Görüş Bildir
Haberler
Turgut Özal Kimdir, Nerelidir? 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın Hayatı ve Ölümü...

Turgut Özal Kimdir, Nerelidir? 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın Hayatı ve Ölümü...

Şebnem Sucu
26.11.2021 - 11:16

Türk siyasetçi Turgut Özal Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. Cumhurbaşkanıdır. 1927 yılında doğmuş ve cumhurbaşkanlığından önce Başbakanlık görevini üstlenmiştir. Peki, Turgut Özal kimdir? İşte Turgut Özal'ın hayatına  dair merak edilenler; nerede doğdu, kaç doğumlu ve nereli...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Halil Turgut Özal 1983 yılında Anavatan Partisi'ni kurmuş ve  1983 genel seçimlerinde Başbakan olmuştur. 1989'da ise Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhurbaşkanı seçilmiştir. 2 kez evlenen Özal'ın 3 çocuğu bulunmaktadır. Peki, Turgut Özal kimdir? İşte kısaca Turgut Özal'ın hayatı...

Turgut Özal Kimdir?

Turgut Özal Kimdir?

Hayatı

Turgut Özal, 1927 yılında Malatya'da doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu ve mühendislik yapmaya başladı. Amerika'da Teksas Teknoloji Üniversitesi'de ekonomi branşında eğitim aldı. 43. Türkiye Hükümeti döneminde Başbakanlık Müsteşarlığı ile DPT Müsteşar Vekilliği görevlerinde bulundu. 12 Eylül Darbesi'nden sonra Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevini üstlendi ve 1982 yılında görevinden istifa etti.

20 Mayıs 1983 tarihinde Anavatan Partisi'ni kurdu. 1983 Türkiye genel seçimlerinde %45,14 oy alarak Türkiye Cumhuriyetinin 19. Başbakanı seçildi. 1987 seçimleri sonrasında tekrar hükümet kurdu ve Başbakan olarak görev yaptı. Özal, 18 Haziran 1988'de Ankara Atatürk Spor Salonu'nda düzenlenen Anavatan Partisi'nin 2. Olağan Kongresi'nde yaptığı konuşma sırasında uğradığı silahlı saldırı sonucu sağ elinden yaralandı ve yaralı halde kürsüye çıktı.

Özal, 1989 yılında ise Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhurbaşkanı seçildi. Özal'ın Cumhurbaşkanlığı döneminin en önemli olayı çok aktif rol aldığı I. Körfez Savaşı'dır.

Evliliği ve Çocukları

Turgut Özal ilk evliliğini ailesini istediği üzerine Ayhan İnal ile yaptı. Daha sonra Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğünde sekreter olarak görev yapan Semra Yeğinmen ile evlendi. Çiftin Ahmet, Zeynep ve Efe adında 3 çocukları oldu. Özal'ın büyük oğlu Ahmet Özal da babası gibi siyasete atılmıştır.  

Ölümü

Turgut Özal 17 Nisan 1993 yılında Cumhurbaşkanlığı görevini yürütürken vefat etti.  Cenaze töreni televizyonda canlı olarak yayınlanan Özal'ın ölümünden sonra ülkede 3 günlük yas ilan edildi. Özal Vatan Caddesi üzerinde kendisi adına hazırlanan anıt mezara defnedildi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
2
2
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın