Görüş Bildir
Haberler
Obama Yönetimi, İncirlik'i Resmen İstedi

Obama Yönetimi, İncirlik'i Resmen İstedi

adem kara
10.10.2014 - 09:30 Son Güncelleme: 10.10.2014 - 14:27
İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye ve ABD IŞİD'e karşı ortak askeri planlama başlatıyor

Koalisyon güçlerinin ABD'li temsilcisi General John Allen'ın Ankara temaslarının ilk gününün ardından, ABD ve Türkiye'nin Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı mücadelenin askeri planlamasını hazırlamak üzere anlaştığı açıklandı.

BBC Türkçe'nin haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, gelecek hafta ABD'li askeri bir heyetin Türkiye'ye gideceğini ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nden yetkililerle 'ortak bir askeri planlama heyeti' oluşturacaklarını söyledi.

Ancak askeri planlamanın kapsamında nelerin olacağı detaylandırılmadı. ABD ve Türkiye'nin IŞİD'e karşı koalisyonun hedefleri ve izlenecek strateji konusunda üzerinde anlaşma sağlayamadığı bir dizi konu bulunuyor.

Psaki günlük basın toplantısında 'General Allen, IŞİD'in askeri kapasitesinin çökertilmesi ve bölgede yarattığı tehididin bertaraf edilmesi için acil adımların atılması gerektiğini söylüyor. Allen ve Türk yetkililer IŞİD'e karşı askeri mücadelenin bir adım ileri taşınabilmesi için atılması gereken adımları görüştü' dedi.

Psaki yürütülen temasların Kobani'yi de kapsadığını dile getirdi.

Allen'in temaslarının ardından Türkiye ve ABD'nin IŞİD'e karşı mücadele konusunda ikili ilişkileri üst düzeyde devam ettirme kararı aldığı vurgulandı.

Allen'ın bugün de Ankara'daki temaslarına devam etmesi bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Psaki, basın toplantısının soru cevap bölümünde ise Kobani ile ilgili ABD'nin görüşünü aktardı.

'Kobani'nin IŞİD tarafından ele geçirilmesi elbette kötü olur ancak ABD Kobani'nin düşmesinin büyük bir felaket olacağını düşünmüyor. Burada büyük resme bakmalıyız' diyen Psaki, Kobani'nin Türkiye sınırına çok yakın olmasından dolayı çok dikkat çektiğini ifade etti.

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...

ABD İncirlik'i istemiş

Diken'den ilhan Tanır'ın haberine göre, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, ilk kez açıkça, İncirlik’te bulunan Amerikan üssünü kullanmak istediklerini söyledi. Obama yönetimi ayrıca, ‘ IŞİD’e karşı askeri hazırlık adına’ önümüzdeki hafta Ankara’ya ‘ortak askeri planlama ekibi’nin geleceğini açıkladı.

İncirlik açıklaması, Wahsington’ın önemli gazetelerinden The Hill’de çıkan kısa bir haberde yer aldı. Buna göre Hagel, Türkiye’nin İncirlik’i açmasını ve IŞİD’e karşı kullanılması planlanan ılımlı Suriyeli muhaliflerin eğitimine yardım etmesini ‘kilit önemdeki askeri destek ‘ diye niteledi.

Buna göre, Amerikan ve Türk tarafları şu beş alanda mutabakata vardı:

1- IŞİD’e karşı çalışmalarda askeri destek,

2- Yabancı savaşcılarla mücadele,

3- Örgütle finansal mücadele,

4- İnsani yardım,

5- IŞİD’in propagandasını gayrımeşru hale getirmek için farklı alanlardaki ikili danışma sürecini derinleştirip dinamikleştirmek.

Kaynak: BBC Türkçe ve Diken

Kaynak: http://www.diken.com.tr/obama-incirli...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0