Görüş Bildir
Haberler
Taksiciler İBB'ye 'Tecavüz Gibi Yüz Kızartıcı Suçlarda' Lisans İptalini Sağlayan Yasanın İptali İçin Dava Açtı

etiket Taksiciler İBB'ye 'Tecavüz Gibi Yüz Kızartıcı Suçlarda' Lisans İptalini Sağlayan Yasanın İptali İçin Dava Açtı

Taksicilerin meslek odası olan İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası, tecavüz gibi yüz kızartıcı davranışlarda bulunulması ya da haksız kazanç sağlanması gibi durumlarda “Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi”nin süresiz iptal edilmesini sağlayan yasal düzenlemelerin iptali istemiyle İBB’ye dava açtı.

Oda, düzenlemenin hukuka aykırı olduğu için iptal edilmesini istediğini ifade etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mahkeme, İBB'den savunma aldıktan sonra inceleme yapacak

Mahkeme, İBB'den savunma aldıktan sonra inceleme yapacak

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre, taksicilerin meslek birliği olan İstanbul Otomobilciler Odası, İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) kararı ile düzenlenen Toplu Ulaşım Hizmet Kalitesi Değerlendirme Sistemi'nde (TUDES) yer alan bazı maddelerin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açtı.

Mahkeme, 11 Haziran 2020'de, davalı İBB'den savunma alındıktan sonra inceleme yapılmasına karar verdi.

'İBB hukuka aykırı yaptırım uyguluyor'

'İBB hukuka aykırı yaptırım uyguluyor'

Esnaf odasının dava dilekçesinde, UKOME kararları ile şehir içi taşımacılığın düzenlenebileceği belirtilerek “Ne var ki UKOME kararları ile mükerrer nitelikte, cezaların şahsiliğine aykırı, yetki gaspı içerecek şekilde düzenlemeler yapılarak TUDES Hizmet Kalite Yaptırım Cetveli düzenlenmiştir” ifadesi kullanıldı.

TUDES yaptırım cetvelinin hukuken yok hükmünde olmasına karşın İBB tarafından aktif şekilde hukuka aykırı yaptırımlar uygulandığı savunuldu. TUDES yaptırım cetveli ile aynı fiilden idari para cezası, trafikten men ve ceza puanı uygulamaları ile hem araç sahibine hem de aracı kullanan şoföre ayrı ayrı cezalar uygulandığı belirtildi.

Bu nedenle yaptırım cetvelinde yer alan bazı madde hükümlerinin suç ve cezada şahsilik ilkesine aykırı olduğu, aynı suçtan birden fazla ceza verilemeyeceğine dair hükümler nedeniyle çifte ceza içerdikleri için iptal edilmesi istendi.

İptali istenen maddeler arasında 'tecavüz' ve 'haksız kazanç' da yer alıyor

İptali istenen maddeler arasında 'tecavüz' ve 'haksız kazanç' da yer alıyor

İptali istenen maddeler arasında tecavüz ve benzeri toplumda infial yaratabilecek yüz kızartıcı eylem veya davranışlarda bulunulması halinde suçu işleyene TCK kapsamında verilecek cezaların haricinde suçu işlememiş olan tarafa da ceza uygulanmasına ilişkin 9'uncu maddenin yer alması dikkat çeken bir detay oldu.

Haksız kazanç sağlanması, yolcunun dolandırılması halinde, eylemi gerçekleştiren sürücünün araç kartını süresiz iptal eden ve ek olarak aracın 7 gün izin belgesinin askıya alınmasını içeren 17. maddenin de iptali istendi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
608
229
40
10
7
5
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
red-factor

"Halkı dolandıralım, istediğimize tecavüz edelim, taciz edelim, evlerine kadar takip edelim, sosyal medyadan sürekli rahatsız edelim ama taksiciliğe de devam... Devamını Gör

Vedat Kaplan

piç kurularına bak birde dava açmışlar bu ddava açanlarıda hapse atmalılar

Sıla

pisliksiniz ya. bence yasanın kaldırılması isteyenlere ceza verilmeli.