Görüş Bildir
Haberler
Vajinal Kokunun Giderilmesi ve Tekrarlanmaması İçin Ne Yapılmalı?

Vajinal Kokunun Giderilmesi ve Tekrarlanmaması İçin Ne Yapılmalı?

Kumsal
31.01.2023 - 08:40

Vajinanın doğal ve kendine has bir kokusu olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat bu kokudan farklı, alışılmadık bir koku duyuyorsanız hijyen alışkanlıklarınızı, kullandığınız ürünleri veya beslenmenizi değiştirerek bu kokudan kurtulabilmeniz mümkün. Gelin, vajinal koku çerçevesinde vajina sağlığına dair birçok sorunun cevabını alacağınız içeriğimize birlikte bakalım! 👇

Kaynak: https://www.healthline.com/health/how...

Vajinal koku, vajinanızdan gelen herhangi bir kokudur. Vajinal kokunuz adet döngünüz boyunca, hamilelik veya menopoz gibi diğer zamanlarda değişebilir.

Vajinal koku, vajinanızdan gelen herhangi bir kokudur. Vajinal kokunuz adet döngünüz boyunca, hamilelik veya menopoz gibi diğer zamanlarda değişebilir.

Tıpkı kafa derisi, göbek deliği, koltuk altlarının olduğu gibi vajinanın da kendine özgü bir kokusu vardır. Vajinanızın kokusu; su ve besin alımınız, kullandığınız ilaçlar, genel sağlık durumunuz ve adet döngünüze bağlı olarak değişebilmektedir. Dr. Felice Gersh, yaygın vajinal kokuların bakırımsı, miske benzer olduğunu açıklıyor.

'Kültürümüz bize ne söylemek isterse istesin, bir vajinanın çiçek gibi kokmaması gerekiyor.'

-Searah Deysach, Cinsel ilişki eğitmeni

Vajinal dokunuzun doğal salgıları bir koku üretir. Bu tamamen normaldir.

Vajinal dokunuzun doğal salgıları bir koku üretir. Bu tamamen normaldir.

Yine de, bazen bu koku normalden daha güçlü gelebilir. Anormal vajinal kokunun bazı olası nedenleri şunlardır: terlemek, kötü hijyen, tampon çıkarmayı unutmak, beslenme, hormonal değişiklikler. Nadir durumlarda, daha ciddi tıbbi problemler vajinal kokuya neden olabilir. Örneğin,

  • rektovajinal fistül 

  • rahim ağzı kanseri 

  • vajina kanseri

Peki, genel olarak vajinal kokuyu engellemek için ne yapabiliriz?

1. Düzenli olarak duş alın.

1. Düzenli olarak duş alın.

Kötü koku, sadece duşa ihtiyacınız olduğunun bir işareti olabilir!  Gersh, 

'Genital bölgeniz ter, ölü deri ve kir biriktirerek vajinanızın kokusunu etkileyebilir. Düzenli bir hijyen, hoşunuza gitmeyen kokuları önlemeye yardımcı olabilir. Ancak koku çoktan yerlemişse ve duş almak için vaktiniz yoksa, ılık bir bez alın ve kasıklarınız ve dış dudaklarınızı yıkayın. Vulva çevresinde ılık suyu gezdirmek için parmağınızı kullanmak bile yeterli olur. Bu aynı zamanda dahili yıkama olarak satılan duş ve kese gibi ürünlerden kaçınmak anlamına da geliyor. Bu ürünlerin kokuya neden olan kötü bakterileri ortadan kaldırmaya yardımcı oldukları iddia edilse de aynı zamanda enfeksiyonlarla savaşan iyi bakterileri de ortadan kaldırdıkları bilinmesi gereken bir gerçek! Ayrıca vajinanın içini agresif bir şekilde yıkamak, bakteri oranlarınızı alt üst edebilir.' 

2. Vajinanızın içini yıkamayı bırakın.

2. Vajinanızın içini yıkamayı bırakın.

Vajinanızın dışını yani vulvayı yıkarken içerisine su, bez ya da sabun temas ettirmemelisiniz. Gersh, 

'Vajinanın kendi kendini temizleyen bir yapı olduğu doğru. Vajinal kanalın içindeki bakterilerin doğal yapısı, kanalı sağlıklı ve temiz tutmak için tasarlanmıştır ve bu bakterilerin en iyi şekilde çalışması için sizden herhangi bir talebi yoktur.'  

Yani vajinal kanalın içini yıkamak, hem gereksiz hem de tehlikelidir. Özellikle kokulu sabunlar kullanmak, vajinanızın doğal bakteri yapısını ve pH'ını bozabilir. Üstelik vajinal kokunuzu olumsuz etkileyen bakteriyel vajinoz gibi enfeksiyonlara yakalanma riskine davetiye çıkarırsınız.

3. Kullandığınız ürünleri değiştirip değiştirmediğinize dikkat edin.

3. Kullandığınız ürünleri değiştirip değiştirmediğinize dikkat edin.

Yakın zamanda deterjanınızı değiştirdiniz mi? Farklı bir duş jeli kullanmaya mı başladınız? Tuvalet kağıdınızı değiştirdiniz mi? Gersh'e göre bunların hepsi vajinanızı etkileyebilir. 

 “Rutininizde nelerin değiştiğini düşünün. Hangi sabunları kullanıyorsunuz, ne tür iç çamaşırı giyiyorsunuz ve kıyafetleriniz ne kadar dar; hepsi kokunun sebebi olabilir.'  

Kullandığınız cinsel ürünleri değiştirmenin de kokuya neden olabileceğini unutmayın.

4. Bol bol su için.

4. Bol bol su için.

Bol su içmenin sayısız faydalarından biri de vajinayla alakalıdır. Deysach, yeterli su tüketiminin sağlıklı terlemeyi ve sıvı salınımını teşvik ederek vajinanızın genel sağlığına yardımcı olabileceğini söylüyor.

5. Beslenmenizi düzene oturtun.

5. Beslenmenizi düzene oturtun.

Meyve, sebze, kepekli tahıl, yağsız protein açısından zengin ve dengeli bir beslenme; yağlı ve hızlı tüketilen yiyeceklere kıyasla daha yumuşak bir koku ortaya çıkaracaktır.

'Dengeli bir beslenme, vücudun sağlıklı olmasına yardımcı olur ve buna vajinanız da dahildir. Kuşkonmaz, sarımsak ve soğan gibi çok güçlü kokan bazı yiyecekler, daha kötü kokan bir vajinaya neden olabilir.' 

Bu nedenle son zamanlarda çok fazla kuşkonmaz, sarımsak ve soğan yiyorsanız, bu yiyecekleri tüketmeyi kesmek vajinanızı doğal kokusuna döndürebilir.

6. Giydiklerinize dikkat edin.

6. Giydiklerinize dikkat edin.

İpek ve saten iç çamaşırlarınızı pamuklu olanlarla değiştirmenin zamanı geldi. Pamuk, diğer malzemelere göre çok daha fazla nefes alabilir ve vücudunuzdan teri ve sıvıları uzaklaştırmak için mükemmeldir. Gersh, doğal bakteri seviyenizi bozacak ve enfeksiyonlara yol açabilecek diğer malzemelerin fazla nemi tutabileceğini açıklıyor.  

'Aşırı nem, vajinanın doğal bakteri yapısını değiştirebilir ve nihayetinde doğal kokunuzu bozabilir. Dar kıyafetleri giymeyi bırakın. İç çamaşırı bir yana herhangi bir dar giysi kasık bölgesindeki nemi hapsedebilir. Ve bu nemin kokmuş, rahatsız edici yan etkileri olabilir.' 

Vajinanızın oksijen alması sağlığı için çok önemlidir. Bu nedenle, kokuda bir değişiklik fark ediyorsanız dar taytlardan ve kot pantolonlardan uzak durmanızı tavsiye ediliyor.

Vajinanızda bir sorun olduğuna dair en yaygın işaret, kokusundaki değişikliktir.

Vajinanızda bir sorun olduğuna dair en yaygın işaret, kokusundaki değişikliktir.

Vajinanızın normal kokusuna aşina olmak, bir şeylerin yanlış olduğunu anlamnıza yardımcı olacaktır. Kokulu kadın hijyeni ürünleri, piyasada çok sayıda parfümlü tampon, ped ve tuvalet kağıdı bulunmaktadır. Bunlardan kaçının. 

 'Vajina, bu kokulu ürünlerden olumsuz etkilenecek çok hassas bir yapıdır.' 

Her zamanki kokunuzu tanıyın. Kendinize kötü bir koku teşhisi koymadan önce, her zamanki kokunuzun ne olduğunu bilmelisiniz! Vajinanızın kokusunu gözlemlemiyorsanız artık yapmaya başlayın!

"Bacaklarınızın arasından balık, çürük veya bozuk bir koku geldiğini fark etmeye başlarsanız, bir doktora görünmelisiniz."

"Bacaklarınızın arasından balık, çürük veya bozuk bir koku geldiğini fark etmeye başlarsanız, bir doktora görünmelisiniz."

Bu kokular enfeksiyon belirtisidir. Vajinal kokudaki değişiklik, kendi başınıza tedavi edemeyeceğiniz daha büyük bir durumun işareti olabilir. Belirtilerinizin kötüleşmesini önlemek için erkenden bir doktora görünmek en iyisidir.

Cinsel ilişki, vajinal kokuya neden olabilir mi?

Spermin içerdiği semen ve ejakülat; vajinal kanaldan farklı bir pH'a sahiptir, bu nedenle cinsel ilişki pH'ın bozulmasına ve geçici bir koku değişikliğine neden olabilir. Aynı şekilde çoğu kayganlaştırıcı, prezervatif gibi diğer ürünler, tahriş edici olabilecek ve koku değişikliğine yol açabilecek kimyasallara sahiptir.

Bonus: Vajinal koku ne kadar sürede geçer?

Bu süre, kokunun nedenine bağlı olarak değişiklik gösterir. Nedeni bulduğunuzda, ortadan kaldırılması iki ila üç günden fazla sürmemelidir. Vajinanızın doğal kokusundan ise tamamen kurtulamayacağınızı unutmayın.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
DomatesCokPahali

cürümüş küflenmiş peynir kokusu pehhh

hakan balta

8 gün açıkta kalmış yumurta akı kokusu.

ömer

Hiç kokanını görmedik kimlerle takılıyonuz lan 😅😅