Taksicilerden Yüzde 100 Zam Talebi!
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası, “hizmet veremeyecek duruma geldik” diyerek taksi tarifesine yüzde 100 zam talebinde bulundu. Zam talebinin 27 Temmuz’da toplanacak UKOME toplantısında görüşülmesi bekleniyor.
Kira Artış Oranında Uzlaşmanın Önemi Nedir?
etiket
Merhaba Sevgili Onedio Okurları,Bugün irdeleyeceğimiz ve hakkında bilgiler vereceğimiz konu uzun zamandır halkımızın büyük çoğunluğunun sürekli gündeminde olan kira uyuşmazlıkları ve muhtemel neticesindeki “uzlaşma” hususu. Kiracılık ve ev sahipliği enflasyon ve konut piyasasının hızla tırmanması dolayısıyla sürekli yeni problem ve çözüm için atılan adımlarla ülkemizde tekrar tekrar siyasetin ve hukukun gündemine oturuyor. Geçtiğimiz günlerde 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında (1 Temmuz tarihi dahil olmak üzere) yenilenen sözleşmelerde, kiralananın kira bedelinde bir önceki dönem kira bedelinin %25’inin üzerinde zam yapılamayacağı düzenlemesi ile “belirlenmiş azami kira artış oranı”nda süre uzatılarak aynı şekilde 1 Temmuz 2024’e dek yenilenen sözleşmelerde de bu oran % 25 olarak belirlendi ancak bu düzenleme henüz kanunlaşmadı. Bu sınırlandırma, mülk sahipleri için bir problem olarak görülmekteyse de maaşlar ile yarışan kira bedelleri ile başı dertte olan kiracıların büyük bir kısmının ülkedeki resesyon (ekonomik gerileme) sürecinin derinleşmesi dolayısıyla artan mali korkusuna karşı biraz da olsa rahatlatıcı oldu. Gayrimenkul piyasasıyla ilgili sürekli olarak yeni fikirler tartışılarak ve düzenlemeler vazedilerek toplumun büyük kısmı için büyük bir problem olarak merkezi bir konumda olan ve hatta bir kesim için “barınma sorunu” seviyesine, bir temel insan hakkının kaybı anlamına dahi gelebilecek bir noktaya doğru ilerleyen bu konuda “uzlaşma” meselesi gerek daha fazla masrafa sebebiyet vermemek, gerekse ihtiyari bir düzenlemeyle ortak bir tatmin sağlamak ve dava sürecinin uzunluğundan nasip almamak için büyük önem arz etmekte.
Reklam
Yakın Tarihin Kan Donduran Vahşeti Srebrenitsa Katliamı Üstünden 28 Yıl Geçti
1991-1995 arasında yaşanan ve Yugoslavya'nın dağılmasıyla sonuçlanan iç savaşın en büyük mağdurlarından birisi Boşnaklardı. Srebrenitsa Katliamı ise bu sürecin en vahşi ve kanlı sayfasını oluşturuyor. 11 Temmuz 1995'te Bosna Hersek'in doğusunda Sırp Ordusu ve milisleri tarafından başlatılan katliam sonucu, 8373 Boşnak öldürülüp toplu mezarlara gömüldü. Boşnak halkının en büyük ulusal acısı olarak kabul edilen ve 28 yıldır dinmeyen bu vahşi katliam, İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa'da yaşanmış en büyük kıyımlardan birisi. Katledilen Boşnakları saygıyla anarken, sürecin ayrıntılarını birlikte anımsayalım.
Reklam
'Şakkadanak' Batırel Yine Sahnede: "Vergi Ödemekten Para Kalmayacak, Harcayamayınca Enflasyon Düşecek"
Merkez Bankası'nın, 'arka kapı' döviz satışlarının fikir babalarından sayılan gazeteci Necmettin Batırel, Prof. Dr. Özgür Demirtaş'la yaşadığı 'şakkadanak' rezervden doları satarak düşürme fikrini bilmeyen kalmadı. Rezerv satışlarının, Batırel'den esinlenip esinlenmediğini bilmesek de vakit ve nakit kaybettirdiği yeni ekonomi yönetimi tarafından kabul edilmiş durumda görünüyor. Batırel, eski yönetimin yaptığı her hamlede bir destek bulurken, o yöntemlerin doğru olmadığını ima ederek 'rasyonel' olunacağını söyleyen yeni ekonomi yönetimine de destek buldu.
Einstein İsrail'e Cumhurbaşkanı Olma Teklifini Neden Reddetmişti?
Tüm zamanların en önemli bilim insanları arasında yer alan Albert Einstein, 1952 yılında dönemin İsrail Başbakanı Ben Gurion'un İsrail cumhurbaşkanı olması için yaptığı teklifi reddetmişti. Gelin, tarihin tozlu sayfaları arasında kalmış bu hikayeye yakından bakalım... 
Reklam
Kılıçdaroğlu'ndan Halka Zam Tepkisi: "Sesinizin Çıkması Lazım..."
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, peş peşe gelen zam haberlerinin ardından muhalefetin sessizliğini sorgulayanlara tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu yaptığı açıklamada 'Vatandaşlar 'Neden sesiniz çıkmıyor?' diye bağırıyor. Asıl sizin sesinizin çıkması lazım' ifadelerini kullandı.  
Reklam
Reklam
11 Temmuz Salı İstanbul Baraj Doluluk Oranlarında Son Durum: İstanbul’da Barajların Yüzde Kaçı Dolu?
İstanbul'da, hızla azalan baraj su seviyeleri, kuraklık riskini bir kez daha akıllara getiriyor. Ortalama olarak, İstanbul'daki barajların doluluk oranı yaklaşık yüzde 42 seviyelerine geriledi. seyrediyor. Peki, 11 Temmuz Salı günü itibarıyla İstanbul'a su sağlayan barajların doluluk oranları yüzde kaç?İşte, İstanbul, Ankara ve İzmir'de ortalama baraj doluluk oranı
Reklam