Görüş Bildir
Haberler
Yüz Felci İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Yüz Felci İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Elif Ateş
04.10.2021 - 11:00

Toplumda birçok kişi tarafından görülebilen yüz felci, sinirlerin etkilenmesi sonucu meydana gelir. Yüzün belli bir kısmını etkileyebileceği gibi tamamında da hareket kısıtlığı meydana gelebilir. Özellikle enfeksiyonlar, klimanın çarpması, bağışıklık sisteminin düşmesi, virüsler, bazı darbedeler yüz felcine sebep olabilmektedir. Yüz felcinde cerrahi işleme gerek kalmadan çeşitli tedavi şekilleri uygulanır. Sinirlerde görülen hasarlar ne kadar fazla ise iyileşme süreci de bir o kadar uzun olur. Genellikle sinirler kendini onarmaya 1- 2 içinde başlar ancak iyileşmesi ise  15 günden 18 aya kadar da sürebilir. Yüz felci geçiren kişilerin vakit kaybeden sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerekmektedir. Peki, yüz felci için hangi bölüme/doktora gidilir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yüzün her bir bölümünde bulunan kaslar, beyin sapında kökü olan ve daha sonra kulak arkasından yüzeye doğru çıkan fasial ( yüz) siniri ile çalışmaktadır. Ayrıca kulak, tükürük bezi, göz yaşı bezi ve dilin ön bölümünde bulunan tat duyusuna giden ince yüz sinirleri de bulunmaktadır. Eğer yüze gelen sinir liflerinde herhangi bir hasar oluşursa kasların hareket etme kabiliyeti azalır ve yüz felci meydana gelir.  Sadece yetişkinlerde değil çocuklarda ya da gençlerde  yüz felci oluşabilmektedir. Ayrıca her mevsimde görülebildiği gibi kış aylarında soğuğun ve rüzgarın etkisiyle daha sık karşılaşılır. Ağır vakalarda ise ileri ki  zamanlarda yüz felcine bağlı, yüz kaslarında erimeler meydana gelebilir. Yüz felci geçiren kişilerin hangi bölüme/ doktora gitmesi gerektiğini sizler için derledik...

Yüz Felcinin Belirtileri

Yüz Felcinin Belirtileri

Her yaşta görülebilen yüz felci, yüzün bir kısmını ya da tamamını hareket ettirememe durumudur. Yüz felci çevresel olarak adlandırılan periferik yüz felci ve merkezi olarak da bilinen santral yüz felci olmak üzere ikiye ayrılır. Eğer sinirler beyin sapından çıktıktan sonra herhangi bir travma yaşarsa ve  sadece travmanın görüldüğü bölgede yüz felci oluşursa buna periferik denir.  Santral ise beyindeki herhangi bir hasardan dolayı vücudun ya da yüzün tamamında görülebilen felç çeşididir. Bu duruma en sık neden olan faktör ise bell paralizisi denilen virüstür. Aynı zamanda travma, kafatası ve kemik kırıklıkları, doğum travmaları, genetik sendromlar, orta kulak iltihabı, lyme hastalığı, baş ve boyun tümörleri, bazı ameliyatlarda yüz felcine sebep olabilmektedir. Yüz felcinin belirtileri ise şunlardır:

  • Yüzde ağrı

  • Baş ağrısı ve baş dönmesi

  • Kulakta ağrı, çınlama

  • Konuşmada bozukluk

  • Salya akması 

  • Duyguları ifade edememe

  • Göz yaşının kontrolsüz akması

  • Kas seğirmesi

  • Ağızda ve gözde kuruluk

Ayrıca yüz sinirleri gülümsemek, yiyip içmek, çiğnemek, kaşları kaldırmak ve çatmak, gözleri açıp ve kapatmaktan sorumludur. Bundan dolayı yüz felci geçiren kişiler bu hareketleri yapmakta zorluk yaşarlar.

Yüz Felci İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Yüz Felci İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Yüz felci geçiren kişiler sağlık kuruluşlarının nöroloji bölümlerine gitmelidirler. Eğer nöroloji doktoru gerek görürse kulak burun boğaz doktoruna da sevk edebilir. Yüz için felci masaj, fasiyal egzersiz, elektroterapi gibi tedavi şekilleri uygulanabilmektedir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın