Myanmar'da Askeri Cunta Mobil İnternet Erişimini Askıya Aldı
ANKARA (AA) - Myanmar'da darbeyle yönetime el koyan askeri cunta, devam eden protestolara karşı mobil internet erişimini askıya aldı. Norveçli telekomünikasyon şirketi Telenor'un Myanmar şubesinden yapılan açıklamaya göre, Myanmar Ulaştırma ve İletişim Bakanlığı, mobil servis sağlayıcı şirketlere internet veri akışının geçici durdurulması talimatını verdi.Talimatın gerekçesinde, 'Ülkenin istikrarı ve kamunun çıkarlarının korunması adına yalan haberlerin önlenebilmesi için' tedbire gerek duyulduğu belirtildi.Mobil servis sağlayıcıları internet verileri akşınını durdururken ses ve mesaj hizmetlerinin sürdürüleceği kaydedildi.Myanmar'da ordunun 1 Şubat'ta yönetime el koymasının ardından ülkede darbe karşıtı protestolar devam ediyor. Askeri cunta, protestoların organize edilmesini önlemek amacıyla sosyal paylaşım siteleri Facebook, Twitter ve Instragram'a da erişim kısıtlamaları getirmişti.Myanmar'da askeri darbeMyanmar'da 8 Kasım 2020'deki seçimlerin oy sayımında hile yapıldığı iddiaları nedeniyle ülkede gerilim tırmanmıştı. Ordu yanlısı gösteriler düzenlenmesinin ardından Genelkurmay Başkanlığı, 28 Ocak'ta hükümete seçimlerde hile iddialarına açıklık getirme çağrısında bulunmuştu.Myanmar ordusu, 1 Şubat'ta yönetime el koymuş, bir yıllığına olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmiş, Devlet Başkanı Win Myint, Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii ile iktidar partisi Ulusal Demokrasi Birliğinin (NLD) önde gelen isimleri gözaltına alınmıştı.İlerleyen günlerde Myanmar ordusu, NLD'nin parti genel merkezi ve yerel teşkilat binalarına baskın düzenleyerek bilgisayar ve dokümanlara el koymuştu.Ülke idaresini devralan Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing, OHAL'in bitmesinin ardından demokratik seçimlere geri dönüleceği sözünü vermiş, NLD lideri Suu Çii ise halka darbeye karşı protesto çağrısında bulunmuştu.Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, askeri darbenin başarısız olması için tüm aktörleri ve uluslararası toplumu harekete geçirme konusunda ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını ifade etmişti.
Tarihi Diziler Safranbolu'da Üretilen Hediyelik Savaş Aletlerine İlgiyi Artırdı
KARABÜK (AA) - AHMET ÖZLER - UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki Karabük'ün Safranbolu ilçesinde maharetli demir ustaları tarafından hediyelik eşya olarak üretilen kılıç, kama, gürz, mızrak ve kalkan gibi savaş aletlerine ilgi, tarihi diziler sayesinde arttı. Üç bin yıllık geçmişinde pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan, özellikle Osmanlı döneminden kalma han, hamam, cami, çeşme, köprü ve konaklarla öne çıkan Safranbolu ilçesinde Akçasu Deresi'nin iki yakasına kurulu Demirciler Çarşısı'ndaki ustalar, dededen toruna geçen ve nesillerdir süregelen zanaatkarlıklarıyla kılıç, kama, gürz, miğfer, kalkan ve mızrak gibi savaş aletleri yapıyor. Türk halk kültüründe ve mitolojisinde silah anlamına gelen 'pusat' olarak da adlandırılan savaş aletlerine ilgi, özellikle son dönemlerde 'Uyanış: Büyük Selçuklu', 'Payitaht Abdülhamid' ve 'Kuruluş Osman' gibi tarihi konu ve dönemleri konu alan diziler sayesinde doruk noktasına ulaştı.Tarihi çarşıda şimdilerde 4 usta tarafından demirin ocakta kızartılan, dövülen ve keskinleştirilen pusatlara, isteğe göre kın da yapılıyor. İnternet üzerinden de satılan savaş aletleri, 300 ila 10 bin lira arasında değişen fiyatlarla alıcı buluyor. Silahlar içinde en çok ilgi çeken ve haftada sadece 20 adet üretilebilen kılıçlardan 'sedefli', 'Zülfikar', 'Yatağan' ve 'subay' türleri çok tercih ediliyor.'Hediyelik eşya olarak ilgi var'Mesleğe 50 yıl önce çıraklıkla başlayan 65 yaşındaki demirci ustası Muhsin Ünal, AA muhabirine, tarım aletlerinden ahşap konaklarda kullanılan demir parçalara ve aksesuarlara kadar üretim yaptıklarını ama son zamanlarda en çok savaş aletlerine rağbet olduğunu anlattı. Talep dolayısıyla özellikle kılıç yapımına ağırlık verdiklerini vurgulayan Ünal, 'Kılıcın önce çelik malzemesini kesiyoruz. Sonra ocakta kızartıp döverek sap kısmını yapıyoruz. Dövme yapıyoruz, eski usul. 3-4 çeşit kılıç var, siparişe göre yapıyoruz. Türk dizilerinde gösterilen savaş sahnelerinden sonra kılıca ilgi arttı. Bize gelip 'Dizilerdeki kılıçlardan yapıyor musunuz?' diye soruyorlar. Biz de isteklerine göre yapıyoruz. Çocuklar için de yapıyoruz. Hediyelik eşya olarak ilgi var.' diye konuştu.'Tıpkı dizilerde olduğu gibi tamamen dövme yapıyoruz'Babasından mesleği öğrenen 24 yaşındaki Cihan Ünal ise genellikle tarım aletleri yaptıklarını ancak son aylarda bunun yerini savaş aletlerinin aldığını ifade etti. Tarihi dizilerden dolayı turistlerin kılıca talebin yoğunlaştığını aktaran Ünal, 'Hediyelik olarak, süs amaçlı yapıyoruz. Tehlikeli olabileceğinden keskin kenarlarını körelterek müşteriye veriyoruz. Kılıçları tıpkı dizilerde olduğu gibi tamamen dövme yapıyoruz. Zülfikar, düz Türk kılıcı yapıyoruz, ay şeklinde yaptıklarımız var. Müşteri nasıl isterse yapıyoruz.' şeklinde konuştu.
Hatay'da Evinin Bodrumunda Silah Ticareti Yapan Şüpheli Yakalandı
HATAY (AA) - Hatay'da atölyeye dönüştürdüğü evinin bodrumunda yasa dışı silah ticareti yaptığı öne sürülen zanlı gözaltına alındı.İskenderun İlçe Emniyet Müdürlüğü ile Dörtyol İstihbarat Grup Amirliği ekipleri, bir evin bodrumunda silah ticareti yapıldığı bilgisi üzerine çalışma yaptı.Adresteki aramada, silah satışından elde edildiği değerlendirilen 156 bin 800 lira, kurusıkıdan çevirme 16 tabanca, 4 tüfek, 25 tüfek namlusu, 65 tabanca şarjörü, 8 tabanca namlusu, 32 kurusıkı tabanca namlusu, 784 mermi, 1150 mermi çekirdeğiyle boş kovan ve silah tamirinde kullanılan malzemeler ele geçirildi.Gözaltına alınan şüpheli emniyete götürüldü.
Olimpik Ve Paralimpik Sporcuların Yetiştirilmesiyle İlgili Yönetmelik Resmi Gazete'de Yayımlandı
ANKARA (AA) - Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından hazırlanan, Türkiye'yi temsil eden olimpik ve paralimpik sporcuların yetiştirilmesine ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmelikte yapılan değişiklikler Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Resmi Gazete'de yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 216. maddesinde sonra eklenen A bendinde yapılan değişiklikler şöyle:'1- Bakanlık tarafından her yaz ve kış olimpiyatlarına hazırlanmak amacıyla olimpik ve paralimpik spor dallarında 8 bin sporcu yetiştirilir. 2- Yetiştirilecek sporcuların beslenme, barınma ve yol giderleri bakanlık tarafından karşılanır. Bu sporculara asgari ücretin net tutarını geçmemek üzere; yaş grupları, branş farklılıkları, sporcuların karşılaması gerek kişisel giderler gibi hususlar da dikkate alınarak, gerektiğinden farklı tutarlarda belirleme yapılmak suretiyle her ay harçlık ödenir. Bunlardan bir önceki olimpiyat ve paralimpik oyunlar ile dünya şampiyonasında ilk 3'e girenlere verilecek harçlık miktarı asgari ücretin net tutarının iki katına kadar arttırılabilir. Bu giderler bütçe tertibinden karşılanır. 3- Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü alınarak Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.'
Sakarya'da Ormanda Donmak Üzereyken Bulunan Yavru Ayı Tedaviye Alındı
SAKARYA (AA) - Sakarya'nın Kocaali ilçesinde ormanda donmak üzereyken bulunan yavru ayı tedavi altına alındı. Alınan bilgiye göre, Kocaali ilçesinde ormanda çalışırken donmak üzere olan yavru ayıyı gören vatandaşlar, durumu Sakarya Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğüne bildirdi. Ekiplerce alınan yavru ayıya ilk müdahale yapıldı.Biberon yardımıyla beslenen yavru ayı, bakım ve tedavisi için İstanbul'da bir hayvanat bahçesine teslim edildi.
Sakarya'da Ormanda Donmak Üzereyken Bulunan Yavru Ayı Tedaviye Alındı
SAKARYA (AA) - Sakarya'nın Kocaali ilçesinde ormanda donmak üzereyken bulunan yavru ayı tedavi altına alındı. Alınan bilgiye göre, Kocaali ilçesinde ormanda çalışırken donmak üzere olan yavru ayıyı gören vatandaşlar, durumu Sakarya Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğüne bildirdi. Ekiplerce alınan yavru ayıya ilk müdahale yapıldı.Biberon yardımıyla beslenen yavru ayı, bakım ve tedavisi için İstanbul'da bir hayvanat bahçesine teslim edildi.
Trafik Polislerinden Işıklı Ve Sesli Uyarı İşaretlerini Usulsüz Kullananlara Yönelik Denetim
ANKARA (AA) - Emniyet Genel Müdürlüğü, ışıklı ve sesli uyarı işaretlerinin usulsüz kullanımına yönelik denetimlerde, 67 araç ve sürücüsüne işlem yapıldığını bildirdi.Emniyet Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, trafik polislerince ülke genelinde 2-3-4 Şubat'ta gerçekleştirilen denetimlerde, 219 bin 934 araç kontrol edildi.Işıklı ve sesli uyarı işaretlerinin kullanımında usulsüzlük yaptığı tespit edilen 67 araç ve sürücüsüne işlem uygulandı.
Trafik Polislerinden Işıklı Ve Sesli Uyarı İşaretlerini Usulsüz Kullananlara Yönelik Denetim
ANKARA (AA) - Emniyet Genel Müdürlüğü, ışıklı ve sesli uyarı işaretlerinin usulsüz kullanımına yönelik denetimlerde, 67 araç ve sürücüsüne işlem yapıldığını bildirdi.Emniyet Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, trafik polislerince ülke genelinde 2-3-4 Şubat'ta gerçekleştirilen denetimlerde, 219 bin 934 araç kontrol edildi.Işıklı ve sesli uyarı işaretlerinin kullanımında usulsüzlük yaptığı tespit edilen 67 araç ve sürücüsüne işlem uygulandı.
İstanbul Boğazı'nda Gemi Geçişleri Çift Yönlü Askıya Alındı
İSTANBUL (AA) - İstanbul Boğazı'nda sis ve pus nedeniyle görüş mesafesinin yarım milin altına düşmesi sonucu gemi geçişleri çift yönlü askıya alındı.Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, İstanbul Boğazı'ndaki pus ve sis nedeniyle görüşün yarım milin altına düştüğü belirtildi.Açıklamada, bu nedenle gemi geçişlerinin saat 11.50’de çift yönlü olarak askıya alındığı kaydedildi.
Kahramanmaraş'ta Yakalanan 8 Hırsızlık Zanlısından 7'Si Tutuklandı
KAHRAMANMARAŞ (AA) - Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde iş yerlerinden hırsızlık yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan 8 kişiden 7'si tutuklandı.İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, farklı tarihlerde iş yerlerinden para, döviz, elektronik eşya, sigara ve içki hırsızlığı yapılması üzerine çalışma başlattı.Bu kapsamda fiziki ve teknik takip yapan ekipler, eşkalini belirlediği K.P. (30), A.F. (28), M.Y. (28), İ.D. (21), S.P. (22), Ö.G. (34), B.K. (37) ve S.D'yi operasyonla gözaltına aldı.Zanlıların adreslerindeki aramada, çalıntı elektronik eşyalar ile kapı ve çelik kasa açmak için kullanılan aletler ele geçirildi.Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden 7'si tutuklandı, S.D. tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Merakla Başladığı "Minyatür Halıcılık"Ta Ustalaştı
MANİSA (AA) - NURULLAH KALAY - Manisa'nın Demirci ilçesinde, hobi olarak başladığı minyatür el halısı dokumacılığında ustalaşan 53 yaşındaki Cemile Karagül, eşinin de desteğiyle hazırladığı ürünlerin satışıyla ailesinin geçimine katkı sağlıyor. Kasımfakı Mahallesi'nde yaşayan Karagül, 7 yıl önce ilçe halk eğitim merkezinde aldığı kursla merak saldığı minyatür halı dokumacılığını mesleği haline getirdi. Eşi İdris Karagül, evlerinin alt katında kurduğu atölyede halı tezgahını hazırlarken, Cemile Karagül ise minyatür tezgahlarda dokuma yapıyor. Cemile ustanın sabah başladığı halı mesaisi akşama kadar devam ediyor. Bu sürede ev ve yemek işleriyle de ilgilenen kadın, çeşitli desen ve renklerdeki bir minyatür el halısına ortalama 6 bin ilmek atıyor. Ürünü ortalama 2 günde tamamlayan halı ustası, büyük bölümünü internet üzerinden aldığı siparişleri yetiştirmek için büyük emek harcıyor.'Minyatür el halısı daha zor'Cemile Karagül, AA muhabirine, dedelerinin 1912 yılında Bulgaristan'tan göçerek Demirci'ye yerleştiğini, henüz 7 yaşındayken annesinden ve ablalarından görerek halı dokumaya başladığını anlattı. Demirci Halk Eğitim Merkezinde katıldığı kurstan sonra minyatür halı dokumacılığına başladığını belirten Karagül, 'Kurstan sonra evde kendim dokumaya başladım. Minyatür el halısını dokumak, büyük tezgahta halı dokumaktan daha zor. Günde ortalama 3 bin ilmek atıyorum, gözlerim yoruluyor ve çok büyük emek harcıyorum.' dedi. Minyatür halıların uzun ömürlü ve zarif olduğunu dile getiren Karagül, Türkiye'nin her yerinden sipariş aldıklarını ifade etti. İdris Karagül de eşinin hobi olarak başladığı minyatür halı dokumacılığının artık mesleği haline geldiğine dikkati çekerek şunları kaydetti:'Bu işi yapmak zor. Halıda örnek çizim çok önemli. Bir örneğin başında 2 gece çalışıp istediğimiz verimi ve şekli alamadığımız oluyor. Bugüne kadar Adıyaman'dan Mardin'e, Diyarbakır'a kadar neredeyse bütün illerimize gönderdik. El dokuma minyatürde çok kıymetli. Müşterimize her şeyi ile birlikte 200 liraya teslim ediyoruz. Siparişlere yetişemediğimiz günler oluyor.'
Konya Ve Çevre İllerde Sokağa Çıkma Kısıtlamasına Uyum Oranı Yüksek
KONYA (AA) - Türkiye genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasında, Konya, Karaman, Aksaray ve Afyonkarahisar'daki cadde ve meydanlarda sessizlik sürüyor.Dün saat 21.00 itibarıyla başlayan ve 8 Şubat Pazartesi günü 05.00'te sona erecek sokağa çıkma kısıtlamasında vatandaşlar, zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmadı.Konya'da Zafer, Alaaddin Caddesi, ve Mevlana Meydanı gibi kentin işlek bölgelerinde insan ve araç hareketliliğinin çok düşük seviyede olduğu gözlemlendi.Vatandaşların, sabahın erken saatlerinde yalnızca market ihtiyacını gidermek için dışarıya çıktıkları görüldü.Öte yandan, polis ekipleri de kentin çeşitli noktalardaki denetimlerini sürdürüyor.KaramanKaraman'da da Aktekke Kent Meydanı, Atatürk Bulvarı, İsmet Paşa ve İstasyon caddelerinde sessizlik hakim.Polis ekipleri belli noktalarda uygulama yaparken, vatandaşların yürüme mesafesindeki bakkal ve marketlere gitmelerine izin veriliyor.AksarayAksaray'da ise vatandaşları yoğun olarak tercih ettiği 15 Temmuz Milli İrade Meydanı başta olmak üzere Ankara ve Kafeler Caddesi boş kaldı.Polis, zabıta ekipleri ve mahalle bekçileri kent genelinde denetimlerini sürdürüyor.Vatandaşlar ise yürüme mesafesindeki market ve fırınlara giderek alışveriş yaptı.AfyonkarahisarAfyonkarahisar'da, kentin en işlek adreslerinden Kent Meydanı, Uzun Çarşı başta olmak üzere Yeşilyol, Ambaryolu ve Ordu Bulvarı sessizliğe büründü.Polis, zabıta ekipleri ve mahalle bekçileri kent genelinde denetimlerini sürdürüyor.Kısıtlamadan muaf olan bazı esnaflar da mesailerine devam etti. Vatandaşlar ise yürüme mesafesindeki market ve fırınlardaki ihtiyaçlarını gidermek için dışarıya çıkıyor.
Urartu Motifleriyle Hazırlanan Kadın Kıyafetleri Defileyle Tanıtılacak
VAN (AA) - MESUT VAROL - Van'da Urartular döneminde kullanılan motifler, yeniden tasarlanarak kadın kıyafetlerine uygulandı.Van Olgunlaşma Enstitüsü, yaklaşık 2 bin 700 yıl önce bölgede hüküm süren Urartu uygarlığı dönemine ait kültürel değerlerin yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için çalışma başlattı.Bu kapsamda, Çavuştepe, Ayanis, Hoşap ve Van kalelerinde yapılan arkeolojik kazılarda gün yüzüne çıkartılan Urartular dönemi eserlerinden hareketle, dönemi yansıtan kadın kıyafetleri tasarlandı.Özel kumaşlardan dikilen kadın kıyafetlerinin üzerine Urartu döneminde kullanılan bronz kemer, kalkan, miğfer, saç tokası, mühür, bilezik, gerdanlık, hayat ağacı, güneş, hayvan ve bitki sembolleri ile kabartma ve mimari eserlerdeki motif örnekleri ustalıkla işlendi.Yaklaşık altı ay süren çalışmanın ardından hazırlanan kıyafetler, büyük ilgi görüyor.'Uzun soluklu bir araştırma yaptık'Van Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Neşe Evliyaoğlu, AA muhabirine, 2019'dan bu yana Van'da kültürel değerlerin yaşatılması için çalışma yürüttüklerini söyledi.Giyim ve üretim, el sanatları ve nakış, yiyecek ve içecek ile kilim atölyelerinde üretim yaptıklarını anlatan Evliyaoğlu, Van ve bölgede hüküm sürmüş önemli uygarlıklardan biri olan Urartuların o dönemdeki motiflerinin tanınması amacıyla 'Van'da Urartu izleri' adı altına farklı bir çalışma başlattıklarını belirtti.Çalışma kapsamında Urartu kadınlarının kıyafetlerinde kullandığı motiflerin yer aldığı zengin bir koleksiyon hazırladıklarını ifade eden Evliyaoğlu, 'Güneş kursu, hayat ağacı, bitkisel motifler, geometrik desenleri yoğunlukla işledik. Bu motifleri hazırlarken de bölgede arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan kemerle, bilezikler, kalkanlar, duvar kabartmalar ve eserlerden esinlendik. Bunun için de müzeden ve üniversiteden bilimsel destek aldık. ' dedi.Evliyaoğlu, yaptıkları çalışmayla insanları geçmişleriyle tanıştırmak istediklerini dile getirerek, şunları kaydetti:'Bazı şeyler sadece akademik kitaplarda kaldığı zaman sadece belirli kitleler tarafından ulaşılabiliyor. Biz bunları gündelik hayata da taşımak istedik. Kıyafetleri de o anlamda önemsedik. Daha modern, daha gündelik ve daha rahat konseptlerde kıyafetler ve bunların üzerine motiflerin o dönemde nasıl kullanıldığını göstermek istedik. İnsanlar bunlarla iç içe bir kültürü de yaşatma imkanına sahip olması gerektiğini düşündük. Bu anlamda, takılar, elbiseler ve çeşitli aksesuarlarla Urartu'yu canlı tutmayı hedefledik. Çok zor bir çalışma oldu. Uzun soluklu bir araştırma yaptık. Öğretim üyeleriyle görüştük, uluslararası literatürü taradık. Orijinallerine sadık kalmak istediğimiz için önce altyapısını hazırladık.''Bu kıyafetlerle bir defile yapmayı planlıyoruz'Evliyaoğlu, 'Önce grafiklerini hazırladık sonra resim öğretmenleri tarafından görseli oluşturuldu. Ardından kumaşta uygun konseptlerin hazırlanması, kumaşın o dönemdeki renklere uygun hale getirilmesi, nakışlar ve tasarımı oluşturuldu. 18 usta öğretici olmak üzere 24 kişiyle çok ciddi bir emek verilerek hazırlandı.' şeklinde konuştu.Kıyafetlerin büyük beğeni topladığını belirten Evliyaoğlu, şöyle devam etti:'Kıyafetler insanların çok ilgisini çekiyor. Gündelik hayatta da giyilebilir olması dikkatlerini çekiyor. Siparişler almaya başladık. İnternet ortamında kıyafetlerin satışına başlandı. Bu kıyafetlerle bir defile yapmayı planlıyoruz. Bunun için bahar aylarında tarihi, mavi ile yeşilin birleştiği bir alanda bir defile hazırlayacağız. Bu çalışmayı Avrupa Birliği projesi olarak da sunmayı planlıyoruz. Bu kıyafetlerin bir örneğine henüz rastlamadık. Daha çok orijinal haliyken hazırlanan fotoğraflar var ama elbise olarak ilk işleyen kurumlardan biri biz olacağız.'
İran Cumhurbaşkanı Ruhani: "Kovid-19'A Karşı Aşılama Bu Hafta Başlayacak"
TAHRAN (AA) - İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkede aşılamanın bu hafta başlayacağını ve önceliğin sağlık çalışanlarında olacağını söyledi.Ruhani, başkent Tahran'da düzenlenen ve kendisinin başkanlık ettiği Koronayla Ulusal Mücadele Kurulu toplantısında aşılama çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.İran'ın ithal ettiği aşıların ilk partisinin ülkeye ulaştığını, şubat ayı içinde diğer partilerin de geleceğini aktaran Ruhani, aşılama çalışmalarının Sağlık Bakanlığının belirlediği önceliklere göre bu hafta başlayacağını ifade etti. Tüm birimlerin aşılama için hazır olduğunu dile getiren Ruhani, önceliğin sağlık çalışanları, yaşlılar ve kronik hastalığı bulunanların olduğunu belirtti. İran'ın 84 milyon nüfusa sahip olduğunu ve toplumun tamamının aşılanmasının 6 aydan fazla zaman alacağını kaydeden Ruhani, kendi ürettikleri aşının da bahar ve yaz aylarına doğru hazır olacağını söyledi. Ruhani ayrıca geçen hafta yüzde 81 olan sağlık kurallarına uyma oranının bu hafta yüzde 75'e düştüğünü ve bunun da vaka artışlarına yol açtığını sözlerine ekledi.