Görüş Bildir
Haberler
Van'da 'Tarihi Kale' Denilen 'Esrarengiz' Taş Yığınları, Yatır Çıktı

Van'da 'Tarihi Kale' Denilen 'Esrarengiz' Taş Yığınları, Yatır Çıktı

Onedio Medya
11.03.2016 - 18:17

Van'ın Çaldıran liçesinde yeni bulunduğu ve Ortaçağ'dan kalan 'tarihi kale' olduğu ileri sürülen ve 'esrarengiz keşif' denilen taş yığınlarının, yörede herkes tarafından bilenen ve adakta bulunulan yatır olduğu ortaya çıktı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Van'a 150 kilometre uzaklıkta İran sınırında bulunan taş yığınlarının, gerçekte yatır olduğuna inanılan ve yöre halkının adak yeri olduğu ortaya çıktı.

Dün bazı haber siteleri bu taş yığınlarını 'esrarengiz keşif' diye duyurmuştu. Hatta taşların 'tarihi bir kale'ye ait olduğu da öne sürülmüştü.

DHA muhabirinin görüştüğü yöre sakinleri, bu bölgenin herkes tarafından bilindiğini anlattı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Burada Hazal adında bir kadın şehidin mezarının bulunduğuna inanıldığını belirten yöre sakinleri, adakta bulunulup dilek tutulduğunu, her dilek tutanın da bir taş koymasıyla yığınların oluştuğunu anlattı.

Taş yığınlarının bulunduğu Çilli Mezrası'nda çobanlık yapan Fehmi Baykan, bölgenin kutsal olduğuna inanıldığı için adakta bulunulduğunu, her dilek tutanın bir taş koymasıyla bu yığınların oluştuğunu anlattı.

Fehmi Baykan, şunları söyledi: 'Bizim dedelerimiz de bize buranın kutsal olduğunu ve Hazal isminde bir şehidin burada yattığını anlatırdı. Bu bölgede üst üste konulan taşlar var. Bunların bir kısmı 1976'da yaşanan Çaldıran depreminde yıkılmış. Daha sonra köylüler yıkılanların yerine yenilerini koymuş. Şimdi de her gelen burada dilek tutup üst üste taş bırakıyor. Bu görüntü de öylece oluşuyor. Bu geçmişten gelen bir gelenek. Ama kimse bu işin ne zaman başladığını bilmiyor.' 

DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
111
21
13
8
5
4
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
the_war

Yurdum insanı, sen nelere kadirsin.

Ayna Efendi

İlginç bir keşif bu arada benzerleri Rusyada Altay Cumhuriyeti Bagataş geçidinde de mevcut http://l7.alamy.com/zooms/6049bb754f0644e48b079f2c0cea848b/stone-p... Devamını Gör

asiye

Ömer Seyfettin'in Gizli Mabed'indeki gibi. https://tr.wikisource.org/wiki/Gizli_M%C3%A2bed