Görüş Bildir
Haberler
Syriza'nın Türk Vekili Atina'ya Cami İstedi

Syriza'nın Türk Vekili Atina'ya Cami İstedi

onedio.com
İçeriğin Devamı Aşağıda

Yunanistan'da iktidar partisi SYRIZA'nın Türk kökenli milletvekili Hüseyin Zeybek, Atina'ya cami yapılma zamanının geldiğini söyledi. Zeybek, dün Meclis'te yapılan yemin töreninde de Kuran'a basarak yemin etmişti.

İlerihaber'de yer alan habere göre; Yunanistan'da iktidara gelen SYRIZA'nın İskeçe milletvekili Hüseyin Zeybek, 'Bence artık Atina'ya cami yapılma zamanı gelmiş ve geçmiş bile. Hatta birden fazla cami yapılması lazım. İnanıyorum ki SYRIZA hükümeti bu soruna bir çözüm getirecek' dedi.

Batı Trakya Türk Azınlığına mensup Hüseyin Zeybek üçüncü kez milletvekili seçildiğini anımsatarak, Yunan halkının SYRIZA'dan büyük beklentileri olduğunu söyledi.

AZINLIK EĞİTİMİ İÇİN ELEŞTİRİ

Batı Trakya'nın birçok sorunu olduğunu anlatan Zeybek, Türk azınlığın eğitim sorununa dikkati çekti. Azınlık eğitiminin çift dilde yapıldığını belirten Zeybek, 'Bu eğitim metoduyla ne Yunanca ne de Türkçe doğru düzgün öğretiliyor. Bir önceki iktidarların amacı buydu. Azınlık okullarının kalitesini düşürüp azınlık çocukları Yunan okullarına yönlendirmek ve sonuçta azınlık okullarını kapatmak. Okulların büyük bir kısmını kapattılar zaten. Biz eğitim sisteminin yeniden yapılandırılması gerektiğini düşünüyoruz. Tabi bunu da yaparken azınlıkla diyalog içinde yapılması gerekiyor' şeklinde konuştu.

"YUNAN DEVLETİNİN TAYİN ETTİĞİ MÜFTÜYÜ TANIMIYORUZ"

"YUNAN DEVLETİNİN TAYİN ETTİĞİ MÜFTÜYÜ TANIMIYORUZ"

Batı Trakya'da müftülük sorunu olduğunun da altını çizen Zeybek, 'Bu konuda devlet azınlıkla tartışmadı. İyi niyet göstermedi ve yıllardır bu müftülük sorunu çözüm bekliyor. Tabii halk çözümünü yapmış. Halkın seçilmiş müftüsü var, devletin de tayinli müftüsü. Devlet, işini tayin edilmişle, halk da seçilmişle yapıyor. Devletin seçilmişleri tanıması bizi bir noktada tatmin eder. Ama biz seçim istiyoruz. Mesela müftü kaç yıllığına seçiliyor. Müftü tayin ediliyor ve ölene kadar devam ediyor. Bunu belirli bir kalıba koymak lazım. Bu noktada değişik formüller bulunabilir' diye konuştu.

KURAN'A EL BASARAK YEMİN ETTİ

Dün Yunan Parlamentosu'nda yapılan yemin törenlerinde üç farklı biçimde yemin edilmişti. Daha önceki senelerdeki gibi Ortodoks inançlarına ya da Kuran'a el basarak yemin gerçekleşirken, SYRIZA iktidarında ilk kez olmak üzere, laik yemin töreni de yapılmıştı. SYRIZA'dan vekil seçilen üç Batı Trakya Türk azınlık temsilcisinden ikisi laik yemin törenini tercih ederken, İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek Kuran'a el basarak yemin etmeyi seçmişti.

  • Kaynak: İleri Haber
Kaynak: http://ilerihaber.org/syrizanin-turk-...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0