Görüş Bildir
Haberler
Uykusu Kaçanlar Buraya! Aslında Faydalı Olduğunu Düşündüğümüz Uyku Düşmanı Besinler

Uykusu Kaçanlar Buraya! Aslında Faydalı Olduğunu Düşündüğümüz Uyku Düşmanı Besinler

şeyda
03.09.2018 - 15:24

Bilim adamlarına göre insomnia veya halk arasında bilinen adıyla uykusuzluğa, düzensiz uyuma alışkanlıkları, belli başlı tıbbi bozukluklar veya psikolojik sorunlar sebep olabilir. Fakat öyle görünüyor ki yediğiniz yiyecekler de en az bunlar kadar uykunuzun kalitesinde söz sahibi olabiliyorlar. Uyumadan önce tüketmemeniz gereken 10 şok edici besini sizler için derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Nane

10. Nane

Biz nanenin sağlığa birçok yararı olduğunu biliyor olsak da, uyku düzenlemenin bunlardan biri olduğunu ne yazık ki söyleyemeyiz. Yani eğer nefesinizi ferahlatsın diye akşam yemeğinden sonra naneli sakız çiğniyorsanız ya da sinirleriniz yatışsın diye nane-limon çayı içiyorsanız buna bir son vermelisiniz ki daha iyi dinlenebilin. Sebebi basit: Nane bir reflü tetikleyici!

9. Brokoli

9. Brokoli

Brokoliyi nasıl bilirdiniz? Olağanüstü faydalı bildiğimiz bu sebze, tıpkı lahana, havuç ve karnabahar gibi sindirim sisteminizde ağır işleyen liflerden oluşuyor. Yani uyku vaktinize yakın bu besinlerden birini tüketirseniz, siz uyumaya çalışırken vücudunuz da bunları sindirmeye çalışmakla meşgul olabilir. Bu da sizi ideal uykunuzdan alıkoyabilir.

8. Soğan

8. Soğan

Fruktan adı verilen çözünebilir lif içeriğiyle soğan gaza ve mide şişkinliğine sebebiyet verebiliyor. Midenizdeki ek bir basınç, rahatsızlık verici reflünün sebebi olabilir. Aman dikkat, sağlıklı bir öğün yemeyi amaçlıyorsanız çok fazla soğan içermemesine dikkat edin!

7. Kuru yemişler

7. Kuru yemişler

Hiç şüphesiz, yatağınızda film keyfi yaparken kuru yemişler harika bir gece atıştırmalığı oluyor. Ama bu yiyecekler geceleri ihtiyaç duymayacağınız doğal enerji türünü içerdiği için kaçınmanızda fayda var. Kuru yemişleri sabaha saklayıp, kahvaltıda bir avuç fıstık tüketmek sağlığınız için çok daha iyi olabilir.

6. Tütsülenmiş Et

6. Tütsülenmiş Et

Pastırma, sucuk, sosis ve salam gibi yiyecekler, beyni uyarıcı bir aminoasit olan yüksek derecede tiramin içerir. Bunun dışında da yağ ve zor sindirilen proteinler bakımından oldukça zengindirler. Yatmadan önce pastırma yiyecek olursanız, beyniniz ve mideniz çalışmayı kesmeyeceğinden çok değerli uykunuzdan olabilirsiniz , bizden söylemesi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Baharatlı Yiyecekler

5. Baharatlı Yiyecekler

Metabolizma hızlandırıcı faydası sayesinde, arnavut biberi veya süs biberi gibi baharatlar, kilo vermek isteyen kişiler tarafından sıklıkla tüketilir. Ancak bu baharatlar boğazınızdaki reflüyü tetiklerse uykunuzu mahvedebilir. Sindirim sorunlarının yanı sıra vücut ısınızı yükselterek sizi sabaha kadar ayakta tutabilir, aman dikkat edin.

4. Dondurma

4. Dondurma

Uyumadan hemen önce koca bir kase dondurma yerseniz, sağlıklı bir gece uykusunu unutun. Bu midenizde aşırı derecede yavaş bir şekilde sindirilecek ağor yağ oranıyla açıklanabilir. Bu yüzden aşırı yağlı bir dondurma yerine az yağlı donmuş yoğurt veya uykunuzu kaçırmayacak başka bir sütlü tatlıyı tercih etmenizde fayda var.

3. Bitter Çikolata

3. Bitter Çikolata

2 küçük kare bitter çikolata beyninizi uyarmak veya metabolizmanızı hızlandırmak için harika bir yol olabilir fakat size güvenli bir uyku sağlayamayacağını söyleyebiliriz. Çünkü içerisinde uyku düşmanı kafein bulunmakta. Çikolata koyulaştıkça içerdiği kafein miktarının arttığı da bir umumi kaide. Yine olur da gece gece çikolata aşerirseniz, tercihinizi beyaz çikolatadan yana kullanmanızda fayda var.

2. Yeşil Çay

2. Yeşil Çay

Kafein gibi yeşil çay da beyni uyarıcı bir içecek olmasının yanı sıra kalp çarpıntısı, gerginlik ve anksiyete sebebi olabilecek kimyasallar içermektedir. Kafein toleransınız düşükse ve uyku problemi veya sinir sistemi bozukluklarınız varsa uyku vaktinizden önce yeşil çay içmenizi pek tavsiye etmiyoruz.

1. Su

1. Su

Bu maddeye kadar demediyseniz bile şimdi, ''Yok artık'' dediğinizi duyar gibiyiz. Tabii ki gün içinde sağlığınız için bol su içmelisiniz, bu konuda hemfikiriz. Ancak uyumadan hemen önce çok su içerseniz gece çok fazla tuvalete koşturmanız söz konusu olabilir. Bu yüzden sıvı alımınızı uyumadan 90 dakika önce bitirip, su deponuzu kapamanızda fayda var.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Uyumadan önce bu besinleri tükettiğiniz oluyor mu? Yorumlarda bizimle paylaşın...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
41
13
5
4
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Akın Karakurt

su yatmadan önce kalp icin ne kadar önemli oldugu kanıtlanmış şiş yaptiktan sonra yatarsiniz 🙂

Pasif Kullanıcı

ya su şimdi sırf gece kalkmak açısından mı yoksa o bilgi ek miydi?

huseyni9

gercekten bunlar dogru kendiminde gozlemledigim seyler su konusunda cok hakli yatmadan cok cok once icilmeli yoksa her uykudan uyandiginda sinirler geriliyor