Görüş Bildir
Haberler
Tasarı Meclis'ten Geçti: Artık Müftüler de Nikah Kıyabilecek

etiket Tasarı Meclis'ten Geçti: Artık Müftüler de Nikah Kıyabilecek

Emre Ordu
18.10.2017 - 23:05 Son Güncelleme: 19.10.2017 - 10:47

Aylardır Türkiye de kamuoyunun gündeminde olan, muhalefetin ve sivil toplum kuruluşlarının itiraz ettiği tasarı TBMM'den geçti. Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda yapılan değişiklikle müftülere nikah kıyma yetkisi getiren düzenleme, yapılan oylamayla kabul edildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı içinde yer alan müftülere nikah kıyma yetkisi tanıyan düzenleme TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

TBMM'de tasarıdaki düzenlemeye ilişkin bilgi veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, devlet nezdinde resmi nikahın geçerli olduğunu, bunun usul ve esaslarının da kanunda belirlendiğini söyledi ve buradaki usul ile esaslarda herhangi bir değişiklik olmadığını ifade etti.

"Hangi memurla yapılırsa yapılsın kıyılan nikah aynıdır ve resmidir"

"Hangi memurla yapılırsa yapılsın kıyılan nikah aynıdır ve resmidir"

Her vatandaşın kanuni şartlara uymak kaydıyla dilediği evlendirme memurluğunda nikahını kıydırma hak ve yetkisine sahip olduğunu vurgulayan Soylu, 'Hangi memurla yapılırsa yapılsın kıyılan nikah aynıdır ve resmidir. Evlendirme işlemlerinde müracattan, tören yerine, düzenlenecek belgeden memurun giydiği cübbeye kadar belediye evlendirme memurunun uyguladığı Türk Medeni Kanunu Evlendirme Yönetmeliği hükümlerini aynen il ve ilçe müftülükler de uygulayacaktır. Yapılacak evlendirmeler hiçbir farklılık göstermeyecektir.' diye konuştu.

İbadethanelerde resmi nikah kıyılamayacağını söyleyen Bakan Soylu, konunun mevzuatta açıkça belirtildiğini aktardı.

Kadın örgütleri başta Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere çok sayıda şehirde müftülere nikah yetkisine karşı protesto gösterileri düzenledi

CHP: "İtirazımız dini nikaha değil, çağdaş hukuk devletiyle çatışan bir ortama zemin hazırlanmasına"

CHP: "İtirazımız dini nikaha değil, çağdaş hukuk devletiyle çatışan bir ortama zemin hazırlanmasına"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirten CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, belediye başkanlığını da içeren siyaset hayatı boyunca 'Çok yoğunluk var, nikahımızı kıydıramadık' diyen hiç kimseyle karşılaşmadığını söyledi. Yalçınkaya, 'İtirazımız dini nikaha değildir. Dini nikah zaten ülkemizde serbesttir. Ben de inancım gereği imam nikahını kıydırmış bir insanım. Dini nikaha bir engel, itiraz yoktur. Tartışmaların odağı da dini nikah değildir. Sorun; çağdaş hukuk devletiyle çatışan bir ortama zemin hazırlanmasıdır' diye konuştu.

Yalçınkaya ayrıca, “Bugün 81 ilimizde, 919 ilçemizde evlendirme dairesi var. 18 bin 332 köyümüzde muhtarlarımız nikâh kıyıyor yani sorun yok, hiç kimse böyle bir ihtiyaçtan söz etmiyor. Bugün köy muhtarlarımıza verilmiş olan yetkiyi mahalle muhtarlarımıza da verelim. Muhtarlar da seçilmiş insanlar ve vatandaşlarımızı en yakından tanıyan ve sorunlarını en yakından bilen insanlar. Mahalle muhtarlarımıza yetkiyi verelim, varsa sorun böylece ortadan kalksın” dedi.

MHP: "Bu düzenlemeyle resmi nikah artacak"

MHP: "Bu düzenlemeyle resmi nikah artacak"

MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu düzenlemeye destek verdi. Aksu, 'Yapılan düzenleme, umuyoruz ki çocuk evliliklerinin, kadınlara hukuki koruma imkânını ortadan kaldıran çok eşlilik ve kayıt dışı nikâh uygulamasının son bulmasına katkı sağlayacaktır. Söz konusu düzenleme, resmî nikâh kıyılmadan dinî nikâh üzerinden sürdürülen evliliklerin, aile, kadın ve çocukların maruz kaldığı telafisi zor hukuki sorunların önüne geçecektir. İnanıyoruz ki bu düzenleme ülkemizdeki resmî nikâhı artıracak, böylelikle de kayıt dışı evliliklerin önünün kesilmesine ve kadın istismarının azalmasına yardımcı olacaktır. Sonuç olarak, müftülüklere verilen resmî nikâh kıyma yetkisini hukuk devleti, laiklik, meşruiyet ve toplumsal gereklilik bakımından yerinde bir düzenleme olarak değerlendiriyoruz” dedi.

HDP: "Kadınların boşanma gibi haklarının gasp edilmesi kolaylaşacak"

HDP: "Kadınların boşanma gibi haklarının gasp edilmesi kolaylaşacak"

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, kadın cinayetlerinin önlenmesi, cinsiyet eşitliğinin öne çıkarılması gerekirken, kadınlarla ilgili bir konunun erkek egemen bir alana teslim edildiğini öne sürdü. 'Müftülere nikah yetkisi verilmesiyle kadınların boşanma gibi haklarının gasp edilmesi kolaylaşacaktır' diyen Kaya, düzenlemenin muhafazakar kesimdeki kadınları daha çok etkileyeceğini söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Müftülere nikah yetkisi tanınması sosyal medyanın gündeminde...

Müftülere nikah yetkisi tanınması sosyal medyanın gündeminde...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
903
420
266
106
77
36
35
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ewok The Hutt

Sonunda pedofililer istediğini almayı başardı. Bakalım ilk çocuk gelinimiz hangi ilden gelecek.

Can Kocabey

Çocuk gelinler ile alakası ne ?

Sadece Gerçekler

Bakın daha birkaç gün önce KRG, Kerkük dahil birçok toprağını Irak'a sattı. Bunların sebebi meğerse arka planda yapılan antlaşmalarmış. Barzani diktatörü tah... Devamını Gör

Taemin Dayt

Resmi nikah bu kadar basit mi insanların gözünde? Resmi nikah medeni hukukun konusudur müftü medeni hukuk bilgisine sahip mi ?Müftü bilse bilse fıkıh bilir o... Devamını Gör

Taemin Dayt

Karşımdaki saygısız da olsa sanki karşısında mahalle arkadaşı varmış gibi konuşsa da cevap verme zahmetine katlanıyorum ve bu uygulamayla küçük yaşta evlilik... Devamını Gör