Görüş Bildir
Haberler
Wikileaks 'Gözetleme Yazılımı' Kullanan Ülkeleri Açıkladı

Wikileaks 'Gözetleme Yazılımı' Kullanan Ülkeleri Açıkladı

Batuhan
16.09.2014 - 11:13

Wikileaks, Spy Files adını verdiği kampanyada en son olarak Alman FinFisher firmasının geliştirdiği gözetleme yazılımını kullanan ülkelerin bilgilerini verdi. Wikileaks, casus yazılımın kopyalarını da sundu.

Wikileaks, hukuki yaptırım firmalarına pazarlanan gözetleme yazılımı üreticisi FinFisher şirketinin müşterilerine ait bilgi içeren listeyi açıkladı. FinFisher hakkındaki bilgiler, Ağustos ayında adı açıklanmayan bir hacker tarafından elde edilmişti.

FinFisher tarafından geliştirilen yazılım, casusluk yapılmak istenen kişinin bilgisayar ve cep telefonundan tüm bilgileri elde etmeye yarıyor. Bu bilgiler arasında Skype, Viber görüşmeleri, e-postalar ve mesajlaşmalar da yer alıyor. FinFisher, ilk olarak 2011'de Mısır'da yaşanan isyan sürecinde adını duyurmuş ve dönemin Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek yönetiminin ürünlerini kullandığı ortaya çıkarılmıştı. FinFisher'ın ayrıca, birçok başka ülkeye de ürün sattığı belirlenmiş ve Batılı firmaların baskıcı rejimlere destek verdiği yönünde tartışmalar başlamıştı.

Wikileaks, Spy Files belgeleri kapsamında dün yaptığı sızıntıda FinFisher'ın hükümetlere sattığı yazılımın gerçek kopyalarını da yayımladı. Amacın, güvenlik uzmanlarının yazılımı inceleyerek savunma amaçlı önlem geliştirmesi olarak açıklandı. Wikileaks kurucusu Julian Assange, belgelerin açıklanmasıyla ilgili açıklamasında, 'Açıklanan tam veriler FinFisher'ın kumanda ve kontrol merkezlerine uzanan bir takip sağlayarak insanların korunmasını sağlayacak' dedi.

Mashable'ın haberine göre, FinFisher hükümetlere sattığı ürünlerin sadece yasal hukuki amaçlar için kullanıldığını savundu. Ancak Toronto Üniversitesi'nin Citizen Lab tarafından yapılan araştırmada, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri de dahil olmak üzere FinFisher ürünlerinin Nisan 2013 itibariyle 36 ülkede kullanılıyor olabileceği tespit edilmişti.

FinFisher, Mahable'a açıklama yapmayı reddederken, Wikileaks en az 17 ülkede çeşitli kurumların yazılımları kullandığını tespit ettiğini duyurdu. Bu ülkeler Avustralya, Bahreyn, Bangladeş, Belçika, Bosna-Hersek, Estonya, Macaristan, İtalya, Moğolistan, Nijerya, Hollanda, Pakistan, Singapur, Slovakya, Katar, Güney Afrika ve Vietnam.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://aljazeera.com.tr/haber/wikilea...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0