İsrail'de Son 24 Saatte 7 Bin 668 Kovid-19 Vakası Tespit Edildi
KUDÜS (AA) - Karantina ve aşılamaya rağmen günlük vaka sayılarının yüksek seyrettiği İsrail'de 7 bin 668 kişi daha yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalandı.İsrail Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte 96 hastanın hayatını kaybetmesiyle Kovid-19 kaynaklı can kaybı 4 bin 609'a çıktı. Yaklaşık 9,3 milyon nüfusa sahip ülkede vaka sayısı ise 7 bin 668 artışla 624 bin 104'e yükseldi. Hastalardan 1132'sinin durumunun ağır olduğu, 543 bin 164 kişinin de iyileştiği kaydedildi. İkinci doz aşı yapılanların sayısı 1,5 milyona yaklaştı Öte yandan ülkede 2 milyon 849 bin 353 kişiye Kovid-19 aşısının ilk dozu, 1 milyon 497 bin 681 kişiye de ikinci dozu yapıldı.Vaka sayalarındaki artış nedeniyle 27 Aralık 2020'de üçüncü kez karantina ilan eden İsrail, 8 Ocak'tan itibaren de karantina kurallarını sıkılaştırma kararı almıştı. Bu kapsamda 21 Ocak'ta sona ermesi planlanan karantina ay sonuna kadar uzatılmıştı.
Güncelleme 2 - Beykoz'da Makine Arızası Nedeniyle Demir Atan Kargo Gemisi Ahırkapı'ya Götürüldü
İSTANBUL (AA) - Beykoz açıklarında makine arızası nedeniyle demir atan ve Nene Hatun Acil Durum Müdahale Gemisi tarafından kurtarılan Panama bandıralı kargo gemisi, Ahırkapı'ya getirildi. İstanbul'dan Rusya'nın Kavkaz Limanı'na giden Panama bandıralı 190 metre uzunluğunda, 26 bin 828 groston ağırlığındaki Petra Star isimli kargo gemisi dün Riva açıklarında makine arızası yaptı.Geminin kaptanının yardım çağrısı üzerine Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne bağlı Kurtarma-8, Kurtarma-11 römorkörleri ve Nene Hatun Acil Müdahale Gemisi bölgeye sevk edildi.Dün gece ara verilen kurtarma çalışmalarına bugün yeniden başlandı. Kurtarma operasyonu kapsamında gemi, Riva Elmasburnu'nda demirlediği yerden açığa çekildi. İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamada, geminin bulunduğu yerden kurtarıldığı belirtilerek, şu bilgilere yer verildi:'Makine arızası nedeniyle dün saat 16.55'te Yön Burnu açıklarında sürüklenmeye başlayan Panama bayraklı Petra Star isimli kuru yük gemisi, Riva önlerinde kıyıya yakın şekilde demirlemişti. Söz konusu gemi, hava şartlarının uygun olması neticesinde bugün saat 10.00'da çeki halatıyla Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait Nene Hatun Acil Müdahale gemisi yedeğinde, Sahil Güvenlik Botları ve Kıyı Emniyeti Botları refakatinde bulunduğu yerden kurtarılmıştır. Emniyetli sahaya çıkarılan geminin Ahırkapı'ya yedeklenme çalışmaları, Kıyı Emniyeti-8 tarafından devam ettirilmektedir.'Gemi, Ahırkapı demir yerine demirletildiKıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Nene Hatun Acil Durum Müdahale Gemisi tarafından çeki halatı verilerek kurtarılan Petra Star isimli gemi, İstanbul Gemi Trafik Hizmetleri koordinasyonunda, kılavuz kaptan eşliğinde, Kurtarma-7-8-11 römorkörü ve Kıyı Emniyeti-8 botu refakatinde Ahırkapı demir yerine demirletildi.
Konya'daki Altın Dolandırıcılığı Davasının Sanıkları Yargılanıyor
KONYA (AA) - Konya kent merkezi ile İstanbul'daki kuyumculardan, indirim çadırında sattıktan sonra geri ödeme vaadiyle aldığı yaklaşık 30 kilogram altınla kayıplara karıştığı öne sürülen sanık ile onla bağlantılı olan sanıkların yargılanmasına devam edildi. Konya 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklar Musa Göksu, Hasan Göksu ve Mehmet Ali Doğan ile taraf avukatları katıldı. Musa Göksu, hakkındaki suçlamaları reddederek beraatını istedi. Müştekileri dolandırmak istemediğini, alışveriş yaptığını iddia eden Göksu, 'Müştekileri zararları kendi beyanlarındaki kadar değildir.' ifadesini kullandı. Sanık Hasan Göksu da daha önce verdiği ifadelerini tekrarlayarak suçlamaları kabul etmedi.Sanık Doğan, sanıklar ve müştekiler arasındaki alacak verecek davasıyla bir ilgisinin olmadığını, Musa Göksu'nun yanında çalıştığı için soruşturmaya dahil olduğunu öne sürdü.Müşteki Durmuş Ali Elibol ise 'Sanıklardan şikayetçiyim. Zararım hala karşılanmadı.' dedi. Duruşmada tanık olarak dinlenen Adil H, olay tarihinde Musa Göksu'ya yardım etme amacıyla indirim çadırında bir hafta çalıştığını söyleyerek beyanını şöyle sürdürdü: 'Ben oradayken çantacı Aret, Nazif ve Ümit ismindeki şahıslar çantalarıyla birlikte geldiler. Nazif kendi getirdiği pırlantalarının satışını yaptı. Ümit de kendi getirdiği altınları sattı. Bir hafta sonra çadırda satışın 3 gün daha uzatıldığını söylediler. Bunun üzerine Aret, Nazif ve Ümit, sanık Musa'ya hitaben 'Bu çantalar 3 gün daha kalsın. Bir hafta sonra gelir alırız' dedi. Ancak sanık Musa bunu kabul etmedi, bu şahıslara ödemelerini yaptı. Aralarında alacak verecek meselesini konuştular. Bu şahısların çantalarını da arabalarına biz yerleştirdik.' Mahkeme heyeti, dosyadaki eksikliklerin tamamlanması için duruşmayı erteledi. OlayMeram ilçesindeki Bedesten Çarşısı'nda 7 yıldır kuyumculuk yapan Musa Göksu'nun, Temmuz 2019'da kuracağı stantta vatandaşa ucuza altın satma vaadiyle kentteki kuyumcular ile İstanbul'da bulunan altın toptancılarından, ileri tarihte geri ödeme şartıyla yaklaşık 30 kilogram altın aldığı iddia edilmişti.Göksu'nun dükkanının önüne açtığı indirim standının son gününde, kendi dükkanındaki altınlar, kurduğu stantta yaptığı satıştan elde ettiği para ve kalan altınları da alarak kayıplara karıştığı iddiasında bulunulmuştu.Konya'da 15 esnaf, 24 Temmuz 2019'da dükkanın kapalı olduğunu görünce aradıkları Musa Göksu'ya ulaşamayınca Konya Cumhuriyet Başsavcılığına dolandırıldıkları iddiasıyla şikayetçi olmuştu. Soruşturma kapsamında aranan Göksu, İstanbul'da yakalanmış, hakkında 'dolandırıcılık' suçlamasıyla dava açılmıştı.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Kan Bağışı Kampanyası Başlattı
SAKARYA (AA) - Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ), 'Kan Dostum SUBÜ' sloganıyla kan bağışı kampanyası başlattı. SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve eşi Firdevs Sarıbıyık ile Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yurdanur Dikmen, Akyazı Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Aydın Şenol ve üniversitenin bazı yöneticileri, Türk Kızılay Sakarya Şubesinin Serdivan ilçesindeki binasına gelerek Şube Başkanı Zahid Tiryaki'den çalışmalar hakkında bilgi aldı. Görüşmenin ardından Rektör Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve eşi Firdevs Sarıbıyık, kan vererek 'Kan Dostum SUBÜ' sloganıyla üniversitenin başlattığı kampanyanın ilk bağışçıları oldu. Daha sonra Dikmen, Şenol ve diğer yöneticiler de kan verdi. 'Kan stoklarının azaldığını duyunca harekete geçtik'Sarıbıyık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gerek sosyal medya hesaplarından gerekse de basından Türk Kızılay'ın kan stoklarının azaldığını duyunca üniversite olarak kan bağışı kampanyası başlattıklarını söyledi. Duruma kayıtsız kalamayacaklarını dile getiren Sarıbıyık, 'Hem ailece hem de üniversite olarak bu çağrıya, başlattığımız kan bağışı kampanyasıyla katkı vermeye çalışıyoruz. Kültürümüzde 3 kardeşlikten bahsedilir; öz kardeşlik, süt kardeşliği ve kan kardeşliği. SUBÜ ailesi olarak kan kardeşi sayımızı artırmak istiyoruz.' diye konuştu.Sarıbıyık, tüm akademik ve idari personel ile öğrencilere Türk Kızılay'ın yaptığı fedakar çalışmalara katılma çağrısında bulundu. Firdevs Sarıbıyık da kana her zaman ihtiyaç duyulduğuna işaret ederek, 'İnşallah kan verme alışkanlığını hem kendimiz hem de çevremizdekilere edindirmiş oluruz.' dedi. Şube Başkanı Tiryaki ise kan ihtiyacı için yaptıkları duyurulara cevap veren SUBÜ yetkililerine teşekkür etti.Öğrencilere de bulundukları şehirlerdeki merkezlere giderek bağış yapmaları çağrısında bulunan Tiryaki, 'Sakarya'da yaptığımız çağrılara bütün STK'ler cevap verdi ve ciddi anlamda kan bağışı almaya başladık. Ancak bu kan bağışına ihtiyaç yok demek değildir. Kanın acil değil sürekli bir ihtiyaç olduğunu hatırlatarak herkesi bağışa davet ediyorum.' ifadelerini kullandı.
Ürdün Kralı 2. Abdullah: "Kovid-19 Aşılarının Etkili Ve Adil Bir Şekilde Dağıtılmasını Sağlamalıyız"
AMMAN (AA) - Ürdün Kralı 2. Abdullah yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının dünya çapında adil ve etkin şekilde dağıtılması çağrısında bulundu.Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) '2021 Davos Gündemi' toplantısında konuşan Abdullah, 'Bir umut ışığı olduğuna ve aşıların hazır olduğuna inanıyorum. Uzun zamandır beklenen iyileşme yolculuğuna birlikte çıkmanın hepimizin yararına olduğuna inanıyorum.' dedi.Abdullah 'Kovid-19 aşılarının etkili ve adil bir şekilde dağıtılmasını sağlamalıyız. Zengin ülkeler umut vaat eden aşıların çoğunu alırken, aşının bir kamu yararı olarak değerlendirilmesi, düşük gelirli ülkelerin marjinalleşmesinin önüne geçmek için ahlaki bir görevdir.' ifadelerini kullandı.Ürdün'ün mültecileri ücretsiz aşılayan ilk ülke olduğunu söyleyen Abdullah, salgının bir yaşam biçimi olarak sürdürülemeyeceğine vurgu yaptı.Ülkenin resmi basınına göre, yapılan anlaşmalar üzerine 9 Ocak'ta Çin'den 3 bin 800 ton 'Sinopharm' aşısı gelirken Amerikan menşeli 'Pfizer - BionTech' aşısının da ilk partisi 11 Ocak'ta Ürdün'e teslim edilmişti. Ürdün'de son verilere göre, vefat sayısı 4 bin 262'ye, vakalar 323 bin 111'e, iyileşenlerin sayısı da 311 bin 80'e yükselmiş durumda.
Milli Güvenlik Kurulu Toplandı
ANKARA (AA) - Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı.Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki toplantı, saat 16.30'da başladı.
50 M2 Dizisi Turan Tuncay Beyazıt Kimdir? Rol Aldığı Dizi ve Filmler...
Netflix'in merakla beklenen dizisi 50 M2 27 Ocak Çarşamba günü gösterime girdi. 1. sezonu 8 bölümden oluşan dizinin oyuncu kadrosunda ise birbirinden başarılı isimler yer alıyor. Bu isimlerden biride çeşitli filmlerden ve dizilerden tanıdığımız başarılı oyuncu Tuncay Beyazıt. 50 M2 dizisinde Turan karakterini canlandıran Tuncay Beyazıt kimdir? Tuncay Beyazıt kaç yaşında ve nereli? Detayları haberimizde sizler için derledik...
İlk Cemre Ne Zaman ve Nereye Düşecek?
Halk arasında sıcaklığın artması olarak bilinen Cemre düşmesinin Arapça'daki kelime anlamı kor durumunda olan ateştir. Baharın gelmesinin habercisi olan Cemre'nin ikisi şubat ayında ve biri mart başlarında olmak üzere, birer hafta arayla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılır. Peki Cemre düşmesi nedir? İlk cemre ne zaman ve nereye düşecek? Detayları haberimizde sizin için derledik...
Genç Neyad, Milletvekili Rümeysa Kadak İle Sokak Hayvanlarına Mama Dağıttı
İSTANBUL (AA) - Nil Eğitim ve Yardımlaşma Derneği (NEYAD) gençlik oluşumu üyeleri, AK Parti İstanbul Milletvekili Rümeysa Kadak'ın katılımıyla sokak hayvanlarına mama dağıttı.Dernekten yapılan açıklamaya göre, kış günlerinde yiyecek bulmakta zorlanan sokak hayvanları için harekete geçen Genç NEYAD, sosyal medya hesaplarından '#bendevarım' etiketiyle kampanya başlattı.Kampanyaya destek veren Milletvekili Kadak ile dernek üyeleri, Üsküdar'da bulunan Aziz Mahmud Hüdayi Türbesi, Valide-i Atik ile Mihrimah Sultan camileri ile Kuzguncuk'ta sokak hayvanlarına mama dağıttı.Tüm vatandaşları evleri ve işyerlerinin önüne su ve mama kabı koymaya davet eden dernek üyeleri, sokak hayvanlarına yönelik çalışmaların sürdürüleceğini bildirdi.
Bursa'da Damadı Tarafından Bıçaklanan Kadın Yaralandı
BURSA (AA) - Bursa'nın Osmangazi ilçesinde damadı tarafından bıçaklanan kadın hastaneye kaldırıldı.Alınan bilgiye göre, M.E. (29), bir süredir ayrı yaşadığı eşinin de kaldığı kayınvalidesi Fatma M'nin (55) evine gitti.M.E, darbettiği kayınvalidesi Fatma M'yi bıçakla karnından ve bacağından yaraladı.Evdekilerin ihbarı üzerine olay yerine gelen 112 Acil Servis ekibi, yaralı kadını Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırdı.Bursa Emniyet Müdürlüğü ekiplerince kaçan zanlının yakalanması için çalışmalar sürüyor.
İngiltere, Türkiye İle Yunanistan Arasında İstikşafi Görüşmelerin Yeniden Başlamasından Memnun
LONDRA (AA) - İngiltere'nin Avrupa'dan Sorumlu Devlet Bakanı Wendy Morton, Türkiye ile Yunanistan arasında istikşafi görüşmelerin yeniden başlamasını ve tarafların görüşmelere devam edeceklerini taahhüt etmelerini memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.Morton, Twitter hesabından, Türkiye ve Yunanistan arasında 25 Ocak'ta 61. turu tamamlanan istikşafi görüşmelere ilişkin paylaşımda bulundu. İngiltere'nin bölgesel gerilimlerin azaltılması için her iki ülkenin istikşafi görüşmelere yeniden başlamasını ve görüşmeleri devam ettirmeye yönelik taahhütte bulunmalarını memnuniyetle karşıladığını belirten Morton, görüşmelerin Doğu Akdeniz'in istikrarı ve refahı için önemli bir adım olduğunu vurguladı.Türkiye ile Yunanistan arasında istikşafi görüşmelerin 61. turu 25 Ocak'ta İstanbul'da tamamlanmış, görüşmelerde mevcut durum, son gelişmeler ve atılabilecek adımların ele alındığı bildirilmişti.Taraflar, bir sonraki istikşafi görüşmelerin Atina'da yapılması konusunda mutabık kalmıştı.
Diyanetten Cuma Hutbelerine Yönelik İddiası Nedeniyle Eski CHP Milletvekili Şimşek Hakkında Suç Duyurusu:
ANKARA (AA) - Diyanet İşleri Başkanlığı, 'Cuma hutbelerinin AK Parti Genel Merkezinde hazırlandığı' iddiası nedeniyle eski CHP Milletvekili Berhan Şimşek hakkında suç duyurusunda bulundu.Başkanlık 1. Hukuk Müşaviri Selami Açan imzasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan suç duyurusunda, 26 Ocak'ta bir televizyon programına yorumcu olarak katılan Şimşek'in, cuma hutbelerinin AK Parti Genel Merkezi'nde hazırlandığını iddia ederek Başkanlık hakkında küçük düşürücü ve aşağılayıcı ithamlarda bulunduğu belirtildi.Şüphelinin 27 Ekim 2020 tarihinde başka bir televizyon programında aynı iftiraları, asılsız ve gerçeğe aykırı beyanları öne sürdüğü ifade edilen dilekçede, Din Hizmetleri Genel Müdürü Bünyamin Albayrak'ın yayın moderatörüne ulaşıp hutbelerin yazılma sürecini anlattığı kaydedildi.Suç duyuru dilekçesinde, şüphelinin iddialarını ispat edecek delilleri sunması gerektiği vurgulanarak, şunlar kaydedildi:'Başkanlığımız itina ile hazırladığı ve cuma günü gibi Müslümanları bir araya getiren günün hassasiyetini gözeterek dinimizin önemli mesajlarını içeren cuma hutbesinin okunmasını ciddi bir şekilde takip etmektedir. Başkanlık mevzuatına aykırı hiçbir uygulamaya müsaade edilmemektedir. Tarafımızdan konu bu kadar önemle takip edilirken 'Hutbelerin bir siyasi parti genel merkezi tarafından hazırlandığı' iftira ve ithamlarında bulunmak şüpheli de dahil hiç kimsenin hakkı ve haddi değildir. Bu iddialar art niyetli bir yaklaşım, açıkça bir iftiradır. Başkanlığımızı hedef alan, hizmetlerimizi aşağılamaya ve küçük düşürmeye çalışan, personelimizi de töhmet altında bırakan bu girişimlerin mutlaka yargı önünde hesabı verilmelidir.'Dilekçede, Şimşek hakkında, eylemlerine uyan Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca soruşturma yürütülmesi ve bunun sonucunda kamu davası açılmasına karar verilmesi talep edildi.
Hindistan Dışişleri Bakanı Jaishankar, Çin İle Sınır Geriliminin Dönüm Noktasına Geldiğini Söyledi
YENİ DELHI (AA) - Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, Çin ile yaşanan tartışmalı dağlık sınır bölgelerinde aylardır süren gerginlik nedeniyle, iki ülke arasındaki ilişkilerin derinden zarar görecek bir dönüm noktasına geldiğini bildirdi.Bakan Jaishankar, Hindistan-Çin ilişkilerinin tartışıldığı bir konferansta, iki ülke arasındaki tartışmalı dağlık sınır bölgelerinde aylardır süren gerginlik ile ilgili açıklama yaptı.Bölgede oluşan gerilimin, iki ülke arasındaki ilişkileri derinden zarar verecek bir dönüm noktasına getirdiğine dikkati çeken Jaishankar, 'Sınır bölgelerindeki barış ve huzur, diğer alanlardaki ilişkilerin gelişmesinin temelini oluşturur. Eğer burada huzursuz olunursa, kaçınılmaz olarak ilişkilerin geri kalanı da öyle olacaktır. Yapılan seçimlerin yalnızca iki ülke için değil, tüm dünya için derin yansımaları olacak.' ifadelerini kullandı.Jaishankar, onlarca yıldır karşılıklı ilişkilerin istikrarlı bir şekilde ilerlemesi sonucu, Çin ile Hindistan'ın ticari ortak olduğunu söyledi.Çin’in, sınır bölgelerine asker yığmasının nedenleri konusunda tutarlı bir açıklama yapmadığını kaydeden Jaisankar, 'Askeri kuvvetlerimizin uygun şekilde yanıt vermesi ve çok zorlu koşullarda kendi pozisyonlarını koruması ise farklı bir konu' dedi.Çin ve Hint askerleri, geçen hafta sınır bölgesinde bir kez daha çatışmaya girmişti.Hint basınında yer alan haberlerde, askerlerin, üç gün önce Hindistan'ın Nepal ve Butan arasındaki Sikkim eyaletinin kuzeyindeki Naku La geçidinde çatıştığı, her iki taraftan da yaralıların olduğu bildirilmişti.Çin ve Hint askerleri, 2020 Haziran'ında da sınırın kuzeybatısındaki Ladak bölgesinde bulunan Galvan Vadisi'nde çatışmış, olayda 20 Hint askeri hayatını kaybetmişti.Çin-Hindistan sınır anlaşmazlığıİki ülke arasındaki Himalaya Dağları'nın çevrelediği belirsiz sınır hattı Çin ve Hindistan arasında egemenlik tartışmalarına neden oluyor. Akarsuların, göllerin, buzulların ve karlı zirvelerin bulunduğu 3 bin 500 kilometrelik sınır, tarafları sık sık karşı karşıya getiriyor.Pekin yönetimi, 'Güney Tibet' olarak adlandırdığı Hindistan'ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ederken, Yeni Delhi ise Aksay Çin platolarını kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanın Çin tarafından işgal edildiğini savunuyor.Taraflar, uzun yıllardır süregelen görüşmelere rağmen egemenlik ihtilaflarını çözemezken, iki ülke arasındaki gerilim, 2017'de Çin'in bölgedeki sınır yolunu tartışmalı bir platoya uzatmaya çalışması üzerine artmıştı.
Diyarbakır Annelerinin Oturma Eylemine Bir Aile Daha Katıldı
DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır annelerinin dağa kaçırılan çocukları için HDP İl Başkanlığı binası önündeki evlat nöbetine bir aile daha katıldı. Çocuklarının dağa kaçırılmasından HDP'yi sorumlu tutan Diyarbakır annelerinin, 3 Eylül 2019'da başlattığı oturma eylemi, 514. gününde sürüyor.Van'dan 6 yıl önce 13 yaşında dağa kaçırılan oğlu Abdulalim için gelen baba Eyüp Baran da oturma eylemine dahil oldu. Baran, bugüne kadar oğlundan hiç haber alamadığını, tek isteğinin evladına kavuşmak olduğunu söyledi.'Oğlum 9 yaşında okula giderken PKK'lılar tarafından eline verilen patlayıcının patlamasıyla 5 parmağını kaybetti.' diyen Baran, oğlunun sağ mı ölü mü olduğunu dahi bilmediğini belirtti.Her yerde oğlunu aradığını anlatan Baran, 'HDP destek veriyor. HDP olmasa çocukları nasıl götürecekler?' dedi.Baran, oğluna güvenlik güçlerine teslim olması çağrısında bulunarak, 'Oğlum gel. Senden başka kimsem yok. Devlete güven. Seni bekliyorum. Gece gündüz hep seni arıyorum. Ne olursun gel.' ifadelerini kullandı.