onedio
15 Temmuz Gazileri Ve Şehit Yakınları "Bağış Paraları"Na İlişkin Asılsız Haberleri Yalanladı
ANKARA (AA) - Başkentte 15 Temmuz gazileri ve şehit yakınlarından bazıları, kendileri adına toplanan bağış paralarıyla ilgili yapılan 'asılsız' haberlere tepki gösterdi.Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfı önünde toplanan grup adına açıklama yapan 15 Temmuz gazisi Dilek Kurşun, darbe girişiminden sonra şehitlerin yakınları ve 2 bin 732 gazi için 338 milyon 971 bin lira toplandığını söyledi. Şimdiye kadar 30 milyona yakın desteğin hak sahiplerine dağıtıldığını ifade eden Kurşun, '15 Temmuz gazileri ve şehit yakınları için vakıf tarafından herhangi bir başvuruya gerek olmadan 22 Nisan 2020'den itibaren 10 kez 1000'er liralık nakdi destek hak sahiplerine verilmiş ve verilmeye devam ediliyor.' dedi. Bazı basın kuruluşlarının 15 Temmuz gazileri ve şehit aileleri adına toplanan bağışlarla ilgili 'asılsız' haberler yaptıklarını aktaran Kurşun, 'Bizler, 15 Temmuz şehit yakınları, gazileri ve gazi yakınları olarak vakıf adına yapılan olumsuz ve gerçeği yansıtmayan açıklamaların hepsini reddediyoruz.' ifadesini kullandı.
Hamsi Avcılığında Kısmi Durdurma Kararının Uzatılması Düzce'de Fiyatları Yükseltti
DÜZCE (AA) - Hamsi avcılığında balıkların istenen boya ulaşmaması nedeniyle getirilen kısmi durdurma kararının 7 Şubat'a kadar uzatılması Düzce'de balık fiyatlarını artırdı.Batı Karadeniz'in önemli balıkçı limanlarından Düzce'nin Akçakoca ilçesinde, kararın ardından tezgahlarda kilogramı 20 lira olan hamsinin fiyatı 30 liraya çıktı.Balıkçı Sadık Kara, yaptığı açıklamada, hamsi avı için denize açılmayı umut ettiklerini ancak kararın uzatıldığını dile getirdi. Bu nedenle Marmara hamsisi sattıklarını anlatan Kara, '2 gün önce Marmara hamsisini kilogramı 20 liraya satıyorduk fakat şu anda 30 lira. Fiyat artışının sebeplerinden biri de yasağın uzatılması. Karadeniz'den hamsi çıkmadığı için Marmara'dan tezgahlara hamsi gelmesinin fiyatlara etkisi oluyor.' diye konuştu.Fırtına sebebiyle diğer balıkların da tutulamadığını belirten Kara, mezgittin kilogramının 20-40, istavritin ise 30 liradan satıldığını kaydetti.Vatandaşların hamsi yemek, kendilerinin de hamsi satmak istediğini aktaran Kara, 'Marmara'dan gelen hamsi taze, güzel ama Karadeniz insanı Karadeniz'den çıkan hamsiden başka hamsiyi yemek istemiyor. İnşallah 7 Şubat'ta yasak tekrar uzatılmaz ve Karadeniz'den gelen hamsiyi vatandaşlarımıza sunarız.' ifadelerini kullandı.
Batman'da 3 Gündür Haber Alınamayan Öğretmen Evde Ölü Bulundu
BATMAN (AA) - Batman'ın Gercüş ilçesinde 3 gündür haber alınamayan öğretmen evde ölü bulundu.Görev yaptığı Osmaniye'den memleketi Gercüş'ün Bağlarbaşı Mahallesi'ndeki babasına ait eve gelen öğretmen Feyzi Ekmen'den 3 gündür haber alamayan komşuları, yedek anahtarla içeri girdi.Ekmen'i hareketsiz yatarken gören komşularının durumu bildirmesi üzerine, olay yerine 112 Acil Servis ve polis ekipleri sevk edildi.Sağlık ekipleri Ekmen'in hayatını kaybettiğini tespit etti. Ekmen'in cesedi, otopsi için Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesine gönderildi.4 çocuk babası Ekmen'in cenazesinin Osmaniye'de toprağa verileceği öğrenildi.
Afyonkarahisar Valiliği, Organize Suç Örgütlerine Karşı Vatandaşları Uyardı
AFYONKARAHİSAR (AA) - Afyonkarahisar Valiliği, İhsaniye ilçesinde devre mülk olarak faaliyet gösteren bazı işletmelerin yöneticileri tarafından kurulduğu öne sürülen organize suç örgütüne yönelik operasyonla ilgili açıklama yaptı. Valilikten yapılan açıklamada, Jandarma Genel Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ile Afyonkarahisar Jandarma Komutanlığı ekiplerince, Gazlıgöl beldesinde devre mülk olarak faaliyet gösteren bazı işletme yöneticilerinin önceden satış yaptıkları ve tapularını alamayan müşterilerinin, 'devre mülklerinin satılacağı, kiralanacağı ve daha lüks devre mülklerle değiştirileceği' vaatleriyle 300 kişinin, bankalardan 20 ila 100 bin lira arasında değişen rakamlarda kredi çekerek dolandırılması üzerine çalışma başlatıldığı anımsatıldı. Açıklamada, uzun süren çalışmaların ardından jandarma ekiplerinin Afyonkarahisar ve İzmir'deki operasyonda, 34 şüphelinin ev ve iş yerinde yaptığı aramalarda, çok sayıda yazarkasa, pos cihazı, tapu, belge ve dokümana da el konulduğu aktarıldı.Soruşturmanın çok yönlü sürdüğüne dikkat çekilen açıklamada, aynı yollarla mağdur olan vatandaşların savcılığa ve jandarmaya başvurmaları gerektiği ifade edildi.İl Jandarma Komutanlığının paylaştığı görüntülerde ise şüphelilerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramalar ile el konulan çok sayıda belgelerle gözaltı işlemleri yer alıyor.Olayİl Jandarma Komutanlığı ekipleri, 22 Ocak'ta ilçeye bağlı Gazlıgöl beldesinde devre mülk olarak faaliyet gösteren bazı işletmelerin yöneticilerince kurulduğu öne sürülen organize suç örgütünün önceki yıllarda işletmelerinden satış yaptıkları müşterilerini, devre mülklerinin satılacağı ve kiralanacağı, tapu verileceği, lüks devre mülklere geçiş yapılacağı vaatleriyle kandırılarak para topladıkları iddiası üzerine çalışma başlatmıştı.Ekipler, 4'ü işletme sahibi, 9'u yönetici, 23'ü satış temsilcisi 36 şüpheliden 34'ü yakalanmıştı. Bir şüpheli savcılık talimatıyla salıverilmiş, nöbetçi sulh ceza hakimliğine çıkarılan 33 zanlıdan 19'u tutuklanmış, 5'ine ev hapsi verilmiş, 9'u ise adli kontrol şatıyla serbest bırakılmıştı.
Astrazeneca, Japonya'ya Teslim Edeceği Aşıların Yüzde 75'İni Bu Ülkede Üretmeyi Planlıyor
TOKYO (AA) - İngiliz-İsveç ilaç firması AstraZeneca'nın Japonya’ya teslim edeceği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarının yüzde 75'ini bu ülkede üretmeyi planladığı bildirildi.Kabine Baş Sekreteri Kato Katsunobu, düzenlediği basın toplantısında, firmanın Japonya'da üretim planını hükümete ilettiğini söyledi.Kato, 'Yurt içinde aşı üretebilecek sistemi kurabilmek oldukça önemli. Salgına hazırlık amacıyla üretim sisteminin geliştirilmesini kararlılıkla destekleyeceğiz.' dedi.Anlaşmaya varılması halinde AstraZeneca, Japonya'ya teslim etmek üzere 120 milyon doz Kovid-19 aşısının 90 milyonunu ülke içinde imal edecek.30 milyon doz aşının martta teslim alınması hedefleniyorKyodo ajansına göre, AstraZeneca'nın aşı üretimi için ülkenin batısındaki Hyogo eyaleti merkezli ilaç firması JCR görevlendirilecek. Hükümet, ülke içinde aşı üretimi yapacak firmaları finansal olarak sübvanse edeceğini açıklamıştı.AstraZeneca'dan şimdiye kadar 120 milyon doz aşı sipariş eden Japonya, üretimin gerçekleşmesi halinde geriye kalan 30 milyon dozluk dilimi martta teslim almayı hedefliyor.Şubat sonu başlıyorOxford Üniversitesi iş birliğiyle üretilen AstraZeneca aşısının Japonya'daki klinik testleri, Ağustos 2020'de başlamıştı.Kovid-19'a karşı ülke geneli aşı uygulamalarının sağlık çalışanlarına öncelik verilerek şubat sonunda başlatılması planlanıyor.Japonya şimdiye kadar Pfizer, Moderna ve AstraZeneca firmalarından, 157 milyon kişinin aşılanmasına imkan sağlayacak toplamda 310 milyon doz tedariki anlaşmasına vardı.
Birleşik Krallık Yetkilisi Janvrin Türkiye İle Ticari İlişkilerin Geleceği Konusunda İyimser
ANKARA (AA) - BEHLÜL ÇETİNKAYA - Birleşik Krallık Başbakanlık Türkiye Ticaret Elçisi Lord Robin Janvrin, Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki ticaretin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına büyük direnç gösterdiğini belirterek, 'Küresel krizden çıktığımızda, bu olumlu ilerlemenin devam edeceği konusunda iyimseriz.' dedi.Lord Janvrin, İngiltere ile Türkiye arasında yapılan Serbest Ticaret Anlaşması (STA) ve ikili ticarette 2021 yılı beklentilerini AA muhabirine değerlendirdi. Birleşik Krallık'ın Brexit sonrası oluşan bağımsız ticaret politikasını, 'Britanya'nın dünyanın en işletme dostu uluslarından biri olma' konumunu güçlendirmek amacıyla kullanmaya kararlı olduğunu belirten Lord Janvrin, şu ifadeleri kullandı:'Birleşik Krallık, 2 yıldan kısa sürede 63 ülke ve Avrupa Birliği (AB) ile 885 milyar sterlin ticaretini kapsayacak şekilde anlaşma imzalamayı başardı. Bu, daha önce örneği görülmemiş bir durum. Bugüne dek, bu kadar çok ticaret anlaşmasını eş zamanlı olarak müzakere eden hiçbir ülke olmamıştı.'Ülkesinin bu alandaki hedefine de değinen Lord Janvrin, 'Birleşik Krallık, ticaretinin yüzde 80’ini kapsayacak serbest ticaret anlaşmaları yapmayı hedefliyor.' diye konuştu. 'Son birkaç yıldır gerçekten çok yakın iş birliği içerisinde çalıştık'Lord Janvrin, Türkiye ile ticaret hacminin 2019'da 18,6 milyar sterline ulaştığını belirterek, 'Ticaretimizi destekleyecek ikili STA'yı Aralık 2020'de imzalayarak, tarifesiz ticaret anlaşmalarını güvence altına alabilmek amacıyla, son birkaç yıldır gerçekten çok yakın iş birliği içerisinde çalıştık.' dedi.STA'nın, otomotiv ve tekstil gibi kilit sektörlerde faaliyet gösteren Türk işletmelere sıfır tarife uygulamasının devam edeceği anlamına geldiğine dikkati çeken Lord Janvrin, 'Türk ihracatçılar için Birleşik Krallık'ın çamaşır makinesi ve televizyon ithalatına uygulanan tarifeler de yüzde 0 olarak devam edecek ki Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) bu iki ürün kolu için sırasıyla yüzde 2 ve 14'lük bir tarife öngörüyor.' ifadesini kullandı. Lord Janvrin, anlaşmayla Türk işletmeler ve tüketicilerin Birleşik Krallık'ın önde gelen teknolojilerine, metallerine, ilaçlarına ve araçlarına tarife bariyeriyle karşılaşmadan erişeceğine de işaret ederek, şunları söyledi:'Bu anlaşma, mevcut AB-Türkiye ticaret anlaşmalarının sunduğu karşılıklı kolay pazar erişimimizi ve avantajlarımızı korumamızı sağlayıp gelecekte daha iddialı bir ticaret anlaşması imzalayabilmek için yapmamız gereken çalışmanın da temelini oluşturacak. Aralık ayında imzalanan STA, Türkiye'nin başka bir ülkeyle imzaladığı en büyük ticaret anlaşmasıdır. Birleşik Krallık'ın ithal ettiği, neredeyse 11 milyar sterlin değerinde mal ile Türkiye'nin en büyük ikinci ihracat pazarı olduğu ve Britanyalı firmaların da Türkiye'ye neredeyse 8 milyar sterlin değerinde mal ihraç ettiği çok iyi biliniyor. Ancak uzun yıllara dayanan ortaklıklarla geliştirilmiş karmaşık ve avantajlı temin zincirlerimiz sayesinde firmalarımızın kattığı değer ile ticaret ortaklığımız, yukarıdaki bu 2 rakamın toplamından çok daha büyük bir hacme sahip. Yeni imzalanan bu anlaşmayla korumaya alınan önemli otomotiv temin zinciri bunun güzel bir örneği.''Olumlu ilerlemenin devam edeceği konusunda iyimseriz'Ford firmasının ülkesinde 7 bin 500, Türkiye'de de 12 bin 500 kişiye istihdam sağladığını aktaran Lord Janvrin, Londra’'nın doğusundaki Degenham'dan Kocaeli'ye araç parçaları ihraç edildiğini ve montajı yapılan araçların 3'te 1'inin ise İngiltere'ye ihracatının yapıldığını dile getirdi. Lord Janvrin, Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki ticari ilişkileri bir 'başarı hikayesi' olarak nitelendirerek, şunları kaydetti:'İkili ticaretimiz son 10 yıl içerisinde neredeyse yüzde 70 oranında büyüyerek 2019'da 19 milyar sterlin ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Pandeminin ekonomik sonuçları, bu rakamları biraz düşürmüş olsa da ticaretimizin büyük bir kısmı direnç gösterdi ve bu küresel krizden çıktığımızda, bu olumlu ilerlemenin devam edeceği konusunda iyimseriz.'Birleşik Krallık ve Türkiye arasındaki STA'nın, salgın koşullarının ardından güçlü bir iyileşme ortamı sunacağını belirten Lord Janvrin, anlaşmayla ilgili, 'Birleşik Krallık'ı dinamik ekonomilerle yapılan modern anlaşmalar ağının merkezine yerleştirme planımızın bir parçası olarak, yakın gelecekte Türkiye ile yapmak istediğimiz yeni ve daha iddialı bir anlaşmanın da yolunu açıyor.' değerlendirmesinde bulundu.
Reklam
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tübitak Ve Tüba Bilim Ödülleri Töreni'nde Konuştu: (1)
ANKARA (AA) - Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Okul öncesi eğitime odaklandık. Biz geldiğimizde yüzde 10 civarında olan okul öncesi eğitim oranını 5 yaş grubunda yüzde 75'lere kadar yükselttik. Hedefimiz inşallah bu oranı kısa sürede yüzde 100'e taşımaktır.' dedi.Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Bilim Ödülleri Töreni'nde katılımcılara hitap etti. Konuşmasına tüm katılımcıları selamlayarak başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yıl TÜBİTAK ödüllerinde 18, TÜBA ödüllerinde ise 43 bilim insanına takdirlerini ifade ettiklerini bildirdi. Bilim ve teknoloji alanında yaptıkları özverili çalışmalarla 2020 yılında ödül almaya hak kazanan bilim insanlarını tebrik eden Erdoğan, bu bilim insanlarının başarılarının diğer bilim insanlarını da teşvik edeceğine inandığını söyledi. Bilim insanlarına Türkiye'ye yaptıkları katkılar için şükranlarını sunan Erdoğan, 'Türkiye son 18 yılda ortaya koyduğu başarıları, ilim ve irfan medeniyetine sahip çıkmasına borçludur. Hiç şüphesiz bu başarının en önemli mimarları çocuklarının eğitim ve öğretiminin üzerine titreyen anne babalar ile gecesini gündüzüne katarak milleti ve insanlık için katma değer üreten bilim insanlarıdır. Sizlerin ortaya koyduğu her yeni çalışma bilim dünyasında Türkiye'nin varlığını, bunun yanında kadim medeniyetimizin gücünü ifade ediyor. Keşfetmeye, araştırmaya, üretmeye devam eden her bilim insanımızın yanında olarak biz de üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz.' değerlendirmesinde bulundu. 'Eğitim-öğretim sistemimiz üzerinde kurulan tüm bariyerleri kaldırdık'Erdoğan, bu anlayışla her kademede eğitimi ve bilimsel çalışmayı desteklemeyi önceliklerinin en başına yerleştirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:'Gerek ilk ve ortaöğretimde gerekse yükseköğretim seviyesinde gerçekleştirdiğimiz reformlarla kendini yetiştirmek ve geliştirmek isteyen her evladımıza bu imkanı sağladık. Daha önceki dönemlerde kısır ideolojik bakış açılarıyla eğitim-öğretim sistemimiz üzerinde kurulan tüm bariyerleri kaldırdık. Erkek ve kız tüm evlatlarımızın diledikleri düzeye kadar ve istedikleri her yerde eğitim-öğretim alabilmelerini temin ettik. Zorunlu eğitimi 8 yıldan 12 yıla çıkararak lise seviyesinde okullaşma oranını yüzde 100'e yaklaştırdık. Öğretmen başına düşen öğrenci sayımızı ilkokul düzeyinde 28'den 17'ye, ortaöğretimde ise 18'den 11'e indirdik.'En büyük atılımlardan birini yükseköğretimde gerçekleştirdiklerine işaret eden Erdoğan, üniversite sayısını 76'dan 207'ye çıkardıklarına dikkati çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:'Okullaşma oranını yükseköğretim seviyesinde yüzde 15'ten yüzde 44'e çıkardık. Ortaöğretim ve yükseköğretim seviyesindeki okullaşma oranlarımızla artık OECD ortalamasını yakalamış durumdayız. Şimdi okul öncesi eğitime odaklandık. Biz geldiğimizde yüzde 10 civarında olan okul öncesi eğitim oranını 5 yaş grubunda yüzde 75'lere kadar yükselttik. Hedefimiz inşallah bu oranı kısa sürede yüzde 100'e taşımaktır. Eğitim alanında yaptığımız yatırımlar meyvelerini verdikçe önümüzdeki yıllarda çok daha büyük kazanımlar elde edeceğimize inanıyorum.' Bu süreçte bilim insanlarını, çocuklara rol modelleri olarak gösterdiklerini dile getiren Erdoğan, düzenledikleri araştırma projesi yarışmaları, ulusal ve uluslararası bilim olimpiyatlarıyla çocukları bilim insanı olma ve girişimcilik konusunda geleceğe hazırladıklarını belirtti. Erdoğan, 'TEKNOFEST yarışmalarıyla gençlerimizi büyük bir heyecanla icat peşinde koşmaya teşvik ediyoruz. Deneyap Teknoloji Atölyelerinde genç yeteneklerimizi geleceğin mucit adayları olarak yükselen teknolojilerle buluşturuyoruz. Nitekim son 2 yılda 159 öğrencimiz uluslararası ve bölgesel bilim olimpiyatlarından 144 madalya ve 8 mansiyon derecesiyle döndü.' ifadesini kullandı. Yeni Stajyer Araştırmacı Programıyla 1500 lisans öğrencisini AR-GE ve yenilik süreçlerine dahil ettiklerini vurgulayan Erdoğan, TÜBİTAK Sanayi Doktora Programı ile de bugüne kadar 1162 doktora öğrencisini yetiştirdiklerini aktardı. TÜBA'nın genç bilim insanlarına yönelik ödüllerini de bu açıdan çok önemli gördüğünü söyleyen Erdoğan, 'Üstün yetenekli genç bilim insanlarının ödüllendirilmesi, gelecekteki çığır açıcı çalışmalara kapı açacaktır.' dedi.Bilim ve teknolojinin insanlığın faydasına kullanılabildiği ve başkalarına aktarılabildiği ölçüde kıymetli olduğunu belirten Erdoğan, şöyle devam etti:'Mesnevi'de geçen, Bedevi ile filozof kıssası malumunuzdur. Bedevi, devesinin iki yanında birer çuval yükle yol alırken, çölde pejmürde ve bitap bir vaziyette oturan filozofla karşılaşır. Filozof, Bedeviyi görünce 'Devenin iki yanına astığın bu çuvallarda ne var' diye sorar. Bedevi 'Çuvalların birinde buğday diğerinde ise dengeyi sağlamak için kum var' diye cevap verir. Filozof 'Bir çuvalı kumla doldurmak yerine diğer çuvaldaki buğdayı 2 çuvala pay edip dengeyi sağlasan daha akıllıca olmaz mı' diye cevap verir. Bedevi fikri çok beğenir ve düşkün durumdaki bu adama hayretle sorar 'Sen çok akıllı bir adamsın, böyle bir yetenekle çok varlıklı olmalıydın, buralarda ne geziyorsun'. Filozof 'Ne işim var ne de bir varlığım, yerim yurdum da yok, bir parça ekmek verenin peşine koşuyorum' diye cevap verir. Bedevi bu cevaba hem şaşırıp hem de kızarak 'O halde benim yanımdan derhal uzaklaş, benim cahilliğim senin hikmetinden çok daha faydalıdır' diyerek oradan ayrılır.İşte bu, Peygamber Efendimizin de Allah'a sığındığı faydasız ilimdir. Bir ilmin sadece eyleme dönüşmesi yeterli değildir, gerekli olan faydalı hale gelmesidir. Sizlerin ortaya koyduğu bilimi, ürettiği teknolojiyi özgün ve değerli kılan işte bu hassasiyettir. Onun için faydasız ilimden Allah'a sığınırız, bu çok önemli. Eğer ailenizden, kendinizden feragat ederek yürüttüğünüz, hayatınızı adadığınız çalışmalar insanlığa fayda sağlamıyorsa, o zaman şöyle oturup ne yaptığımızı bir düşünmemiz lazım. Unutmayınız, her medeniyet kendi teknolojisini, her teknoloji kendi kültürünü ve değerini üretir.' (Sürecek)
Ankara Adliyesi Önünde Avukatlardan Protesto
ANKARA (AA) - Ankara Barosuna mensup bir grup avukat, çoklu baroya karşı gerçekleştirilen eyleme katılan meslektaşları hakkında soruşturma başlatılması nedeniyle eylem yaptı. Sıhhiye'deki adliye binası önünde toplanan avukatlar, 'savunma olmadan adalet olmaz', 'savunma teslim olmayacak' ve 'susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz' yazılı pankartlar açtı.Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, çoklu baro sistemine karşı temmuz ayında Ankara'da düzenlenen eyleme katılan 23 avukat hakkında savcılıkça soruşturma başlatıldığını söyledi.Baroların, içi boş, sesi kısık, cübbesi düğmeli topluluklara dönüştürülmek istendiğini savunan Sağkan, meslektaşlarının, baskı ve tahakküm çabasına karşı seslerini duyurmak için bir araya geldiklerini ifade etti.Haklarında soruşturma açılan avukatlar üzerinden bütün meslek mensuplarına gözdağı verilmek istendiğini öne süren Sağkan, '23 meslektaşımız hakkında başlatılan soruşturma, mesneti korku, niyeti gözdağı olan beyhude bir çabadan ibarettir.' dedi.Soruşturma açılan avukatların mesleğin onurunu savunduğunu dile getiren Sağkan, meslektaşlarının yanında olduklarını vurguladı.Açıklamanın ardından avukatlar, kısa bir süre slogan attıktan sonra adliye önünden ayrıldı.
Reklam
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ünal, Canlı Yayında Gündemi Değerlendirdi:
ANKARA (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, 'Cumhurbaşkanımızın oyu yüzde 52, AK Parti'nin oyu da 42,1 en son yapılan araştırmada.' dedi.Ünal, CNN Türk kanalında katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.Bir soru üzerine 'fiili müdahaleye zemin hazırlama, Mustafa Kemal Atatürk'ün ifade ettiği iç cephenin tahkimatını bozma, içerde huzursuzluk oluşturma; devletin, siyasetin, kurumların, seçimlerin, halk oylamasının ve TBMM'nin meşruiyetini tartışmaya açmaya 'beşinci kol faaliyeti' dediklerini' anlatan Ünal, 'CHP, daha doğrusu Kemal Kılıçdaroğlu bunu uzunca bir süreden beri sistematik olarak sürdürüyor.' ifadesini kullandı.Ünal, valilerin illerinde Cumhurbaşkanı'nın temsilcisi olduklarını işaret ederek, şöyle konuştu:'Cumhurbaşkanı'na 'sözde Cumhurbaşkanı' dediler. Yani bizim için 'Yok hükmünde' dediler, tıpkı bir terör örgütü için kullandığımız sözde ifadesini millet iradesinin seçtiği Cumhurbaşkanı için kullandılar. Önce 'sözde Cumhurbaşkanı' dediler, sonra illerde Cumhurbaşkanı'nın temsilcisi durumunda olan valilere de 'militan' dediler. Şimdi bu derin bir meşruiyet tartışması açmaktır. Bunun adı beşinci kol faaliyetidir, bunun adı iç cepheyi yıkma çabasıdır. Bunu milletimiz görüyor.'CHP'nin salgın sürecinde insanlara karamsar bir hava oluşturduğunu ve her kurumun meşruiyetini tartışma açtığını ifade eden Ünal, 'Salgın başlar başlamaz Sağlık Bakanlığının verilerini tartışmaya açtılar, cenazeleri saymaya başladılar. Bilim Kurulu'nun ve Sağlık Bakanlığının yaptığı işleri tartışmaya açtılar. Bunun adı muhalefet değil. Muhalefet, siyaset üstü meselelerde milletin yanında durmaktır, ülkenin yanında durmaktır. Bunların yaptığına biz anti siyaset ve yıkım siyaseti diyoruz. Anti siyasetin, yıkım siyasetinin altlığı beşinci kol faaliyetidir. Bunun amacı da demokrasiyi ve ülkeyi müdahaleye hazır hale getirmektir.' diye konuştu.'Parlamenter sistem ortadan kalktı'Parlamenter sistem tartışmalarına değinen Ünal, 2007'de yapılan halk oylamasıyla cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ilişkin değişikliğin kabul edildiğini anlattı. Ünal, şöyle devam etti:'Cumhurbaşkanının 2007'de halk tarafından seçilmesi kararıyla beraber, halk oylamasıyla beraber zaten parlamenter sistem ortadan kalktı. Yüzde 70 ile parlamenter sistem ortadan kalktı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ise 2007'de bu milletin yüzde 70 oy oranıyla aldığı kararın, siyasal sistem haline dönüştürülmesiydi. Şimdi 'Parlamenter sistem' diyenler, 2007'de bu milletin yüzde 70 oranında 'Cumhurbaşkanımı ben seçeceğim' kararını yok mu sayacaklar? 'Hayır, biz o kararı yok saymayacağız' diyorlarsa ve cumhurbaşkanını halk seçecekse, seçilen bu cumhurbaşkanı siyasetçi olacak. Çünkü seçimle gelen her cumhurbaşkanı siyasetçidir. Peki siyasetçi olan bir cumhurbaşkanı nasıl tarafsız olacak? O yüzden diyoruz ki 'Seçilmiş bir cumhurbaşkanı siyasi olarak tarafsız olamaz, hukuki olarak tarafsız olur'. Bunlar geçmişte başbakanlara tarafsızlık tartışması açıyorlar mıydı, başbakanla ilgili? Açmıyorlardı. Neden? Çünkü o başbakanın üzerinde vesayetin sigortası durumunda olan bir cumhurbaşkanı vardı. AK Parti döneminde bu, bir nebze Ahmet Necdet Sezer'den sonra bu bir nebze düzen altına alındı.'CHP ile HDP'yi ayrı bir yerde, İYİ Parti ile Saadet Partisini ayrı bir yerde tuttuğunu belirten Ünal, 'Diyorlar ki işte 'Millet İttifakı'nı parçalamak istiyorsunuz'. Hayır. Bunu bir siyasal tespit olarak söylüyorum, bu böyle. Diğer taraftan söylediğimiz bir şey var. 'Biz Türkiye'nin yanında olan herkesle konuşuruz' diyoruz. Biz bu milletin, bu bayrağın, bu vatanın, bu devletin hiçbir şekilde tartışma konusu yapılmadığı, bağımsızlığımızı, bölünmez bütünlüğümüzü, devletin meşruiyetini, kurumlarını ve kurallarını gayrimeşru ilan etmeyen, Türkiye'nin yanında duran herkesle konuşuruz, konuşmaya devam edeceğiz.' değerlendirmesinde bulundu.'Cumhurbaşkanımızın oyu yüzde 52'Ünal, AK Parti'nin her ay üç ayrı şekilde ve üç firmaya Türkiye gündemi araştırması yaptırdığını ifade ederek, '2 yıldan beri hiç bir araştırmada, ne cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ne de AK Parti'nin oylarında bir değişiklik oldu. Yani Cumhurbaşkanımızın oyu 52'nin altına düşmedi, AK Parti'nin oyu da 40'ın altına düşmedi. 40-44 bandında AK Parti gidip geliyor. Cumhurbaşkanımız da 51-54 bandında gidip geliyor.' bilgisini verdi.Ünal, bu araştırmalarda performans değerlendirmeleri, toplumsal olaylar ve bunlarla ilgili halkın algısını da sorduklarını bildirerek, 'Burada ilginç bir veri var. Kemal Kılıçdaroğlu kendi partisi içerisinde beğenirlikte 5. sırada. Yani aslında bunun da nasıl bir kriz oluşturduğunu düşünmek lazım. Cumhurbaşkanımızın oyu yüzde 52, AK Parti'nin oyu da 42,1 en son yapılan araştırmada.' dedi.
Belçika'da Astrazeneca Aşısının Üretiminin Yapıldığı Tesiste Denetim
BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB) ile ilaç şirketi AstraZeneca arasındaki tedarik anlaşmazlığının ardından şirketin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının üretim sürecinde yer alan Belçika'daki bir fabrikada denetim yapıldı.Belçika basınındaki haberlere göre, Seneffe kasabasında AstraZeneca için üretim gerçekleştiren 'Novasep' isimli başka bir şirketin fabrikasına, Belçika Sağlık Bakanlığı yetkilileri 'denetim ziyareti' düzenledi.Denetimin, AB Komisyonunun talebi üzerine yapıldığı iddia edildi ancak AB Komisyonu sözcüleri, bunun doğru olup olmadığına yönelik soruları yanıtsız bıraktı.Belçika Sağlık Bakanlığı yetkilileri, denetimin 'şeffaflık ve tarafsızlığın' sağlanması için başka AB ülkelerinin de katılımıyla yapıldığını bildirdi.Söz konusu denetime Hollanda, İtalya ve İspanya'dan uzmanların katıldığı, Belçikalı uzmanların elde edilen bilgiler ışığında raporlarını yakında hazırlayacakları ifade edildi.AstraZeneca'nın Kovid-19 aşısının 2'si İngiltere'de, 1'i Almanya ve 1'i Hollanda'da bulunan fabrikalarda üretildiği belirtiliyordu. Belçika ve İtalya gibi başka ülkelerde, AstraZeneca'nın aşısının üretim sürecinde yer alan fabrikalar bulunduğu kaydedildi.İngiliz basınında, 'AB yetkililerinin Birlik içindeki fabrikalarda üretilen aşıların İngiltere'ye gönderilip gönderilmediğini tespit etmek istediği' öne sürüldü.AB Komisyonunun Sağlıktan Sorumlu Üyesi Stella Kyriakides, dünkü açıklamasında, 'Hiçbir şirket neler olduğunu anlamadığımız gibi bir yanılgıya kapılmasın. Tüm şirketlerden sağladıkları bilgiler konusunda şeffaf olmalarını istedik. Üretilen doz miktarı, bunların nerede üretildiği ve nereye gönderildiğini biliyoruz.' ifadesini kullanmıştı.AB ile AstraZeneca anlaşmazlığıAstraZeneca ile AB arasında 400 milyon doz aşı için sözleşme geçen yaz imzalanmıştı. Aşının geliştirme sürecini hızlandırmak amacıyla AB'nin 336 milyon avro ön finansman sağladığı açıklanmıştı. Aşının bu hafta verilmesi beklenen onayından sonra AB içinde dağıtılması bekleniyordu. Ancak AstraZeneca'nın hafta başında AB'ye yılın ilk çeyreği için tedariki yüzde 60 eksik yapacağı açıklandı. AB tarafı ise kesintinin daha fazla olacağını belirtiyor. AB'nin 100 milyon doz beklerken bunun dörtte birini alabileceği ifade ediliyor.AB, İngiliz-İsveç şirketi AstraZeneca'nın eksik teslimatına tepki göstererek AstraZeneca'nın yükümlülüklerine uymasını istiyor. Şirket ise tedarik konusunda sözleşmede 'en üst seviyede çaba gösterilmesi' yönünde bir madde bulunduğunu ve tedarik için en üst çabayı gösterdiğini savunuyor.AstraZeneca'nın AB içindeki fabrikalarda üretimin az olması nedeniyle Birlik ülkelerine beklenenden az aşı dozu göndereceği haberleri üzerine AB yetkilileri, İngiltere'de bulunan ve üretimin fazla olduğu AstraZeneca fabrikalarından aşı gönderilmesini talep ediyor.
Okullar Ne Zaman Açılacak? Yüz Yüze Eğitim Başlama Tarihi Belli Mi?
Koronavirüs kısıtlamarıyla birlikte Türkiye'de okullar tüm kademeler için uzaktan eğitime geçmişti. 23 Ocak'ta başlayan yarıyıl tatili tam üç hafta sürecek öğrenciler 15 Şubat'ta tekrar eğitime başlayacak. Peki, okullar açılacak mı? 15 Şubat'ta yüz yüze eğitim olacak mı? İşte tüm detaylar...
Reklam
Güncelleme - Samsun'da 42 Gündür Kayıp Olan Kadın Ormanlık Alanda Ölü Bulundu
SAMSUN (AA) - Samsun'da 42 gündür haber alınamayan kadının ormanlık alanda ölü bulunmasıyla ilgili gözaltına alınan zanlı, adliyeye sevk edildi.Atakum ilçesinde geçen yıl 17 Aralık'ta evden ayrıldıktan sonra bir daha haber alınamayan iki çocuk annesi Arzu Aygün'ün (35) yakınları, Denizevleri Polis Merkezi'ne kayıp başvurusunda bulundu. İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Kayıp Büro Amirliği ekipleri, Aygün'ü bulmak için çalışma başlattı. Polis, Aygün ile yaşadığı öne sürülen M.C'yi gözaltına aldı.M.C, emniyetteki ifadesinde Aygün'ü öldürdüğünü, cesedini Terme ilçesine bağlı Kozluk Mahallesi'nde ormanlık alana attığını itiraf etti. Olay günü Aygün ile Terme sahiline gezmeye gittiklerini belirten M.C, 'Aramızda kıskançlık yüzünden tartışma çıktı. Arabadan indik, o sıra tartışmamız alevlendi. Ben de üzerimdeki tabancayla ateş ettim. Kaç el ateş ettiğimi bilmiyorum. Sonra yere düştü. Ben de panik oldum. Öldüğünden emin olunca da gurbetçilerin yazlıklarının olduğu alana çuvala koyup attım. Böyle olmasını istemezdim, pişmanım.' ifadelerini kullandı.Şüphelinin ifadesi doğrultusunda polis ekipleri, kadının cesedini ormanlık alanda buldu. Aygün'ün cesedi, otopsi yapılmak üzere Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırıldı.Emniyetteki işlemleri tamamlanan şüpheli adliyeye sevk edildi.Gazetecilerin 'Pişman mısınız?' sorusuna zanlı, 'Pişmanım' diye yanıt verdi.
Akbank, Trendyol Tedarikçilerine Destek Veriyor
İSTANBUL (AA) - İşlerini büyütmek isteyen KOBİ'lere desteğini sürdüren Akbank, yaptığı iş birliği kapsamında Trendyol tedarikçisi olacak firmalara özel avantajlar sunuyor.Akbank'tan yapılan açıklamaya göre, banka, KOBİ'leri desteklemek üzere yaptığı iş birliklerine bir yenisi daha ekledi. Trendyol ile yapılan anlaşma kapsamında tedarikçiler, 1 yıl boyunca belirli sayıdaki EFT, havale, çek karnesi (vergi hariç), çek tahsilatı işlemlerini ücretsiz olarak yapabilecekler. Ayrıca tedarikçilerden Akbank Ticari Kredi Kartı'na başvuranlara 1.000 TL'ye varan chip-para hediye edilecek. Üye işyeri avantajları ile özel çalışma koşulları ve POS ücretlerinde yüzde 50 indirim fırsatı da sağlanacak. Tüm bunlara ek olarak maaş ödemelerine yeni aracılık edilecek firmalara ve çalışanlarına yönelik imkânlar sunulacak.Trendyol ise bu iş birliğiyle başvuru tarihinden sonra 7 gün içinde ilk defa satış yapmaya başlayacak olan Akbanklı KOBİ'lere bir ay boyunca yüzde 40, 8-15 gün içinde başlayacak olanlara ise yüzde 30 komisyon indirimi desteği sunacak. Ayrıca Trendyol, tedarikçilere, sipariş teslim olduktan sonra 14 gün içinde ödeme desteği, yüzde 6 akaryakıt indirimi, avantajlı fiyattan ürün fotoğraf çekimi, kutu ve ambalaj tedariki, araç kiralama, kargo anlaşmaları ve diğer hizmetlerden yararlanma fırsatlarının yanı sıra, ücretsiz e-ticaret eğitimleri de verecek.'Geleneksel pazarlama yöntemlerine göre dijital kanallar çok daha verimli ve daha az maliyetli'Açıklamada görüşlerine yer verilen Akbank Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, internet kullanımının artmasıyla online alışveriş yapan kişilerin sayısının arttığını ve bu sayının her geçen yıl daha da yükseldiğini belirtti.Firmaların ticaret hayatlarındaki en büyük zorluklardan bir tanesinin de ürünlerini müşterilerine ulaştırabilmek olduğunu ifade eden Oğuz, şunları kaydetti:'Geleneksel pazarlama yöntemlerine göre dijital kanallar çok daha verimli ve daha az maliyetli. Bu yolla ticaret yapan KOBİ’lerin satışlarının arttığı bir gerçek. E-ticaret ile firmalar artık sadece bulundukları coğrafya ile sınırlı değiller, ürünlerini kendi lokasyonları dışındaki birçok kişiye ulaştırabiliyor. İşlerini e-ticaretle büyütmek isteyen, gelirini artırmak isteyen KOBİ’ler için bu iş birliği önemli bir fırsat. Akbank olarak işletmesini Trendyol'a taşıyacak firmaların bankacılık ihtiyaçları için avantajlı koşullar sağlarken, Trendyol da bu firmalara özel imkanlar sunuyor.' Trendyol İcra Kurulu Üyesi Ozan Acar da Trendyol olarak büyük çoğunluğu esnaf ve KOBİ olan yaklaşık 100 bin satıcıyı Türkiye'nin dört bir yanındaki milyonlarca müşteriyle buluşturduklarını, işlerini büyütmelerine destek olduklarını belirtti.Aynı zamanda gerçekleştirdikleri iş birlikleriyle onlara birçok fırsat sunduklarını aktaran Acar, 'Akbank ile yaptığımız bu iş birliği sayesinde de platformumuzdaki KOBİ’ler bankacılık ürün ve hizmetlerinden avantajlı şekilde faydalanabilecek. Akbanklı KOBİ'ler ise Trendyol'da avantajlı bir şekilde satışa başlayabilecek. Trendyol olarak KOBİ'lerimizin işlerini sorunsuz sürdürmelerini sağlamak ve e-ticaretle büyümelerini desteklemek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.' açıklamasında bulundu.
İstanbul'da 11 Bin 500 Korsan Kitaba El Konuldu
İSTANBUL (AA) - İstanbul'da düzenlenen operasyonda, bandrolsüz olduğu belirlenen 11 bin 500 kitap ele geçirildi.İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri, Pendik Dumlupınar Mahallesi'ndeki bir adreste bandrolsüz kitap depolandığı ve satışının yapıldığı bilgisi üzerine çalışma başlattı.Çalışma kapsamında söz konusu adrese baskın düzenleyen ekipler, iş yeri sahibi H.N.'yi gözaltına aldı.Adresteki aramada bandrolsüz olduğu belirlenen 11 bin 500 kitap ele geçirildi.Gözaltına alınan H.N, emniyetteki işlemlerinin ardından adli makamlarca serbest bırakıldı.
Reklam
Hakkari'de Doğum Sancıları Başlayan Kadının Yardımına Ekipler Yetişti
HAKKARİ (AA) - Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde yolu kardan kapanan köyde doğum sancıları başlayan kadın, sağlık ve karla mücadele ekiplerinin çalışması sonucu hastaneye ulaştırıldı.İlçeye 20 kilometre uzaklıktaki Dedeler köyünde 9 aylık hamile olan Selvihan Çakmaz'ın yakınları, yolun kapanması nedeniyle doğum sancıları başlayan Çakmaz'ı hastaneye götüremeyince yardım talebinde bulundu.Köye yönlendirilen ambulansın yolda kalması üzerine görevlendirilen paletli ambulans da kara saplandı.Durumun haber verildiği İl Özel İdaresine Bağlı Yüksekova Şantiye Şefliği karla mücadele ekipleri, yolun açılması için çalışma başlattı.Kara saplanan ambulansı bulunduğu yerden çıkaran ekipler, zorlu mücadelenin ardından sağlık ekiplerinin köye ulaşmasını sağladı.Evde ilk müdahalesi yapılan Çakmaz, Yüksekova Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.Selvihan Çakmaz'ın eşi Özal Çakmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, ekiplerin 2 saat süren çalışma sonucu köye ulaşarak eşine müdahale ettiğini söyledi.Çakmaz, gösterdikleri gayretlerden dolayı ekiplere teşekkür etti.
Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca'nın İsmi Küçükçekmece'deki Güzel Sanatlar Lisesine Verildi
İSTANBUL (AA) - Bestekar Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca'yı tedavi gördüğü hastanede ziyaret eden İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Yavaşca'nın isminin, Küçükçekmece'deki güzel sanatlar lisesine verildiğini belirtti.Valilikten yapılan açıklamaya göre Yerlikaya, klasik Türk müziği sanatçısı ve tıp doktoru Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca'yı tedavi gördüğü hastanede ziyaret ederek, geçmiş olsun dileğinde bulundu.Yavaşca ve ailesiyle sohbet eden Yerlikaya, doktorlarından Yavaşca'nın sağlık durumuna ilişkin bilgi aldı.Ziyaret sırasında hatıra defterine şifa dileklerini yazan Yerlikaya'ya, Yavaşca'nın eşi Ayten Yavaşca tarafından Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca'nın kitabı hediye edildi.Vali Ali Yerlikaya, ziyarette Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca'nın isminin sanat hayatı boyunca beste ve güfteleriyle Türk müziğine yaptığı katkı dolayısıyla Küçükçekmece'deki Atakent Güzel Sanatlar Lisesi'ne verildiğini bildirdi. Yerlikaya Twitter adresinden yaptığı paylaşımda, 'Türk müziğimizin çınarı Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca hocamızı ziyaret ettim. Allah'tan acil şifalar diliyorum. Hocamızın adı Küçükçekmece'deki Güzel Sanatlar Lisemizde yaşayacak ve öğrencilerimize ilham kaynağı olacak.' ifadelerini kullandı. Yavaşca'nın ismi, 24 derslik ve 808 öğrencisi bulunan Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca Güzel Sanatlar Lisesi'nde öğrencilere ilham kaynağı olacak.Prof. Dr. Alaeddin YavaşcaAlaeddin Yavaşca, 1926'da Kilis'te doğdu. 1951'de İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan Yavaşca, çeşitli hastanelerde görev aldı, bilimsel yayınlar hazırlayarak literatüre katkı yaptı. Küçük yaşlarda müzikle ilgilenmeye başlayan Yavaşca, klasik Türk müziği üstatlarından dersler aldı. Müzik eğitiminin ardından Yavaşca, Türkiye radyolarında ve TRT bünyesinde koro şefliği gibi görevlerde bulundu.Üniversitelerden fahri doktora unvanı da alan Yavaşca'ya çeşitli dallarda almış olduğu 200'ü aşkın ödülün yanı sıra Türk musikisine yaptığı katkılar dolayısıyla müzik dalında 2008 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü ve sanat dalında 2010 yılı TBMM Üstün Hizmet Ödülü verildi.Sanat hayatı boyunca çok sayıda beste ve güftenin yanı sıra pek çok filmin müziklerine de imza atan Yavaşca'nın en çok bilinen besteleri arasında “Artık Bu Solan Bahçede Bülbüllere Yer Yok' ve 'Geçmesin Günümüz Sevgilim Yasla' eserleri yer alıyor.
Reklam
İran'da Son 24 Saatte Kovid-19'Dan 85 Kişi Hayatını Kaybetti
TAHRAN (AA) - İran'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 85 artarak 57 bin 736'ya yükseldi.Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sima Sadat Lari, yaptığı açıklamada, salgında son 24 saatte 85 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 bin 528 yeni vaka tespit edildiğini ve bunlardan 546'sının hastanelere yatırıldığını belirtti.Lari, böylece yaklaşık 83 milyon nüfusa sahip ülkede virüs kaynaklı can kaybının 57 bin 736'ya, vaka sayısının da 1 milyon 398 bin 841'e çıktığını aktardı.Kovid-19'a yakalanan hastalardan 4 bin 18'inin yoğun bakım ünitelerinde tedavi gördüğünü söyleyen Lari, salgının başlangıcından bu yana iyileşenlerin sayısının ise 1 milyon 189 bin 975'e ulaştığını ifade etti.Lari ayrıca, ülkede yapılan toplam test sayısının bugün itibarıyla 9 milyon 125 bin 76 olduğunu kaydetti.Ülkede 'kırmızı' seviyesinde şehrin kalmadığına işaret eden Lari, 18 şehrin 'turuncu', 154 şehrin 'sarı' ve 276 şehrin de 'mavi' olarak belirlendiğini yineledi.
Euromaster'dan Sürücülere Kış Lastiği Uyarısı
İSTANBUL (AA) - Michelin Grubu çatısı altında hizmet veren Euromaster, ticari araçlar için zorunlu olan kış lastiği uygulamasını, soğuk havalar nedeniyle her segmentteki araç sahiplerine öneriyor.Euromaster açıklamasına göre, Türkiye'nin 52 ilinde yer alan 150'ye varan servis noktasıyla profesyonel lastik ve araç bakım hizmeti veren Euromaster, ocak ayı itibarıyla ağırlaşan kış şartlarına karşın kış lastiğinin önemine dikkati çekiyor. Euromaster, ısının 7 derece veya altına düştüğü tüm hava ve yol şartlarında buzlanma ve yağıştan kaynaklanan trafik kazalarının önüne geçilmesi için kış lastiği gerekliliğinin bir kez daha altını çizdi. Türkiye'de ticari araçlar için zorunlu olan kış lastiği uygulamasını her segmentteki araç sahiplerinin güvenliği için öneren Euromaster, tüm sürücüleri kış şartlarına hazır olmaya davet ederken, kış lastiği kullanımına ilişkin püf noktalarını aktardı.Özel olarak formüle edilmiş kauçuklardan üretilen kış lastikleri; otomobillerin buzlu ve karlı yollarda kontrol edilmesini kolaylaştırıyor. Daha geniş sırt blokları ve kar birikimini önleyen ekstra kanallara sahip kış lastikleri, yol tutuşu için ekstra kavrama gücü sağlıyor. Kış şartlarında 4 lastiğin de kış lastiği olmasına ise savrulma ve kaymaların yaşanmaması açısından dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle lastiklerin sırt desenleri ve performans özellikleri farklı ise sürücünün direksiyon hakimiyeti olumsuz etkileniyor. Euromaster, 'lastik oteli' ile lastikleri koruyorEuromaster, araç kullanıcılarının kış ve yaz lastiklerini bir sonraki mevsime kadar koruyan 'lastik oteliyle' müşterilerine en iyi depolama hizmetini garanti ediyor. Lastikleri teknik gereksinimlere uygun, ışıksız, kuru ve serin bir ortamda 'master otel' kapsamında muhafaza eden Euromaster, bu sayede lastiklerin ömrünü uzatırken, bakım işlemlerini de uzman teknisyenleriyle gerçekleştiriyor. Geniş lastik kapasitesiyle farklı markadan lastikleri kullanan filoların da öncelikli tercihi olan Euromaster, yılda ortalama 33 bin filo aracının lastiklerini her şey dahil lastik otelinde saklıyor.Açıklamada görüşlerine yer verilen Euromaster Türkiye Genel Müdürü Jean Marc Penalba, lastiklerin üretim tarihinden itibaren 10 yıl süreyle kullanılabileceğini belirterek, bu süreyi geçen lastiklerin fonksiyonlarını zamanla yitireceğini vurguladı. Penalba, 'Lastikler ağır koşullarda kullanıldıysa ve saklama koşullarına özen gösterilmediyse bu süre daha da kısa olacaktır. Keza araç kullanıcıları ve filo sahiplerinin lastiklerini en uygun alanlarda muhafaza etmeleri gerekiyor. Euromaster olarak teknik gereksinimlere uygun lastik otellerimizle lastiklerin ömrünü uzatıyor ve uzman ekibimizle bakımlarını gerçekleştiriyoruz. Türkiye'de pek çok noktaya ulaşabilecek şekilde yaygın olarak lastik saklama hizmeti veriyoruz.' ifadelerini kullandı.Euromaster'dan ilave lastik garantisiVerilen bilgiye göre, Euromaster'ın sunduğu ayrıcalıklı hizmetler arasında ilave lastik garantisi de bulunuyor. Euromaster, çivi batması, çukura girme, kaldırıma çarpma ve yanakta balon gibi tamiri mümkün olmayan kullanıcı hatalarını bir yıl süre ile karşılayan ilave lastik garantisi kapsamında yeni lastik bedelinin yüzde 70'ini karşılıyor. Tamiri mümkün lastik hasarları için ise tamir ücreti yine Euromaster tarafından karşılanıyor.
Asya-Pasifik Ülkelerinde Kovid-19 Salgınına İlişkin Gelişmeler
ANKARA (AA) - Asya-Pasifik ülkelerinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını etkisini sürdürüyor.Çin Ulusal Sağlık Komisyonundan (NCH) yapılan açıklamaya göre, Çin ana karasında son 24 saatte 13'ü yurt dışı kaynaklı 54 yeni Kovid-19 vakası kaydedildi, virüs nedeniyle hayatını kaybeden olmadı.Yurt içi kaynaklı vakaların 28'i Heylongciang, 9'u Cilin, 3'ü Hıbey eyaletlerinde ve 1'i de Şensi eyaletinde görüldü.Kovid-19'un ortaya çıktığı Çin'de bugüne kadar 89 bin 326 vaka tespit edilirken, virüs nedeniyle 4 bin 636 kişi yaşamını yitirdi, 82 bin 870 kişi iyileşti.Güney KoreGüney Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinden yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte 18'i yurt dışı irtibatlı 497 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 76 bin 926'ya çıktı.Son 24 saatte 8 kişinin yaşamını yitirmesiyle virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1386'ya ulaştı. Bugüne dek virüs bulaşan 66 bin 16 kişi ise sağlığına kavuştu.Vaka artışı nedeniyle başkent Seul ve çevresindeki bölgede '2,5' olarak adlandırılan artırılmış 2'nci seviye tedbirler 31 Ocak'a kadar uzatılırken diğer kentlerde de 2'nci seviye tedbirler aynı tarihe kadar uygulanacak.HindistanHindistan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte 11 bin 556 yeni vakaya rastlandı, toplam vaka sayısı 10 milyon 702 bin 31'e çıktı, 10 milyon 372 bin 818 kişi sağlığına kavuştu.Son 24 saatte 123 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle ölenlerin sayısı 153 bin 885'e yükseldi.Kovid-19 verilerinin derlendiği 'Worldometers' internet sitesine göre, Hindistan 'dünyada en fazla vaka tespit edilen 2'nci ve virüse bağlı en fazla ölümün görüldüğü 3'üncü ülke' konumunda bulunuyor.FilipinlerFilipinler Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte tespit edilen 1169 Kovid-19 vakasıyla ülkedeki toplam vaka sayısı 519 bin 575'i buldu.Son 24 saatte 71 kişinin hayatını kaybetmesiyle ölenlerin sayısı 10 bin 552'ye, iyileşenlerin sayısı 475 bin 596'ya ulaştı.Filipinler Gıda ve İlaç İdaresi Başkanı Rolando Enrique Domingo, yaptığı açıklamada, AstraZeneca Kovid-19 aşısının acil kullanımının onaylandığını duyurdu.AstraZeneca aşısının bilinen ve potansiyel faydalarının bugüne kadarki risklerden ağır bastığını vurgulayan Domingo, aşının aşırı soğuk derecelerde saklanmayı gerektirmemesi nedeniyle taşınma ve saklanmasının kolay olduğunu söyledi.Filipinler, kasım ayında 2,6 milyon dozluk özel sektör anlaşması da dahil olmak üzere 17 milyon doz AstraZeneca Kovid-19 aşısı satın almak için anlaşma imzalamıştı.BangladeşBangladeş Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte tespit edilen 509 Kovid-19 vakasıyla toplam vaka sayısı 533 bin 953 oldu.Son 24 saatte 15 kişinin yaşamını yitirmesiyle virüse bağlı can kaybı sayısı da 8 bin 87'ye çıktı. ​​​​​SingapurSingapur Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte, tamamı yurt dışı kaynaklı 34 Kovid-19 vakasına rastlandı.Ülkede 6 gündür yurt içi kaynaklı vakaya rastlanmadı.Bugüne kadar 59 bin 425 vaka görülen ülkede, virüs nedeniyle 29 kişi hayatını kaybetti, 59 bin 104 kişi iyileşti.TaylandTayland Kovid-19 Durum İdare Merkezinden yapılan açıklamaya göre, ülkede son 24 saatte 10'u yurt dışı kaynaklı 756 yeni Kovid-19 vakasına rastlandı, virüs bulaşan 1 kişi öldü.Ülkede bugüne kadar virüs nedeniyle 76 kişi yaşamını yitirdi.Toplam vaka sayısı 16 bin 221'e çıktı, virüs saptanan 11 bin 287 kişi sağlığına kavuştu.TayvanTayvan Epidemi Kontrol Merkezinden yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte tamamı yurt dışı kaynaklı 2 yeni Kovid-19 vakası görüldü, can kaybı yaşanmadı.Toplam vaka sayısının 895'e çıktığı Tayvan'da virüs nedeniyle bugüne kadar 7 kişi öldü.Yeni ZelandaYeni Zelanda Sağlık Bakanlığının yaptığı açıklamaya göre, son 24 saatte ülkede 4 Kovid-19 vakasının tespit edilmesiyle toplam vaka sayısı 2 bin 299'a ulaştı.Bugüne kadar 25 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybederken 2 bin 205 kişi sağlığına kavuştu.Yeni Zelanda’nın komşusu Avustralya'nın Sağlık Bakanı Greg Hunt, yaptığı açıklamada, federal hükümetin Avustralya Sağlık Koruma Baş Komitesinin tavsiyesini kabul ettiğini ve bugün Yeni Zelandalılar için karantinasız seyahatin askıya alınmasının 72 saat daha uzatıldığını belirtti.Hunt'ın açıklaması, ilk olarak Güney Afrika'da tespit edilen Kovid-19'un bir başka mutasyonunun, Yeni Zelanda'da 2 vakada görülmesinin ardından geldi.VietnamVietnam Sağlık Bakanlığının yaptığı açıklamaya göre, bugün ülkede 2 yeni Kovid-19 vakasının doğrulanmasının hemen ardından 82 yeni vaka daha ortaya çıktı.Vakaların 72'si Hai Duong eyaletindeki bir elektronik şirketindeki çalışanlardan kaynaklandı. Şirkette çalışan 34 yaşındaki bir kadında, birkaç gün önce Japonya'nın Osaka kentinden ülkeye seyahati sırasında virüs tespit edilmişti.Ülkede şimdiye kadar bin 553 Kovid-19 vakası tespit edildi, 35 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti, 1430 kişi de sağlığına kavuştu.
Manisa'da Temizlik İşçisi, Pazar Yerinde Bulduğu Paraları Sahibine Ulaştırdı
MANİSA (AA) - Manisa'nın Alaşehir ilçesinde belediye temizlik görevlisi, semt pazarında bulduğu para çantasını sahibine teslim etti. Pazar yerinde temizlik yapan Hakan Topakkaya, plastik sebze ve meyve kasasında, içinde para bulunan çanta tespit etti. Topakkaya'nın zabıtaya teslim ettiği çantada yer alan nüfus cüzdanından yola çıkılarak Kamil Ekiz'e ulaşıldı. Belediyede çantasını teslim alan Kamil Ekiz, pazarda esnaf olduğunu ve akşam toplanırken o günkü hasılatın bulunduğu çantayı unuttuğunu belirterek, 'Temizlikçi arkadaşlarımız bulmuş, bulanlardan ve bize teslim edenlerden Allah bin kere razı olsun.' dedi. İşçi Hakan Topakkaya, 'Biz helal rızık peşindeyiz. Allah kimseye haram yedirmesin.' ifadelerini kullandı. Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu ise Topakkaya'nın dürüstlüğü ve çalışma sevgisiyle örnek bir insan olduğunu söyledi.
Reklam