Yakın Gelecekte Gelişen Teknolojiler ile Hangi Meslekler Kaybolacak?
Gelişen teknolojiler son 10 yılda birçok mesleğin vadesinin dolmasına sebep verdi. Yakın zamanda bazı meslekler için de benzer bir uyarı verildi. Günümüzde çalışanların yüzde 42’si işlerinin geleceğinden endişe ediyor. Peki, hangi meslekler kaybolmaya yüz tutuyor?
Teknolojinin gelişmesi ve getirdiği yenilikler her ne kadar insanoğlu için büyük kolaylık sağlasa da bazı iş kolları günden güne kayboluyor. Geçtiğimiz günlerde konu ile ilgili PwC Türkiye, Geleceğin Çalışma Hayatına dair Umutlar ve Endişeler Araştırması 2021'i gerçekleştirdi.

25 farklı şehir ve 29’u aşkın sektörden, farklı büyüklüklerdeki şirketlerde çalışan 414 kişi yer aldığı araştırmada katılımcılar, çalışma hayatının geleceği, bunun bireylere olan etkileri, işverenlerden beklentileri ve geleceğin yetkinliklerine yönelik soruları yanıtladı. Araştırma sonucunda ülkemizdeki çalışma hayatı ve çalışanların nasıl hissettiklerine dair kapsamlı bulgular elde edildi.

Katılımcıların yüzde 59’u işin geleceği ve gelecek nesillere etkisi hakkında endişe duyuyor. Kadınların yüzde 49’u, erkeklerin ise yüzde 36’sı ise iş dünyasının geleceğinin kendilerine etkileri konusunda endişeli.
Sonuçlar gösterdi ki; Türkiye’deki çalışanların yüzde 42’si işlerinin geleceğinden endişe ediyor. Küresel araştırmalarda ise bu oran yüzde 50 olarak bulundu.

Yani ortalamanın bir miktar altındayız...
Katılımcıların yüzde 59’u ise işin geleceği ve gelecek nesillere etkisi hakkında endişe ettiğini ifade ediyor. Kadınların yüzde 49’u, erkeklerin ise yüzde 36’sı ise iş dünyasının geleceğinin hayatlarına etkileri konusunda endişe ediyor.

Küresel araştırma sonuçlarına göre çalışanların yüzde 39’u 5 yıl içinde işlerinin kaybolacağını düşünüyor. Fakat ülkemiz çalışanlarına göre teknoloji bir fırsat!

Çalışanların yalnızca yüzde 30’u işlerinin kaybolacağını düşünüyor. Yüzde 30’luk bir kesim ise, mesleklerini otomasyondan korumak için kamu otoritelerinin harekete geçmesi gerektiğini belirtiyor.
Katılımcıların yüzde 48’i otomasyon sebebiyle birçok kişinin işinin risk altında olmasından endişe duyarken; yüzde 73’lük büyük bir kesim ise teknolojinin risklerden daha çok fırsat sunduğunu ve yüzde 68’i de teknolojik gelişmelerin iş olanaklarını iyileştireceğini düşünüyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 64’ü, geleneksel işe alım modelinin değişeceğini, şirketlere becerilerini satacakları “kişisel markaları” olacağını vurguluyor. Küresel araştırma sonuçlarında bu oran yüzde 48 olurken; Türkiye’de iş piyasasında rekabetin yüksek olması, Gig işlerin artması, Z jenerasyonunun sosyal medya ve freelance işlere yatkınlığı gibi sebeplerle, kişisel markalara olan güven ve beklentinin küresel araştırmaya göre daha yüksek olduğu görülüyor.

Diğer yandan, yüzde 51 oranla katılımcılar gelecekte çok az insanın stabil, uzun dönemli işleri olacağını düşünüyor.
Pandemi ile birlikte iş dünyasında yaşanan köklü değişiklikler kalıcı olacağa benziyor. Bu nedenle hibrit çalışma fikri de çalışanlar arasında popülerliğini koruyor. Türkiye’de yüzde 87, küresel çaptı yüzde 72’lik büyük bir kesim hibrit çalışma modeli istiyor.

Bulgular evden çalışmanın kadın ve erkekleri farklı etkilemesi de dikkat çekici olarak görülüyor. Kadın çalışanlar, tamamen sanal çalışmayı daha fazla tercih ediyor.
Öte yandan, ülkemizde çalışanların yüzde 48’i pandemi sürecinde dijital becerilerini geliştirirken; yüzde 89’luk kesim ise gelecekte de çalışabilir durumda olmak için yeni beceriler öğrenmeye veya yeniden eğitim almaya hazır olduğunu söylüyor.

Küresel araştırmalarda ise bu oran yüzde 77 olarak saptandı.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın