Görüş Bildir
Haberler
Zaman Çarkı 101: Hikayede Sıkça Adı Geçen 10 Önemli Terim ve Anlamları

Zaman Çarkı 101: Hikayede Sıkça Adı Geçen 10 Önemli Terim ve Anlamları

Lisa Campton
27.11.2021 - 13:59

Robert Jordan'ın The Wheel of Time kitabından uyarlanan ve Amazon Prime'da yayınlanan Zaman Çarkı dizisi insanı büyülü ve fantastik dünyasına çekmekle kalmıyor aynı zaman da merak da ettiriyor. Bu büyülü dünyanın terimleri kafanızı karıştırıyorsa ve anlamlarını öğrenmek istiyorsanız buyurun içeriğimize!

1. İlk olarak hikayenin yapıtaşını oluşturan "Aes Sedai"den başlayalım.

1. İlk olarak hikayenin yapıtaşını oluşturan "Aes Sedai"den başlayalım.

Hikayede Tek Güçü kullanabilen kişiler olarak bilinen 'Aes Sedai'ler ana kahramanlardandır. Bütün halklar üzerinde genelde güçlerinden dolayı huzursuzluk yaratsalar da dünya üzerinde çok büyük bir güce sahip oldukları da bilinen bir gerçektir. Aes Sedailer, kendi kuyruğundan ısıran yılan şeklinde altın yüzükler takarlar. Birinin parmağında bulunması onun kardeşliğin bir üyesi olduğunu ifade eder. Yüzük taşının rengi ise takan kişinin Ajah olduğunu temsil eder.

Aes Sedailerin bir üyesi olan Moiraine ise gücüyle efsaneleşmiş ve yeni doğan ejderi bulmaya hayatını adamıştır.

2. Ajah

2. Ajah

Aes Sedailerin her biri farklı bir gruba üyedir. Bu gruplar ise farklı renklerle tabir edilir. Her Ajah'ın önceliği farklı olsa bile ortak noktaları gölgeye karşı mücadele vermektir.

3. Yenidendoğan Ejder

3. Yenidendoğan Ejder

Kehanet ve efsaneler göre insanoğlunun en büyük ihtiyaç anında ejder yeniden doğup dünyayı kurtaracaktır. Yenidendoğan Ejder'in dünyaya bir kırılış getireceği bilindiği için çok da beklenen bir olay değildir. Aes Sedai olan Moiraine Yenidendoğan Ejderi bulmak için uğraş verir.

4. Karanlık Varlık

4. Karanlık Varlık

Kötülüğün, kaosun ve yıkımın anlaşılmaz, sonsuz gücün ismi olan Karanlık Varlık, o kadar kötü biri ki gerçek adını yüksek sesle söylemenin beraberinde büyük bir uğursuzluk getirdiğine inanılır. Şu anda hapiste olan Karanlık, insanlığın ruhunu yok edebilmek, tüm dünyaya karanlığı ve kargaşayı yayabilmek ve nihayetinde dünyayı kendi suretinde yeniden yaratabilmek için özgür olmayı hedefliyor.

5. Shadar Logoth'un Gölgeleri

5. Shadar Logoth'un Gölgeleri

Bir zamanlar büyük bir şehri yok eden, durdurulmaz kötülüğün tezahürü olan bu durdurulmaz karanlık karşısına çıkan her şeyi yok eder.

6. Soluklar

6. Soluklar

Soluklar, Myrddraal, Gözsüz gibi pek çok farklı isimle tanınan bu yaratıklar çevresindeki herkese eşit ölçüde korku salar. Yüzlerine bakınca gerçek korkuyu tadacağınız bu yaratıkların oldukça acımasızdır. Tek bir çizikleri bile ölümcül olabilir. Onları alt etmenin tek yolu ölümü önleyebilen bir Aes Sedai'dir

7. Trolloc

7. Trolloc

Gölge savaşı esnasında Karanlık Varlık tarafından yaratılan askerlerdir. Oldukça vahşi olan bu yaratıklar kabile halinde yaşarlar. Zevk için öldürürler.

Vahşi şekilde kana susamışlardır ve sadece eşit ölçüde korkunç olan Soluklar tarafından kontrol edilebilirler.

8. Beyazpelerinler

8. Beyazpelerinler

Işığın evlatları olarak da bilinen Beyazpelerinler, Aes Sedailer de dahil olmak üzere Tek Güç'e dokunabilen herkesin Gölge'ye hizmet ettiğine inanarak hayatlarını Karanlık dostlarını bulmaya adarlar. Ne olur olsun kötülüğün kökünü kazımaya yemin etmiş Beyazpelerinler acımasızlarıyla da bilinirler.

9. Desen

9. Desen

Tüm yaşamların Zaman Çarkı tarafından dokunmasıyla yaratılan, geçmiş, şimdi ve gelecek olan Desen'i nasıl algılarsanız algılayın, tüm dünyaları ve gerçeklikleri kapsadığına inanılır.

10. Ta'veren

10. Ta'veren

Zaman Çarkı, Desen'i onarıp hizaya sokmaya ihtiyaç duyduğunda, ta'veren'i yaratır. Bir kişinin hayat ipliğini, çevresindeki tüm ipliklerin etrafında dönmeye zorlanacağı şekilde büker. Zaman Çarkının çevresine başka yada tümünün örülü olduğu, kaderde önemli yeri olan kişiler de Ta'veren olarak bilinir.

The Wheel of Time (Zaman Çarkı) şimdi yalnızca Amazon Prime Video’da!

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
4
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın