Görüş Bildir
Haberler
Ufak Bir Video Kesitinden Bir Katliamın Faillerini Ortaya Çıkaran BBC Afrika'dan Müthiş Habercilik Örneği

etiket Ufak Bir Video Kesitinden Bir Katliamın Faillerini Ortaya Çıkaran BBC Afrika'dan Müthiş Habercilik Örneği

Şiddet içeren görüntülerin sıkça kullanıldığı video sitelerinde çokça paylaşılan bir video ortalığı ayağa kaldırdı. Kimliği belirsiz askerlerin iki kadın ve iki çocuğu vahşice katlettiği görüntülerin kaynağı, nerede çekildiği, ne zaman çekildiği ve bu askerlerin kim olduğu hakkında tartışmalar çıktı. BBC Afrika ise harika bir araştırmacı gazetecilik örneğiyle doğruları su yüzüne çıkardı. 

Sadece bir video üzerinden bu kadar çok soru nasıl mı aydınlandı? Detaylar BBC Afrika'nın paylaştığı tweet serisinde.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2018'in Temmuz ayında sosyal medyada korkunç bir video dönmeye başladı.

Viral olan video bu. Sonunu kestik ama UYARI - üzücü bir görüntü.

Aniden sosyal medyada hararetli bir tartışma başladı. Bazılarına göre olay Kamerun'da bazılarına göre de Mali'de geçiyordu.

Temmuz ayında Kamerun hükümeti iddiaları yalan haber gerekçesiyle reddetti. Hükümete göre silahlar Kamerun Ordusu'nun kullandığı silahlardan değildi. Kamuflaj deseni de Kuzey bölgesinde kullanılanlardan değildi. Hatta askerlerin neden tam teçhizatlı olarak giyinmediğini sordular.

Biz de videoya yakından baktık ve hükümetin hatalı olduğuna dair ipuçları bulduk. Lokasyonla başlayalım. Olay nerede geçti? İlk 40 saniyedeki görüntü ayırt edilebilen bir sıradağdan.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bir Kamerun kaynağından aldığımız tüyoya göre Google Earth'teki sıradağ çıkıntısıyla birebir eşleştiğini bulduk.

Olay yeri de Uzak Kuzey Kamerun'un Nijerya sınırındaki Zelevet isimli bir kasabanın dışındaki bir patika yola denk geliyor.

İlk önce genel lokasyonu öğrendik. Filmdeki diğer ayrıntılara baktık. Yollar, binalar ve ağaçlar birebir uydu görüntüleriyle eşleşiyordu.

Tüm kanıtları ortaya koyduğumuzda cinayetlerin burada işlendiğini söyleyebiliriz.

Ne zaman oldu? Video yine ipuçları vermeye devam ediyor. Bir bina videoda gözüküyor. Ancak uydu görüntülerine göre 2014 yılının Kasım ayında binanın etrafındaki duvarlar henüz örülmemiş. Demek ki cinayet 2014 Kasım'dan sonra gerçekleşmiş.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Videoda bu bina da var. Uydu görüntüleri gösteriyor ki 2016'nın Şubat ayında bina yıkılmış. Cinayet 2016 yılının Şubat ayından önce gerçekleşmiş.

Videodan görülebileceği üzere patikanın durumundan dolayı cinayetlerin sıcak ve kuru bir mevsimde işlendiğini biliyoruz. Bu da ocak ve nisan ayları arasındaki uydu görüntülerinde gözlemleniyor. Bu yüzden 2015'in başlarına bakmamız daha mümkün.

Askerlere dikkat! Güneş saatine bakınca gölgeler yola yansıyor. Güneşin yönü ve açısını bize gösteren basit bir formül. Bu da zaman dilimi ve tarihe ulaşmamıza güçlü bir kanıt sunuyor. Buna göre cinayet 20 Mart ve 5 Nisan 2015 tarihleri arasında gerçekleşmiş.

Nerede, ne zaman sorularını biliyoruz ama bu kadınları ve çocukları öldüren adamlar kimler? Bu kişilerin Kamerun Ordusu üyeleri olduklarını kanıtlayarak başlayalım.

Temmuz ayında hükümet tarafından yapılan açıklamada videodaki silahların Kamerun askeri tarafından kullanılmadığı iddia edildi. Ancak bu bir Sırp yapımı Zastava M21. Sahraaltı Afrika'da nadir bulunsa da Kamerun Ordusu'nun bazı birlikleri tarafından kullanılıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ayrıca hükümet uzak kuzey doğudaki Kamerun askerlerinin, videodaki koyu renk orman tipi kamuflajı değil de soluk renkli, çöl tipi kıyafet giydiğini iddia etti. Ancak Facebook üzerinden Zelevet'te taglenen görsellere göre askerlerin giydiği kamuflaj videodakiyle aynı.

Hükümet aynı zamanda videodaki askerlerin neden ağır miğfer, kurşun geçirmez yelek ve komando botlarından oluşan tam teçhizat giyinmediklerini sormuştu. Cevap askerlerin devriye gezmemesi. Askerler uzak muharebe karakolundan sadece birkaç metre uzaktalar.

Buranın bir ileri karakol olduğunu biliyoruz. Çünkü Channel4News'ta bulduğumuz bir habere göre bu görüntü 2015 yılında çekilmiş ve uydu görüntüsünde görünen özellikler ve detaylarla örtüşüyor.

Ağustos ayında hükümetin duruşunda ani bir değişim oldu. Bu cinayetlerin Kamerun'da olduğunu haftalarca inkar etmelerinin ardından İletişim Bakanı, 7 ordu üyesinin tutuklandığını ve soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Tetiği çeken üç adamın kimliklerini de tespit ettik. Bunlardan biri videoda "Tchotcho" olarak çağırılıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Facebook'ta Tchotcho lakaplı Cyriaque Bityala isimli askere ait bir profil bulduk. Bu isim aynı zamanda hükümetin soruşturma açtığı askerlerin olduğu liste arasında.

BBC aynı zamanda ismini vermek istemeyen eski bir Kamerun askeriyle de konuştu. O kişinin ‘Tchotcho’ Cyrique Bityala olduğunu doğruladı.

Videonun sonunda onu tekrar görüyoruz. Küçük kızın gözünü bağlayıp öldürmeye yelteniyor.

Cinayette kullanılan iki silah daha tespit ettik. Birisi bu adamın elindeki. Onu da bebekli kadının ateş öncesi gözünü bağlarken görüyoruz. Askeri kaynağımız da bu kişiyi Barnabas Gonorso olarak tespit etti.

Bu kimliği tespit edemememize rağmen benzer bir ismi on bir gün sonra hükümetin soruşturma listesinde görüyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kullanılan bir diğer silah da daha önce gördüğümüz Zastava M21. Videoda Cobra olarak çağırılan adamın ellerinde. Kim bu Cobra?

Kadın ve çocuklar öldürülürken Cobra diye çağırılan adam ateş etmeye devam eden son kişi. Bir meslektaşı "Tsanga, bırak onları, öldüler." diye bağırırken ateş açmaya devam ediyor. Tekrar "Bu kadar yeter Tsanga!" diye bağırıyorlar.

Tsanga ismi hükümetin soruşturma listesindeki isimlerin arasında görünüyor. Cobra da Onbaşı Tsanga'nın lakabı.

Biz de bu kanıtları yedi askerin tutuklandığını, silahlarına el konulduğunu ve hapse atıldığını açıklayan Kamerun hükümetine sunduk.

Hükümet açıklamasına göre olaydaki şahıslar masumiyet karinesine sahip ve adil bir şekilde yargılanacaklar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Zelevet kırsalında öldürülen iki kadın ise yargılanmadı. Onlarla birlikte öldürülen çocukların masumiyet karinesi yoktu!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
758
428
113
101
7
5
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
PINAR

bbc news afrika'ya helal olsun. Kimsenin ruhunun duymadığı biryerde katledilen,zulme uğrayan insanların katillerinin izini sürmek,tespit etmek,hükümete baskı... Devamını Gör

Kübra

bana göre gerçek gazetecilik örneği bu.

shiroshinju

Bu yaşıma kadar böyle bir gazetecilik görmedim,helal olsun.Vazgeçmeyip sonuna kadar öldürülen masumların katili bulma çabaları takdir edilesi.İşte gerçek gaz... Devamını Gör

Sefa Kulaksız

Türkiye'de böyle bir habercilik örneği görebilecek miyiz acaba? Malum medyanın %90'ı GTA 4 şifrelerini fetöye bağlayabilecek kapasitede. Kalan %10'luk kısımd... Devamını Gör