Görüş Bildir
Haberler
Film Arayışında Olanlara Özel Zekalarına Hayran Bıraktıran Kişilere Odaklanmış Filmler

Film Arayışında Olanlara Özel Zekalarına Hayran Bıraktıran Kişilere Odaklanmış Filmler

Gökhan A.
04.03.2017 - 22:58 Son Güncelleme: 05.04.2022 - 15:54

Hepimiz bu tarz filmleri izlerken onlar gibi üstün zekalı olmak istiyoruz ama yaşadıkları sorunları görünce pek de kolay hayatları olmadığını görebiliyoruz. Bu tarz karakterleri işleyen birçok film var ama direkt o karaktere odaklanan ve onun hayatına derinlemesine bakmamızı sağlayan o kadar da çok değil. Sizin için, normalin de üstünde zekalara sahip kişilerin anlatıldığı en güzel filmleri derledik.

IMDb puanları baz alınarak sıralanmış ve film bilgileri Beyazperde'den derlenmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

48. Zihin Gezgini (2021) | IMDb 5,8

48. Zihin Gezgini (2021) | IMDb 5,8

Reminiscence 

https://www.imdb.com/title/tt3272066/?ref_=nv_sr_srsg_0

Zihin Gezgini, müşterilerinin hatırlamak istedikleri şeylerin ortaya çıkmasını sağlayan bir bilim insanının hikayesini konu ediyor. Distopik bir gelecekte yaşanan iklim değişikliği, Miami’nin sular altında kalmasına neden olur. Sorunlar bununla da sınırı kalmaz, gece gündüz kavramını yok olur ve sadece gece yaşanmaya başlar. Böyle bir dünyada yaşayan bir bilim insanı olan Nick Bannister, insanlara unuttukları şeyleri hatırlatmaya çalışmaktadır. Nick, kendisine gelen danışanlarına, sordukları sorularla onları geçmişe götürüp, geliştirdiği teknoloji ile hatırlamak istedikleri şeylerin ortaya çıkmasına yardımcı olur. Kendisi için önemli bir anahtarı kaybeden gizemli bir kadın, Nick’e gelerek anahtarı bulması için yardımcı olmasını ister. Anahtarı bulmak için genç kadınla vakit geçirmeye başlayan Nick, kendisini beklenmeyen bir ilişkinin içerisinde bulur. Artık sevgilisi olduğunu kadının, anahtarını bulmak için geçmişini öğrenmek zorunda kalan Nick,tehlikeli durumlarla karşı karşıya kalacaktır.

47. Mucize (1996) 6.4

47. Mucize (1996)  6.4

Phenomenon

http://www.imdb.com/title/tt0117333

Araba tamirciliğiyle hayatını idame ettiren, sıradan bir adam olan George Malley’in, bu gösterişsiz hayatı, 37 yaşına bastığı günün sabahında, gökyüzünde gördüğü bir ışık parıltısıyla kökünden değişir. Bu andan sonra mucizevi bir şekilde değişim gösteren genç adam artık, yığınla bilgiyi hafızasında barındırırken yaratıcı fikirler üretebilen olağanüstü bir zekaya ve yakın zamanda meydana gelebilecek olayları tahmin edebilecek seviyede telekinezik güçlere sahip olan bir adama dönüşür. Bu özelliği yakın çevresinden hükümete kadar herkesin dikkatini çekecek, kendisinden türlü şekillerde faydalanmaya çalışanlar olacaktır.

46. Lucy (2014) 6.4

46. Lucy (2014) 6.4

Lucy 

http://www.imdb.com/title/tt2872732

Tayvan'ın başkenti Taipei'nin suça batmış yeraltı dünyası sokak çeteleri, mafya ve işbirlikçi polisler tarafından yönetilirken en aktif ticaret, uyuşturucu ağı üzerinden yürütülür. Eğlenmeyi seven, sıradan bir genç kadın olan Lucy, birkaç gece beraber takıldığı Richard yüzünden kendisini bir anda en azılı uyuşturucu şebekelerinin birinin içine düşmüş bulur. Vücudunun içine kurye olması için yerleştirilen yeni bir tür sentetik uyuşturucu, beklenmedik bir şekilde Lucy'nin vücuduna nüfuz edip kanına karışmaya başlayınca mucizevi bir durumla yüzleşir. Lucy'in damarlarında dolaşan kimyasallar, ona insanüstü yetenekler kazandırmıştır! Artık akıl okuma, telekinezi ve acıyı hissetmeme gibi güçlere sahip olan genç kadın beyinin tüm algı kapılarını sonuna kadar açacaktır...

45. Harika Çocuk (1995) 6.5

45. Harika Çocuk (1995)  6.5

Powder

http://www.imdb.com/title/tt0114168

Jeremy 'Powder' Reed, kendi halinde, albino hastalığı olan bir çocuktur. Ancak diğer çocuklara hiç benzemeyen, tuhaf bir yanı vardır. Bu da kendisinin son derece mistik ve süper güçlere sahip olmasıdır. Bu yetenekleri, içerisinde yaşadığı sıradan toplumun düzenini toptan sarsacak düzeydedir.

44. Ocean’s 12 (2004) | IMDb 6.5

44. Ocean’s 12 (2004) | IMDb 6.5

Ocean's Twelve

https://www.imdb.com/title/tt0349903/?ref_=nv_sr_srsg_0

Bugüne kadar gelmiş geçmiş en iddialı soygunlardan birini gerçekleştirerek Las Vegas’ta üç kumarhaneyi birden soyan Danny Ocean’ın çetesi bir kez daha iş başında. Şimdi tamamlamaları gereken yeni bir iş var. Ellerine geçen paranın yeterince tadını çıkartacaklarını sanırlarken birilerinin başka planları vardır. Terry Benedict, onlar yüzünden parasını kaybettiğinden beri burnundan solumakta ve parasını halen geri istemektedir. Çetemiz, şimdi harcadıkları tüm parayı ya yeniden elde edecekler ya da hapsi boylamak zorunda kalacaklardır. Fakat bu kadar parayı nasıl yeniden kazanacaklar? Elbette ki başka bir muhteşem plan ile!

İçeriğin Devamı Aşağıda

43. Küçük Adam Tate (1991) 6.6

43. Küçük Adam Tate (1991)  6.6

Little Man Tate

http://www.imdb.com/title/tt0102316

Dede (Jodie Foster) tek başına oğlu Fred'i (Adam Hann-Byrd) büyütmeye çalışıyor. Bir anda, oğlunun aslında bir dahi olduğunu keşfeden Dede, Fred'in hakettiği her şeye sahip olmasını, tüm eğitim imkanlarının kendisine sunulmasını istiyor. Dede, aynı zamanda oğlunu kötü niyetli insanlardan da korumak zorunda.

42. Kanıt (2005) | IMDb 6.7

42. Kanıt (2005) | IMDb 6.7

Proof

https://www.imdb.com/title/tt0377107/?ref_=nv_sr_srsg_8

Son derece zeki fakat bir taraftan da ruhsal dengesi pek yerinde olmayan bir matematikçinin kızı olan Catherine, hayatı boyunca babasının yanından ayrılmamıştır. Bu sırada bir gün kız kardeşi Claire gelir dengeler değişir. Catherine onun hükmeden tavırları ile başa çıkmak zorunda kalır. Öte yandan kendisine fazlasıyla ilgi gösteren, babasının öğrencisi Hal ile mücadele eder. Dengeleri ve köprüleri sağlam kılmak uğrunda türlü çabaları harcarken, Catherine bir taraftan da babasından bu delilik ve deha arasındaki ince çizgideki beyin yapısından ne denli kalıtımsal olarak etkilendiğini sorgulamaktadır.

41. Kapan (2007) | IMDb 6.7

41. Kapan (2007) |  IMDb 6.7

Fermat's Room 

https://www.imdb.com/title/tt1016301/?ref_=nv_sr_srsg_0

Dört şansız matematik uzmanı adeta kabir azabına tutulmuşlardır. Zira birbirini hiç tanımayan bu dört zeki genç, eksantirik özelliklere sahip tuhaf biri tarafından büyük bir bulmacayı çözmeleri için gizemli bir mekana davet edilir. Orada uzmanları kötü bir sürpriz beklemektedir. Kendilerine yöneltilen soruları zamanında ve doğru olarak çözemezlerse, içinde bulundukları oda bir anda ölüm tuzağına dönüşecektir. Bu yetmiyormuş gibi bir büyük sorunsal ile daha karşı karşıya kalırlar. Kendilerini buraya getiren sebep ve aralarındaki ilişkiyi çözmeden kurtuluşları yoktur.

40. 21 (2008) | IMDb 6.8

40. 21 (2008) |  IMDb 6.8

21

https://www.imdb.com/title/tt0478087/?ref_=nv_sr_srsg_6

Amerika'nın en prestijli eğitim kurumlarından biri olan MIT’de okuyan Ben Campbell’in gözü daha da yükseklerdedir. Tek düşü Harvard Tıp Fakültesi’nde okumaktır. Okul parasını elde etmek için bursa başvurur, bir yandan da eğitimi için kenara para atar. Bir gün derste öğretmeni Micky Rosa’nın dikkatini çekince, onun 21 takımına girmeye hak kazanır. Altı kişilik öğrenci takımı kart sayımı konusunda uzmanlaştırılmıştır ve bu becerilerini kötüye kullanmaya başlamışlardır. Las Vegas’ın kumarhanelerinde milyonlar kazanmaya başlarlar. Ben Mezrich’in 'Bringing Down the House' kitabından uyarlanmış olan film romanın okuyucularını hayal kırıklığına uğratmamış.

39. Matilda (1996) | IMDb 7.0

39. Matilda (1996) | IMDb 7.0
www.cheatsheet.com

Matilda

https://www.imdb.com/title/tt0117008/?ref_=nv_sr_srsg_0

Araba satıcılığı yaparak para kazanan bir baba ile hafifmeşrep bir annenin kızı olan Matilda, çocukluğundan beri kendi haline bırakılmıştır. Bir gün kütüphaneye giderek yazılmış bütün kitapları okumaya karar verir ve bilgilendiği ölçüde sahip olduğu telekinetik yeteneklerin farkına varmaya başlar. Ancak ailesi onun bu yeteneklerine inanmamaktadır ve onu korkunç bir okula yollarlar. Matilda da fırsattan istifade, hiç mutlu olmadığı bu ortamda güçlerini geliştirmenin ve onları kontrol etmenin yollarını arar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

38. Şah Mat (2014) 7.0

38. Şah Mat (2014)  7.0
static.srcdn.com

Pawn Sacrifice

http://www.imdb.com/title/tt1596345

Soğuk Savaş döneminde geçen filmde, Bobby Fischer Amerika'nın satranç alanında görmüş olduğu en büyük yetenektir. 1972 Dünya Satranç Şampiyonası gelip çatar ve Fischer ile Rus şampiyon Boris Spassky arasındaki epik maç böylece başlamış olur. Ruslar o döneme kadar satrancı domine eden taraftır ancak ilk kez Amerika'nın satranç masasında Rusya'ya karşı galip gelmesi ihtimali doğmuştur. Bu zorlu maçın heyecanı medyanın da etkisiyle yayılmaya devam ederken Fischer tüm dünyanın ona karşı bir komplo girişiminde bulunacağı paranoyasını yaşamaya başlar...

37. Deja Vu (2006) | IMDb 7.1

37. Deja Vu (2006) |  IMDb 7.1

Deja Vu 

https://www.imdb.com/title/tt0453467/?ref_=nv_sr_srsg_0

Deaja vu, son derece gelişmiş sıra dışı bir teknoloji aracılığı insanların geçmişleri de dahil olmak üzere, tüm yaşamlarını mercek altına alabilen bir sistem üzerine kurulu. Ajan Carlin, bu sistemde bir görev almıştır. New Orleans’ta oluşan bir patlamanın ardından hayatının en çarpıcı soruşturmasına dahil olmak durumunda kalır. Zamanda geriye doğru gitmek koşulu ile yaşanan olayların akışına müdahele etmek. Carlin, patlama olayının takibinde kısa bir zaman diliminin öncesine gittiğinde oldukça riskli bir işe girişmiş olur. Dar bir zaman aralığında olayların akışını değiştirebilmek için elinde bir tek fırsatı mevcuttur.

36. Yapay Zeka (2001) | IMDb 7.2

36. Yapay Zeka (2001) | IMDb 7.2

A.I. Artificial Intelligence

https://www.imdb.com/title/tt0212720/?ref_=nv_sr_srsg_0 

11 yaşında, kendi halinde bir çocuk olan David'in diğerlerinin farklı olmasının bir nedeni vardır. Ancak tıpkı bir insan gibi davrandığı ve kendi de insan olduğuna inandığı için aslında yapay zekaya sahip bir robot olduğu kolayca anlaşılmamaktadır. David, çocuğu olmayan ailelere, canlı ve ciddi bir oyuncak olarak verilen bir araçtan başka hiçbir şey değildir. Bunun farkına varmasıyla birlikte, gerçekliğine kavuşmak isteyecek ve bunun için tehlikelerle dolu bir yolculuğa çıkacaktır.

35. Küp (1997) | IMDb 7.2

35. Küp (1997) | IMDb 7.2

Cube

https://www.imdb.com/title/tt0123755/?ref_=nv_sr_srsg_3

Farklı sosyal gruplardan, farklı yeteneklere ve eksiklere sahip bir grup insan kendilerini bir anda yokluğun ortasında, bir küpün içerisinde bulur. Nasıl oraya geldikleri belli olmayan bu kişiler, durumu anlayabilmek için birbirlerini tanımak ve birbirlerini anlamak zorundadırlar. Bu küpün içerisinde, bir cevap aramak en az o cevabı bulmak kadar zordur. Çevrelerinde olup biten hiçbir şeyi anlamayan bu insanların başvurabilecekleri tek duygu ise korku duygusu olacaktır.

34. Einstein and Eddington (2008) | IMDb 7.2

34. Einstein and Eddington (2008) |  IMDb 7.2

Einstein and Eddington

https://www.imdb.com/title/tt0995036/?ref_=nv_sr_srsg_0

İzleyenleri oldukça etkileyen bu yapım, tarihi bir bakış açısı da kazandırarak Einstein'ın ünlü Genel Görelilik Kuramı'nın çıkış öyküsünü anlatıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

33. Sonsuzluk Teorisi (2015) 7.2

33. Sonsuzluk Teorisi (2015)  7.2

The Man Who Knew Infinity

http://www.imdb.com/title/tt0787524

Hindistan’ın Madras kentinde yoksulluk içinde büyüyen Srinivasa Ramanujan Iyengar, Birinci Dünya Savaşı sırasında Cambridge Üniversitesi’ne giriş hakkı kazanır. Profesör G. H. Hardy rehberliğinde, Iyengar matematiksel teorinin öncülerinden olacaktır. Filmde gerçekte yaşamış olan matematikçi Srinivasa Ramanujan Iyengar'ın gerçek hikayesi anlatılıyor.

32. Arı Kovanına Çomak Sokan Kız (2011) | IMDb 7.3

32. Arı Kovanına Çomak Sokan Kız (2011) | IMDb 7.3

The Girl Who Kicked the Hornet's Nest 

https://www.imdb.com/title/tt1343097/?ref_=nv_sr_srsg_0

Lisbeth Salander adındaki bir kadın kafasına aldığı bir kurşunla hastanenin yoğun bakım bölümünde yaşam mücadelesi vermektedir. Sağlığına kavuştuğunda da kendisini kesin demir pakmaklıklar ardına yollayacak üç cinayetten yargılandığı mahkemeye götürülecektir. Savunduğu davanın hayatı pahasına dahi olsa arkasında duran genç kadın, ünlü muhalif gazeteci Mikael Blomkvist’in de yardımlarıyla haklılığını ve masumiyetini kanıtlamaya, kendine çok acı çektirmiş olan bu sistemin mimarı derin devletin ipliğini pazara çıkarmaya kararlıdır...

31. Hesaplaşma (2016) 7.4

31. Hesaplaşma (2016)  7.4

The Accountant 

http://www.imdb.com/title/tt2140479

Christian Wolff dahi denebilecek bir matematik uzmanıdır. İnsanlardan çok rakamlarla içli dışlı olan karakter normal bir muhasebe uzmanı gibi görünse de aslında dünyanın en tehlikeli suç örgütleri için freelance olarak çalışmaktadır. Hazine Bakanlığı'nın Suç Yürütme Birimi kendisini araştırmaya başladığında dikkat çekmemek için sıradan gördüğü tehlikesiz bir müşteriyle anlaşan uzman, robotik şirketinde çalışan muhasebe uzmanı kısa bir sürede müşterisinin o kadar da sıradan bir problemi olmadığını fark eder. Christian hesaplarda keşfettiği milyonlarca dolar tutan tutarsızlık üzerine çalıştıkça başına açılan tehlike de büyümeye başlar...

30. Limit Yok (2011) 7.4

30. Limit Yok (2011)  7.4

Limitless

http://www.imdb.com/title/tt1219289

Yaşamı pek de parlak olmayan Eddie, New York'ta düzensiz bir hayat yaşayan ve pek de başarılı sayılmayacak bir yazardır. Kız arkadaşından ayrıldığı bir gün yolda eski bir arkadaşıyla tanışan Eddie'nin hayatı tamamen değişecektir. Eski arkadaşından aldığı bir hap, Eddie'nin beyninin tam kapasite çalışmasını sağlıyordur. Bu ilaç sayesinde eski dünyası değişen, hayata farklı bir gözle bakmaya başlayan Eddie paraya, çekiciliğe ve yüksek bir zekaya sahip olur. Ama aradan çok zaman geçmez, bu yüksek gücün yan etkilerinin ortaya çıkması gecikmez...

29. K-PAX (2001) 7.4

29. K-PAX (2001) 7.4

K-PAX

http://www.imdb.com/title/tt0272152

Prot isimli esrarengiz bir adam, tuhaf tavırları nedeniyle bir psikiyatri kliniğinde stabilize hale getirilmeye çalışılmaktadır. Prot, K-PAX isimli bir gezegenden geldiğini iddia etmekte ve doktorların tüm karşı çıkışlarına rağmen sunduğu bu geçmişinde diretmektedir. Onunla ilgilenen doktor olan Mark Powell ise bu adamın sadece kendisini değil, diğer insanları da anlattığı hikayelerle etkilediğini fark eder. Prot'un tüm anlattıkları insanların kafasını günden güne biraz daha kurcalamaya başlayacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

28. Adalet Peşinde (2009) | IMDb 7.4

28. Adalet Peşinde (2009) | IMDb 7.4

Law Abiding Citizen

https://www.imdb.com/title/tt1197624/?ref_=nv_sr_srsg_0

Filmin konusuna gelince; bir soygun sırasında sağ kalan Shelton en sevdiği iki insanı, yani eşini ve çocuğunu kaybetmiştir. Artık bundan sonraki yaşamının sadece tek bir amacı vardır: İntikam! Kör adaletin gözünü bizzat kendi elleriyle açmaya karar vermiştir.Clyde Shelton (Gerard Butler) evine yapılan bir soygun girişimi sırasında eşini ve kızını kaybeden dürüst bir aile babasıdır. Katiller yakalandığında, davaya Philadelphia'da başarılı bir savcı olan Nick Rice (Jamie Foxx) atanır. Nick, zanlılardan birine, suç ortağının aleyhinde ifade vermesine karşılık hafif bir ceza önerir. Aradan on yıl geçer. Hafif cezayla kurtulmuş olan katil ölü bulunur ve Clyde Shelton soğukkanlılıkla suçu işlediğini itiraf eder. Sonra Nick'e bir ültimatom verir: Nick kusurlu adalet sistemini düzeltmediği takdirde, Shelton'ın eşinin ve karısının cinayet davasında yer alan kilit isimler ölecektir. Çok geçmeden, Shelton tehditlerini yerine getirmeye başlar ve hapisteki hücresinden ne öngörülmesi ne de önlenmesi mümkün olan görkemli ve acımasız bir dizi suikast organize eder. Philadelphia'nın önde gelen isimleri Shelton tarafından birer birer öldürülürken, yetkililer bu terör dalgasına son veremedikleri için şehirde korku hüküm sürmeye başlar. Cinayetleri durdurabilecek tek kişi Nick'tir.

27. Bulut Atlası (2012) | IMDb 7.4

27. Bulut Atlası (2012)  |  IMDb 7.4

Cloud Atlas

https://www.imdb.com/title/tt1371111/?ref_=nv_sr_srsg_0

1850 yılında Pasifik Okyanusu'ndayız. Adam Ewing Yeni Zelanda'daki takım adalardan zorlu bir deniz yolculuğu yaparak Californiya’daki evine dönmektedir. 1930'lu yıllarda Belçika'da yaşayan beş parasız ama yetenekli bir bestekar olan Robert Frobisher'ın elinde Adam Ewing'in günlüğü vardır. Luisa Rey ise Reagan yönetimindeki Amerika'da yaşayan isyankar ruhlu bir gazetecidir. Yayın evi sahibi Timothy Cavendish ise alıcaklılarından canını kurtarmaya çalışır. Kendisini var eden sisteme isyan eden android garson Sonmi~451 ise yakın gelecekte Güney Kore'dedir. Zachry ise medeniyetin çöküşüne ve ilkel kabilelerin insanlığa hükmetmesine şahit olmak üzeredir... Alt başlığının da dediği gibi Bulut Atlası'nda Geçmiş, Şimdi, Gelecek, Her Şey Birbiriyle Bağlantılı...

26. Masum Hamleler (1993) 7.5

26. Masum Hamleler (1993)  7.5

Searching for Bobby Fischer

http://www.imdb.com/title/tt0108065

Büyük Satranç Şampiyonu Bobby Fischer'in yolundan giden satranç ustası minik bir dahi' nin azim ve kararlılık dolu hayat hikayesi.

25. Pi (1998) 7.5

25. Pi (1998) 7.5

Pi 

http://www.imdb.com/title/tt0138704

Max, çılgın olduğu kadar dahi bir matematik meraklısıdır. Matematiğe ve özelikle de pi sayısına karşı oluşturduğu takıntısı, onun tüm hayatının gidişatını belirlemektedir. Max, on yıldan beri tüm doğanın ölçülebilir bir kodlanma sistematiğine sahip olduğunu fark etmiştir. Artık tek amacı doğanın bu büyük sırrını çözmektedir. Max, elindeki verilerle karşısındaki problemin çözümüne kalkışır. Ancak adım adım vardığı sonuç, onu problemin tam da ortasındaki değişken yapacaktır. Max’ın vardığı nokta, dünyayı temellerinden sarsacak kadar yenilikçidir. Max, bu sonuçları saklamalıdır.

24. Upgrade (2018) | IMDb 7.5

24. Upgrade (2018) | IMDb 7.5

Upgrade

https://www.imdb.com/title/tt6499752/?ref_=nv_sr_srsg_0

Eşiyle birlikteyken acımasızca saldırıya uğrayan Grey Trace, karısını saldırıda kaybetmenin yanı sıra belden aşağı da felç olmuştur. Günün birinde bir milyarder muciten bedenini geliştirecek deneysel bir tedavi teklifi alır. Tedavi için Trace'in bedenine STEM olarak adlandırılan yapay zeka implantı yerleştirilir. Tedavi ile insanüstü yetenekler kazanan Trace, karısını öldüren ve kendi hayatını mahveden kişilerden intikam almak için yola koyulur...

İçeriğin Devamı Aşağıda

23. Benim Adım Sam (2001) | IMDb 7.6

23. Benim Adım Sam (2001) | IMDb 7.6

I Am Sam

https://www.imdb.com/title/tt0277027/?ref_=nv_sr_srsg_0

Sam Dawson beyninde bir gelişme problemi olan, bu nedenle de yedi yaşındaki bir çocuğun zekasına sahip olan, karısı tarafından terk edilmiş, kızıyla birlikte yaşayan bir babadır. Tüm zihinsel engellerine rağmen iyi bir sosyal çevresi ve mutlu bir ailesi olan Dawson'ın asıl sorunları kızı yedi yaşına geldiğinde başlar. Kızı Lucy'nin doğum günü partisinde eve gelen bir sosyal güvenlik çalışanı baba ve kızı trajik bir sona sürükleyecektir.

22. Küçük Dahi (2006) | IMDb 7.6

22. Küçük Dahi (2006)  | IMDb 7.6

Vitus 

https://www.imdb.com/title/tt0478829/?ref_=nv_sr_srsg_0

Vitus, 5 yaşındaki çocukların hobilerinin aksine mükemmel derecede piyano çalan ve ansiklopedilere bayılan zeki bir çocuktur. Ailesi onun piyanist olmasını istese de küçük çocuk bu fikirden çok bunalmaktadır. Kaçışı ise marangoz olan dedesinin yanında bulacaktır. Küçük bir dahi olan Vitus'un tek isteği uçabilmek ve normal bir çocuk olabilmektir.

21. Sherlock Holmes (2009) 7.6

21. Sherlock Holmes (2009) 7.6

Sherlock Holmes

http://www.imdb.com/title/tt0988045

Bu dinamik yeni uyarlamada, Holmes ve cesur ortağı Watson, birbirinden tehlikeli maceralara gözlerini karartıp dalıyorlar. Dövüş tekniklerini, efsanevi zekası gibi silah olarak kullanan Holmes, bu serüvende ülkesini tahrip edebilecek ölümcül bir komployu aydınlatmak için yeni bir düşman ile savaşmak zorundadır.

20. Her Şeyin Teorisi (2014) 7.7

20. Her Şeyin Teorisi (2014) 7.7

The Theory of Everything

http://www.imdb.com/title/tt2980516

Film, modern bilim ve teknoloji tarihini değiştiren İngiliz fizikçi ve teorisyen Stephen Hawking'in hayatını ve karısı Jane Hawking ile olan ilişkisini, üniversite döneminden itibaren ele alıyor. Stephen Hawking Cambridge Üniversitesi'nin dehasıyla dikkat çeken bir öğrencisiyken 1965 ve 1991 yılları arasında evli kalacağı Jane Wilde ile tanışır. İkisinin mutlu birlikteliği, Hawking'e henüz 21 yaşındayken teşhisi konulan hastalıkla başka bir boyut kazanır. Tüm olasılıklara meydan okuyan çift evlenip çocuk sahibi olurlar. Yıllar Hawking'in hastalığını daha da şiddetlendirir ve sonunda ilişkilerinin sınırlarını zorlayan bir noktaya sürükler.

19. Bay Hiçkimse (2009) | IMDb 7.8

19. Bay Hiçkimse (2009) | IMDb 7.8

Mr. Nobody

https://www.imdb.com/title/tt0485947/?ref_=nv_sr_srsg_0

Indiewire, Belçikalı yönetmenin bugüne kadarki en yüksek maliyetli bu filmini 'hem bilimkurgu, hem romans hem de Lynchvari bir zihin oyunu' diye nitelendiriyor. Başlıkta bahsi geçen Bay Hiçkimse, 2092 yılında dünyada kalmış son ölümlü olan 117 yaşındaki Némo adlı bir adam. Ölüm döşeğindeki Némo genç bir çocukken bir peronda durduğunu hatırlar. Tren kalkmak üzeredir. Annesiyle birlikte mi gitmeli, yoksa babasıyla mı kalmalıdır? Bu karar, sonsuz sayıda olasılığı doğuracaktır... Ve pek çok gezegen, iki ölüm ve sevilecek kadınlar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

18. Geliş (2016) | IMDb 7.9

18. Geliş (2016)  | IMDb 7.9

Arrival

https://www.imdb.com/title/tt2543164/?ref_=nv_sr_srsg_0

Film, ordu dilbilimcisi Dr. Louise Banks'in hikayesini anlatıyor. Birden çok uzay gemisi dünyaya iniş yapınca dünya adeta sarsılır. Amaçlarının ne olduğu bilinmeyen uzaylılarla iletişim kurmanın yolları aranmaya başlar. Uzaylılarla iletişim kurması için ordu dilbilimcisi Dr. Louise Banks çağrılır. Doktora yardımcı olması için de fizikçi Ian Donnelly seçilir. İkilinin artık en önemli görevi uzaylıların barışçıl mı yoksa istilacı mı olduğunu belirleyebilmektir. Bu süreçte bir diğer zorluk da ordunun ısrarcı bir şekilde saldırı yanlısı olması olacaktır...

17. Yağmur Adam (1988) 8.0

17. Yağmur Adam (1988)  8.0

Rain Man

http://www.imdb.com/title/tt0095953

Filmde Los Angeles’ta maddiyate dayalı bir hayat süren fırlama Charlie ile değişik bir hastalığa sahip Raymond'un dramatik ama aynı zamanda komik de olabilen serüvenleri anlatılıyor. Serseri Charlie, yıllardır uzak kaldığı babasının ölümü üzerine 3 milyon dolarlık mirastan yararlanacağını düşünerek hayaller kurar. Oysa kendisine sadece 1949 model bir Buick bırakan babası, servetin tamamını Charlie’nin daha önce varlığından haberdar olmadığı ağabeyi Raymond’a bırakmıştır. Önemli bir ayrıntı ise, Raymond’un bakıma muhtaç, otistik bir dahi olmasıdır! Maddiyatçı Charlie mirasın en azından bir kısmından vazgeçmek niyetinde değildir. Bunun için Raymond’u kaldığı klinikten kaçırıp ülke çapında bir seyahate çıkarır. Yol boyunca ağabeyinin yaşamı zorlaştıran alışkanlıklarıyla çileden çıksa da otistik adamın matematik ve hafızalama konusundaki insanüstü yeteneği karşısında bol bol hayrete düşer. Nihayetinde Las Vegas’taki kumarhanelerde bu az bulunan kabiliyetten yararlanarak hile yapmaya bile çalışır. Yol boyunca Charlie, sadece Raymond’u değil, geçmişinin bir parçasını ve belki de kendini keşfetme fırsatı da bulacaktır.

16. Benim Adım Khan (2010) 8.0

16. Benim Adım Khan (2010)  8.0

My Name Is Khan

http://www.imdb.com/title/tt1188996

Asperger hastalığı taşıyan Hindistan asıllı Müslüman bir adam, ABD başkanı ile konuşmak ve derdini anlatmak için ciddi bir yolculuğa koyulacaktır. Bunun için tüm ülkeyi baştan başa geçmeyi göze almıştır. Yönetmenliğini Karan Johar‘ın üstlendiği filmin oyuncu kadrosunda ise Shah Rukh Khan, Kajol ve Sheetal Menon yer alıyor.

15. Marslı (2015) | IMDb 8.0

15. Marslı (2015) | IMDb 8.0

The Martian

https://www.imdb.com/title/tt3659388/?ref_=nv_sr_srsg_0

Mars gezegenine astronotların gönderildiği bir görevde, Mark Watney isimli astronot şiddetli bir fırtına sonrası öldü sanılarak ekibi tarafından terk edilir. Fakat Watney hayattadır ve kendisini Mars’ta yapayalnız bulur. Elindeki sınırlı olanaklarla, zekasını ve dayanıklılığını kullanarak dünyaya yaşadığına dair bir sinyal göndermeye çalışır. Milyonlarca mil uzakta NASA ve uluslararası bilim insanları durmaksızın bu ‘Marslı’nın eve dönmesi için uğraşırken, ekip arkadaşları da tehlikeli bir kararın eşiğine gelecektir...

14. Yapay Oyun (2014) 8.1

14. Yapay Oyun (2014)  8.1

The Imitation Game

http://www.imdb.com/title/tt2084970

II. Dünya Savaşı Nazi Almanyası'nın hâkimiyetinde birden çok cephede çok çetin biçimde devam etmektedir. İngiliz İstihbaratı tüm yoğun çabalarına ve yüzlerce kişiyi çalıştırmasına rağmen Almanların kullandığı Enigma şifreleme sistemini çözmeyi başaramamıştır. Almanların çok gizli bir biçimde şifrelediği bu yazışmalar, İngilizlere ve müttefiklerine çok ağır kayıplara mal olmuştur. Çözüm olarak İngiliz hükumeti Deniz Kuvvetleri Komutanlığı çatısı altında ülkenin en iyi şifre çözen beyinlerini ve kriptoloji uzmanlarını toplar. Bu isimlerden biri de farklı çalışmalarıyla tanınan ve kendi yöntemlerinden ödün vermeyen genç profesör Alan Turing'dir. Turing'in ekibe katılması dengeleri alt üst edecek ama o güne kadar hiç denememiş büyük çaplı bir girişimin de kapısını aralayacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

13. Akıl Oyunları (2001) 8.2

13. Akıl Oyunları (2001)  8.2

A Beautiful Mind

http://www.imdb.com/title/tt0268978

John Forbes Nash azandığı bir bursla Princeton Üniversitesi'nde öğrenim görmeye başlar. Bu süreçte parlak zekasını her daim hissettiren ve çevresindekilerle uyum sorunu yaşayan dahi Nash, inanılmaz bir teoriyi ortaya sürüp kanıtlama aşamasına kadar gelir. Böylece matematik çevrelerince ününü yayan dahi adam zamanla şizofrenik belirtilerle mücadele etmeye başlar. Nash artık kendi kurgusal gerçekliklerinden oluşturduğu dünyasıyla asıl gerçekleri ayırt edemeyecek bir aşamaya gelir.

12. Can Dostum (1997) 8.3

12. Can Dostum (1997)  8.3

Good Will Hunting

http://www.imdb.com/title/tt0119217

Will Hunting genel iq’nun çok çok üzerinde bir zeka seviyesine sahip, MIT’de temizlikçi olarak çalışan genç bir çocuktur. Temizlik yaptığı akşamlardan birinde, bir sınıfın tahtasında yazılı olan bir matematik sorusuna denk gelir. Çözülmesi neredeyse imkansız olan bu problemi rahatlıkla çözen Will, sessizce ortadan kaybolur. Kısa zaman içerisinde problemi yazan profesör tarafından keşfedilen Will bu başarısını diğer sorularda da sürdürecektir. Ancak bir kavga sebebiyle hapis cezasına çarptırılan gencin, bu beladan kurtulabilmek için profesöre ihtiyacı vardır.

11. Amadeus (1984) | IMDb 8.4

11. Amadeus (1984) | IMDb 8.4

Amadeus (1984)

https://www.imdb.com/title/tt0086879/?ref_=nv_sr_srsg_0

Amades'da dünya müzikal tarihine yön veren deha Mozart, gündelik yaşamında gerçek bir arıza karakter olarak yaşamdan bir hayli kopuk bir hayat tarzı sürdürmektedir. Yeteneğini dışa vurmak için ilginç bir yol seçen sanatçı tutarsız davranışlarda bulunmayı bir alışkanlık edinmiştir. Yaşamı ile müziği zıt kutuplarda ilerleyen Mozart, yeteneğini sergilemek için mantıksız hareketlerde bulunur. Adeta bir 'tutunamayan' profili çizen Mozart, bu sağlıksız yaşamı yüzünden Antonio Salieri'yi endişelendirmektedir. Diğerine göre çok daha disiplinli ve müzik konusunda hırslı olan Antonio, müziğin tanrısı kadar başarılı olamamaktadır. Bu düşünceler zamanla farklı bir ilişki kurmalarına neden olur... Müzik konusunda yüce bir yeteneğe sahip olan Amadeus Mozart ile Antonio Salieri’nin ilişkisine odaklı bir başyapıt. Sanat ile sanatçının kişiliği arasındaki ilişkiye odaklanan ve usta müzisyenin yaşamını, Salieri üzerinden anlatan bir klasik.

10. Her Çocuk Özeldir (2007) | IMDb 8.4

10. Her Çocuk Özeldir (2007) |  IMDb 8.4

Like Stars on Earth 

https://www.imdb.com/title/tt0986264/?ref_=nv_sr_srsg_0

Her Çocuk Özeldir,  problemli bir çocuk ve onun hayatını değiştiren bir öğretmenin hikayesini anlatıyor. 8 yaşındaki Ishaan Awasthi, hiç kimse tarafından taktir edilmeyen bir çocuktur. Okulda dersleri kötüdür, üstelik arkadaşları ile de sık sık kavga eder. Arkadaşları, öğretmenleri ve ailesi tarafından dışlanan Ishaan, ailesi tarafından disipline sokulması için yatılı okula gönderilir. Burada da durum pek farklı değildir. Ta ki resim öğretmeni Ram Shankar ile yanışana kadar. Ishaan’ın çok mutsuz ve yalnız bir çocuk olduğunu fark eden Ram, bunun nedenini araştırmaya başlar. Onun aslında çok özel bir çocuk olduğunu anlayan öğretmen, sabır ve özenle Ishan’ın kendisini bulmasına yardımcı olur.

9. Temple Grandin (2010) 8.4

9. Temple Grandin (2010) 8.4

Temple Grandin 

http://www.imdb.com/title/tt1278469

Temple Grandin, adını taşıyan TV filmi başlar başlamaz karşımıza çıkıyor ve “Merhaba, ben Temple Grandin’im!” diye kendini tanıtıyor. Biraz tedirgin, fazlasıyla heyecanlı, tıpkı kahramanın kendisi gibi. Temple hep sorunlu bir çocuk olmuş. Daha otizm kelimesi yeni yeni telaffuz edilirken hastalığının yalnızca kendisinin değil, çevresindekilerin de hayatını zorlaştırdığı bir çocukluk geçirmiş. Dört yaşına kadar konuşamamış. Okula gittiğinde uyum sağlayamamış. Çünkü, annesinin de dediği gibi, diğerlerinden bir eksiği yok, ama onlardan farklı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

8. Akıl Defteri (2000) | IMDb 8.5

8. Akıl Defteri (2000) | IMDb 8.5

Memento

https://www.imdb.com/title/tt0209144/?ref_=nv_sr_srsg_0

Akıl Defteri, kısa süreli hafıza kaybı olan bir adamın karısını öldürenleri bulma çabasını konu ediyor. Leonard Shelby, ucuz otel odalarında konaklayan ve sadece nakit para kullanan biridir. Şık giysiler giyip, Jaguar marka araba kullanan Leonard, dışarıdan işadamı gibi görünmektedir. Fakat aslında hayatını karısına tecavüz edip öldüren kişiyi bulmak için adayan biridir. Ne yazık ki Leonard’ın bu yolda ciddi bir engeli vardır, yaşadığı, çok ender rastlanan ve tedavi edilemeyen bir tür hafıza kaybı. Her ne kadar hayatının 'kaza'’dan önceki dönemlerini hatırlayabiliyorsa da, bazen 15 dakika öncesinde nereye gittiğini ve nerede olduğunu bile unutabilmektedir.

7. Olağan Şüpheliler (1995) | IMDb 8.5

7. Olağan Şüpheliler (1995) | IMDb 8.5

The Usual Suspects

https://www.imdb.com/title/tt0114814/?ref_=nv_sr_srsg_0

Olağan Şüpheliler'de, San Pedro’da patlayan bir tekneyi araştıran polis, teknede 27 ceset ve 91 milyon dolarlık uyuşturucu parası bulur. Olaydan kurtulan iki kişiden biri yanıklarla dolu vücuduyla korkmuş bir Macar terörist ve diğeri de Verbal Kint adında bir tetikçidir. Polisteki sorgusunda Kint, 6 hafta öncesinden başlayarak tüm olayları anlatır. Beş suçlunun nasıl bir araya geldiğinden, kaçırılan bir kamyondan ve bir suç lordundan polislere bahseder.

6. Prestij (2006) | IMDb 8.5

6. Prestij (2006) | IMDb 8.5

The Prestige 

https://www.imdb.com/title/tt0482571/?ref_=nv_sr_srsg_0

Prestij, birbirini alt etmeye çalışan iki sihirbazın hikayesini anlatıyor. 19.yy sonlarında Londra’da Robert Angier, sevgili eşi Julia McCullough ve Alfred Borden hem arkadaştırlar hem de bir sihirbazın asistanlarıdırlar. Bir gösteri esnasında Julia ölünce Robert, onun ölümünden Alfred’i suçlar ve birbirlerine düşman olurlar. Zaman içinde ikisi de hem ünlü olurlar hem de rakip sihirbazlara dönüşerek birbirlerinin sahne üstünde performansını sabote etmeye kalkışırlar. Alfred başarılı bir hile yapınca Robert, rakibinin sırrını çözmek konusunu takıntı halinde getirir ve trajik olaylar birbirini kovalar.

5. Kuzuların Sessizliği (1991) | IMDb 8.6

5. Kuzuların Sessizliği (1991) | IMDb 8.6

The Silence of the Lambs

https://www.imdb.com/title/tt0102926/?ref_=nv_sr_srsg_0

Akademiden mezun olmuş genç FBI ajanı Clarice Starling, FBI ajanı kurbanlarının derilerini yüzen sapık bir katilin elinden bir kadını kurtarmaya çalışır. Clarice, katila ulaşmak için başka bir psikopat olan ünlü doktor Hannibal Lecter ile yakınlaşır. Lecter’dan bilgi alması için önce onun güvenini kazanması gerekmektedir.

4. Yıldızlararası (2014) | IMDb 8.7

4. Yıldızlararası (2014) | IMDb 8.7

Interstellar

https://www.imdb.com/title/tt0816692/?ref_=nv_sr_srsg_0

Yıldızlararası'nda teknik bilgisi ve becerisi yüksek olan Cooper, geniş mısır tarlalarında çiftçilik yaparak geçinmektedir; amacı iki çocuğuna güvenli bir hayat sunmaktır. Onlarla yaşayan Büyükbaba Donald çocuklara göz kulak olurken, henüz 10 yaşındaki kızı Murph şaşırtıcı bir zekaya sahiptir. Geçmişte bıraktığı biliminsanı kariyerini özleyen Cooper'un karşısına bir gün beklenmedik bir teklif çıkar ve ailesinin, dahası insanlığın güvenliği için zorlu bir karar alması gerekir...

İçeriğin Devamı Aşağıda

3. Dövüş Kulübü (1999) | IMDb 8,8

3. Dövüş Kulübü (1999)  | IMDb 8,8

Fight Club

https://www.imdb.com/title/tt0137523/?ref_=nv_sr_srsg_0

Dövüş Kulübünün birinci kuralı: Asla Dövüş Kulübü hakkında konuşma... Dövüş Kulübünün ikinci kuralı: Asla ve asla dövüş kulübü hakkında konuşma... Jack, hayatın sıradanlığına kapılmış bir sigorta memurudur. Uzun bir süredir 'insomnia' yani uykusuzluk hastalığından şikayetçidir. Kendi psikolojik sıkıntılarından kurtulabilmek adına grup terapilerine katılmaktadır. Terapiler esnasında Marla adında bir kızla tanışır. Bir süre sonra da hayatını değiştirecek olan Tyler Durden ile... Durden, Jack'in ulaşmak istediği tüm hedeflere ulaşmış olan bir adamdır ve Jack'i asla hakkında konuşulmaması gereken bir organizasyon olan 'Dövüş Kulübü' ile tanıştıracaktır.

2. Başlangıç (2010) | IMDb 8,8

2. Başlangıç (2010) | IMDb 8,8

Inception

https://www.imdb.com/title/tt1375666/?ref_=nv_sr_srsg_0Leonardo 

DiCaprio bu yapımda, çok yetenekli bir hırsız olan 'Dom Cobb ' ile karşımızda. Uzmanlık alanı, zihnin en karanlık ve savunmasız olduğu rüya görme anında, bilinçaltının derinliklerindeki değerli sırları çekip çıkarmak ve onları çalmaktır. Cobb'un bu nadir insanlarda görülebilecek yeteneği, bu ender rastgelinebilecek mahareti, onu kurumsal casusluğun tehlikeli yeni dünyasında aranan bir oyuncu yapmıştır. Aynı zamanda bu durum onu uluslararası bir kaçak yapmış ve sevdiği herşeye malolmuştur. Cobb'a içinde bulunduğu durumdan kurtulmasını sağlayacak bir fırsat sunulur. Ona hayatını geri verebilecek son bir iş; tabi eğer imkansız 'başlangıç'ı tamamlayabilirse. Mükemmel soygun yerine, Cobb ve takımındaki profesyoneller bu sefer tam tersini yapmak zorundadır; görevleri bir fikri çalmak değil onu yerleştirmektir. Eğer başarırlarsa, mükemmel suç bu olacaktır.

1. 12 Öfkeli Adam (1957) | IMDb 9.0

1. 12 Öfkeli Adam (1957) | IMDb 9.0

12 Angry Men

https://www.imdb.com/title/tt0050083/?ref_=nv_sr_srsg_0

12 Öfkeli Adam, cinayetle suçlanan bir genç ile ilgili karar vermekle yükümlü 12 jüri üyesinin karar verme sürecini konu ediyor. Latin Amerikalı bir genç adam, babasını öldürdüğü gerekçesiyle cinayetle suçlanır. Sanığın kaybettiğini söylediği bir bıçak ise cinayetin işlendiği odada bulunmuştur, gencin mahkemeye sunduğu savunma zayıftır ve olan biteni duyduklarını söyleyen pek çok tanık vardır. Sanık suçlu bulunduğu taktirde idama mahkum edilecektir.Jüri sonuçları pek de şaşırtıcı değildir: 12 jüri üyesinden sadece sekiz numaralı jüri üyesi Davis 'suçsuz' hükmü yönünde oy vermiştir. Davis’in jüri üyelerini ikna etmeye çalışması esnasında her jüri üyesinin 'suçlu' kararı vermesinin arkasında ise, aralarında yabancı düşmanlığı, kanuna aşırı güven, çoğunluğa uyma, geçmişle hesaplaşma gibi farklı kişisel sebepler olduğu ortaya çıkacaktır.

Daha fazla öneri için:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
540
155
55
55
53
53
37
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?