Görüş Bildir
Haberler
Traktörlerin Ön ve Arka Teker Boyları Neden Birbirinden Farklıdır?

Traktörlerin Ön ve Arka Teker Boyları Neden Birbirinden Farklıdır?

Bahadır
14.10.2022 - 13:26

Traktörlerin teker boyutlarının farklı olması olması hemen hemen herkesin dikkatini çekmiştir. Peki hiç merak ettiniz mi? Traktörlerin ön tekerleri küçükken arka tekerleri neden büyüktür? Gelin hep birlikte bakalım 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

Traktörler İş Yükünü Azalttı

Traktörler İş Yükünü Azalttı

Traktörlerin tarım alanlarında kullanılmaya başlanması ise insanların iş yükü de büyük ölçüde azaldı. Zor işleri sahip oldukları güçlü motorlar sayesinde kolayca yapabilen traktörler insan gücünü en az seviyede kullanarak büyük arazilerdeki işlemleri gerçekleştirmeyi sağlıyor. Peki traktörlerin tasarımı neden böyle? Ön ve arka tekerlerin boyutları neden birbirinden farklıdır? Önce traktörün nasıl çalıştığından başlayalım.

Traktörler Nasıl Çalışır?

Traktörler Nasıl Çalışır?

Traktörlerde motordan elde edilen güç 4 tekere eşit dağıtılmak yerine 2 tekere dağıtılır. Üretilen güç arkadaki iki büyük tekere iletilir. Genelde zorlu arazilerde ve zorlu hava koşullarında kullanılan traktörler arkadan itişli araçlardır ve güçlü motorlara sahiptirler.

Traktörlerin Arka Tekerleri Neden Daha Büyüktür?

Traktörlerin Arka Tekerleri Neden Daha Büyüktür?

Genellikle zorlu zeminlerde kullanılan traktörlerin arka tekerlerinin büyük olması şarttır. Oldukça büyük ve yüzeyi geniş olan lastikler, çok zor koşullarda bile aracın yol almasını, hareket etmesini sağlar. Örneğin bir otomobil bir tarlaya girdiği zaman sahip olduğu tekerler sebebi ile yumuşak bir zeminde kalıp hareket edemeyecektir. Traktörlerde arka lastiklerin büyük ve dişli olması ise aracın zemine takılmasının önüne geçer.

Traktörlerin Ön Tekerleri Neden Küçüktür?

Traktörlerin Ön Tekerleri Neden Küçüktür?

Büyük tekerler önüne çıkan zorlu koşullarda oldukça avantajlı olsa da çeviklik yönünden bakıldığında çok da başarılı değiller. Ön tarafta küçük tekerlerin kullanılmasının ana nedeni ise aracın daha kolay dönüş yapmasını sağlamak ve sürücüden aldığı hareketi daha hızlı gerçekleştirmek. Küçük tekerleklerin bir avantajı da tabii ki görüş alanı. Küçük tekerler, büyük tekerlere göre daha geniş bir görüş alanı sağlıyor. Ön tekerin küçük olması hem çeviklik açısından hem de maliyet açısından büyük bir avantaj sağlıyor.

Farklı Boyutlardaki Tekerler İle Ağırlık Daha Doğru Dağıtılıyor

Farklı Boyutlardaki Tekerler İle Ağırlık Daha Doğru Dağıtılıyor

Ön tarafta bulunan motor ile araçtaki ağırlık daha çok öne yayılmaktadır. Bu durumu dengelemek içinse arka tarafta daha büyük daha ağır tekerler kullanılmaktadır. Teker çapının büyük olması aynı zamanda aksın da daha yukarda olmasına imkan tanır. Bu da traktörün çekme kuvvetini arttırır. Yani arka tekerlerin büyüklüğü hem aracın çekme gücünü daha güvenli hale getirirken hem de araçtaki ağırlığın eşit bir şekilde dağılmasını sağlıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
57
6
4
3
3
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın