Görüş Bildir
Haberler
Sürü Bağışıklığı Hayal mi? Dünyada 1,3 Milyar İnsan Aşı Olmayı Reddetti

Sürü Bağışıklığı Hayal mi? Dünyada 1,3 Milyar İnsan Aşı Olmayı Reddetti

117 ülkede 300 binden fazla kişiyle yapılan bir ankete katılanların yaklaşık yüzde 29'u kendilerine ücretsiz olarak teklif edilse dahi koronavirüs aşısı olmayacaklarını söyledi. Bu durum dünyadaki her 10 yetişkinden üçünün aşı olmayı reddettiğini gösteriyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Anket, ABD merkezli danışmanlık şirketi Gallup tarafından geçen yıl 117 ülkede 300 binden fazla kişiyle görüşülerek yapıldı. 

Ankete katılanların yaklaşık yüzde 29'u aşıyı reddedeceğini, yüzde 3'ü ise kararsız olduğunu açıkladı. Aşıyı reddedenlerin oranı dünya nüfusu ile ilişkilendirildiğinde 1,3 milyar yetişkine tekabül ediyor.

Sürü bağışıklığı tehlikede!

Sürü bağışıklığı tehlikede!

Aşıyı reddeden insanların oranı nedeniyle aşılanan insan sayısı, uzmanların yüzde 70 ile yüzde 85 arasına düştüğünü tahmin ettiği sürü bağışıklığı için gereken aralığın altına düşüyor.

ABD'liler aşıya ısınıyor

ABD'liler aşıya ısınıyor

Anketin yapıldığı dönemde ABD'de aşıyı reddetme oranı yüzde 53 iken, Mart ayında yapılan yerel bir Gallup anketine göre katılımcıların yüzde 74'ü Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nce (FDA) yetkilendirilmiş bir aşı için sıraya gireceklerini söyledi.

Güneydoğu Asya'da aşı reddi düşük

Güneydoğu Asya'da aşı reddi düşük

Ankete göre Güneydoğu Asya ülkelerinde aşı reddinin son derece düşük olduğu görüldü. Myanmar’da çalışmaya katılanların 96'sı aşı olmak istediğini söyledi ve sürü bağışıklığı için en yüksek eşik tahminini aşan tek ülke oldu. 

Myanmar'ı yüzde 87 ile Nepal, yüzde 85 ile komşusu Tayland ve yüzde 84 ile Laos ve Kamboçya izledi.

En fazla aşı reddi Kazakistan'da

En fazla aşı reddi Kazakistan'da

Ancak bu tutum Doğu Avrupa'da ve birçok eski Sovyet cumhuriyetlerinde görülmedi.

Dünyadaki en düşük aşı isteğinin Kazakistan'da olduğu ortaya çıktı. Bu ülkede ankete katılanların sadece yüzde 25'i aşıya 'evet' dedi. 

Aşı olacağını söyleyenlerin oranı Macaristan'da 30, Bulgaristan’da yüzde  33'te kaldı. Kovid-19 aşısı uygulayan ilk ülke olan Rusya'da ise ankete katılanların yüzde 37’si aşı yaptırmaya istekli olduğunu söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1,7 milyar kişi işine ara verdi

1,7 milyar kişi işine ara verdi

Öte yandan, Gallup’un anketi, koronavirüs salgınının 2020'de 1,7 milyar yetişkinin geçici olarak çalışmayı bıraktığını da ortaya koydu. Yetişkinlerin yüzde 53'ü, küresel kriz nedeniyle işlerinde çalışmayı bir süre bıraktıklarını bildirdi.

Bunlar da ilginizi çekeiblir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
3
2
1
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Assad Najjar

Instagram'da mükemmel anne, süper anne, bilinçli anne gibi kullanıcı adlarına sahip çocuk sahibi kadınlar insanların aşı olmaması için ellerinden geleni yapı... Devamını Gör

ToksiN06

Aslında hastalıklar bağışıklığı düşük olan insanları daha çok etkilemiyor mu? İnsanlar yeterince boğazına bakmıyor her şey hazır gıda paket ürün oldu artık g... Devamını Gör