi.İsmailzehi, İranşehr'de Sünnilere ait cami inşaatının belediye tarafından yıktırılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İsmailzehi, kendisine ait internet sitesinde yayınlanan yazılı açıklamasında, 'İbadet ve dini merasimlerin yapılabilmesi için İranşehr kentinin büyük bir camiye ihtiyacı var. Cami inşaatı (kent idarecileri tarafından) anlayışla karşılanmalıydı.' ifadelerini kullandı. Resmi prosedüre uymayan bir durum var idiyse bile caminin yıkılmaması ve eksiklerinin giderilmesi gerektiğine işaret eden İsmailzehi, 'Caminin yıkılmasını toplumsal birlikteliğimiz açısından zararlı görüyorum.' değerlendirmesinde bulundu.İlgili devlet kurumlarının caminin inşası için gerekli izinleri vermelerini talep eden İsmailzehi, bölgedeki Sünni halka sükûneti korumaları ve kışkırtmalara teveccüh etmemeleri çağrısında bulundu.Söz konusu cami inşaatının belediye ekipleri tarafından yıkılması bölgedeki Sünnilere yönelik baskı olarak değerlendiriliyor. Sünni Beluçlardan onlarcası, 24 Ocak günü, aynı kentte toplanarak cami inşaatının yıkılmasını protesto etmişlerdi.
Reklam
Kovid-19 Aşısı Yaptıranların Sayısı 1,5 Milyonu Geçti
ANKARA (AA) - Yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında başlatılan aşı uygulamasının 13. gününde, aşı yaptıranların sayısı 1,5 milyonu aştı. Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda, Sağlık Bakanlığınca belirlenen 'Kovid-19 Aşısı Ulusal Uygulama Stratejisi'ne göre, 14 Ocak'ta ülke genelinde başlatılan aşılama çalışmaları sürüyor.Sağlık Bakanlığının 'covid19asi.saglik.gov.tr' internet sitesindeki verilere göre, aşı yapılan kişi sayısı 1,5 milyonu geçti.
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir: "İnşaat Sektörü Dijital Dönüşüm İçinde"
BERLİN (AA) - Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, temiz enerjiye yönelik finansmanın en yüksek altyapı önceliği olduğunu belirterek, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrası yeni inşaat ve altyapı projelerinin çevre ve sosyal endişeleri gidererek daha temiz ve adil olacağını söyledi. Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) '2021 Davos Gündemi' toplantıları kapsamında çevrim içi ortamda 'Reel ekonominin öncülük ettiği toparlanmayı hızlandırmak' konulu panel düzenlendi. Özdemir, panelde yaptığı konuşmada, inşaat sektörünün dijital dönüşüm içinde olduğuna dikkati çekerek, kentten ayrılıp kırsal kesimde yaşama trendinin sektörü etkileyeceğine işaret etti. Kovid-19 salgını sonrası yeni inşaat ve altyapı projelerinin çevre ve sosyal endişeleri gidererek daha temiz ve adil olacağını dile getiren Özdemir, gelecekte projelerin şoklara ve salgınlara karşı daha dayanıklı olacağını söyledi. -“Altyapı ve inşaat sektörü toparlanmaya ivme kazandırdı”Özdemir, altyapı ve inşaat sektörünün en büyük sektörler olduğunu ve birçok sektörü etkilediği için ekonomik toparlanmaya ivme kazandırdığını anlattı.Kovid-19 salgınının Afrika’yı önemli ölçüde etkilediğini dile getiren Özdemir, “Salgın gelişmekte olan ülkelerin kalkınmalarını etkiledi. Salgının sebep olduğu bu zorluklara karşı küresel bir iş birliği gerekiyor.” diye konuştu. Altyapı ve inşaat sektörünün istihdam potansiyeline dikkati çeken Özdemir, “Sektör kısa dönemde direkt olarak binlerce istihdam oluşturabilir ve uzun dönemde ise dolaylı olarak binlerce istihdam sağlayabilir.” dedi. Özdemir, dünyada yerinden edilmiş insan sayısının 70 milyonu geçtiğini anlatarak, “Salgın sonrası ekonomik toparlanmada herkes için istihdam önemli olacak. Burada sektörün sunacağı çok şey olacak.” değerlendirmesinde bulundu.“Sektörü teşvik etmek için daha yaratıcı yollar bulmalıyız”ABD'nin 46'ncı Başkanı Joe Biden'ın “Kovid-19 salgınıyla mücadele” ve “altyapı yatırımlarını artırma“ hedefini hatırlatarak, “Her hükümet ekonomik büyümeyi teşvik etmek istiyor. Bunun için altyapı projelerine yatırım yapmanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Geçen yıl tasarruflar artarak büyüdü. Büyük bir tasarruf havuzu oluştu. Buradaki soru bu tasarruflar kamu yatırımlarına veya kamu harcamalarına nasıl transfer edilir.” dedi. Küresel olarak 10 trilyon dolar inşaatla ilgili harcama bulunduğunu ifade eden Özdemir, bunun da küresel GSYH’nin yüzde 1,3’üne denk geldiğini anlattı. Özdemir, “Bu pay inşaat ve altyapı sektörünü küresel ekonomide en büyük sektör yapıyor. Ekonomiye katkısını, altyapıya sosyal, kamu ve çevre endişelerini dikkate alarak sektörü teşvik etmek için daha yaratıcı yollar bulmalıyız.” diye konuştu.
Tekirdağ'da Lodosun Etkisini Kaybetmesiyle Balıkçılar Denize Açılacak
TEKİRDAĞ (AA) - Marmara Denizi'nde lodosun etkisini kaybetmesiyle 4 gündür limanda bekleyen balıkçılar, açılarak istavrit için ağ atacak.Lodos nedeniyle 4 gündür kıyıda tamir işleri yapan balıkçılar, bugün Marmara Denizi'ne ağ atarak 'derya kuzuları'nın peşine düşecek.Tekirdağ Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Pehlivanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havanın düzelmesiyle balıkçıların denize açılacağını söyledi.Lodosun balıkçıları olumsuz etkilediğini belirten Pehlivanoğlu, 'Balıkçılar 4 gündür limandaydı. Tayfalar ağ onarımı yaptı. Herkes havanın dinmesini bekliyordu. Bugün hava düzeldi ve balıkçılar nasiplerini aramak için denize açılacak. İnşallah istavrit avlayıp kıyıya dönecekler. Bu zor günlerde ne kadar balık olursa balıkçılar o kadar çok sevinir.' dedi.Balıkçı İdris Şeremet de eksiklerini tamamladıklarını ve denize açılacaklarını belirterek, 'Bu aralar daha çok hamsi ve istavrit oluyor. Balıkçılar tuttukları hamsi ve istavritlerle seviniyor. Allah bereket versin, evimize ekmek götürebiliyoruz. İnşallah balık devam eder de vatandaşlarımız taze balık yer.' ifadeerini kullandı.
Reklam
Eyüpsultan'da Annesi Ve Üvey Kardeşini Öldüren Şüpheli Tutuklandı
İSTANBUL (AA) - Eyüpsultan'da, annesi ve üvey kardeşini bıçakla öldürdükten sonra polise teslim olan şüpheli tutuklandı.Polis merkezine giderek annesi ve üvey kardeşini bıçakladığını söylemesi üzerine gözaltına alınan Uğur B, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye gönderildi.Soruşturma savcılığına çıkarılan ve sorgusunda suçunu kabul ettiği öğrenilen şüpheli, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, şüphelinin 'üstsoya karşı kasten öldürme' suçundan tutuklanmasına karar verdi.Polis, dün Uğur B'nin itirafı sonrasında gittiği Esentepe Mahallesi Parküstü Sokağı'ndaki adreste, kardeşi Mesut B. ve annesi Şükran B'yi elleri arkadan bağlı şekilde ölü bulmuş, cenazeler olay yerindeki incelemelerin ardından Adli Tıp Kurumu morguna kaldırılmıştı.
İstanbul Havalimanı Yotel, Bu Yıl Ciroda Yüzde 50 Büyüme Hedefliyor
İSTANBUL (AA) - YOTEL İstanbul Havalimanı Genel Müdürü Bora Göymen, geçen seneye göre cirolarını yüzde 50 artırmayı, doluluk oranında ise yüzde 85-90'ları hedeflediklerini bildirdi.Göymen, havalimanında görev yapan basın mensuplarının katıldığı toplantıda, 2020'nin birçok sektör için zor bir yıl olduğunu söyledi.Turizm sektörü içinde olmaları nedeniyle bazı zorluklar yaşadıklarını ifade eden Göymen, buna rağmen geçen yıl Utah, Glaskow, Londra ve Washington'da otel açtıklarını belirtti.Bora Göymen, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle oluşan krizi en az hisseden yerlerin başında havalimanı otellerinin geldiğini kaydetti.Tatmin edici bir yıl geçirdiklerini ifade eden Göymen, 'Koronavirüs sürecinde Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından 'Güvenli Turizm Sertifikası' çalışmaları yapıldı. Bence çok önemli. Bu sertifikayı ilk alan otellerden biri de biziz. Seyahatin, turizmin başlangıç noktası havalimanlarıdır. Burada iş olmazsa diğer alanlar yavaştır anlamı çıkıyor.' diye konuştu.Göymen, Avrupa'da en fazla yolcu sayısına ulaşan önemli bir havalimanında bulunduklarını, bu sayede ayakta kalmayı başardıklarını belirtti.'Koronavirüs öncesine göre konaklama sürelerimiz arttı'Kovid-19 aşısının vakaları azaltmasıyla işlerin düzelmesini beklediklerini dile getiren Göymen, şöyle devam etti:'2021 yılında geçen yıla göre cironun yüzde 50 artacağını düşünüyoruz. Doluluk oranında ise yüzde 85-90'ları hedefliyoruz. Uçuşlardaki limit ve kısıtlamalardan dolayı yolcular daha fazla kaldılar. Koronavirüs öncesine göre konaklama sürelerimiz arttı. Çünkü genelde yolcular, uçuşu beklemek zorunda kalıyorlar. Çalışanlarımızla beraber sıra bizlere gelirse tabii ki aşı olmak isteriz. Çünkü faydası var. Turizmde görev alan kişiler de bundan faydalanırlarsa bunun faydalı olacağını düşünüyorum.'Bora Göymen, yolcu hareketliliğinin artmasında 'Güvenli Turizm Sertifikası'nın çok büyük etkisi olacağını bildirdi.Bu yıldan çok ümitli olduklarını kaydeden Göymen, 'Ülkemizde ve dünyada aşıların başlamış olması ümitli olmamızın en önemli nedeni. Öncelikli amacımız hem kara hem hava tarafındaki otellerimizde misafir memnuniyeti odaklı, kendilerinin ihtiyaç ve beklentilerini karşılayan bir hizmet sunmak. Bu sene ciroda 2020'deki başarımızın üstünde bir performans göstermeyi ve yüzde 50’lik bir artış elde etmeyi hedefliyoruz.' şeklinde konuştu.
Hava Kirliliğinin, Göz Sağlığı Üzerinde Olumsuz Etkilerine Rastlandı
ANKARA (AA) – İngiltere’de yapılan bir araştırmada, hava kirliliğindeki artışın görme bozukluklarına neden olabileceği ortaya konuldu.The Hill gazetesinin haberine göre, İngiliz bilim insanları, yaşa bağlı görme bozukluğunun, artan hava kirliliğiyle de bağlantılı olduğunu ortaya koyan bir araştırma yürüttü.Uzmanlar, 40-69 yaş aralığındaki 115 binden fazla gönüllünün katıldığı çalışmada, havadaki nitrojen dioksit ve nitrojen oksitlerin, görme bozukluğuna neden olan yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD) veya retinada bozulmayla bağlantılı olup olmadığını inceledi.Araştırma çerçevesinde, gönüllü raporları ve insan gözünü incelemek için kullanılan spektral alan optik koherens tomografisi ile retina hasarı ölçüldü.Uzmanlar, partikül madde içindeki nitrojen oksitler ve nitrojen dioksitleri ölçerek her katılımcının ulusal veri tabanında kayıtlı adreslerindeki hava kirliliği tahminleriyle karşılaştırdı.Araştırma sonucunda, daha yüksek miktarda ince partikül maddeye veya az miktarda partikül parçacıklarına maruz kalan katılımcıların daha fazla görme sorunu yaşadığı gözlendi.Bilim insanları, ortalama 2,5 mikrometrelik partikül maddeye yüksek dozda maruz kalan katılımcıların, yaşa bağlı makula dejenerasyonu yaşadığını bildirme olasılığının yüzde 8 daha yüksek olduğunu belirtti.Araştırmada ayrıca daha yüksek partikül madde seviyesinin daha ince pigmentli retina tabakası ile ilişkili olduğu da kaydedildi. Araştırmanın ayrıntıları 'British Journal of Orhthalmology' dergisinde yayımlandı.
Reklam
İhh'dan Lübnan'daki Mülteci Kamplarında Yaşayan Filistinli Ailelere Yardım
BEYRUT (AA) - İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Lübnan'daki mülteci kamplarında yaşayan 1180 Filistinli aileye gıda ve mazot yardımında bulundu.İHH, ülkenin farklı bölgelerinde 70 yılı aşkın süredir kamplarda hayat mücadelesi veren Filistinli mülteciler için başlatılan 'Kalkınma ve İyileştirme Kampanyası' kapsamındaki yardımlarına devam ediyor.İHH'nın Lübnan'daki partneri Gavs Yardım Derneği Müdürü İhab Tütüncü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekonomik krizin neden olduğu işsizlikten en çok etkilenen kesim olan Filistinli mültecileri Türk hayırseverlerin bağışlarıyla buluşturmanın sevincini yaşadıklarını söyledi.Ülkenin güneyindeki Sayda kentinde bulunan ve en büyük Filistin mülteci kampı olan Ayn Hilve'de ihtiyaç sahibi 500'den fazla aileye gıda yardımında bulunduklarını aktaran Tütüncü, kentteki Miye Miye Mülteci Kampında da 180 aileye yağ, şeker, salça, makarna gibi temel yaşam malzemelerinden oluşan gıda kolileri dağıttıklarını kaydetti.İHH Orta Doğu Masası Koordinatörü Emre Kaya da Filistinli mültecilere, kış mevsiminde ısınmak için kullanılan mazot yardımında bulunduklarını belirtti.Kaya, ülkenin doğusundaki Baalbek kentinde bulunan Celil Mülteci Kampında 500 aileye 40'ar litre mazot dağıttıklarını ifade etti.İHH'nın da aralarında bulunduğu Türkiye'den 22 sivil toplum kuruluşu, Lübnan'da kamplarda hayat mücadelesi veren Filistinli mülteciler için 'Kalkınma ve İyileştirme Kampanyası' başlatmıştı.Birleşmiş Milletlerin (BM) verilerine göre, Lübnan'da 483 binden fazla Filistinli mülteci yaşıyor ancak kayıtlı olmayanlarla birlikte bu rakamın 600 bine kadar çıktığı söyleniyor.Lübnan nüfusunun yaklaşık yüzde 10'unu oluşturan bu mültecilerin yarıdan fazlası (yüzde 62), altyapı ve sosyal imkanların çok kısıtlı olduğu 12 mülteci kampında yaşarken geri kalanları ise kamp çevresinde ve ülkenin farklı bölgelerinde ikamet ediyor.Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan, tarihinin en büyük ekonomik krizlerden birini yaşıyor.
Tokat'ta Tarihi Eser Operasyonunda İki Kişi Yakalandı
TOKAT (AA) - Tokat'ın Niksar ilçesinde düzenlenen tarihi eser operasyonunda iki şüpheli gözaltına alındı.İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, ilçede tarihi eser kaçakçılığı yapıldığı bilgisine ulaştı.Niksar İlçe Jandarma Komutanlığına bağlı JASAT ekipleri, iki kişiyi ilçe merkezinde elindeki eserleri başkalarına satmak isterken suçüstü yakaladı.Tarihi eser olduğu değerlendirilen 105 obje de ele geçirildi.
Reklam
50 M2 Dizisi Gölge Engin Öztürk Kimdir? Rol Aldığı Dizi ve Filmler...
Netflix'in merakla beklenen dizisi 50 M2 bugün gösterime girdi. 1. sezonu 8 bölümden oluşan dizinin oyuncu kadrosunda ise birbirinden başarılı isimler yer alıyor. Gerilim türündeki dizinin konusu ise karanlık bir karakterin kirli işlerini yapan Gölge'nin geçmişine ait sır perdesini aralamasıyla başlıyor. Dizinin başrol karakteri Gölge'ye can veren isim ise yakışıklılığıyla dikkat çeken başarılı oyuncu Engin Öztürk. Peki 50 M2 dizisinin başrol oyuncusu Engin Öztürk kimdir? Engin Öztürk kaç yaşında ve nereli? Detayları haberimizde sizler için derledik...
Rusya Devlet Başkanı Putin: "(Teknoloji Devleri) Bu Şirketler Fiilen Devletle Rekabet Ediyor"
MOSKOVA (AA) - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, teknoloji devi şirketlerin, toplum içerisinde giderek daha önemli rol oynamaya başladığını belirterek, 'ABD'deki seçim sürecinde de gördüğümüz gibi, bu şirketler artık sadece ekonomik devler değiller. Bu şirketler bazı alanlarda fiilen devletle rekabet ediyorlar.' dedi.Putin, Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) '2021 Davos Gündemi' haftasında yaptığı konuşmada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının dünyadaki sorunları ve eşitsizlikleri artırdığını söyledi. Ekonomik sorunların ve eşitsizliğin büyümesinin toplumları sosyal veya ırksal açılardan böldüğüne işaret eden Putin, 'Bu tür sorunları ve aşırılıkları azaltmak için tasarlanmış, görünürde sivil ve demokratik kurumlara sahip ülkelerde bile böyle gerilimler patlak veriyor. Sistemik sosyoekonomik sorunlar, özel ilgi gerektirecek kadar toplumsal hoşnutsuzluğa yol açmaktadır ve bu sorunların özünde çözülmesi gerekir.' diye konuştu.Küreselleşmenin, Amerikan ve Avrupalı şirketlerin karlarında önemli artışlara neden olduğunu vurgulayan Putin, 'Artan gelirleri ise bilindiği gibi nüfusun ancak yüzde 1'i aldı. Diğer insanların hayatlarında ne oldu? 30 yıldır bazı gelişmiş ülkelerde vatandaşların yarısından fazlasının gelirleri durdu, artmadı ancak eğitim ve sağlık hizmetlerinin maliyeti 3 kat arttı.' ifadelerini kullandı.'Toparlanmada devletin rolü artacak'Vladimir Putin, gerçek ve sanal ekonomiler arasında büyüyen uçuruma dikkati çekerek, 'Dünyanın birçok ülkesinden ekonominin reel sektör temsilcileri bana bunu sık sık anlatıyor. Gerçek ve sanal ekonomiler arasındaki uçurum gerçek bir tehdit oluşturuyor ve bu durum çok ciddi, öngörülemeyen şoklara neden olabilir.' dedi.Küresel kalkınmadaki istikrarsızlığın ana nedeni olarak birikmiş sosyoekonomik sorunlara işaret eden Putin, bu nedenle temel sorunun 'toparlanmanın uzun vadede tam olarak sürdürülebilir olmasını sağlamak için, küresel ve ulusal ekonomileri hızlı bir şekilde eski haline getirmek için nasıl bir eylem mantığının inşa edileceği' olduğunu söyledi.Küresel ekonomik toparlanma sürecinde devletin payının artacağı öngörüsünde bulunan Putin, şöyle devam etti: 'Ekonominin daha da gelişmesi büyük ölçüde bütçe teşviklerine dayalı olacak ve burada devlet bütçeleri ve merkez bankaları kilit rol oynayacak. Aslında gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde bu tür eğilimleri zaten görüyoruz. Sosyoekonomik alanda devletin, daha fazla sorumluluk ve devletler arası yakın etkileşim sağlaması gerekmektedir.'Teknoloji şirketlerinin yarattığı tehlikeKonuşmasında, son dönemde küresel gündemde daha fazla tartışılan teknoloji şirketlerine dair değerlendirmelerde de bulunan Putin, 'Hizmete dayalı başarılı bir şirket ile büyük verileri toplayarak toplumu kendi takdirine göre kaba bir şekilde yönetmeye çalışan, meşru demokratik kurumların yerini alan bir şirket arasındaki çizgi nerededir?' ifadesini kullandı. Söz konusu şirketlerin yaklaşımına ilişkin son örneğin ABD'de yaşandığını savunan Putin, şunları kaydetti:'Teknoloji devi, ağırlıklı olarak dijital alandaki şirketler, toplum içerisinde giderek daha önemli rol oynamaya başladı. ABD'deki seçim sürecinde de gördüğümüz gibi, bu şirketler artık sadece ekonomik devler değiller. Bu şirketler bazı alanlarda fiilen devletle rekabet ediyorlar.'
Samsun İl Sağlık Müdürü Oruç'tan "Aşı Rehavete Neden Olmasın" Uyarısı
SAMSUN (AA) - Samsun İl Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşı uygulamasının başlamasının vatandaşları rehavete sürüklememesi gerektiğini söyledi. ​​​​​​​Oruç, yaptığı yazılı açıklamada, Sağlık Bakanlığının belirlediği plana göre ilk etapta risk grubundaki sağlık çalışanları ile 85 yaş üstü vatandaşların Kovid-19 aşılarının Samsun'da tamamlandığını, önceki gün itibarıyla 80 yaş üstü vatandaşların aşılamasının başladığını belirtti.Bakanlığın belirlediği yol haritasına göre bundan sonra da toplumun bağışıklık kazanması adına sağlık ekipleriyle mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan Oruç, 'Aşı, bu mücadeledeki en önemli silahımız ancak bu silahı etkin şekilde kullanmamızın yolunun kurallara güçlü şekilde uymaya devam etmemizden geçtiğini unutmamalıyız.' ifadesini kullandı. Kovid-19 aşı uygulamasının başlamasının ardından, 'Aşı geldi, salgın bitti' düşüncesine kapılanlar olduğunu üzülerek gördüğünü vurgulayan Oruç, şöyle devam etti:'Filyasyon ekiplerimizden gelen verileri değerlendirdiğimizde, vakaların azalmasıyla ortaya çıkan rehavetle yeniden cenaze, taziye ve akraba ziyaretleri kaynaklı vakaların ortaya çıkmaya başladığını görüyoruz. Bu durum şimdilik birkaç aile ya da küçük mahalle kaynaklı olsa da virüse ilimizde yeniden atak yapmak için açık kapılar bırakıyor. Bu tip açık kapılar tespit ettiğimizde ekiplerimiz hemen yaygın test uygulamasına geçerek o bölgedeki herkesi, belirti göstersin göstermesin test sürecine dahil edip izole ediyorlar. Son rakamlar Samsun adına bir sorun teşkil etmese de 'Nasılsa salgın geçti, vakalar düştü' demenin, kurallara uymamanın nelere sebep olduğunu yakinen bilen sağlık çalışanları olarak bu durum bizi endişelendiriyor.'Oruç, Samsunluları sadece bir sağlık müdürü olarak değil, bir sağlık çalışanı olarak da uyarmak istediğine işaret ederek, şunları kaydetti:'Aşı sürecinin başlaması bizi rahatlatmamalı, gevşetmemeli. Aksine toplumun büyük kısmı aşılanmadan, toplumsal bağışıklık oluşmadan önlemlere her zamanki gibi güçlü şekilde uyum göstermeliyiz. 'Aşı geldi, kurtulduk' dememize en azından belli bir zaman daha olduğunu bilerek hareket edelim. Devletimizin tüm imkanlarıyla Kovid-19'a karşı gösterdiği mücadeleyi boşa çıkarmayalım. Sağlık Bakanlığımız tarafından, 'Artık bitti' denilene kadar önlemlere azami dikkat gösterip kurallara uyalım. Yakınlarımızı kaybettiğimiz acı günlere geri dönmeyelim.'
Reklam